Güneyin suyu, kuzeyin havası, batının toprağı, doğunun ateşi…
Antik çağ felsefesine göre gördüğümüz her şey Su, Hava, Toprak ve Ateş elementlerinin bir birleşimidir.
Birçok gelenekte maddenin dört hali olarak kabul edilir. Dört element kavramı, bazı inanışlara göre yaratılışı ifade ederken bazı inanışlara göre ise madde (mülk) aleminin farklı süptillik derecelerindeki ortamlarını ifade eder.
Bu dört element, enerji ile sembolize edilir ve kainattaki her şey bu dört elementten meydana gelmiştir.
Element: aynı atomlardan meydana gelen saf maddelere denir. Modern bilime göre, bu 4 elementin hiçbiri element değildir. Hepsi farklı elementlerin birleşimiyle meydana gelmiştir.
Doğada bilinen tüm elementler, aynı zamanda insanda da bulunur.
Eski medeniyetler, bu dört unsuru element olarak kabul etmişler, önemsemişler ve hem maddi hem de manevi gücünü anlatmışlardır.
Dört unsur her dinde ve inanışta mevcuttur.
Yunan felsefesine göre; Su ‘Ruh'u, Hava Aklı, Toprak Fiziksel şeyleri, Ateş: Ahlakı simgeler.
Sümerlere göre; Su; Enki, Hava; Gök, Toprak; Ninhusaga ve Ateş; Enli tanrılarını simgeler.
Tasavvufta ise Nefs, Mürşid-i Kâmil elinden "Tövbe" aldığında zikir ve rabıta ile dönüşür. Mutmainne makamına çıkarak İlahi kanunlara boyun eğer. Toprak elementinin ağır bastığı kişilerde Sabır ve Metanet olarak gösterir kendini.
Su elementinin ağır bastığı kişilerde insanların halini anlama ve uyumlu olma olarak gösterir kendini.
Ateş elementinin ağır bastığı kişilerde Allah aşkı ve din davası yolunda hizmet etmesiyle gösterir kendini.
Hava elementinin ağır bastığı kişilerde ise dini bir şevk ve heyecan içersinde bulunmasıyla gösterir kendini.
Her insan farklı yaratılmıştır.
Kendimizi tanımak, çevremizi tanımak, etrafımızdaki insanları tanımak, olaylardan anlam çıkarmak, yaratılana ve olana saygı duymak, kabule geçmek, akışa teslim olmak tekamül yolculuğumuzda bize kolaylık sağlayacaktır.
Dört elementin kişiliğe yansımaları…
Su Elementi
Su elementi; pasif ve dişildir. Yönü batıdır. Rengi saf mavdir. Tabiatı soğuk ve nemlidir. Var edilen maddenin ilk hali kabul edilir. Su, bizleri akışta olmayı, hayatın ve yaşamın gidişatına direnmeden uyum içinde bulunma becerisini öğretir.
Su elementi oldukça değişkendir.
Suyun yansıtma, şifalandırma, büyütme ve yıkıcı özelliği vardır. Su elementi duyguları yönetir.
Su elementindeki kişiler, bağımlılık sorunları yaşarlar. Kendi merkezlerinde kalamazlar. Onaylanma içgüdüleri vardır. İstemekle ilgili sınavlardan geçerler. Mükemmeliyetçidirler. Ruhsal, bedensel ve zihinsel dengeyi en iyi kurabilen elementtir.
Su elementinin öğrenmesi ve unutmaması gereken şey kendi merkezinde kalmaları, duygusallığını dengelemeleri ve bilinçli olmaları gerektiğidir.
Hava Elementi
Hava elementi aktif ve erildir. Yönü doğudur. Rengi açık sarıdır. Tabiatı ılık ve nemlidir. Saydam olma sebebiyle ışığı en çok geçirendir ve algılanamaz. Maddenin en süptil hali olduğundan bazı inanışlara göre semavi alemin sembolü olarak kabul edilir. Hava elementi aklı temsil eder.
Hava elementindeki kişiler aklı, zekası oldukça yüksektir. Her şeyi akıl ve mantık süzgecinden geçirirler. Bedensel faaliyetleri daha düşüktür akıllarına göre. Olaylara karşı panik yaklaşımları vardır.
Giriş, gelişme ve sonuç kısmını aynı anda çözmeye çalışırlar.
Analitik zekaya sahiptirler.
Değişkendirler. Akılları çok çalıştığı için bedenlerini de çalıştırmaları ve dengeyi kurmaları gerekir. Genellikle iletişimle ilgili işler seçerler. Vesveseleri oldukça fazladır.
Toprak Elementi
Toprak elementi pasif ve dişildir. Sükuneti ve sessizliği temsil eder. Yönü kuzeydir. Rengi koyu yeşil (Kahverengi)'dir. Tabiatı soğuk ve kurudur.
Toprak elementine sahip kişiler genelde geçmişte yaşayan, kurban bilinci ile yaşayan, yaşanmışlıklardan kendini yöneten ve kısıtlayan kimselerdir.
Toprak bolluk ve berekettir.
Toprak elementindekiler kendileri hariç herkese bolluk ve bereketi dağıtabilir.
Toprak elementi olanların sınavları kendilerini var edebilmektir. Bedenleri ataletle meşgul olduğundan, geçmişe takılı olduğundan, anda mutlu olamazlar.
Kendini bulamayan ve gelecekte kendini konumlandıramayan kişilerdir.
Genellikle hayatlarındaki kişiye teslim olurlar.
İfade sorunları yaşarlar.
Akışta kalmayı ve akışa teslim almayı öğrendikleri zaman hayat toprak gruplarına güzeldir.
Toprak huzurdur.
Toprak elementindeki insanlarla konuşanlar rahatlar.
Yaptıklarının arkasında durmayabilirler, bedenleri mutlaka çalışmalıdır. Kalın bağırsak ve damarlarına dikkat etmeleri gerekir.
Ateş Elementi
Ateş elementi aktif ve erildir. Yönü güneydir. Rengi saf kırmızıdır. Tabiatı ılık ve kurudur. Cesaretin ve mücadelenin sembolüdür. Ayakta nasıl kalmamız gerektiğini öğretir bize. Ateş elementi ısıtan sıcaklık, aynı zamanda yıkıcı ve yok edici niteliktedir.
Ateş elementi kişilerin ilk akla gelen özellikleri hırs, öfke ve şehvettir, ani iniş-çıkışları olan ateş elementi kişiler, kendilerine değer verirler ve layık görürler. Lükse oldukça düşkündürler.
Yaptıklarının ve söylediklerinin arkasında dururlar.
Plan ve program varsa hakkıyla uygularlar.
Ateş elementi kişiler, ilgiden yoksun olduklarında, isimlerinin yanında bir ünvan olmadığında, sevgiden beslenemediklerinde mutsuz, hayatın dibine vurabilirler.
Verme eylemi olan ancak almayı beceremeyen ateş elementi kişiler, dengelerini kuramadıklarında safra kesesi, mide ve pankreaslarında sorunlar yaşayabilirler.
12 Burç için ise elementler şu tabloda;
.
Zübeyde Kızılyer Aslan, dikGAZETE.com