USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Doç. Dr. Ilkım’ın engelliler ve spor hakkındaki görüşleri ile…

21-03-2021

Beden Eğitimi ve sporun özel gereksinimli (engelli) bireyler açısından önemine vurgu yaparken, somut bir reçete de sunmak gerekiyor. 

Başka türlü, söylenen söz/önerinin yararı kelimelere sıkışır kalır, zamanla da unutulur kanaatindeyiz. 

Bu hususta en önemli kaynağımızı, bilimsel araştırma, akademik görüşler oluşturmaktadır. 

Daha önce bu satırlarda paylaştığımız “Spor Etkinliklerinin, Engelli Bireylerin Toplumsal Uyumuna ve Sporla Sosyalleşmesine Etkisinin İncelenmesi” başlıklı araştırmanın sonuç bölümünü bu köşeden aktarmıştık. 

O araştırmanın bazı başlıklarına, önemine binaen bir kere daha dikkat çekmek istiyoruz; 

Sportif etkinliğe katılımlarının sağlanması için ailelerden başlayarak okullar, kulüpler ve yerel yönetimlerin böylesi bir çabanın içinde olması yoluna gidilmelidir.

-Spor merkezlerinde engelli bireylerin spor yapmalarına ilişkin özel programlar uygulayabilecek antrenörler yetiştirilmelidir.- 

Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinde, alana yönelik “anabilim dalı” açılmalıdır. 

-Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerine özel eğitim okulları ya da özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde staj imkanı sağlanmalıdır.-

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunlarının istihdamları sağlanarak, zorunlu olarak bulunmaları şartı konulmalıdır…”

ENGELLİ BİREYLERİN SPOR YAPMASININ HÜKÜMET POLİTİKASI İÇİN ÖNEMİ

Bu yazımıza konu olan Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Gerçeği konusunda Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Engelliler Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ilkım hocamızın görüşleri önem taşıyor.

Zaman zaman akademik bakış açısından düşüncelerine başvurduğumuz Sayın Mehmet hocamızın, Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Gerçeği hakkındaki görüşleri şöyle;

“Ülkemizde ortalama nüfusun yüzde 12’sinin engelli bireylerden oluştuğu bilinmektedir. 

Engelli bireyin tek başına engelli olmadığını düşündüğümüzde bu oran daha da yükselmektedir. 

Bu gerçeği göz önünde bulundurduğumuzda ülkemizin en az yüzde 35’i engellilikten doğrudan etkilenmektedir. Bu da yaklaşık 30 milyon insanı ilgilendirmektedir. 

Son yıllarda hükümetlerin politikasını incelediğimizde engelli bireylere yönelik pozitif girişimcilikleri görebilmekteyiz. 

Gerek eğitim alanında gerekse bu bireylerin sosyalleşmesine yönelik birçok somut adımlar hayata geçmiş durumda. Son yıllarda üniversitelerde engelli bireylerin eğitimine yönelik ciddi adımlar atmıştır…”

BEDEN EĞİTİMİ MEZUNLARI, ÖZEL REHABİLİTASYON MERKEZLERİNDE

“Özellikle sportif anlamda üniversitelerin bünyelerinde açılan engellilerde beden eğitimi ve spor bölümleri bu alandaki boşluğu doldurmaya aday durumundadırlar

Türkiye’de şu anda Malatya, Muş ve İstanbul’da üniversitelerin bünyesinde bulunan Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinin görev tanımlarının acilen yapılması gerekmektedir. 

Bu bölümlerden mezun olan bireylerin özel eğitim okullarına öncelikli olarak atanmaları gerekmektedir. Ayrıca ülkemizde şu anda büyük bir boşluğu dolduran özel rehabilitasyon merkezleri bünyelerinde söz konusu bölümlerden mezun olan öğretmen adaylarını çalıştırmalıdırlar. 

Ancak bu kapsamda rehabilitasyon merkezlerine yönelik bir dizi düzenlemenin yapılması gerekmektedir. 

Özellikle özel bireylere yönelik fiziksel aktivite gereksinimlerinin ilgili alandan mezun olmuş öğretmen adayları tarafından yapılması gerekmektedir. 

Birçok üniversite, 2021 yılında bünyelerinde Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi bölümü açma girişiminde bulunacaklarını beyan ettiler. 

Temennimiz bir an önce bu alandan mezun olan öğretmen adaylarının görev tanımlarının bir an önce yapılmasıdır…

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

İslam inancının “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olanıdır” hassasiyetini göz önünde bulundurarak, görev ve sorumluluk yüklenmemiz gerekmektedir. 

Konuyu sadece çalışma/iş olarak düşünmenin yanı sıra, insanlığa yarar sağlayacak hayır yolunu da açmış olacak.

Araştırmada çıkan sonuçtan da anlaşılacağı gibi, özel gereksinimli (engelli) bireylere yönelik Beden Eğitimi ve Spor alanında çalışacak olan personel önem taşımaktadır. 

Üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültelerine bağlı Engelliler Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümleri mevcut. Bu bölümlere yakın zamanda, yenileri eklenecek. 

Bu bölümlerden mezun olan öğrencilerin nerelerde istihdam edileceği konusu önem taşımaktadır. 

Engelli bir bireyin, tedavi sürecinde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin hizmetleri önemli bir yere sahip olduğunu araştırmalar gösteriyor

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı faaliyetleri yürütülen bu kurumların personel görevlendirme bölümünde ‘Özel Eğitim, Rehber Öğretmen veya Psikolog’ görevlendirme zorunluluğu yer alırken, ‘Engelliler Egzersiz ve Spor Eğitimi’ bölümlerinden mezun olan öğrencilerini çalıştırmak zorunluluk haline getirilmelidir. 

İşte o vakit, daha çok özel gereksinimli (engelli) bireylerin tedavi süreçlerinde olduğu kadar, üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olan öğrencilerin istihdamına da hız kazandırmış oluruz…

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?