-Bakanlar Kurulu son toplantısı, Foto; AA-
Nasrettin Hoca’ya sormuşlar:
-hoca, yeni ay çıkınca eskisini ne yaparlar?
Hoca hemen cevaplamış:
-ne yapacaklar? kırpıp kırpıp yıldız yaparlar.
Eski ramazanlardan olsa gerek şimdi ortalık yıldızlardan geçilmiyor. Bu nedenle medya, eski bakan yeni milletvekili politik aktörlerin siyasi gelecekleri ile yakından ilgili.
Seçim sonrası medyada çıkan haberlerde, geçen dönem boyunca kamuoyunun vazgeçilmez gördüğü bazı bakanların yeni dönemde görev alıp almayacaklarının sorusuna cevap aranıyor. En çok merak edilen isimler, Hulusi Akar ve Süleyman Soylu.
Eski bakanların milletvekili seçildikleri için kabinede yer almaları pek mümkün değil. O zaman onlara da TBMM başkanlığından tutun da Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına kadar makamlar veriliyor. Hatta yetmeyince Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığının sayısı artırılıyor. Çünkü onlar birer yıldız ve boş kalmamaları gerekir.
Kamuoyundaki “sahte bakanlar kurulu listeleri”nin kaynağı nedir?
Seçim sonuçlarının açıklanması ile birlikle kamuoyunda gözler yeni seçilen vekillerin TBMM de yemin törenini beklemeden sürpriz kabineye çevrildi.
Hasbelkader seçimde AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın kıyısından köşesinden tutunmuş gruplar, sendikalar, cemaatler kendi gönüllerinden geçirdikleri isimlerden bakanlar listesini sosyal medyada paylaşıyorlar.
Ayrıca AK Partili bürokratlardan medyaya yakın isimler, bağlantıları aracılığı ile istedikleri bakanlık için kendi isimlerinin geçtiği listeler içeren haberleri yazdırıyorlar.
-Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden "kabine listeleri"ne ilişkin dün yapılan açıklama ile yalanlanan sahte liste-
Sadece bunlar mı?
Gazeteciler de hazırladıkları listeleri servis ederek kamuoyunda tartıştırıyorlar, gelen tepkilere göre isimlerin sağlamasını yapıyorlar. Yeni kabinedeki isimleri yabancı ülkelerin diplomatik misyonları da merak ediyor, ulaşabildikleri kaynaklardan teyit edebilirlerse başkentlerine bildiriyorlar.
Yeni Bakanlıklar geliyor!..
Öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları'nın ayrılması gündemde. Afet Bakanlığı ve Yatırım Bakanlığı'nın kurulması da söz konusu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce ATA İttifakı adayı Sinan Oğan 1. Tur'da elenince, İstanbul Dolmabahçe Ofisinde yaptığı görüşme sonrası, Sinan Oğan’ın gündeme getirdiği, AFET Bakanlığı önerisine sıcak baktığını belirtmişti.
Şu anda doğal afetler ve yönetimi; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı / AFAD'ın sorumluluğunda. Bu kapsamda teşekkül ettirilecek yeni Bakanlığın ana gövdesini Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı /AFAD oluşturacak.
AFAD’ın görev ve yetkileri, 15/07/2018 tarihinde yayımlanan 4 No.lu Bakanlıklarla Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatları Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 30 ila 56’ncı maddeleri arasında belirlenmişti.
Yeni kurulacak AFET Bakanlığının bir başka ana bileşeni olabilecek başka kurumda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğal afetler sonrasında hızlı bir şeklide harekete geçilmesi için paldır küldür kurulan Acil Sosyal Yardım Ekibi (ASYA). Gösterişli birkaç arazi arabası olan ASYA daha çok kâğıt üzerinde.
Muhtemelen halen T.C. İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Başkanlığı'nın da Afet Bakanlığı çatısı altında birleştirilmesi için şimdiden çalışmalar başlatılmış.
Göç İdaresi Başkanlığı, 04/04/2013 tarihli ve 28615 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile Genel Müdürlük olarak kurulan Göç Genel Müdürlüğün statüsü; 29 Ekim 2021 tarihli ve 31643 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 85 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Başkanlık olarak değiştirilmişti.
Afet Bakanlığına Mehmet Tevfik Göksu…
Yeni kurulacak AFET Bakanlığına organizasyon ve yönetim tecrübesi bulunan bir ismin getirileceği düşünülüyor. Ankara’daki İstanbul kaynaklı kulislerde, 2019 yılından bu yana İBB AK Parti Grup Başkan Vekilliği ve 2009 yılı itibariyle Esenler Belediye Başkanlığı görevlerini yürüten Arapça ve İngilizce bilen Adıyaman Gölbaşılı Mehmet Tevfik Göksu’nun getirilebileceği konuşuluyor.
Bakanlığın Kuruluş aşamasında gerekli bilgi ve mevzuat desteğinde bulunması için 2 Ocak 2012 tarihinden 19 Haziran 2016 tarihine kadar T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı görevini yürüten Fuat Oktay’a, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından talimat verildiği de iddialar arasında.
Bu kapsamda tıpkı Mehmet Tevfik Göksu gibi Adıyaman Gölbaşılı olan, Sivil Savunma Teşkilatı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan Dr. Hikmet Çıra’nın da Tevfik Göksu’nun ekibinde yer alabileceği ifade ediliyor. Dr. Hikmet Çıra; AFAD ve Ankara Büyükşehir Belediyesi kriz masasında pandemi sürecini başarıyla yönetmiş bir isim.
Yatırım Bakanlığı'nın da Türkiye'ye yapılacak yatırımların koordinasyonunu sağlayacak, yatırımcının önünü açacak, hem teşvik hem de finansman modellerini geliştirecek bir yapı olabileceği belirtiliyor.
Biraz ironik olacak ama anlaşılan Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurumsal hafızası ve hayatta kalmayı başaran kadrolarından yararlanılmak isteniyor. AK Parti milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı, Cevdet Yılmaz'ın yeni kurulacak Kalkınma Bakanlığına getirilmesi mümkün.
Erdoğan’ın alternatif bakanlar kurulunda hangi isimler var?
Kimler yok ki?
Yeni kabinenin kimlerden oluşacağı sorusunun her gazeteciye göre başka bir cevabı var. Milletvekili seçilen bakanlardan hangileri yeniden kabinede yer alacak?
Kabine için adı geçen yeni isimler kim?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabineyi seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra açıklaması bekleniyor. Çok büyük sürprizler olabilir. Eski kabineden sadece bir iki ismin yeni kabinede yer alması muhtemel. Tamamen yeni bir Bakanlar Kurulu süpriz olmamalı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yasama faaliyetleri için TBMM'yi güçlü tutmak istiyor Bu nedenle olabildiğince milletvekillerinden Bakan yapmayı istemeyecektir. Çözüm olarak bürokrasiden, üniversitelerden ve iş dünyasından isimlerle yeni bakanlar kurulunu oluşturmaya çalışacaktır.
Bu kapsamda AK Parti listelerinden milletvekili adayı olmuş ve ama seçilememiş isimleri değerlendirebileceği düşünülmektedir. Örneğin Sağlık Bakanlığında uzun yıllardır görev yapan ve milletvekili listesine alınmayan Fahrettin Koca’nın yerine, Ankara Üniversitesi Rektörü, TATAR asıllı Prof. Dr Necdet Ünüvar’ın getirilmesi uzak ihtimal değil.
Ama Sağlık Bakanlığında mevcut kadrolaşmanın devamından yana olanlar, bakan yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci’nin koltuğa oturmasını istiyorlar.
Yeni Sağlık Bakanı iki isimden biri Necdet Ünüvar - Cevdet Erdöl...
Şuayip Birinci'den daha güçlü bakan adayı halen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl.
Erdoğan'a yakın bir isim olan Cevdet Erdöl, Askeri Doktor, 22 ve 23. Dönemde Trabzon Milletvekili seçilmiş, aynı dönemlerde 22. Dönemde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı görevinde bulunmuş, 24. Dönemde aynı Komisyonun Başkanlığına yeniden seçilmiş. 23. Dönemde TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesinin kurulmasına öncülük etmiş ve Başkanlığını üstlenmiş.
Özel hastaneler zinciri sahibi Mehmet Ali Aydınlar da ismi geçenlerden. Olur mu olmaz mı bir Allah bilir bir de Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesiyle beraber gündemde yürütmenin diğer önemli Ankara kulislerinde, 3 dönem kuralına takılan ve aday gösterilmeyen AK Partili 57 milletvekilinin bakan, bakan yardımcısı gibi görevlerde yer verilmesi bekleniyor.
Milletvekili adayı gösterilmeyen 57 milletvekilinden Mustafa Şentop, İsmet Yılmaz, Mustafa Elitaş, Bülent Turan, Yılmaz Tunç, Hakan Çavuşoğlu, Ali İhsan Yavuz, Nurettin Canikli, Hamza Dağ, Vedat Demiröz ve Jülide Sarıeroğlu'nun çeşitli bakanlıklarda ismi geçiyor.
TBMM Başkanı kim olacak? Numan Kurtulmuş mu Hulusi Akar mı?
TBMM Başkanlığı için Erdoğan’ın kafasında iki ismin dolaştığından söz edilebilir. AK Parti kulislerinde bu dönem TBMM Başkanlığı için en kuvvetli aday İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş deniliyor. ABD'de Temple Üniversitesi School of Business & Management'ta lisansüstü çalışmalarında bulunan Numan Kurtulmuş, Saadet Partisi’nde genel başkanlık yapmış bir isim.
SP ile yolları ayrılınca Halkın Sesi Partisi'ni (HAS Parti) kurdu. Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifi üzerine 2012 yılında AK Parti ile HAS Parti bütünleştirildi. Numan Kurtulmuş Ispartalıların da eniştesi sayılır. Eşi Sevgi Kurtulmuş, Burdur Gölhisarlı.
-Bakan Akar, komuta kademesi ve Numan Kurtulmuş ile birlikte, geçtiğimiz Ramazan Bayramı namazını deprem bölgesinde ifa etmişti-
15 Temmuz’da Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunan daha sonra Milli Savunma Bakanlığı yapan Hulusi Akar'ın da TBMM Başkanlığına aday gösterilebileceği ifade ediliyor.
Yeni bakanlar kurulunun ölçüsü: Türkiye Yüzyılı'na yakışır genç dinamik bir Kabine…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağ ve Sünni bir ittifak oluşturarak girdiği seçimden zaferle çıktı. İttifakta MHP ve BBP önceden vardı. Hüda Par, bu yıl ittifaka dahil oldu. Güneydoğu’da sandıkların güvenliği onlara ihale edildi. Doğu Perinçek çok istemesine rağmen "Balkon"da yer alamadı. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, 1. Tur'dan hemen önce ittifaka katıldılar. İttifakın en son yolcusu ise 2. Tura geçildiğinde elenen ATA İttifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan oldu.
İbrâhim Kalın Dışişlerine, Mustafa Şentop Cumhurbaşkanı Sözcülüğüne…
Sosyal Medyada dolaşan bakanlar kurulu listelerini el altından piyasaya sürenler, ağız birliği etmişcesine Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü görevinde bulunan Prof. Dr. İbrahim Kalın'ı Dışişleri Bakanı gösteriyor. Sanki onun ismi ile ilgili millî mutabakat var. İbrâhim Kalın, Atlantik ve Avrasya dengesini gözetebilecek ve bu süreci yönetebilecek tecrübeli bir isim. Yıllardır Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektebinde okuyor.
İbrâhim Kalın'dan boşalan Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğüne TBMM eski Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un getirileceği yüksek ihtimal diyelim. Mustafa Şentop, hukukçu kişiliği, siyasi kariyeri ve TBMM Başkanlığı sırasında edindiği tecrübesi ile Sözcülük görevini başarıyla üstlenecek ve sürdürecektir.
Cumhurbaşkanı Yardımcıları Hakan Fidan - Sinan Oğan…
AK Parti kulislerine göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya yardımcılarının atanmasında Cumhur İttifakı’nın ikinci büyük partisi MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin görüşleri, kanaat ve tutumu belirleyici olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımcılıklarının sayısını artırması söz konusu. Bu sayede zaman zaman sağlık problemleri yaşayan Erdoğan'ın hem görev yükünün azaltılması hem de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde karşılaşılan sorunların ivedilikle çözümlenmesinin amaçlandığı söylenebilir.
İsmi bazı listelerde Dışişleri Bakanı bazı listelerde İçişleri Bakanı olarak gösterilen MİT Başkanı Dr. Hakan Fidan'ın Külliye’de görev alacağı, MİT Başkanlığını bir başka isme devredeceği, bir süredir konuşuluyordu. Dr. Hakan Fidan, yeni süreçte 1. Cumhurbaşkanı Yardımcısı statüsünde devletine ve milletine hizmet edecektir.
Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve tensipleri doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına getirilecek olan Dr. Hakan Fidan; İçişleri Bakanlığı ile MİT'in birbiriyle organize bir şekilde çalışmasını sağlayacak. İçişleri Bakanlığı, bu bakanlığın denetiminde olan Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile MİT’in Hakan Fidan’a bağlanmasıyla güvenlik ve istihbarat da fiilen tek çatı altına toplanarak bir merkezden yönetilmiş olacak.
Bu değişikliğin amacının İçişleri Bakanlığı ile MİT arasındaki kopukluğun giderilmesi ve daha güçlü bir yapı kurulması olarak yorumlanabilir. Geçen dönem basına sızan veya sızdırılan bilgilerde Süleyman Soylu ile Hakan Fidan'ın arasının limoni olduğu vurgusu yapılıyordu.
Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı ise herhangi bir makam mevki pazarlığı yapmadan 2. Tur’da Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklayan Sinan Oğan olabilir. Türk coğrafyası, Türk Devletleri Teşkilatı ve Rusya ile ilişkilerde Rusça ve İngilizce bilen Sinan Oğan başarılı görevler üstlenecektir.
İçişleri Bakanı Yavuz Ağıralioğlu - İsmail Çataklı - Seyfullah Hacımüftüoğlu…
Polemik sever Süleyman Soylu'dan sonra İçişleri Bakanlığına kimin getirileceği belki de en çok merak edilenler arasında.
14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri öncesinde İYİ Parti'den istifa eden milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, "İYİ Parti'yle siyasi birlikteliğimi nihayete erdiriyorum. Siyasete devam edeceğim" demişti.
Birinci Tur sonrası yaptığı değerlendirmede Ağıralioğlu, Kılıçdaroğlu için “Allah'tan seçim iki tur, üçüncü tur olsa İslam İşbirliği Teşkilatına gidecek, elinde de halifelik sancağı olacak." şeklinde konuşmuştu.
Kulislerde Yavuz Ağıralioğlu'nun İçişleri Bakanı olabileceği de uzak ihtimal görülmüyor.
Ağıralioğlu'ndan sonra akla gelen isim millî güvenlik bürokrasisinin tepe noktasındaki Seyfullah Hacımüftüoğlu.
Halen Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri olan, önceki meslek hayatında Kaymakamlık, valilik ve müsteşarlık görevlerinde bulunan Seyfullah Hacımüftüoğlu'nun İçişleri Bakanlığında başarılı bir portre cizeceği söylenebilir.
Bakanlık bürokrasisinden bakanlık için ismi öne çıkarılan bir başka isim de 07.08.2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atanan İsmail Çataklı.
Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu gibi Bayburtlu olan Vasip Şahin'in de ismi İçişleri Bakanı olarak geçiyor; en büyük şansı, önce İstanbul Valiliği, peşi-sıra Ankara Valiliği yapmış olmasıdır.
Milli Savunma Bakanı Necdet Özel - Ümit Dündar - Yaşar Güler…
NATO’cu Hulusi Akar paşadan sonra Milli Savunma Bakanlığına kimin getirileceği kadar neden getirileceği de merak ediliyor. 4 Ağustos 2011 tarihinde yapılan Yüksek Askerî Şura toplantısında ise Genelkurmay Başkanlığına atanan emekli orgeneral Necdet Özel.
Ancak MHP lideri Dr. Devlet Bahçeli'nin, Özel’e sıcak bakmadığı biliniyor. Genelkurmay Başkanlığı görevi sırasında emekli ve muvazzaf askerlerin tutuklu yargılandığı Ergenekon, Balyoz, Askerî casusluk gibi davalarda Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının haklarının korunması konusunda etkisiz kalması nedeniyle çok sayıda olumsuz eleştiri almıştı.
22 Şubat 2015 tarihinde komuta ettiği Şah Fırat Operasyonu nedeniyle Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kendisine olumsuz eleştirilerde bulunmuştu. 2015 yılında görevden ayrılmadan önce Devlet Şeref Madalyası ile taltif edilmişti. Genelkurmay Başkanlığı sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'ydu.
Ümit Dündar; 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın derdest edilip Akıncı Üssü'ne götürülmesi üzerine 16 Temmuz 2016'da Başbakan Binali Yıldırım tarafından Genelkurmay Başkan Vekili olarak atanmıştı.
28 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen Yüksek Askerî Şûra kararı ile Genelkurmay II. Başkanı olarak atandı. 9 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştır. Ağustos 2021 itibarıyla yaş haddinden emekliye sevk edildi. Emekli olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği yapmaya başladı. Şimdi ismi yeni kabinede MSB olarak geçiyor.
Askeri bürokrasinin Milli Savunma Bakanı olmasına neredeyse kesin gözüyle baktığı isim mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler. O da Bayburtlu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek…
Mehmet Şimşek’in ekonomiden sorumlu Bakan yapılarak küresel finans çevrelere olumlu mesaj verilmek istendiği kamuoyunun malūmu. Mehmet Şimşek, 2015-2018 yıllarında Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı, 2009-2015 yıllarında ise Maliye Bakanlığı yapmıştı.
Mehmet Şimşek'in özellikle City of London çevrelerinde çok iyi tanındığı ve itibar edildiğini kendisini yakından tanıyanlar söylüyor. Bu demektir ki önümüzdeki günlerde Türk ekonomisi, Washington eksenli değil Londra merkezli bir yönetim anlayışı ile idare edilecektir.
Lütfü Elvan da benzer bir pozisyonda olabilecektir. Zaten Hazine ve Maliye Bakanlığının ayrılması da söz konusu.
Diğer Bakanlıkları da öğrenmek istiyorsanız Cuma’yı bekleyeceksiniz. Nasıl olsa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması, hepimizin merakını giderecektir.
Ama unutmayın; yeni bakanlar kurulu, Cumhuriyet'in ilanının yüzüncü yıldönümü ruhuna uygun bir çalışmanın eseri olacaktır.
Milli mutabakatın en üst düzeyde sağlandığı ve milletin her kesiminin yansımasının görüldüğü bir bakanlar kurulu ile tanışacaksınızş; şimdiden vatana millete hayırlı olsun.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Seçilmiş Kaynakça
https://www.afad.gov.tr/afadhakkinda
https://www.goc.gov.tr/baskanligin-gorevleri
https://www.yeniakit.com.tr/biyografi/numan-kurtulmus
https://www.tccb.gov.tr/kabine/cumhurbaskani-yardimcisi
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/2905202314
https://www.yenisafak.com/gundem/asya-ilk-gorevine-cikti-4505473
https://www.indyturk.com/node/635601/siyaset/ak-partide-kabine-beklentisi
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/dilek-gungor/2023/05/31/kabine-nasil-sekillenir
https://www.yeniufuk.com.tr/cumhurbaskanligi-kabinesi-kimlerden-olusacak-65233-haber/
https://www.mepanews.com/mehmet-simsek-yeni-kabinede-yer-alacak-mi-60399h.htm
https://tr.euronews.com/2023/05/28/erdoganin-yeni-kabinesi-icin-kimlerin-ismi-geciyor
https://www.aydinlik.com.tr/haber/bakanlar-kurulunda-kimler-olacak-iste-son-bilgiler-392490
https://www.odatv4.com/guncel/hakan-fidan-cumhurbaskani-yardimcisi-oluyor--30526113
https://www.istanbulgazetesi.com.tr/hangi-bakanin-yerine-kim-geliyor-erdoganin-yeni-bakanlar-kurulundaki-isimler
https://www.odatv4.com/siyaset/akp-de-bakan-loto-basladi-ibrahim-kalin-a-kesin-gozuyle-bakiliyor-ya-soylu-ya-akar-ya-digerleri-29978103
https://sputniknews.com.tr/20230530/cumhurbaskanligi-sozcusunden-aciklama-mehmet-simsek-kabinede-yer-alacak-mi-1071769102.html
https://www.ntv.com.tr/turkiye/yavuz-agiralioglundan-istifa-aciklamasi-yuk-haline-geldim,B0IaYPRJj0CvjfIGgO6nGw
https://web.archive.org/web/20210725183431/https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bahceliden-genelkurmaya-sert-cikis-220303
*
SEÇİM ÖNCESİ MEVCUT KABİNE ÜYELERİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞMAKTAYDI:
Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Fuat OKTAY
Adalet Bakanı: Bekir BOZDAĞ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: Derya YANIK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Vedat BİLGİN
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı: Murat KURUM
Dışişleri Bakanı: Mevlüt ÇAVUŞOĞLU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Fatih DÖNMEZ
Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet M. KASAPOĞLU
Hazine ve Maliye Bakanı: Dr. Nureddin NEBATİ
İçişleri Bakanı: Süleyman SOYLU
Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Nuri ERSOY
Millî Eğitim Bakanı: Mahmut ÖZER
Millî Savunma Bakanı: Hulusi AKAR
Sağlık Bakanı: Fahrettin KOCA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa VARANK
Tarım ve Orman Bakanı: Vahit KİRİŞCİ
Ticaret Bakanı: Mehmet MUŞ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Adil KARAİSMAİLOĞLU
.
enver 2 yıl önce
Gazi Şah 2 yıl önce
Süprizlerde olur, bazılarının da kursaklarında kalabilir.