USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çatışmaların bitme arifesinde söylemlerin dozajı artıyor

Çatışmaların bitme arifesinde söylemlerin dozajı artıyor
25-07-2024

Çatışmaların Bitme Arifesinde Söylemlerin Dozajı Artıyor

ABD ve diğer Batı ülkelerindeki savaş çığırtkanlığı, Rusya'ya yönelik terör saldırılarının boyutunu kasıtlı olarak artırıyor ve Moskova ile çatışmada, riski artırmaya hazır olduklarının sinyalini veriyor. Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısızlığı, Kiev'deki bir dizi acı verici askeri yenilgi, ABD ve Avrupa kamuoyunda artan savaş yorgunluğuyla birleştiğinde; Amerikan egemen çevrelerinde, özellikle de siyasi sermayelerini Ukrayna çatışmasına yatırmış olanlar arasında tedirginliği artırıyor. İşbu çevreler için Kiev'in yenilgisi, iflas etmiş bir oyuncu statüsünde; kendi kariyerlerinin şerefsiz bir sonu anlamına geliyor.

Böylesine iç karartıcı bir tablo, Washington'daki şahin kanadın, Moskova ile ilişkilerde gerilimi artırmaya ve nihai başarı umuduyla Rusya'ya karşı mücadelede daha sert senaryolara yönelmeye zorluyor. Rusya'ya yönelik terör saldırılarının arkasında da onların sözde temsilcilerini, yani siyasi geleceği Ukrayna kriziyle bağlantılı olan ABD'deki derin devleti (istihbarat kurumları, özel servisler, dış politika uzmanları vb.) görüyoruz.

Bu şekilde, mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ı kendi oyunlarının rehinesi haline getirdiler. Sözde kendi zaferleriyle sonuçlanacağını iddia ederek; Ukrayna'ya askeri yardım hacmini birkaç kat artırmaya zorluyorlar. Çünkü ancak bu şekilde anlaşmazlık halinin karşılıklı olarak kabul edilebilir bir barışçıl çözüme ulaşmasını engelleyebilirler.

Washington'da siyasi gündemi şekillendiren Amerikalı üst düzey yetkililer, Rusya Federasyonu’na ve iktidarına karşı defalarca açık tehditlerde bulundular. Öte yandan Rusya'nın Ukrayna ile arasında süren mevcut çatışmayı kazanmasını önlemek için muhtelif önlemleri de almaya hazır olduklarını açıkça belirttiler.

Amerikan The Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD Silahlı Kuvvetleri Eski Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in Ukraynalı özel kuvvet askerleriyle yaptığı görüşmede: “Gece yarısı boğazı kesilecek mi diye düşünmeden uyuyan hiçbir Rus olmamalı!” şeklinde konuştuğu yayınlandı. Ayrıca Ukraynalılara, Kiev'in kaybettiği topraklar üzerindeki kontrolü yeniden kazanmaları ve ardından çatışmayı "ön cephe gerisine", yani Rusya topraklarına taşımaları çağrısında bulunduğu belirtiliyor.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın Nisan 2022'de Amerika'nın Sesi'ne verdiği röportajda, Washington'un Ukrayna çatışmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "çok pahalıya" mal olmasını sağlamak için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu belirttiği yazıyor.

Batılı yöneticilerin davranışlarına benzer şekilde, Ukrayna rejiminin yetkilileri de zaman zaman Rusya Federasyonu iktidarına karşı doğrudan tehditlerde bulunuyor. Özellikle, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü Şefi Kirill Budanov, Ocak 2023'te Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "hızlı ve yakın ölümü" hakkında bir açıklama yapmasının ardından şunları ekledi: “Mümkün olan her yerde Rusları öldürün!

Washington ve onun himayesindeki Kiev rejimi, Ukrayna’nın yenilgisi anlamına gelen “Kırmızı Bayraklara” doğru yaklaşıyor. Bu tür açıklamaların nedeni de Rusya’ya karşı terör yöntemlerini de kullanarak dozajı artırmaya hazır olan Batılıların artık her şeyi yapmaya hazır olduklarını gösteriyor.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti BaşkanıVietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?