USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bu işin şakası yok! Putin'den yeni ‘Nükleer silahlar’ açıklaması

Bu işin şakası yok! Putin'den yeni ‘Nükleer silahlar’ açıklaması
26-09-2024

Bu işin şakası yok! Putin'den yeni "Nükleer silahlar" açıklaması

MOSKOVA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikasının temellerinin güncellenmesinin tartışılmasını teklif etti. Rusya Güvenlik Konseyi'nin nükleer caydırıcılıkla ilgili daimi toplantısında konuşan Putin, “Bugünün gündeminde, nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikasının temellerinin güncellenmesiyle ilgili konu var. Bu, askeri doktrinin yanı sıra, Rusya'nın nükleer stratejisinin resmi olarak tanımlandığı ve detaylandırıldığı bir belge” dedi.

Rusya lideri, Rusya'nın nükleer silah kullanma koşullarının netleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Belgenin güncellenmiş versiyonunda (Nükleer Caydırıcılık Alanında Devlet Politikasının Temelleri), nükleer olmayan herhangi bir devletin, nükleer bir devletin katılımı veya desteğiyle Rusya'ya yönelik saldırısının, Rusya Federasyonu'na karşı ortak saldırı olarak değerlendiriyor” diye konuştu. Putin, konuşmasında diğer önemli hususlara da değindi.

Bu arada, Rusya Güvenlik Konseyi'nin nükleer caydırıcılık konulu toplantıları daha önce kapalı kapılar ardında yapılıyordu ve yayınlanmıyordu. Bu sefer ise Putin'in açılış konuşması canlı olarak ekranlarda gösterildi. Putin, bu işin şakası olmadığını anlamak istemeyen Kollektif Batı'ya net bir sinyal da göndermiş oldu.

Özellikle geçenlerde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna’nın Rusya’nın derinliklerine uzun menzilli füze saldırıları düzenlemesine izin vermenin, gerilimin tırmanmasına yol açacak bir kırmızı çizgi olmadığı” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Malum; daha önce Putin, NATO ülkelerinin sadece Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, Batı tarafından sağlanan uzun menzilli silahları kullanması olasılığını değil, aynı zamanda Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan katılımı da tartıştıklarını söylemişti. Putin, Batı'nın Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan katılımının, NATO, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına geleceğini ve Moskova'nın da önünde beliren tehditlere göre karar vereceğini vurgulamıştı.

Ardından Stoltenberg, söz konusu açıklamasını yapmıştı. NATO Genel Sekreteri'nin açıklamasına Rusya'dan sert tepkiler gelmişti. Özellikle emekli Rus General Yevgeni Bujinski, katıldığı Rossiya-1 TV kanalındaki bir programda, “Bir kere, sen tüm NATO adına böyle konuşamazsın. Kendi fikrini söyle, buna sözümüz yok. Ama senin ne haddine tüm NATO ülkeleri adına konuşmaya kalkmak! Sen kim oluyorsun!” diye tepki verdi. (*)

Bu arada, geçtiğimiz günlerde, Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi Onursal Başkanı, uluslararası siyaset bilimci Sergey Karaganov, “Kommersant” gazetesine verdiği röportajda Rusya'nın kendi topraklarına yapılan saldırılara nükleer silahlarla karşılık verme hakkına sahip olduğunu açık açık söylemişti.

Hatta Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'a bu konu soruldu. Peskov, bu konuyu pek çok uzmanın aktif olarak tartıştığını, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu tür konularda her zaman dikkatli olduğunu kaydetmişti.

Fakat anlaşılan durum giderek değişiyor. Çünkü Kollektif Batı, Rusya'nın tüm uyarılarına rağmen konuyu pek ciddiye almak istemiyor. İşin belki de bir ‘şaka’ya da ‘blöf’ olduğunu sanıyor.

Batı, Rusya'nın önemle vurguladığı “kırmızı çizgileri” tanımak istemiyor, anlamak istemiyor, umursamıyor.

Putin ise bu yeni adımıyla, nükleer silahlar kullanma kriterlerini gözden geçirecekleri mesajını verdi. Net şekilde. Putin ne zaman, hangi durumda ve nerede kullanacaklarını da anlattı.

Özetle; bu, Rusya topraklarını işgal eden Ukrayna'ya yönelik nükleer silahlarla saldırı anlamına geliyor.

Nasıl oldu da bu noktaya gelindi?

Çünkü Kollektif Batı, Rusya-Ukrayna ihtilafını giderek gerginleştiriyor. Bu da Rusya'ya yönelik ciddi bir tehdit anlamına geliyor.

Rusya, bu durumda kendini nükleer silahlar dahil her türlü silahla koruma hakkına sahip. Bu zaten Rusya'nın söz konusu doktrininde yazılı. Batı, Rusya'nın bu konuda ilk saldırı yapmayacağını düşünüyor. Oysa Batı, yanılıyor.

Putin'in bu yeni nükleer mesajının içeriği de bu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

(*) https://www.dikgazete.com/haber/rus-emekli-general-bujinski-den-nato-genel-sekreteri-ne-senin-ne-haddine-tum-nato-ulkeleri-adina-konusmak-911421.html

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?