Bir gece ansızın gelebiliriz!
Üçüncü Dünya Savaşının yaklaştığı birçok kişi tarafından dillendiriliyor. Küresel Şeytani Akıl; çatışmaları sonlandırmak yerine silah sevkiyatına devam ediyor. Onlar için savaşta ölen sivillerin kıymeti harbiyesi yok.
Kriz ve çatışma alanları ile doğrudan temas halinde olan Türkiye ise dış politikada proaktif davranıyor. Hem kendi bölgesel/ gönül coğrafyasında hem de küresel bazda olağanüstü diplomasi faaliyeti yürütülüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail'in tehditleri ve çatışmayı yayma girişimleri sona ermeli. Aksi takdirde bölgemiz daha derin çatışmalar ve hatta savaş riskiyle karşı karşıya kalacak” sözünü daha yeni söyledi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin-İsrail barış müzakerelerinde anlaşmaya varılamamasıyla ilgili olarak, “İki devletli çözümü şimdi hayata geçirmezsek, ileride bir dördüncü Gazze savaşı çıkacaktır. Sürekli savaşlarla uğraşacağız" açıklamasıyla; dördüncü kez savaş uyarısı yaptı.
Türkiye’nin öncelikle PKK Çatı Terör Örgütü ile mücadelesi devam etse de Suriye’nin kuzeyden Amerika, güneyden İsrail tarafından işgal riski artıyor. İngiltere’nin de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi kesimindeki askeri üsleri ile İsrail’e destek olarak Doğu Akdeniz’i de kapsayan bir savaşı başlatması an meselesi. Zaten İngiliz Savaş Gemileri hazır vaziyette bekliyor.
Türkiye’nin etrafında çember daraltılıyor. Elbette Türkiye de hazır siperde bekliyor.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde bir cumhurbaşkanı yardımcısı var: Cevdet Yılmaz. Bazen medyada kendisini görsek de piyasaya çok çıkmıyor. Kendisi ile ilgili herhangi bir olumsuz düşüncem yok. Görevini icra etmek için çaba gösterdiğine eminim.
Türkiye’nin içinde bulunduğu olağanüstü şartlar gereği, cumhurbaşkanı yardımcı sayısının arttırılmasında fayda var.
Dışişleri, Milli Savunma, İçişleri, Enerji ve Ulaştırma Bakanlıklarından sorumlu ikinci bir cumhurbaşkanı yardımcısı acilen görevlendirilmeli. Cumhurbaşkanı üzerindeki yoğunluk biraz azaltılmalı.
Özellikle Dışişleri ve Milli Savunma için aktif çalışabilecek kadrolar tahsis edilmeli. Türkiye hem savunma hem de saldırı aşamasında. Dikkati dağılmaması ve ülke selameti için yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı; psikolojik rahatlama da sağlar.
İslam’la savaş çılgınlığı devam ediyor. Asrın katili, soykırımcı Netanyahu’nun Amerikan Kongresinde onlarca kez alkışlandığına şahit olduk. “Amerikan Demokrasisi” dedikleri koskoca bir yalan; içi boş bir balon.
Haydut ve Terörist Devlet İsrail’e kol kanat geren Amerika ve İngiltere’ye nasıl güveneceğiz?
Amerika ve İngiltere’nin sınırımızda şövalyelikle görevlendirdiği Yunanistan; 21 Temmuz’da İtalyan bayraklı R/V IEVOLI RELLUME Kablo döşeme gemisinin icra edeceği faaliyetlere ilişkin bir kısmı Deniz Yeki Alanlarımıza giren seyir duyurusu/ NAVTEX yayınladı.
İtalyan gemisi Levoli Relume, Kasos (Çoban Adası) yakınlarında döşenen denizaltı kablosu araştırmasını yürütüyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Yunanistan arasında elektrik kablosu döşenecek.
Türk Donanmasına ait Savaş Gemilerinin bölgeye intikali ile Yunan Gemileri de bölgeye konuşlandı.
Türk Savaş Gemilerinin bölgeye intikali ile Yunanistan tarafında yaşanan gerginlikle ilgili; Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; Türkiye’nin itiraz duyurusu yayınlandığı Deniz Yetki Alanlarına giren bölgelerde çalışma yapılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti makamlarından izin alınması gerektiği hatırlatılmış.
Yunanistan için çalışma yapan İtalyan gemisi Deniz Yetki Alanına girmemesi konusunda uyarılmış ve askeri gemiler tarafından engellenmiş.
Türk askeri gemilerinin refakatinde, verilen koordinatlarda çalışan İtalyan gemisi, daha sonra Türkiye karasularından ayrılmış.
Ege, Türk ve Yunan ana karaları arasında bulunan yarı kapalı bir deniz; binlerce ada, adacık ve kayayla noktalanmıştır. Hem Türkiye hem de Yunanistan şu anda Ege'de 6 deniz mili genişliğinde karasularına sahip; bu da bu Denizin ve üstündeki hava sahasının neredeyse yarısının hem Türkiye hem de Yunanistan hem de üçüncü ülkeler tarafından açık deniz ve uluslararası hava sahası olarak serbestçe kullanılmasını sağlar.
Hem Türkiye hem de Yunanistan, 1997 Madrid Bildirgesi ile Ege'de tek taraflı eylemlerden kaçınmayı taahhüt etmişler.
Yunan basınında çıkan habere göre; “Türkiye, yasadışı Türk-Libya muhtırasını savunmak için Karpat Denizi'ne savaş gemileri göndererek "Mavi Vatan" iddialarını dört yıl sonra ilk kez askerileştirme kararı aldı.”
Yunanistan’ın diplomatik ve askeri kaynakları, bu hamleyi, “kışkırtıcı” söylem düzeyinde değil, sahadaki gerilimi her zaman destekleyecek koşulların kademeli veya aniden geliştirildiğine yönelik bir "sayfa değişikliği" olarak yorumlamış.
Bir adım daha atarak; Türkiye’nin Gambot Diplomasisine geri döndüğünü ve Yunanistan’ın Ege’deki egemenlik haklarına karşı iddialarının arkasında durduğunu söylemişler.
Gambot Diplomasisi nedir?
Gambot, İngilizcede “Gambot” olarak kullanılan ve dilimizde Silahlı Küçük Gemi olarak karşılık bulan bir terim.
Gambot Diplomasisi ise bir ülkeye karşı savaş gemilerinin ve donanma gücünün siyasi baskı yapmak amacıyla kullanıldığı bir güç gösterme politikası. Savaş olmaksızın ilgili ülkenin; “uluslararası anlaşmazlık” halinde deniz gücünü diğer devleti uyarmak için kullanması hali olarak da söyleyebiliriz. Gambot Diplomasisi olarak ifade ettiğimiz bu yöntem, diğer ülke karasularına yakın konuşlanan donanma ile caydırıcılık sağlar ve siyasi alanı da etkileyerek denge görevi görür.
Güç sahibi olmak isteyen ülkelerin mutlak derecede donanma gücünü arttırmasını ve kendisine yöneltilecek bu tür bir diplomasi adımını geri püskürtmesi söz konusu ülke için oldukça önemli.
Türkiye’nin gambot diplomasisini inceleyecek olursak, özellikle son dönemlerde Akdeniz’de yürütülen enerji rekabetinin dışına atılmak istemeyen Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nezdinde bölgede arama ve sondaj çalışmaları başlatılması için sahaya gemilerini yollamasını Türkiye’nin Gambot Diplomasisine örnek olarak verebiliriz.
Türkiye, kendisine yöneltilen tehditlere karşılık önce Yavuz ve Fatih gemilerini bir fırkateyn ile güvence altına alıp, sonrasında çevresindeki üç denizde Mavi Vatan ve Deniz Kurdu adı altında geniş çaplı tatbikatlar yaparak gambot diplomasisini kullanmış bulunmaktadır.
Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de gerekse müttefiklik ilişkileri bağlamında belli bir düzey sonrasında özellikle Hint ve Pasifik Okyanusları gibi daha geniş alanlarda bu diplomasiyi önce savunma daha sonra tehdit savurma ve etkin bir siyasi araç olarak kullanması hem Türkiye’nin deniz güvenliği, kıyı güvenliği ve iç ve dış politikada bu tür propagandalarla karşılaşmaması adına büyük bir önem teşkil etmekte.
En son olayda Yunanistan; Türkiye’nin Rodos ve Kastelorizos (Meis) arasındaki açık denizde değil de Kasos (Çoban Adası) ve Kerpe kıyılarından nefes almak istiyor.
Türkiye, Madrid Bildirgesini ihlal ediyor ve paktı sonlandırmak istediğini Atina’ya iletiyor. Yunanistan’ın iddiası bu yönünde.
Türkiye, büyük yüzeyli gemi ve yerli deniz silahlarını üretmeye başladı. Amfibi taarruz helikopteri taşıyıcısı TCG Anadolu, halihazırda tatbikatlara katılırken, yerli fırkateyn ve korvetlerin gemi inşa programı da sürüyor.
Yunan Deniz Kuvvetleri halihazırda dört adet modernize edilmiş MEKO fırkateynine sahip olsaydı ve Belharra fırkateyni ile birlikte üç değil dört Belharra fırkateynini alsaydı Türkiye'nin Ege'de gerilim yaratmaya yönelik herhangi bir girişimini çok daha iyi bir şekilde yönetebilirdi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs'ın işgalinin 50. yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Kıbrıs’a gitmiş, dönüş uçağında gazetecilere açıklamasında Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias'ı eleştirmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki devlet modelinin Kıbrıs sorununun tek çözümü olduğunu vurguladı. Türkiye, açıkça her iki tarafın eşit olarak oturup masadan kalkacağı bir denklem kurulmadan yeni bir müzakere sürecine başlamanın mümkün olmadığını düşünüyor. Türkiye, Yunanistan’da bazı popülist siyasilerin iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerini dinamitlediğini düşünüyor.
Yunanistan’ın GKRY’de askeri üssü genişlettiğine de değinmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan.
Türkiye’nin denizde Gaz Arama Platformlarının askeri üslerden farkı olmadığını söyleyen Erdoğan; Kuzey Kıbrıs’ta deniz üssü ve deniz yapıları inşaa edebileceklerini de söyledi.
Yani Türkiye, GKRY’nin denge bozucu gelişmelere karşı tedbir almaya devam edecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı Trakya (Yunanistan) Türk Azınlık Lideri Dr. Sadık Ahmet’in ölümünün 30. Yılı vesilesiyle anma toplantısındaki; “Türkiye olarak tüm imkanlarımızla Batı Trakya'daki kardeşlerimizin yanındayız” sözleri de Yunanistan’ı rahatsız etti.
Gökova, Göksu ve Beykoz gemileri, iki fırkateyn ve bir korvetin kademeli olarak Yunanistan karasularına yanaşması; Lefkoşa ile Atina arasındaki deniz hattına baskı amacı güdüyor.
“1974 Kıbrıs Barış Hareketinin 50. Yıldönümünde Kıbrıs'taki Türklere yönelik zulme son veren kahraman ordumuzun kahraman şehitlerini ve gazilerini şükran ve saygıyla anıyor, saygıyla anıyoruz. Yarın 50 gemiyle Kıbrıs’tayız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu arada Eylül’de BM Genel Kurulu’nda Yunan Başbakanı ile de görüşecek.
Türkiye'nin Kasos - Kerpathos bölgesinde yarattığı gerginlik, Yunanistan'ın egemenlik haklarının açık bir ihlali olup, Türkiye-Libya mutabakatında da belirtildiği gibi Türkiye'nin kendi çıkarlarını savunma kararlılığını göstermektedir.
Yunan böyle söylese de Türkiye, Akdeniz ve Ege’de haklarını sonuna kadar aramaya devam edecek.
Böylece Ankara, Atina'ya, “Atina'nın dostluk ilanına saygı göstermediğini” söylüyor. Türkiye, mesajını kararlı bir şekilde Yunanistan’a iletiyor.
“Mavi Vatan” doktrininin uygulanması, Türk-Libya mutabakatı ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda Ankara, dik duruşunu sergilemeye devam edecek.
2. Mahmud Han “Kılıç kınından çıkmadıkça it sürüsü dağılmaz” demiş. İT Sürüsünü dağıtmaya hazır mısınız?
Barış ve Esenlik temennisiyle…
.
Mehmet Yıldırım, dikGAZETE.com
https://www.mfa.gov.tr/the-breadth-of-territorial-waters.en.mfa
https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/i-toyrkia-epicheirei-tetelesmena-kai-i-apantisi-einai-i-naytiki-ischys-i-diplomatia-ton-kanonioforon-epestrepse/584228/
https://flight.com.gr/turkey-is-sending-warships-in-eastmed/
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=12599061
https://gr.euronews.com/2024/07/23/synagermos-aigaio-toyrkika-polemika-parakoloythoyn-italiko-ereynhtiko-notia-kasoy
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7254814_apoklimakosi-sto-aigaio-apomakrynthike-italiko-ploio-apo-tin#google_vignette
https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/amesi-analysi-giati-i-agkyra-anebazei-tin-entasi-sto-aigaio
https://www.formedia.gr/2024/07/23/ti-anaferoun-piges-tou-ypex-gia-to-skiniko-entasis-me-tin-tourkia-konta/
https://www.gencdiplomatlar.com/masalar/gambot-diplomasisi-gunboat-diplomacy.html
.
ali veli 4 ay önce