USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Başkasını suçlamanın son kullanma tarihi

Başkasını suçlamanın son kullanma tarihi
26-09-2022

- Neden hep ben!..

- Niye bunlar hep benim başıma geliyor!

- Bütün kötü şeyler beni buluyor!

- Beni kimse anlamıyor!

- Gökten altın yağsa benim başıma taş düşer!..

- Hep onun, şunun, bunun yüzünden…

Çalışma arkadaşlarınızdan, aile bireylerinizden, ya da diğer arkadaş ve yakınlarınızdan buna benzer cümleler kuran tanıdıklarınız mutlaka olmuştur. Hatta bu cümleler bizzat bizim tarafımızdan da kurulmuş ve kurulmakta olabilir. Her şeyden ve herkesten şikayet etmeye başlamış olabiliriz. 

Eğer durum böyle ise kurban psikolojisi bize hakim olmuş demektir. 

Artık rolümüz mağduru oynamak olacaktır. 

Biz bundan böyle karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler kurmak yerine, bizi kızdıran, istismar eden ve bize eziyet eden insanları hayatımıza çekeriz. 

Bizimle ilgili kararların başkaları tarafından alınmasını beklemeye başlarız. 

Bizi yenilgiye uğratacak, başarısızlıklar yaşatacak dramatik senaryoyu kendimiz yazar, kendimiz oynar fakat “neden hep bunlar beni buluyor” diyerek sızlanmayı da ihmal etmeyiz. 

Çıkış yolu aramaktansa sıkışıp kalmaktan şikayet eder dururuz.

Elbette ki suçlu başkaları ve dış koşullardır. 

Hep kötüler ve kötülükler bizi bulurken ve bu şanssızlık bizdeyken biz ne yapabiliriz ki.. 

Bu durumda olan bir kişi hemen bu psikolojiden çıkması gerektiğini kabul etmeli ve hayatının sorumluluğunu ve kontrolünü kendi eline almalıdır. 

Hayatı ile ilgili kararları alması gereken ve bunları hayata geçirmek için harekete geçmesi gereken kişinin kendisi olduğunu kabul etmelidir. 

Bu psikolojiden tamamen kurtulana kadar “Hayatıma çektiğim olumsuzluklardan yüzde 100 ben sorumluyum” cümlesini her gün en az 10 kere yazmayı ve yüksek sesle okumayı öneriyorum. 

Diğer önerim ise bu psikolojide olanların sahip oldukları halde bir türlü fark edemedikleri varlıkları, güzellikleri, iyilikleri kısaca tüm nimetleri bir bir yazarak listelemeleri. 

Listeyi yazmaya, görebilen gözden, tutan el ve ayaktan başlamak rasyonel olacaktır.

Sadi-i Şirazi ünlü kitabı Bostan’da, kurban psikolojisinin kurbanı olma eğilimindeki bütün öğrencilere ders niteliğindeki şu kısa öyküye yer vermiş: 

Bir zamanlar, bir alimin yanında gençler ilim tahsil ediyorlardı. Bir gün gençlerden birisi alimin yanına geldi ve:

Efendim, ilim tahsilime artık devam edemeyeceğim. Küçücük bir evde kardeşlerimle ve annem-babamla birlikte yaşıyorum. İlim öğrenmek için yoğunlaşmak ve dikkatini toplamak gerekiyor, ama benim şartlarım buna hiç de uygun değil.” dedi. 

Âlim önce gence hiçbir şey demedi, sonra eliyle gökyüzündeki güneşe işaret etti ve eliyle yüzünü kapamasını istedi.

Genç talebe, denileni yaptı ve elleriyle yüzünü örttü. 

“Ellerin küçük, ama kocaman güneşin enerjisini, ışığını ve haşmetini örtmeye yetiyor da artıyor” dedi Hocası. 

“Aynen bunun gibi, hayatında karşılaştığın ufak tefek sorunlar da seni manevi yolculuğunda ilerlemekten alıkoyuyor. Nasıl elin, güneş ışığının sana ulaşmasını engelliyorsa, yeterli azmi göstermeyişin de içindeki ışığın parlamasını engelliyor. O halde, kendi gayretsizliğin ve çaresizliğin için başkalarını suçlama.”

Bu yazımın konusunu belirlememde, dünyada 500 milyon satan Harry Potter fantastik roman serisinin İngiliz yazarı J. K. Rowling’in, Harvard Üniversitesinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma etkili oldu. 

Bu ilham verici konuşma, kurban psikolojisi içerisinde olanların da mutlaka izlemesi gereken bir konuşma. 

Aslında kendisine ait tam bir “vazgeçmeme hikayesi” anlatıyor Rowling. 

Ailesinden destek göremeyişini, yaşadığı zorlukları ve buna rağmen pes etmediğini anlatıyor. Çünkü uzun bir dönem hem işsiz, hem parasız, hem anne, hem dul, hem ülkesinden uzakta yaşamış. Fakat her halükarda yazmaktan ve yaşamaktan vazgeçmemiş. 12 yayınevi reddetmiş kitaplarını. 

Bugün “dünyanın en zengin yazarı” ünvanına sahip olan Rowling konuşmasında, Sadi-i Şirazi’nin hikayesindeki alim gibi, yaşadığı olumsuzluklar için ailesini suçlayan gençleri şöyle uyarıyor: 

“Belirtmek isterim ki, sahip oldukları bakış açısından dolayı ailemi suçlamıyorum. Sizi yanlış şekilde yönlendirdikleri için anne babanızı suçlamanın bir son kullanma tarihi vardır. Direksiyon başına geçebilecek yaşa geldiğin anda sorumluluk sana aittir.”

Bu konuşmadan ilham alarak çevremizdeki tüm koşullar ve kişiler için şöyle bir cümle kurabiliriz:

Başkasını suçlamanın bir son kullanım tarihi olmalı.

Aksi takdirde; “neden bunlar hep benim başıma geliyor demeye devam edebiliriz.

Başımıza gelenlerden gereken dersi alana kadar da aynı şeylerin başımıza gelmeye devam etmesi kaçınılmaz olacaktır.

2022 dünyanın en iyi üniversiteleri ilk 500 listesinde ülkemizden hiç bir üniversite yer alamadı. (euronews.com) Kanaatimce kurban psikolojisi ülkemiz meselelerinin çoğunda olduğu gibi burada da kendisini gösterecektir ve bu durumu herkes başkasını suçlayarak izah etmeye kalkacaktır. 

Bu nedenle de hiçbir ilerleme sağlanamayacaktır. 

İlk 10 üniversitenin 8’i Amerika, 2’si İngiltere’den. En iyi üniversitelerin ilk sıralarındakiler mezuniyet törenlerinde, branşında dünyanın en iyilerini mezuniyet konuşması için davet ediyorlar. 

“Wondershare.com” sitesi bunların en iyilerinden 50 konuşmayı videoları ile birlikte listelemiş.

Obama, Tom Hanks, Jim Cary, Jeff Bezos, Larry Page ve daha birçok ünlünün olduğu bu listede “en ilham verici konuşma” olarak ilk sırada Steve JOBS’un Standford Üniversitesinde 2005 yılında yaptığı konuşma var. 

Fırsat buldukça hepsini izlemek gerek fakat Steve Jobs’un konuşması mutlaka izlenmeli kanaatindeyim. 

Bir mezuniyet konuşmasından fazlası diyebileceğim, “hayatı kıymetli kılan ölümdür ve ölümden kaçış yok, her gününüze son gününüzmüş gibi kıymet verin ve başkasını suçlamaktan vazgeçin” mesajları ile dolu bir konuşma yapmış vefatından 6 yıl önce. 

Kendi “iPhone”unun sadece 4 tanesini gördüğünü ve bu günlerde “iPhone 14”ün piyasa çıktığını da artı parantez belirtelim.  

Tam da bu noktada yazımızın başındaki cümleleri ne kadar sıklıkla kullandığımızı sorgulamamızda fayda var. Böylece kurban psikolojisi içerisinde olup olmadığımızı kontrol edebiliriz. 

Bir sokak röportajında, bazıları komik, bazıları çok ilginç fakat çoğunluğu karamsar cevaplar verilmiş olan şu esprili soruya vereceğimiz cevap da bu konuda bize bir fikir verebilir:

- Gökten altın yağsaydı sizin başınıza ne düşerdi?

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Selda Erkan
Selda Erkan 2 yıl önce
Emeğinize sağlık yine çok güzel bir yazı olmuş.
Faruk Erk
Faruk Erk 2 yıl önce
Koşarken kafasını masaya çarpan çocuğu teselli etmek için masayı tokatlamak da “Başkasını suçlamanın ilk kullanma tarihi” olabilir mi?
Yasemin Şimşek
Yasemin Şimşek 2 yıl önce
Müdürüm emeğinize sağlık. Hepimizin zaman zaman yaptığımız başımıza gelenler için kendimiz dışında herkesi suçlama .
Nurullah sahin
Nurullah sahin 2 yıl önce
Selamlar.yine bizden bir yazı olmuş. Zamanımızda da çokça sigindigimiz bahane sığınağı hep geçici çözüm olmuştur.zaman bizi bu hep konuda yanlış yaptığımızı acı biçimde öğretmiştir. Onun için neden yerine, nasıli araştırmalıyiz. Yola çıkalım ki hedefimiz belli olsun derim. Kalın sağlıcakla selamlar.
Haleti Ruhiye
Haleti Ruhiye 2 yıl önce
Yine çok güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık. Beğeniyle takip ediyor, merakla yeni yazılarınızı bekliyoruz.
Mehmet Zeki Aktaş
Mehmet Zeki Aktaş 2 yıl önce
Hocam yazdıkların tespitlerin müthiş
Abdullah Pektaş
Abdullah Pektaş 2 yıl önce
Merhaba Hüseyin bey:Hayat böyle bir şey bir takım şeylere gebedir,başarı, kaybetmek, üzülmek, karamsarlık, zenginlik vs insanın basina her türlü zorluklar gelebilir kader dahi olsa, asıl olan bu zorluklar karşısında pes etmeden kimseyi suçlamadan sorunların üstüne giderek kendimizdeki kurban psikolojisinden kurtulmaliyiz ki hayat boyu bu felsefeyle başarılı oluruz. Tabiki "Şükrü ve Allah'tan ümit kesilmez" doktrinini de unutmamak lazim vesselam... Hayırlı cumalar olsun
BURHAN KADRİ DOĞRUYOL
BURHAN KADRİ DOĞRUYOL 2 yıl önce
İnsan seçimlerinin sonucudur, zaten neyi seçeceğimizi görmek için bu imtihan dünyasında değilmiyiz
İbrahim Sancar
İbrahim Sancar 2 yıl önce
Emeğinize, elinize sağlık Hüseyin Bey.
Ders niteliğinde
Ahmet Reşat SAKARYA
Ahmet Reşat SAKARYA 2 yıl önce
Her yazınızda ayrı bir ders ve güzellikler var Hüseyin bey. Ayrıca yazılarınızı okumak keyif veriyor, teşekkür ederim.
Muharrem Oskay
Muharrem Oskay 2 yıl önce
Hayat gibi çok kıymetli ve ders niteliğinde bir yazı.Tebrikler
Kadir yüksel
Kadir yüksel 2 yıl önce
Ömür yolunu giderken dümenin kimde olduğunu hatırlatan kıymetli yazı olmuş.
Elinize sağlık..
Alican
Alican 2 yıl önce
Tamda Kurban psikolojisinde olduğum şu günlerde iyi geldi bana , hatayı ve kusuru tabiki başkalarında arayarak kolaycılığa kaçmıyorum, ama şu noktada bir şeyi görmemi sağladı. Direksiyon başında olan benim ???? yazı için teşekkürler Hüseyin bey , kaleminize sağlık.
Akif çapacı
Akif çapacı 2 yıl önce
Müdürüm dünya görüşü ve dünyada ki kurban psikolojisi için güzel bir yazı elinize sağlık, hayatta yarın ölecek gibi anın tanıdı çıkartıp ona göre kaliteli bir yaşam sürmek ve elimizdeki güzelliklerin kıymetini bilmek gerekli.
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 2 yıl önce
Çok doğru tespitler ama huylu huyundan vazgeçmiyor maalesef
Fikret GÜNEŞ
Fikret GÜNEŞ 2 yıl önce
Ellerimle yüzümü kapattım dertlerim biter diye yaklaşık 2 saat oldu alim öyle demişti güneşle ilgili örnekte hala bekliyorum
Özgür
Özgür 2 yıl önce
Ne güzel topu başkalarına atıyordum, şimdi sobelenmiş gibi hissediyorum.
Nuh
Nuh 2 yıl önce
Çok kıymetli bir yazı. Gün içerisinde kendimizden ve çevremizden bu serzenişleri maalesef çok duyuyoruz. Teşekkür ederiz.
Feridun
Feridun 2 yıl önce
Evet! Son kullanma tarihi çok güzel bir ifade olmuş. Son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmemiz ve Allah’ın izniyle hiçbir zaman koşullar ne olursa olsun vazgeçmemiz gerekiyor. Düşüncelerinize sağlık Hüseyin bey...
CUMHUR KARASU
CUMHUR KARASU 2 yıl önce
Steve Jobs'un konuşmasını okumama vesile oldunuz Hüseyin Bey, teşekkürler. Kaleminize sağlık.
Ömer Asaf
Ömer Asaf 2 yıl önce
Harika bir yazı elinize sağlık
Abdurrahman
Abdurrahman 2 yıl önce
Çok güzel yazı. Elinize emeğinize sağlık.
Mehmet
Mehmet 2 yıl önce
Tebrik ediyorum çok güzel bir yazı olmuş
Suat
Suat 2 yıl önce
Gökten yazılar yağıyor, benim üzerime de bu altın gibi değerli ve güzel yazı düştü:)
Huriye YILDIRIM
Huriye YILDIRIM 2 yıl önce
Elinize kaleminize sağlık yine çok güzel bir yazı olmuş
Lütfü
Lütfü 2 yıl önce
Gökten altın yağsın da benim başıma düşmesin, Yoksa bu dünyanın hali nanay :)
Nigar Özel
Nigar Özel 2 yıl önce
En kolayı şikayet etmek aslolan harekete geçmek ve şükretmek yine çok güzel bir yazı tebrikler
Timur
Timur 2 yıl önce
Güzel bir Motivasyon yazısı. Haftaya enerji dolu başlamamızı sağladınız Hüseyin Bey. Teşekkürler
Bülent
Bülent 2 yıl önce
Nasibim
Mesut İsen
Mesut İsen 2 yıl önce
Dünyevilik denilen ve bir türlü sırtımızdan atamadığımız bir yük.
Hayatımız her geçen gün çıkılamaz çetrefilli bir hal alıyor.
Yunus emre ks dediği gibi,
Derdi dünya olanın dünya kadar derdi olur vesselam.
Dr. Eyyüp Yılmaz
Dr. Eyyüp Yılmaz 2 yıl önce
????????????