USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Barış Konferansı saçmalığı Fener Rum Patriğinin Ekümeniklik iddiasına nasıl çanak tuttu?

Barış Konferansı saçmalığı Fener Rum Patriğinin Ekümeniklik iddiasına nasıl çanak tuttu?
21-06-2024

Barış Konferansı saçmalığı Fener Rum Patriğinin Ekümeniklik iddiasına nasıl çanak tuttu?

Ankara’nın Kiev ile Moskova arasındaki arabuluculuk girişimlerini baltalayan küresel güçler, şimdi sözde yeni bir barış anlaşmasının zeminini oluşturmaya çalışıyor.

Bu bağlamda İsviçre'nin orta kesimindeki Nidwalden kantonuna uzanan Alp Dağları ve Lucerne Gölü yakınlarındaki lüks tatil beldesi Bürgenstock’ta tek taraflı barış konferansı düzenlendi.

Barış konferansına katılan, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 92 devlet temsilcisinden 84’ü, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik desteğin beyan edildiği sonuç bildirgesine imza attı; ülkenin gıda ve enerji güvenliğine yönelik tedbirlere vurgu yapıldı.

Türkiye adına Konferansa katılan Dışişleri Bakanı Dr. Hakan Fidan, Türkiye'nin Ukrayna'daki savaşın adil ve kalıcı çözümü için uluslararası çabalara tam desteğini vurguladı.

Fidan, Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi gibi çabalara öncülük ettiğini ve Mart 2022'de İstanbul'daki müzakerelere Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını da hatırlattı.

Kim ne derse desin Rusya’nın davet edilmediği bu sözde barış konferansı, saçma bir teşebbüs. Neden mi? Çünkü ateşkes yapılmadığı ve insanlar öldüğü sürece bu neyin müzakeresi?

Bu süreç ABD ve İngiltere'nin öncülüğünde Batı'nın Rusya karşıtlığında konsolide olduğunun göstergesi. Rusya’nın, Birleşik Avrupa Krallığının doğmasına sunduğu katkı yadsınamaz.

Her ay binlerce Rus askerinin ölmesi Kremlin elitlerinin umurunda değil.  Efsane Kızıl Ordu’nun varisi Rus ordusunun generalleri ne strateji biliyor ne taktik?

Nitekim sonuç ortada.

Rusya'nın cephedeki toplam asker sayısı 400 bin civarında. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 2023‘te Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta yüzlerce uçak, binlerce tankın yanı sıra 300 binden fazla asker kaybettiğini söylemişti.

Savaşan taraflardan Rusya'nın zirveye davet edilmemesi  saçmalık!..

Rusya hükümetinin varlığı olmadan toplantının yararsız olacağı kabak gibi ortada. Yangından mal kaçırırcasına İsviçre’de düzenlenen Ukraynabarış konferansı’ iki misli saçmalık içeriyor.

İlki, Rus tarafının davet edilmemesi; yani etkinliği düzenleyenlerin müzakere yoluyla barış fikrinden vazgeçtiklerini, davetliler listesiyle zaten belli etmeleri. Diğer bir saçmalık ise Ukrayna ve Batılı katılımcıların barış istemeyip aksine savaşı sürdürmeye, daha çok silahlanmaya ve Rusya karşısında gerilimi tırmandırmaya hazırlandıklarını ilan etmeleri.

Tek saçmalık bu değil; “Ekümenik Patrik” meselesi de var!

Fener Rum Patrikliği ne zamandan beri “Türkiye'nin Vatikanı” oldu?

15- 16 Haziran tarihlerinde İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansında skandal bir gelişme yaşandı.

İsviçre'deki Ukrayna zirvesine 'ekümenik' sıfatıyla katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos, “devlet başkanı” sıfatıyla görüşmeler yaptı ve uluslararası bildiriye imza atmış.

Konferansa 'ekümenik' sıfatıyla katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos, zirve sırasında bu sıfatla görüşmeler yapmış ve en dikkat çekici görüşmesi Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile.

MİT eski Başkanı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un mevcut kanunların kendisine tanımadığı bir unvanı kullanmasından haberi olmamasına beni kimse inandıramaz.

Dışişleri Bakanı ile Türk vatandaşı Fener Rum Patriğinin aynı toplantıya katılacak olmasından Hariciye bürokrasisinin haberi olmaması mümkün mü?

Hayır” diyenler fötr şapkama anlatsın.

Mızrak Çuvala Sığmıyor!

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 15-16 Haziran'da İsviçre'de gerçekleştirilen Ukrayna Barış Zirvesi hakkında bazı iddialarla ilgili açıklamada; "Fener Rum Patrikhanesi’nin, İsviçre’de düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi’ne devlet statüsünde katıldığı ve Sayın Bakanımızın, zirve marjında Fener Rum Patriği Bartholomeos ile resmi bir ikili görüşme yaptığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı" denildi.

Dışişleri açıklaması şurada dursun. Lakin PatriğinEkümenik” sıfatıyla İsviçre’deki toplantıda çekilmiş fotoğrafı var mı? Konferansa katılan delegasyonun listesinde Ekümenik sıfatıyla Patrik Bartholomeos’un ismi var mı?

Bu basın açıklamasını okurken zuhurat aleminden Nasreddin Hoca çıkageldi. Başladı anlatmaya… Birisi, Nasreddin Hoca’nın yanında otururken kazara seslice yellenmiş. Sonra kabahatini belli etmemek için ayağı ile tahtayı gıcırdatmış. Hoca demiş ki:

Haydi sesini onun sesine benzettin diyelim. Ya kokusunu ne yapacaksın?

Hadi bakalım, monşerlerden arındırılan Dışişleri buna da bir açıklama yapsın?

Patrik, mevcut kanunların kendisine tanımadığı bir unvanı kullanamaz. Ekümeniklik, sadece Ortodoks dünyayı ilgilendiren bir mesele de değildir; aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bağlamaktadır.

Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi, Cumhuriyet değerlerini hatırlattı…

Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Selçuk Erenerol; “Dışişleri Bakanlığı ve Fener Rum Kilisesi’nin 15-16 Haziran tarihlerinde İsviçre’de Bir Araya Gelmesi Hakkında Basın Açıklaması” yaptı.

Bu satırları okurken elinizi vicdanınıza koyun.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kuruluş ilkelerine ve Türklüğe açılan savaş ne yazık ki sınır tanımadan devam ederken Türk hukukunun ve ulusal vicdanımızın yok sayıldığı garabet kararlara imzalar atılmaktadır.

Anayasa ve Lozan’ın defaatle çiğnenmesi, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş olan Türk milletini derinden yaralamaktadır.

Cumhuriyetimizin kurulduğu günden beri hıyanet yuvası kimliğinden vazgeçmemiş olan Fener Rum Kilisesi’nin, diplomasimizin ve bürokrasimizin de destek vermesiyle, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, kanunlarına ve kurumlarına karşı gelmesi katlanarak devam etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen İsviçre’de bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanında, hiçbir tüzel kişiliği olmaksızın yalnızca Fatih Kaymakamlığı’na bağlı bir azınlık kilisesi olan Fener Rum Kilisesi Başpapazı Bartholomeos’un Ekümenik Patrik sıfatıyla gözlemci olması ve Barış Konferansı’nda kabul edilen karara imza atması hukukumuzca suç teşkil etmektedir.

Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaşın müsebbiplerinden Fener Rum Kilisesi, kurumlarımız eliyle suç işlemeye devam ederek Batı’nın Türkiye Cumhuriyeti üzerinde kurduğu planları hayata geçirmesine de olanak sağlamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine ve devrimlerine açılmış bu topyekün savaş devam ederken bölünmez bütünlüğü, ulusal egemenliği, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruması gereken kurumlarımız bu mücadelede bulundukları saf ile Türk ulusunun geleceğini büyük bir bilinmezliğe sürüklemektedir.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin 5603K sayılı ilamında Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, TCK’ya ve Lozan Görüşmeleri’ne yapılan atıflarla Fener Rum Kilisesi’nin işlediği suçlar belirtilmiş olup, Ekümenik sıfatını kullanamayacağına ve başka kurumlara müdahale edemeyeceğine hükmedilmiştir. Anayasının 10. maddesinde gösterilen eşitlik ilkesine aykırı davranan Fener Rum Kilisesi ve Başpapaz Bartholomeos, yurtiçinde veya yurtdışında bulunan hiçbir kuruma karışamaz ve üstünlük elde edemez.

Bütün bunlara rağmen, tüzel kişiliği ve hukuki tanınırlığı olmayan Fener Rum Kilisesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Dışişleri Bakanlığı yanında imza hakkına sahip olup dünyaya Ekümenik olarak tanıtılması aleni olarak işlenmiş bir suçtur.

İrdelenerek yapılan bu hataların bir an önce son bulması Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünün ve egemenliğinin daha geç olmadan korunması adına elzemdir.”

Fikrimi soruyorsanız; tarihe tanıklık edenler iyi ki var. Gün ola hayr ola.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

омюр челикдёнмез, Дикгазете

 

Seçilmiş Kaynakça

https://www.mfa.gov.tr/aciklamalar-genel.tr.mfa

https://www.eurotopics.net/tr/321592/ukrayna-konferansi-baris-yolunda-atilmis-bir-adim-mi

https://medyascope.tv/2024/02/24/verilerle-rusya-ukrayna-savasinin-iki-yili-kim-neyi-basardi/

https://x.com/selcukerenerol/status/1803723726237634587?s=46&t=6MaUKNQyJjp5tas0DBYnyg

https://www.yenimesaj.com.tr/isvicredeki-ukrayna-zirvesinde-ekumenik-patrik-skandali-H1531757.htm

https://www.dikgazete.com/haber/disisleri-bakani-fidan-isvicredeki-ukrayna-baris-zirvesine-katilacak-895608.html

https://www.milligazete.com.tr/haber/20557928/bartholomeos-ile-hakan-fidan-gorustu-mu-bakanliktan-resmi-aciklama-geldi

https://tr.euronews.com/my-europe/2024/06/15/isvicrede-yapilacak-ukrayna-baris-konferansinda-hangi-konular-konusulacak

https://www.voaturkce.com/a/ukrayna-baris-konferansi-sona-erdi-ulkeler-ortak-bildiride-tam-anlasmaya-varamadi/7658116.html

https://ankahaber.net/haber/detay/kursad_zorlu_fener_rum_patrigi_bartholomeosun_ekumenik_unvani_ile_ukrayna_baris_konferansina_katilmasina_tepki_gosterdi_184656

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Gazanfer Şah
Gazanfer Şah 3 gün önce
CEMAATSIZ PATRİKHANEYE E MAKAM YAKIŞIR...