USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ayasofya kararı

11-07-2020

24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile müzeye dönüştürülen Ayasofya, Danıştay 10. Dairesi’nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etmesiyle 86 yıl sonra müze statüsünden çıkarıldı ve yeniden cami olarak ibadete açılma adımı atılmış oldu.

Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi.

Gerekçede, “Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Kadimden beri korunan Vakfa ait taşınmaz ve hakların, istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamaz” denildi.

Fethin sembolü Ayasofya’nın camii olarak ibadete açılması henüz tartışılırken; CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Topkapı Sarayı da müze olarak korunmalı, Ayasofya da müze olarak korunmalı, hatta Sultanahmet de müze olmalı” derken; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise; “Ayasofya’nın ibadete açılması gibi bir ihtiyacın bulunduğuna inanmıyorum. Bu konunun iç siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerekiyor” demişti.

Son olarak da, 28 Şubat döneminin sözde İslamcısı, bugünün ise PKK’nın siyasi uzantısı HDP’li Hüda Kaya, “Ayasofya gibi işgal altında olan yüzlerce kilise var” diyerek, Ayasofya'nın kilise olması gerektiğini söylemişti.

(Yunanistan başta olmak üzere bazı ülkelerin tepki göstermesini değerlendirmiyoruz.)

Netice itibariyle 86 yıllık hüzün sona erdi… 

Kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hayırlı olsun” diyerek Ayasofya'nın Diyanet'e devredilerek ibadete açıldığını duyurdu.

Erdoğan’ın duyurduğu 2729 sayılı kararda, şu ifadeler yer aldı: “İstanbul İli Fatih İlçesi’nde bulunan Ayasofya Camii’nin müzeye çevrilmesi hakkındaki 24/11/1934 tarihli ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Danıştay Onuncu Dairesi'nin 2/7/2020 tarihli ve E:2016/16015, K:2020/2595 sayılı Kararı ile iptal edildiğinden Ayasofya Camii’nin yönetiminin 22/6/1965 tarihli ve 63 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35’inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığ’na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir.”

Hayırlı olsun…

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

Twitterda bizi takip edin: @alimevlutkaya @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?