USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Anamız emperyalizm

20-02-2021

Bugün dünyada ekonomik sömürgecilik, yayılmasının yanında bu yayılma, kültürel sömürgecilikle baş başa sürdürülmektedir. 

Bazı tarihi ve bilimsel gerçeklerle -affınıza sığınarak- ikiyüzlülüklerini, kışkırtmalarını, sahtekarlıklarını anlamaya ve anlatmaya çalışacağım.

Sömürgeciler, yarattıkları “uygarlığı” tek ve üstün olarak gördüklerinden, ideolojileri de o yöndedir. 

Vesselam; öncü karakterleri Haris, Açgözlü, Kurnaz olmaktır ki bunu, uzun ve sinsi kurgularıyla, “her yol mubahtır” tarzından hareketle emellerine ulaşırlar. 

Dost gibi yaklaşarak sanki asli niyetlerinin demokrasi, insan hakları, işbirliği, ortak refah, desteklemek adına, o devlet üzerinden menfaat sağlama hatta ki ekonomik değerlerine ortak veya sahip çıkmaktır gayeleri, 

Misalen geçmişte, ABD Senatörü Beveridge, 1898’deki; ''Daha yüksek uygarlıklar önünde, alçak uygarlıkların ortadan kalkması; Tanrı'nın sınırsız tasarısının bir parçasıdır. 

Amerika, tüketebileceğinden fazlasını üretiyor. Dünya ticareti bizim olmalıdır, olacaktır. Bunu Anamız İngiltere'yi örnek olarak gerçekleştireceğiz” izahı ile ortaya koymuştur.

Hatta ki Tony Blair'in “Anarşi, kaos ve yağma Saddam Hüseyin'in diktatörlüğünden daha iyidir” izahı da bu şekildedir ki niyetler açıktır. 

Meşhur Makyavel taklidi yani iki yanlı oynama marifeti, yakın tarihimizde de bir çoklarına şahit olduklarımızdandır şöyle ki;

I.Rus çarı Nikola ve İngiliz elçisi sör Hamilton Seymur’un mühim sohbetinin kısa izahı şöyledir;

“Hasta adamın yaşamasını hepimiz istiyoruz. Onun ölmemesini ben de sizin kadar isterim. Çünkü, Osmanlı'nın idaresinde çok miktarda Ortodoks var, bunların başı boş kalmasını istemem.

Buna inanmanızı rica ederim, lakin kollarımızın arasında birden bire de ölebilir. 

Bu takdirde bu ölüm, öylesine bir netice verir ki dünya sarsılır, biz de sarsılırız ve daha sonra nasıl bir nizam kurulur onu bilemem. 

Size yalnız şunu söyleyeyim: Eğer siz İngiltere olarak İstanbul'a yerleşmeyi düşünüyorsanız buna asla müsaade etmeyeceğimi açıkça ifade ederim. 

Bu beni İstanbul'u işgal etmek durumunda bırakabilir, sizi de karşı koymak durumunda bırakabilir ve böylelikle diğer devletlerin de katılacağı ve ne kadar süreceği belli olmayan bir cihan harbi çıkabilir. Buna zannederim lüzum yoktur.”

Vesselam, Ey Türk milleti kendine gel uyan! 

Geçmişte yaşanan tarihi onlarca olayların her biri tekerrürden ibarettir; sadece sıfatlar ve mekanlar değişkendir. 

Maalesef, sömürgeci, insanda belli bir yönüyle hayranlık uyandırır:

Yüksek boyutlara ulaşmış teorik ve teknolojik bilgi düzeyi!..

Bu açıdan, en ileridir lakin çok bencil, acımasız, hayasız, hırsız, sahtekar, ikiyüzlülüğüyle sinsice planlar yaparaktan ilerler; onun var olan toplumu hedef alıp kültürel, ekonomik ağında tutan sömürgeci yaklaşımından kaçınalım.

Volkan Yaşar Berber, dikGAZETE.com

-Araştırmacı Yazar - Tarihçi-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?