USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Amerikalılar kantondan vaz geçti tampona dümen kırdı!

17-01-2019

Amerikalılar neden “Tampon Bölge / buffer zone” istiyor? 

Çünkü tampon bölge projesi Suriye’de uygulamaya geçerse ABD savaş güçleri daha rahat bir şekilde İran operasyonuna odaklanabilecek.

Tampon bölge/buffer zone uygulamasıyla ABD, uzun zamandır kara ordusuna insan kaynağı sağlayan PYD/YPG terör unsurlarını Türk Silahlı Kuvvetlerinin  yok edici  gücünden  kaçırabilecek.

Türkler aynalı sazan mı?

Yanisi şu; Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın aklına düşürdüğü karpuz kabuğu; PYD/YPG'nin tasfiyesini engelleyebilecek bir proje olabileceği ve Türklerin buna balıklama atlayacağı.

Sığır çobanlarının, bizi Araplar gibi aynalı sazan sanıyor olmaları onların ayıbı.

Böylelikle Suriye’den askerini çektiği bir ortamda dönüp arkasına bakmayı gerektirecek bir neden kalmayacak.

Bunlar bilinen veya su yüzüne çıkan gerekçeler. Daha önemlisi ne biliyor musunuz?

NATO üyesi ve müttefiki Türkiye’yi işin içine katarak Rusya’yı bölgede dengelemek ve Rusların, Sovyetler Birliği döneminden beri kullana geldiği Kürt kartını, Rusların elinden almak.

Bir diğer can alıcı gerekçesi de siyasi ekonomik ve askeri kuşatma altına aldığı İran’ı; Suriye ile bu coğrafyada bir araya getirmemek.  

Tampon bölge/buffer zone nedir?

Tampon bölge, düşman birlikleri, grupları ya da ulusları birbirinden ayırmak amacıyla oluşturulan, genellikle askerden arındırılmış ara bölge demek.

Tampon bölge oluşturulabilmesi için BM Güvenlik Konseyi kararı gerekiyor. 

Eğer, Güvenlik Konseyi’nin böyle bir kararı yoksa belli bazı ülkeler koalisyon oluşturarak tampon bölge kurulmasına karar verebiliyor.

Ancak bu durumda, bölgede güvenliği kimin sağlayacağı önem kazanıyor.

Buffer zone/tampon bölge”nin insani ve askeri olmak üzere iki temel amacından söz edilebilir.

Tampon bölge olarak belirlenen alanda çatışma yaşanmaması, sivillerin bölgeye sığınması ve burada güvenliklerinin garanti altına alınması sağlandığı gibi, gerekli görülürse, bölge uçuşa yasak bölge de ilan edilip savaş uçaklarının da geçmesi engellenebiliyor. 

Tampon bölge/buffer zone nasıl ortaya çıktı kim gündeme taşıdı?

Her şey ABD Başkanı Trump’ın kuyuya taş atmasıyla başladı.

Trump’ın, 14 Ocak’ta Twitter aracılığıyla Türkiye’ye yönelik yaptığı açıklamalar Ankara’da siyasetin gündemine oturdu.

“Eğer Türkiye, Kürtlere saldırırsa, ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik (32 kilometre) güvenli bölge oluşturulabilir. Aynı zamanda Kürtlerin Türkiye’yi provoke etmesini istemiyorum” sözlerini lap diye ortalığa bırakan Trump’ın mesajları  halen tartışılmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD Başkanı Donald Trump’ın önerdiği gibi Ankara’nın, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurmaya hazır olduğunu belirtmişti.

Erdoğan; “Şu anda başkanın yaklaşımı 30 kilometre bir derinliktir. Hatta daha da uzatılabilir. Bu konu üzerinde çalışılabilir” demişti.

Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda, ABD ve Fransa da dahil olmak üzere yaklaşık 60 ülkeyi içeren DEAŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon’dan lojistik destek alacağını da aktardı.

Suriye Kürt örgütleri tampon bölgeye nasıl bakıyor? 

ABD ve Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde 32 km’lik güvenli bir bölge oluşturulmasını halen görüşüyor.  

Suriye'de oluşturulacak bir güvenli bölge planı ABD’nin yardakçı güçlerini pek memnun etmemiş gibi. 

Suriyeli Kürt örgütleri, Türkiye'nin kontrolünde oluşturulacak bir güvenli bölge planını reddediyor. 

Türkiye’nin kontrolünde olacak bir güvenli bölge kurma önerisini kabul etmeyeceklerini sözde Amerika'ya rağmen söylemeye başladılar bile.

PYD/YPG sözcülerine göre; Türkiye, Suriye krizindeki taraflardan biri olduğundan herhangi bir tarafın da emniyetini garanti edemeyecektir. 

Hatta işi o boyuta taşıdılar ki; “Türk ve Kürt güçler arasında bir çatışmayı önlemek için Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki uluslararası güçlerin konuşlandırılmasını” kabul edebileceklerini dahi gündeme getiriyorlar.

Bu sefer suflörleri Ruslar…

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'nin çekilmesi sonrası Suriye hükümetinin ülkenin kuzeyindeki bölgeleri tekrar kontrolü altına alacağını söylüyor. 

Lavrov'a göre "Kürtler ancak Şam'ın kontrolünde güvende olur."  

PYD/YPG unsurlarının Tampon Bölge teklifine karşı çıkmaları akıl hocalarının Ruslar olduğunu gösterdiği gibi Ruslarla paralel hareket ettiklerini gösteriyor.

Suriye Kürt örgütleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile "Tarihi" bir anlaşma yaptığı duyurusunun ardından, Türkiye'nin Suriye sınırında Kürtlerin kontrolündeki büyük bir bölgeye "sahip çıktığını" düşünüyor. 

Kanton bitti tampon verelim... 

Trump durup dururken Erdoğan'a boşuna tampon bölgeden söz etmedi. 

Çünkü Türkiye'nin; Suriye’nin kuzeydoğusundaki başlıca IŞİD karşıtı güç olarak ABD’nin yerini alacağını görüyor. 

Türk ordusu bütün gücüyle sahaya inerse, Suriye'de İran ve Rusya etkisini azaltmanın hesabında.

Türkiye'ye uzatılan yeni havuç, güvenli bölge tampon bölge.

.

Ömür Çelikdönmez; dikGAZETE.com

Twitter: @oc32oc39

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?