“Algı yönetimi ne demektir?” soru başlığı altındaki yazısında, Alaattin Çağıl, hem bir sosyal medya uzmanı hem de 3 milyonun üzerindeki “Twitter” takipçisiyle sosyal medyada yer edinmiş “fenomen” kişilerden ve bu alanda çeşitli görüşlerle stratejilere de imza atmış biri olarak o sorunun cevabını veriyor. İşte yazısı
:
Devletlerin, iktidar sahiplerinin, orduların, firmaların kararlarının ve isteklerinin günlük hayattaki insan davranışları üzerine en iyi şekilde yansıdığı günümüzde kişilerin hakkında en azından yeterli düzeyde fikir sahibi olması gereken kavramların başında “algı yönetimi” gelmektedir.
Her ne kadar kendileri tarafından yönetilmiyor olsa da kişilerin verdikleri kararlar üzerinde etkisi bulunan algı yönetimi çalışmalarının farkında olunması, kişilerin kendi istek ve duygularına yönelik olarak kararlar vermesini sağlar.
AMERİKAN ORDUSU MERKEZLİ VE GENİŞ KİTLELERİN AYNI ANSA BENZER DUYGULARA YÖNLENDİLMESİ İÇİN...
Algı yönetimi kavramı, Amerikan ordusu merkezli olarak günlük hayatımıza girmiş olan bir kavramdır.
Amerika’nın genel politikaları ve insanları yönetme biçiminde de bu yönetim bilgisinin sıklıkla kullanılması, Amerikan Savunma Bakanlığı gibi önemli kurumların öncülüğünde yıllardır devam etmektedir.
Temel olarak algı yönetimi; her bireyin yaptığı seçimleri, davranışlarını belirlemeleri ve çevrelerinde olup biten bazı olaylar hakkında yorum yapabilmeleri için onları önceden hazırlayan bir kontrol mekanizmasıdır.
Bu yönetim mekanizması kullanılarak güç ve etki sahipleri tarafından çok geniş insan kitlelerinin aynı anda benzer duygulara yönlendirilmesi ve bir amaç etrafında etkilenmelerinin sağlanması mümkün olabiliyor.
Karşılıklı etkileşimlerin en yüksek düzeyde sağlanması adına çeşitli göstergelerin, sembollerin, bilgilerin kullanılması söz konusu oluyor.
KİŞİNİN OLAYLARA BAKIŞINI ŞEKİLLENDİREN ETKİLİ SONUÇLAR...
Algı yönetiminin, insanları hangi yönden etkilediğinin iyi bir şekilde analiz edilmesi ancak algının neyi kapsadığı ile çözüme kavuşturulabilir.
Algı, kişilerin sahip oldukları duygu ve düşüncelere göre kararlarını belirleme, bunları uygulama ve karşılaştıkları olaylar karşısında yorumlama becerilerini kullanmaları ile ilgili olmaktadır.
Bu yönüyle algının oluşabilmesi için mutlaka algıya hedef olan bir durum ya da kişinin ve algılayan konumunda bir kişinin ya da kalabalık bir kitlenin de bulunması gerekmektedir.
Algılayan konumunda algı durumuna dahil olan kişiyi etkilemek için bazı etkenler kullanılarak insanlara ulaşılmaktadır.
Bunların arasında en çok kullanılanların başında kişilerin ruh haline, motivasyonlarına ve sahip oldukları ön bilgilere dayandırılarak ortaya çıkarılan algı yönetimi çalışmaları gelmektedir.
Bu etkenler dikkate alınarak yapılan tüm çalışmalar, kişilerin olaylara bakış açılarını şekillendirmede etkili sonuçlar vermektedir.
Algı yönetiminin uygulanabilir olması adına dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunmaktadır.
Örneğin, algı üzerine kişileri etkisi altına alacak bir çalışma yapılırken sosyal statü ve sınıflar açısından bulunulan konum ayrıca önemli olmaktadır.
Ayrıca bu çalışmalar sırasında yönetimin anlaşılabilir, tutarlı olmasına da gerekli analiz çalışmaları yapılarak mutlaka dikkat edilmelidir.
SIK KULLANILAN ALANLAR VE...
Günümüzde algı yönetiminin en sık kullanıldığı alanlar reklamcılık sektörü, pazarlama çalışmaları gibi alanlar oluyor.
Özellikle büyük kitlelere erişimin en kolay olduğu sosyal medya platformları üzerinden hedef kitlelerin etki altına alınması ve düşüncelerinin kontrol edilmesi adına sıklıkla çalışmalar yapılıyor.
Ancak algı yönetiminin başarılı bir şekilde sonuç vermesi adına mutlaka araçların en verimli şekilde yönetilmesini sağlamak da gerekmektedir.
Algı Yönetimi Nasıl Etkili Sonuç Verir?
İletişim algı yönetimi üzerine yapılan tüm çalışmaların ortak buluştuğu nokta olarak tanımlanabilir.
Çünkü geniş kitlelerin birbiri ile etkileşim içine girerek ortak davranışlarda bulunması ancak bu yolla mümkün olmaktadır.
Algı yönetiminde asıl amacın hitap edilen mümkün olduğu kadar geniş kitlelerin aynı anda etkilenmesi olduğu göze alındığında iletişimin kurulması ve bu amaçla çeşitli iletişim araçlarının kullanılmasının önemi artmaktadır.
Sadece bu araçların ve tekniklerin kullanılıyor olması, algı yönetiminin sonuç vermesi adına da yeterli olmamaktadır. Ayrıca doğru bir kullanımın sağlanması da gerekmektedir.
EN ETKİLİ SONUÇ...
Geniş kitlelerin ya da bütün bir toplumun aynı şeyleri düşünmesi, aynı zevklere sahip olması adına yapılabilecekler oldukça sınırlıdır.
Bunlar arasında baskıcı bir yönetimle kişilerin kontrol altına alınması gibi zor kullanma yöntemleri olduğu gibi, aynı zamanda kişilerin para ya da farklı ödüller karşılığında satın alınması da söz konusu olmaktadır.
Ancak tüm bu yolların arasında en etkili sonucu veren, kişilerin bir hedefe doğru inandırılması için yapılan algı yönetimi olmaktadır.
Bu yöntem sayesinde insanların düşünce biçimleri değiştirilip kontrol edilerek daha kalıcı bir değişiklik gerçekleştirme mümkün olabiliyor.
Alaattin Çağıl, Milat -7 Ocak 2018, Pazar-
:
Yazıda, siyahlaştırma ve bazı paragraf ayırmalar ile ara başlıklar bize aittir..
dikGAZETE.com