Yunanistan’da Türkiye düşmanları mevzi kaybetti!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Yunanistan’da Türkiye düşmanları mevzi kaybetti!
09-07-2019

Yunanistan’da yapılan erken seçimlerde rakibi Çipras’a 11,5 puan fark atan Kyriakos Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi tek başına iktidar oldu.

Miçotakis’in tek başına iktidara gelmesi Avrupa’da da büyük yankı uyandırdı.

Çünkü önceki başbakan Çipras, Avrupa Birliği'nin (AB) kurtarma programları gölgesinde 2015'te iktidara gelmişti. Kendisinden bekleneni yerine getirmiş, Yunanistan'ın AB ile ilişkilerini düzeltmişti. 

Ancak başta ekonomi politikaları olmak üzere milliyetçi "Bağımsız Helenler" Partisi ANEL ile ittifak kurması ve son olarak 'Makedonya' sorunundaki politikasından dolayı eleştiri oklarının hedefindeydi.

Krizle gelen, krizle gitti. 

Yunanistan’ın kurucu ailesi Miçotakisler Hanyalı Konyalı…

Güzel Türkçemize “Hanya’yı Konya’yı görmek” deyiminin yerleşmesi bir kaç yüzyıl öncesine uzanıyor.

Genellikle Konya Vilayeti ve Hamid Sancağı Yörükleri’nden Osmanlı yönetimine sorun çıkaranlar Girit'in tamamen fethedilmesi için adada bulunan “Ordu”ya gönderilirdi. 

İşte bu deyimin; “Başına olmadık işler gelmek, bir işin gerçek yönünü anlayarak aklı başına gelmek, görmek, anlamak ve akıllanmak…” gibi manası var. 

Miçotakisler, Girit’in köklü ailesi. 

Kiryakos Miçotakis, 1989-92 yılları arasında Başbakanlık yapan Konstantin Miçotakis'in oğlu, eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin de kardeşi, son yerel seçimlerde büyük bir oy çoğunluğu ile Atina Belediye Başkanı seçilen Kostas Bakoyanni'nin de dayısı. 

Kyriakos Miçotakis’in ailesi Girit Hanya'dan Venizelos'un akrabası…

1897 ve 1905 yıllarındaki “Girit İsyanları”nın lideri, Balkan Savaşları döneminde Yunanistan Başbakanı ve Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti'nin parçalanma metni olan Sevr Antlaşması'nı imzalayan modern Yunanistan'ın en önemli siyasetçilerinden, Mustafa Kemal Atatürk döneminde Yunanistan Başbakanı olan Girit Hanyalı, Elefterios Venizelos'un akrabası.

Venizelos, 1930’da Türkiye ile de münasebetlerini düzelterek aradaki gerginlikleri ortadan kaldırmayı başarsa da 1933'de Cumhuriyetçi Subaylar kendisini devirdi. 

Venizelos, 1935'te Ankara’nın desteği ile bir karşı devrim yapmak istemiş, başaramayınca Paris’e sürgüne gönderilmiş ve 18 Mart 1936'da Paris’te ölmüştü.

Kyriakos Miçotakis’in babası Konstandinos Miçotakis…

Miçotakis'in ailesinde birçok kişi, daha önce siyasette önemli görevler üstlendi.

1960’lı yıllarda siyasette merkez konumda olan Kostas Miçotakis, her zaman Papandreu ve Karamanlisler’in arasına sıkıştı.

Ancak Karamanlis döneminden sonra büyük krizdeki Yeni Demokrasi’ye 1984’te başkan olan Miçotakis, PASOK’tan Andreas’ı yenerek 1990’da başbakan oldu.  2017 yılında 97 yaşında öldü. 

Kostas Miçotakis’in eşi Marika, çok varlıklı bir ailedendi.

1953 doğumlu Marika Miçotakis, 2012'de öldü ve naaşı, Girit'e götürülerek memleketinde toprağa verildi.

Süleyman Demirel ve Çağlayangil, Atina Hapishanesinde Konstandinos Miçotakis’i nasıl kaçırdılar?

Bakmayın siz “Ege’de ısınan sular”a, “Türk-Yunan düşmanlığı” söylemlerine? 

İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’e karşı Yunan direniş örgütlerini kim silahlandırdı sanıyorsunuz!.. 

Silah ve mühimmatlarını kim temin etti!..

Trakya bölgesinin savunmasını, ta Yunanistan içlerinden başlatan Türk Genelkurmayı, Hitler ordusunun Türkiye  sınırlarına ulaşmasını böylelikle engelledi. 

Yunanistan İç Savaşı’nda faşizme karşı demokrasinin saflarında Türkiyeli bir devrimci, ‘Kapetan Kemal’  yani Mihri Belli tabur komutanlığı yaptı, ölümden döndü.

Mihri Belli; 1946’da yurt dışına çıktı. 

Yunan İç Savaşı’na gerilla olarak katıldı. Demokratik  Ordu saflarında tabur komutanlığına kadar yükseldi.

Kapetan Kemal” olarak anılıyordu. Çatışmalarda iki kez yaralandı. Bulgaristan ve Sovyetler Birliği‘nde tedavi gördü.

Yunan halkı açlıktan ölmesin” diye hangi ülke gemilerle hububat gönderdi!..

Tabi ki Türkiye gönderdi.

İşgalin başladığı ilk günden itibaren Atina halkının tek umudu, dışarıdan ulaşacak bir yardımdı.

Bu yardım için düşünülen ilk ülke, o zamanlar tarafsız bir konumda olan komşu Türkiye oldu.

Ancak o günlerde Türkiye’de de kıtlık yaşanıyordu. 

Tarımda çalışabilecek nüfusun büyük bölümü savaşın başlarında askere alınmış, yiyecek stokları, olası bir savaş ihtimaline karşı, orduyu beslemek üzere ayrılmış ve seferberlik ilan edilmişti. 

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 yıl önce topraklarından attığı düşman ordusunun halkına yardım etmek için alınan karara imza attı. 

Yunanistan’a dostluk elini uzatan ilk ülke Türkiye olacak, Kızılay bu işe aracılık edecekti. Türk Hükümeti, savaşın sonuna kadar, Yunanistan’a 50 BİN ton gıdayı göndermeyi taahhüt etmişti.

Kurtuluş Vapuru, Pire Limanı‘na her biri diğerinden daha acılı öykülerin yaşandığı üç sefer daha yaptı ve Şubat 1942’ye kadar bu 4 seferde, yaklaşık 7 bin 100 ton gıdayı Yunan halkına ulaştırdı.

Kurtuluş Vapuru, 20 Şubat 1942’de saat 9.15’de Marmara Adası‘nın kuzey kayalıklarında, yaklaşık 2 BİN ton gıda ile sulara gömüldü. Çünkü Kurtuluş’u Alman denizaltıları bombalamıştı.

1967-1974 Yunanistan Askeri Cuntası, 1967 ile 1974 yılları arasında Yunanistan'da iktidarı ellerinde bulunduran sağ-kanat askeri hükümet, “Albaylar Rejimi”, “Albaylar Cuntası” ya da sadece “Cunta” olarak da bilinir. 

Askeri yönetim, 21 Nisan 1967 sabahı yapılan darbeyle başladı. Bir grup albay, "Promotheus Planı" adı verilen bir planı uygulamaya koydular. 

Promotheus Planı”, aslında Yunanistan'ı olası bir "Komünist" işgaline karşı koruması düşünülen "Gladio" tipi bir yapılanmaya aitti.

NATO tarafından 50'li yıllarda hazırlanmıştı. 

Albaylar, bu plan uyarınca önce darbe zemininin olgunlaşması için gereken çalışmaları yaptılar.

Komünistler geliyor” korkusunu halkın içine yaydılar, işçileri “Sağcı ve solcu… İlerici ve gerici…” diye birbirlerine düşürdüler, kısacası, ülkeyi bir kaos ortamına sürüklemek için ne gerekiyorsa yaptılar. 

21 Nisan 1967 günü Albay Papadopulos, Albay Makarezos ve General Pattakos, yönetime el koydu. 

Konstandinos Miçotakis, Albaylar Cuntası’nın  hapishanesine atıldı. O dönemde Türkiye'de Adalet Partisi iktidardaydı. 

Konstandinos Miçotakis'in Türkiye’ye ılımlı yaklaşımı ve Türk diplomatlarla dostane ilişkileri, Türk makamlarını harekete geçirdi.

Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, durumu Başbakan Süleyman Demirel'e iletti. MİT Müsteşarı Fuat Doğu’yu çağıran Demirel, Miçotakis'in Türkiye’ye kaçırılması talimatını verdi.

Bu sırada Kyriakos Miçotakis henüz bir yaşındaydı.

1967 darbesi sonrası, dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil yardımıyla Türkiye’ye kaçan Konstandinos Miçotakis, 7 yıl boyunca sürgünde yaşamıştı.

Miçotakis ailesi, 1974 yılına kadar Türkiye'de ve daha sonra Paris'te sürgünde yaşayarak yıllar sonra Yunanistan'a geri dönebildi.

Konstantinos Miçotakis daha sonra 1985'ten 1996 yılına kadar ND Partisi'nin genel başkanlığını yaptı ve 1993-1996 yılları arasında iktidarı alarak yeniden ülkenin başbakanı oldu.

Baba Miçotakis görevi sırasında Türkiye ile yeni bir diyalog kurulmasını savundu ancak “Kıbrıs meselesi”ni çözümün ön şartı olarak koştuğu için bu konuda ilerleme sağlanamadı.

Türkiye dostu Baba Miçotakis'den Kiryakos Miçotakis’e…

McKinsey şirketinin eski danışmanı, ABD'deki Harvard ve Stanford üniversitelerinde eğitim alan Kiryakos'un sadece kendisi değil, tüm ailesi de halkın 2015'te seçimle görevden aldığı yönetimin önemli bir parçası olarak görülüyordu. 

2004'ten beri milletvekili olan Miçotakis, 2013-2015 arasında İdari Reform Bakanı olarak görev aldı. 2016'da Yeni Demokrasi'nin genel başkanı seçildi ve ana muhalefet partisi lideri konumuna geldi. 

Yeni Demokrasi (ND) Partisi lideri Kiryakos Miçotakis, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada Doğu Akdeniz'de yapılan doğal gaz sondaj çalışmaları ile ilgili oluşan kriz hakkında Türkiye'ye Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının uygulanmasını savundu.

Miçotakis, seçim kampanyası sırasında Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Kestanelik bölgesini ziyaret etmiş ve burada yaptığı açıklamalarda Türkiye'yi uluslararası hukuk kurallarına saygı göstermeye davet etmişti.

Miçoktakis, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin önemine değinmiş ve "Bu önemli siyasi konjonktürde karşı tarafa bir özgüven mesajı gönderme ve komşularımızla iyi ilişkiler kurma arzumuzu göstermeliyiz. Tabii iyi komşuluk ilişkileri her zaman uluslararası hukuka saygı çerçevesinde olmalıdır." açıklamasında bulunmuştu.  

Kyriakos Miçotakis’in Yahudi asıllı eşi Mareva Grabowski…

51 yaşındaki siyasetçi 3 çocuk babası. Eşi Mareva Grabowski  moda tasarımcısı.

Mareva1967'de Yunanistan'ın Atina kentinde doğdu. 1995-2007 yılları arasında Deutsche Bank'ta yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi bölümlerinde 12 yıl çalıştı. 

Kyriakos Miçotakis ile ayrıldılar. Araları pek iyi değil. Mareva; Kiryakos’un kendisini öldürmek istediğini söylüyor.

Paradise Belgeleri”ne göre Grabowski-Mitsotakis, İngiliz Virgin Adaları'ndaki bir fonu yöneten Cayman Adaları merkezli bir denizaşırı şirket olan Eternia Capital Management'ın yüzde 50'sine sahipti. 

Grabowski" ismi, ABD'deki en yaygın 3 bin 637 soyadından.

Grabowski ailesinin ataları büyük olasılıkla Çek Musevi, Alman Musevi, Polonyalı ya da Polonyalı Yahudi. Gelin biz buna “Hazar Türkü” diyelim.

Mareva Grabowski, rafine işçilik temelli el yapımı, yüksek kaliteli ürünlerden oluşan bir koleksiyon olan “Zeus + Dione”nin kurucu ve yönetici ortağı. 

Önde gelen yerel girişimcileri belirlemeyi ve desteklemeyi amaçlayan, kar amacı gütmeyen küresel bir kuruluş olan “Endeavor Greece”in kurucusu ve başkan yardımcısı. 

2007 yılında Mareva Grabowski, kurumsal ve özel müşterilere portföy yönetiminde danışmanlık yapmaya odaklanan bağımsız bir danışmanlık firması olan “MG Capital Advisors SA”yı kurdu.

2010 yılında Mareva, hedge fon yatırımlarına odaklanan bir varlık yönetim şirketi olan “Eternia Capital”i kurdu.

Mareva, Boston College’dan Siyaset Bilimi ve Tarih dalında lisans, Columbia University’den “MIA” ve Harvard Business School’dan “MBA” derecesine sahip.

Ayrıca, TATE Modern'deki Asya Pasifik Edinme Komitesi üyesi, Atina Bienali Mütevelli Heyeti üyesi ve Kiklad Sanatı Müzesi Çağdaş Sanat Destek Komitesi üyesi. 

Çipras Türkiye karşıtı popülist politikasının kurbanı…

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Brüksel'deki AB zirvesinde Türkiye'nin faaliyetlerine son vermesi gerektiğini vurgulayarak, aksi halde Türkiye'ye karşı "Net önlemler”in alınması gerektiğini söylemişti.

Türk gemilerinin, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde rahatsızlık yarattığını, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Avrupa Birliği (AB) liderlerine Türkiye'ye karşı daha sert bir tutum izlemesi gerektiğini savunmuştu. 

Yunanistan’da Albaylar Cuntasının varisi aşırı sağ kaybetti…

Açıklanan sonuçlar, milletvekili sayısı bakımından parlamentodaki en büyük üçüncü parti konumundaki aşırı sağcı Altın Şafak’ı ise meclis dışında bıraktı. 

Göçmen karşıtı partinin yüzde 2,95 olarak görünen oy oranı, yüzde 3'lük seçim barajının altında kaldı.

Oysa Altın Şafak, 2015'teki parlamento seçimlerinde aldığı yüzde 7 oyla 18 sandalye kazanmayı başarmıştı.

Seçimleri kazanan Mitsotakis'i ilk kutlayan isimler arasında Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da vardı. 

Erdoğan tebrik mesajında, seçim sonuçlarının Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yunan halkı, Türkiye ile savaş istemiyor…

Yunanistan'da erken genel seçimlerin sonucunda iktidara gelen Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Kiriakos Miçotakis, "Yunan halkı konuştu. Kararı kesin. Yunan halkı, büyüme, istihdam, güvenlik ve hakettiği şekilde ülkesinin yeniden inşasını istiyor." dedi.

Erken genel seçimin galibi Kiryakos Miçotakis, "Bütün Yunanların başbakanı” olacağını söyledi ve bir önceki SYRIZA hükümetini ima ederek "Dar bir çembere sokulan Yunanlıları bu çemberden çıkarmaya çalışacağım" dedi. 

Türkiye’yi, Türk devletini küçümsemeyin!..

Mete Han’ın torunları, dünyanın dört bir tarafında “Üçler… Yediler… Kırklar…” desturuyla yeni bir dünya için dokunulması gerekenlere dokunuyor.

Uyandırılması  gerekenleri uyandırıyor. 

Ey Türk Titre ve kendine dön! Unutma muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Necmi mandacı 6 yıl önce
Hayal ürünü.3 bilgi 5 masal.
Gökhan Yıldız 6 yıl önce
Dayı be Allah rızası için Türkiye'de Milli Derin Devlet diye bir yapılanma var deme benim şarteller atıyor bir kere Türkiye'de milli bir Derin Devlet olsaydı yaşadığımız bu yıkım ve yalpalanmaları yasamazdik evet Türkiye'de bir Derin yapılanma var onunda kime hizmet ettiğini yada kimlere hizmet ettiğini tarih çok iyi biliyor