Yüksek Rütbeli Alman Polise, Türk İstihbaratı için casusluktan soruşturma...

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Yüksek Rütbeli Alman Polise, Türk İstihbaratı için casusluktan soruşturma...
28-09-2018

Son iki yılda Ankara-Berlin ilişkilerinde yaşanan politik gerilim, iki ülke arasında ekonomik ve ticari alanda işbirliğini de olumsuz etkiledi, sekteye uğrattı. 

Alman yönetimi, Türkiye’ye yönelik kredi ve hibe musluklarını kıstı, savunma ihaleleri durdu. 

Alman halkına yönelik “keyfi olarak tutuklanabilirsiniz” uyarıları nedeniyle Alman turistlerin başka ülkeleri tercih etmesi, Hitler’in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşı, 1933 ilâ 1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı Dr. Paul Joseph Goebbels’i dahi kıskandıracak yöntemlerle sağlandı.

TÜRK İSTİHBARATININ ALMANYA’DAKİ TÜRKLER ÜZERİNDE ETKİ KURMAYA ÇALIŞTIĞI İDDİALARINI MEDYAYA TAŞIDI, GÖREVİNDEN OLDU...

Tüm bunlara rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin’deki siyasi karar alıcılar tarafından “Zorlu ama aynı zamanda zorunlu muhatap” olarak nitelendirildi. 

Erdoğan’ın Berlin’i ziyareti öncesinde Almanya’da aşırı sağla mücadelede yetersiz kalmakla suçlanan, 7 Kasım 1950’de kurulan Almanya’nın iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans-Georg görevinden alındı. 

Almanya’nın iç istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans-Georg Maassen, Türk istihbarat birimlerinin, Almanya’daki Türkler üzerinde etki kurmaya çalıştığı, buna dönük “istihbarat faaliyetlerinde” bulunduğu yönündeki iddiaları Alman kamuoyunun gündemine taşıyan isimdi. 

Alman istihbaratı; Türk istihbarat birimlerinin Türk azınlığa ya da Türk kökenli Alman vatandaşlarına yönelik nüfuz etme operasyonlarından endişesini zaman zaman kamuoyuyla paylaşıyor.

ALMANLAR'IN TAKINTISI SADECE İMAMLARA DEĞİL....

Alman iç istihbarat servisi özellikle geçtiğimiz yıl; Türkiye’nin Almanya’daki istihbarat faaliyetlerinde çarpıcı bir artış görüldüğünü açıklamıştı. 

Almanlar, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı imamların Ankara adına casusluk yaptığı iddiasını Ankara ile ilişkilerin gerginleştirilmesinde kendilerince iyi kullandı.

Alman istihbaratına göre Türk devleti artan oranda diasporadaki kurumlarını istihbarat alanında değerlendiriyor. 

Almanlar sadece imamlara takıntılı değil. 

Almanya’nın iç güvenlik ve istihbarat kurumu; AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) faaliyetlerini de izliyor. 

Almanları rahatsız eden husus, Türk istihbarat birimlerinin Almanya’daki Türkleri kapsayan ve Milliyetçi gençleri hedef kitle belirleyen yeni bir oluşuma gitmesi. 

Sonuçta bu organizasyon; Almanya cezaevlerine bile nüfuz edebildiği gibi Almanya - Türkiye arası finansal hareketliliği kontrol altında tutabiliyor.

Türk derneklerinin tamamının denetimi, faaliyetleri ile
PKK’nın Almanya’daki çalışmalarının bilgi havuzunda toplanması çok daha kolay. 

Almanların, Türk istihbarat birimlerinden rahatsız olması boşuna değilmiş!

Nitekim, Berlin Emniyet Teşkilatı’nda çalışan ve Türk istihbaratı için casusluk yaptığı şüphesiyle, üst düzey bir polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı. 

Soruşturulan şahsın Berlin’de yaşayan muhalif Türkiye vatandaşlarının ikamet bilgilerini Türk istihbaratına ilettiği ileri sürülüyor.

Türk istihbaratının, Alman kamu görevlileri arasından bilgi kaynakları edinmeye çalıştığı belirtildi. 

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Andreas Geisel iddialardan haberdar olduğunu belirterek mevcut soruşturma nedeniyle detay veremeyeceğini söyledi.

Söz konusu polis memurunun yüksek rütbeli olduğu ve Türkiye Büyükelçiliği’ndeki bir kişiye bilgi aktardığı ileri sürülüyor. 

Alman güvenlik makamları enformasyon verilen kişinin Türk istihbarat görevlisi olduğunu tahmin ediyor. 

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter: @oc32oc39

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?