Yüksek Askeri Şura’da geri sayım... YAŞ Sürprizi yok!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Yüksek Askeri Şura’da geri sayım... YAŞ Sürprizi yok!
18-07-2020

Her yıl Ağustos ayı başında toplanan Yüksek Askeri Şura'nın, 31 Temmuz'da başlayacak Kurban Bayramı dolayısıyla bu yıl öne çekilmesi gündemde.

Bu nedenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısı, Temmuz ayı sonunda gerçekleşebilir. 

Yeniden Yapılanma kapsamında TSK'da 2020 YAŞ Toplantısı…

15 Temmuz darbe girişimi sonrası, OHAL kapsamında 16 Ağustos 2016'da çıkarılan iki Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile Genelkurmay Başkanı’nın görev ve yetkileri yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeyle mevcut orgeneral ve oramiraller arasından herhangi bir isim, Bakanlar Kurulu’nun teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın onayıyla Genelkurmay Başkanı olabiliyor.

Daha önce 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu’nda yapılan değişiklik, ‘1324 sayılı Genelkurmay Başkanı’nın Görev ve Yetkilerine Ait Kanun'a da yansıtıldı.

Genelkurmay Başkanının atanma usulü…

Kara Kuvvetleri Komutanlığında FETÖ'nün darbe girişimi öncesinde 10 orgeneral, 23 korgeneral, 50 tümgeneral ve 115 tuğgeneral olmak üzere 198 general görevde bulunuyordu.

Geçtiğimiz yıl 2019 YAŞ kararlarında Orgeneral sayısı yarıya indi, hiçbir korgeneral terfi ettirilmedi, 15 Temmuz'dan sonra terfi ettirilen albaylar da emekli edildi. 2019 YAŞ kararlarının dikkat çeken bir yönü de TSK’daki orgeneral sayısının azalmasıydı.  

TSK’da geleneksel olarak 15 orgeneral ve amiral olurdu. Nedense 2019'da korgenerallerden orgeneralliğe yükseltilen kimse olmadığından, Orgeneraller arasında da emekli edilenler olunca, TSK’da orgeneral sayısı 7’ye düştü. 

Bu nedenle günümüzde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde “Or” rütbesi taşıyanların sayısı iki elin parmaklarından daha az. 

Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları dahil mevcut  OR rütbesini taşıyan general sayısı 7.  

Ama şöyle bir durum var; OHAL kapsamında 16 Ağustos 2016'da çıkarılan iki Kanun Hükmündeki Kararname’ye göre, mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in, 2020 YAŞ’ta emekli olması durumunda, 6 orgeneral ve oramiraller arasından herhangi bir isim, Bakanlar Kurulu’nun teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın onayıyla Genelkurmay Başkanı olabilir.

Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in görev süresi dolmadı…

10 Temmuz 2018’de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre; mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresi 4 yıl. 

Dolayısıyla ilgili kararname gereği iki yıl daha görev yapabiliyor. 

Olağanüstü bir durum olmadığı takdirde 31 Ağustos 2022 tarihine kadar muvazzaf.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek emeklilik talebinde bulunmadığı sürece, mevcut Orgenerallerden hiç birisinin Genelkurmay Başkanlığına atanması mümkün değil.

Bu kapsamda, yaş haddinin yanı sıra, görevdeki bekleme süresini de henüz doldurmayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in kendi iradesi ile emekliliğini istemesi durumu hariç, mevcut görevine devam etmesi kuvvetle muhtemel. 

Mevcut Kuvvet Komutanları ile devam…

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın başkanlığında Temmuz ayı sonunda yapılacak toplantıya; YAŞ üyeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katılıyor. 

Hazırlıkları uzun süredir yapılan toplantıda mutat şekilde albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması veya emekliye ayırma işlemlerinin yanı sıra generallerin terfi ve atama dosyaları da ele alınacak.

YAŞ çalışmalarının bir günde tamamlanması öngörülürken, Şura'da alınan kararlar Erdoğan'ın onayının ardından uygulamaya konulacak. 

Şura'da ele alınacak konular arasında her YAŞ döneminde olduğu gibi general ve amirallerin terfi ve atama dosyaları da  bulunuyor.  

Sivil-Asker uyumu, komutanların görev süresini uzatıyor…

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre, Millî Savunma Bakanlığı’na bağlanan Genelkurmay Başkanlığı’nın uyum sorunu yaşamaması, mevcut Komuta kademesinin değişmemesinde en önemli etken. 

Güneş çarığı, çarık ayağı sıksa da, sonuçta kol kırılır yen içinde kalır ve taraflar kan kusar, kızılcık şerbeti içtik derler. 

Hükümet ve askeri bürokrasi arasındaki uyumda hiç şüphesiz MSB Hulusi Akar'ın katkısı yadsınamaz. 

Görünen o ki MSB ve TSK’da Hulusi Akar Paşa en güçlü isim. Ona eleştiri getiren komutan kim olursa olsun, hatta halkın gözünde kahraman olsun pozisyonunu koruyamadı.

Hulusi Akar ister şahsından kaynaklı, ister konjunktürden kaynaklı karizması nedeni ile olsun neredeyse dört yıldır YAŞ terfi listesini belirleyen güç odağı. 

2020 YAŞ Toplantısı’nın seyrini, içeriğini kimin gidip kimin kalacağını, en iyi bilen MSB Hulusi Akar. Onunla zıtlaşan, takışan askeri personelin hiç şansı yok. 

YAŞ’a şimdiden Suriye ve Libya’daki “de facto durum” damgasını vurdu…

Cumhurbaşkanlığı’na yakın kaynaklara göre, mevcut Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanlarının göreceli Suriye ve Libya krizindeki başarıları ve savaş komuta deneyiminden dolayı, bu kritik süreçte görevlerinin başında olmasını gerektiriyor. 

Ayrıca alevlenen Azerbaycan - Ermenistan anlaşmazlığının  Kafkaslar’da bölgesel savaşa dönüşme kapasitesi, Kuvvet Komutanlarının görev sürelerinin temdidi yani uzatılmasında önemli bir faktör. 

Geçen seneki Şura kararları kapsamında görev süreleri birer sene uzatılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal'ın yanı sıra görev süresini bu sene dolduran Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın durumları ise YAŞ'tan çıkacak en önemli kararlar arasında yer alıyor.

Kuvvet Komutanlarına ‘Temdit’ bekleniyor...

Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt içi ve sınır ötesindeki harekatlarında üstlendikleri önemli rolleri dolayısıyla kuvvet komutanlarının görev sürelerinin bir yıl daha uzatılması, böylece Yüksek Askeri Şura toplantısıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlarına imza atan TSK komuta kademesinin, mevcut yapısını koruması öngörülüyor. 

Ankara Kalecikli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, 2. Ordu Komutanlığı görevinden alınarak Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevine atanan Bayburtlu Orgeneral İsmail Metin Temel ve son olarak Konya Ereğlili 1. Ordu Komutanı Musa Avsever, TSK içindeki 7 Orgeneralden.  

Muhtemelen bu isimlerden bazıları 31 Ağustos 2020 sonrası TSK tarihi arşivinde yerlerini alacak. 

YAŞ kararları kapsamında bazı korgeneral ve koramirallerin de bir üst rütbeye terfi etmesi söz konusu. 

Bu kapsamda geçen sene görev süreleri uzatılan 3. Ordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay ile Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak’ın yanı sıra rütbedeki dördüncü yıllarını dolduran Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Ege Ordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş ile Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, dördüncü yıldızı takma ihtimali olan terfi sırasındaki isimlerden. 

2. Ordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla'nın durumu ise ortada. 

15 Temmuz darbecileri ile evinden mücadele eden Zekai Aksakallı emeklilik havasında…

Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan 2. Kolordu Komutanlığına atanan Korgeneral Zekai Aksakallı’nın 31 Ağustos’ta kıta görevi doluyor.

Birkaç hafta önce görev yerinden ayrılan Zekai Aksakallı, Erzurum Ilıca Rizekent köyüne bir ziyaret gerçekleştirdi. Akrabaları ve köylülerle sohbet eden Aksakallı, Genelkurmay Başkanlığı tarafından Merkeze çekildiğini söylemişti. 

Zekai Aksakallı’nın orgeneralliğe terfi ettirilerek Libya meşru hükümeti nezdinde askeri danışman statüsünde atanmasını bekleyenlere rağmen emekliliğe sevk edileceğini söyleyenler daha çoğunlukta. Demek ki buraya kadarmış. 

Kadim Türk Derin Devlet Teşkilatı, üçler yediler kırklar ile çoktan listeleri hazırladı. Sadece günü gelince kamuoyuna açıklanacak. Bekleyelim görelim.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Deli fehmi 4 yıl önce
Görelim mevlam neyler neylerse güzel eyler
bahri baba 5 yıl önce
Doğan büyür gelen gider hayat akar. Hayat bir gemi yoktur dümeni unutma beni unutmam seni.dünya bir değirmendir döner gider hayat bir fenerdir söner gider
Karman çorman 5 yıl önce
Birleşik Arap Emirlikleri'nin F-16'larla yaptığı saldırıda, Vatiyye üssünde bulunmamalarına rağmen, BAE medyası ve güdümündeki trolleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in bu saldırıda hayatını kaybettiğini iddia eden manipülatif haberleri piyasaya sürdü. Birleşik Arap Emirlikleri'nin yüzde 50 ortağı olduğu Sky News Arabia televizyon kanalında yorumcu, Orgeneral Güler'in hava saldırısı düzenlenen 9 mevkiden birine yapılan saldırıda öldürüldüğünü iddia etti. Bu yalan daha sonra Wikipedia'da İngilizce sayfada Orgeneral Yaşar Güler'in özgeçmişinin olduğu bölüme yüklendi. Yaşar Güler'in doğum yeri ve tarihi, 18/9/1954 Ardahan olarak yer alırken; ölüm tarihi ve yeri, 6/7/2020 Libya olarak gösterildi. Wikipedia daha sonra müdahale üzerine bu manipülatif bilgi girişini düzeltti ve Orgeneral Güler'in hâlâ görevde olduğunu yazdı.
Karman çorman 5 yıl önce
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Libya ziyaretinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait uçaklar Türkiye'nin kalıcı üslenme konusunda iradesinin olduğu Al Vatiyye üssünü vurdu. Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler'in de saldırıda hayatını kaybettiği yalanı önce Birleşik Arap Emirlikleri'nin yüzde 50 ortağı olduğu Sky News Arabia televizyon kanalında, daha sonra İngilizce Wikipedia'da yer aldı
Yzb. VOLKAN 5 yıl önce
Türk askeri hiyerarşisi farklı süreçler içerir dışarıdan pek bilinmez