Yaptırımlar çerçevesinde ABD - Türkiye ilişkilerinde İran faktörü!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Yaptırımlar çerçevesinde ABD - Türkiye ilişkilerinde İran faktörü!
03-11-2018

Donald Trump, başkanlık seçimlerinde İran ile yapılan nükleer anlaşmayı tamamen feshetmenin ABD’nin çıkarına olduğunu savunuyordu. 

ABD Başkanı olduktan sonra açıkladığı kabinenin tamamının onayını taşıdığını belirttiği, ülkesinin ulusal güvenlik strateji belgesinde İran’a uygulanan yaptırımlardan bahsetmişti. 

Trump“İran Devrim Muhafızları, terörizmi destekliyordu ve biz onlara yaptırım uyguladık” ifadelerini kullanmış, İran’ı ‘terör destekçisi’ olarak nitelendirmişti. 

Trump hükümetinin İran’ın gelir kaynaklarını baskı altında tutma amacının sürdüğü ancak petrol fiyatlarının yükselmesini engellemek için bazı ülkelere ayrıcalık tanıyacağı belirginleşti. 

ABD nezdindeki bu ayrıcalıklı ülkeler İran’dan petrol ithal etmeye devam edebilecek. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın Mayıs ayında İran nükleeranlaşmasından çekilme kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların ikinci dilimi 4 Kasım Pazar günü devreye girecek. 

İran istisnasına Türkiye’nin de tabi olduğuna dair haberleri Türkyetkililer doğrulamamıştı.

Ancak bu konu ile ilgili resmi açıklama yapılmadan bir kaç gün önce Amerika’nın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, İran’laenerji alanında ticareti sıfıra hemen indiremeyeceğini anladığını belirtti. 

John Bolton, Hamilton Society adlı düşünce kuruluşunda İran’laticaret yapan ülkelerin dolaylı yaptırımlardan etkilenmesi olasılığını değerlendirdi. 

Amerika’nın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, İran’ındoğalgaz ve petrol ihracatını hedef alan yaptırımların, Tahran’ı sıkıştırmasını istediğini ancak diğer yandan Amerika’nınmüttefiklerine de zarar vermek istemediğini söyledi. 

Bu müttefiklerden birisi de Türkiye

Aralarındaki sürtüşmelere, anlaşmazlıklara hatta lokal çatışmalara rağmen ABDTürkiye’nin vazgeçilmeyecek bir müttefikolduğunu test etti. 

Dolayısıyla ABD bu hamlesiyle Ankara üzerinden Tahran’a uzanan koridorun kapısını açık tutmaya çalışmaktadır. 

ABD ile İran arasındaki üst düzey ikili görüşmelerin askıya alınması, İran ve ABD’nin karşılıklı olarak büyükelçiliklerinin bulunmaması ABD’yi böylesi bir arayışa yöneltmiştir. 

Aslında ABD, İran’a coğrafi olarak yakın olan bazı ülkelerin İran’laenerji alanında ticareti sıfıra hemen indiremeyeceği gerçekliğinden hareketle, İran’a yaptırımlarda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeye muafiyet tanınmasının bir başka sebebi de İran’a düzenlenecek muhtemel askeri operasyonların muafiyet tanınan ülkelerce gösterilmesi olabilecek tepkilerin en aza indirgenmesi hedeflenmiştir.

ABD İSTİHBARAT ANALİZLERİNE GÖRE, TÜRKİYE, İRAN'A KARŞI OPERASYONU DESTEKLEMEZSE...

ABD istihbarat raporlarında Ankara Tahran ilişkileri mercek altına alınmış ve İran’la 400 yıla yakın süredir değişmeyen 560 km’lik birsınırı paylaşan Türkiye’nin önemli bir komşusu olduğu sonucuna varılmıştır. 

İran ve Türkiye arasında sınır güvenliği, terör ve örgütlü suçlarla mücadele alanlarında işbirliğinin mevcutiyeti belirlenmiştir. 

Yine ABD istihbarat servislerinin analizlerinde, Türkiye’nin tarafsızlık adına operasyonu desteklemediğinde İran için neleri yapabileceğini maddeler halinde şu şekilde tespit etmişlerdir;

1- TürkiyeABD’nin İran operasyonuna destek vermemesi durumunda, öncelikle ülke içinde ABD istihbaratına angaje,sözde Şia karşıtı, Ehli Sünnet grupların hareket kabiliyetlerini azaltır, kontrol altında tutar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dinin güncellenmesi çıkışı bu yönde atılan bir adım olabilir.

2- ABD’nin İran’a yönelik ambargoyu; özellikle gıda ve sağlıkmalzemeleri temininde, uluslararası hukuk elverdiğince delmeye çalışır.

3- Türkiye ile irtibatlı etnik ve dini grupların İran rejimi aleyhtarı eylemlere girmesini engeller.

Özellikle Güney Azerbaycan Türklüğü ve Sünni Türkler üzerinden bunu gerçekleştirir.

4- Sınır denetimini gevşek tutar, giriş ve çıkışlarda kontrolde ABD’nin istediği gibi davranmaz.

5- Hava sahasını İran uçaklarına kapatmaz.

İRAN... TÜRKİYE... ABD...

Yine ABD ulusal güvenlik uzmanlarının raporlarında yer alan bilgilerde Türkiye’ye gelen İranlı turist sayısının 2016 itibarıyla 1.65 milyon olduğu, Türkiye’nin başlıca ihraç ürünlerinin altın, çelik profil, lif levha ve otomotiv yan sanayi ürünlerini kapsadığı, başlıca ithalatının ise petrol ve petrol ürünleri, doğalgaz ağırlıklı olduğu özellikle belirtilmiştir. 

İran’da etnik yapı masaya yatırılmıştır. 

Resmî dil Farsça kabul edilmesine rağmen İran’daki Türk nüfusu 31-35 milyon civarındadır. 

Anadili Türkçe olanların genel nüfusa oran ise yüzde 43’tür.

Türkiye, bölgede güvenlik ve istikrarın temeli, medeniyetler arası bir köprü ve enerji koridorlarının geçtiği bir güzergâh olarak jeopolitik değerini her geçen gün artırıyor. 

Türkiye, Tahran tarafından Batı ile hareket eden bir düşman gibi görülebilir. 

TürkiyeNATO üyesi olmasına rağmen İran’ın dünyaya açılan kapısı da. 

İran ile ilişkileri geliştirirken dikkat edilmesi gereken şey, ABD’yi çok fazla rahatsız etmeyecek noktaların dikkate alınmasıdır.

ÇİN, HİNDİSTAN, TÜRKİYE VE IRAK, AFGANİSTAN...

Nitekim Trump yönetimi İran’a yönelik yaptırımlar konusunda İran’la ticaret yapan bazı ülkelerin dolaylı yaptırımlardan muaf tutulma talebini değerlendirdi. 

Çin, Hindistan ve Türkiye bu ülkeler arasında yer alıyor. 

Irak ve Afganistan da İran’dan aldığı petrole bağımlı durumda.

Amerika, bugüne kadar İran’a yönelik baskı stratejisini kullanarak Tahran’ın petrol ihracatını ayda 2,7 milyon varilden 1,6 milyon varile düşürmüş durumda. 

Yaptırımlardan muaf olan ülkeler, İran’la enerji ticaretinde alacakları petrol için ödemeyi, yerel para biriminde üçüncü taraflara bırakılan emanet hesaplara yapmak zorunda. 

Bu da İran’ın bu parayı doğrudan değil de yaptırım kapsamında olmayan gıda ve ilaç gibi tüketim malları için kullanabileceği anlamına geliyor.

ABD, Türkiye’yi İran’a yönelik ambargodan muaf tuttuğuna göre, karşılıklı anlaşma ve tavizlerden söz edilebilir. 

Suriye, Irak ve Suudi Arabistan’daki gelişmelere dikkat! 

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter: @oc32oc32

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?