Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu’nda Erdoğan Esad ve Putin zirvesi!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu’nda Erdoğan Esad ve Putin zirvesi!
18-01-2019

Türkiye’nin işi gerçekten zor. Ne serden vaz geçebiliyor ne yardan. Yukarı tükürse bıyık, aşağıya tükürürse sakal. O kadar ki papaza kızıp oruç bozma lüksü dahi yok. 

Ukrayna ile Rusya arasındaki anlaşmazlık ortada. Türkiye, hem Kiev hem de Moskova yönetimi ile dengeli bir ilişki yürütmeye çalışıyor. 

Ukrayna ve Rusya arasında Kırım en büyük sorun.  

Türkiye Kırım’a nasıl bakıyor?

Mart 2014’te Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumda; "Rusya'ya bağlanmayı razı mısınız" ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltilmiş ve halkın yüzde 96,77'si Rusya'ya katılma yönünde oy kullanmıştı.

Türkiye’de faaliyet gösteren Kırım dernekleri farklı yaklaşımlar sergiliyor.

Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun arkasında duran dernekler, Rusya’nın Kırım’ı işgal ve ilhak ettiği görüşünde.

Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu ve Kırım Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Ünver Sel ve arkadaşları ise Kırım’ın fiili durumunu işgal veya ilhak olarak nitelendirmiyor, Kırım halkının tercihi olduğunu düşünüyorlar. 

Türkiye’nin bu konuda resmi yaklaşımı Dışişleri Bakanlığı sitesinde aynen şöyle ifade ediliyor: 

“Uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden bu eylemin sonucu olarak ortaya çıkan fiili durumu tanımadığımızı bir kez daha yineliyor, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizi teyit ediyoruz.

Yarımadanın asli unsurlarından olan Kırım Tatar Türklerinin durumu başta olmak üzere, Kırım’daki gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.”    

Yalta Uluslararası Ekonomik Forumu da nereden çıktı?

Ukrayna’ya bağlı olduğu dönemde Kırım’da Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu düzenleniyordu. 

2015’te Kırım’ın yeni yönetimi, ekonomik foruma uluslararası statü kazandırmak için kolları sıvadı. 

İlki 17-18 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenen Yalta Uluslararası Ekonomik Forumu, Kırım’da düzenlenen yıllık bir etkinlik. Aynı zamanda Rusya’da gerçekleştirilen dört büyük ekonomik forumdan biri.

Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu organizasyonunu Türk ortakları olan ve Türkiye’de de faaliyet gösteren RosCo- Consulting & Audit şirketi gerçekleştiriyor.

Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu (YIEF) Kuruluşu Başkanlığını ise Rus Halk Meclisi DUMA üyesi, Başkurtistanlı Andrey Nazarov yürütüyor.  

Geçen yıl 19-21 Nisan tarihleri arasında "4. Yalta Uluslararası Ekonomik Forumu" düzenlenmişti. 

Dördüncüsü düzenlenen foruma; Avrupa, Asya, Afrika ve Latin Amerika’nın 70 ülkesinden 3 bin politikacı ve iş adamı katılmıştı. 

Her yıl düzenlenen foruma, yüksek kademe Rusya’nın devlet memurları, uluslararası alandaki uzmanlar, önemli ve etkili uluslararası ve Rus işadamları ve iktisat uzmanları, en büyük ticari kuruluşların temsilcileri ve diğer önemli uzmanlar iştirak ediyor.

Davos’un pabucunu Yalta forumu dama atacak!

İsviçre'nin dağlarındaki elit toplantısı olarak da anılan ve Davos Zirvesi olarak da bilinen Davos Dünya Ekonomik Forumu her yıl dünya liderlerini bir araya getiriyor.

1971 yılında başlayan Davos Forumu; yeteri derecede iyi performans sergileyemeyen Avrupalı şirketlere Amerikan tekniklerini anlatmayı hedeflemişti.

İlerleyen yıllarda, iş dünyasından finansa, politikadan halkla ilişkilere yılda 3 bin kadar dünya elitini bir araya getiren bir foruma dönüştü. 

Dünya Ekonomik Forumu, amacını “Dünyanın durumunu iyileştirmek” olarak tanımlıyor.

Davos’a rağbet eskisi gibi değil. 

Hatta ABD Başkanı Donald Trump, İsviçre'nin Davos kentinde yapılacak Dünya Ekonomik Forumu'na katılması beklenen Amerikan heyetinin seyahatini "hükümetin kapalı olması" gerekçesiyle iptal etti. 

Belli olmaz; Davos’a gitmeyen Trump; Nisan 2019'da gerçekleştirilecek Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu'nda (YIEF) soluğu alabilir. 

Bu yıl Yalta Forumu neden önemli? 

“Rusya Türk, Suriye ve PYD/YPG heyetlerini Moskova'da neden buluşturdu?” (*) sorusuna cevap aradığım, 06 Ocak 2019 tarihli yazımda, “Ankara Şam yönetimini tanıyacak Kırım'da düzenlenecek Uluslararası Ekonomik Forumda Putin Erdoğan ile Esad'ı aynı karede buluşturacak... Rusya'nın öncülüğünde Kırım Özerk Cumhuriyetinde düzenlenecek “Uluslararası Ekonomik Forum”da, Putin'in Erdoğan ve Esad'ı biraya getirmesinin beklenildiğine” değinmiştim. 

Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel’in de iştirak ettiği, 25 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen Uluslararası Bağlamda Kırım Kamu Diplomasisi Forumu’nda 2019 yılında düzenlenecek V. Yalta Uluslararası Ekonomik Forumu’nda katılımın daha önceki yıllardan daha fazla olması ve bu bağlamda yapılması gerekenleri kararlaştırılmıştı. 

Forumun yollarına diplomasi taşları döşenmeye başladı bile.

İlk açıklama Suriye’den geldi; Esat Foruma katılmak istediğini söyledi...

Ruslar, Suriye ile Türkiye’nin arasındaki görüşmelerin alenileşmesinden yana. 

Ankara - Şam arasındaki yakınlaşmaya taş koyması muhtemel Arap rejimlerini yumuşatma operasyonları başlatıldı.

Körfezin ABD güdümlü fistanlı şeyhleri Şam’a büyükelçilik açmak için sıraya giriyor. 

Arap heyetlerinin biri gidiyor diğer geliyor. Beşar Esad “bulunmaz Hint kumaşı” muamelesi görmekten memnun. 

Şam'a giden Kırımlı bakan, şirket yetkilileri ve danışmanlardan oluşan heyette yer alan Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu (YIEF) Kuruluşu Başkanı Andrey Nazarov; Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Suriye'deki durumla bağlantılı bir engel kalmazsa Nisan 2019'da gerçekleştirilecek YIEF'e katılmak istediğini söylediğini belirtti. 

Heyet, Esad'la ayrıca Suriye ile Kırım arasında Simferepol/Akmescit - Şam uçuşlarını konuştu. 

Nazarov "Esad, davet edilmesinin kendisi için büyük bir onur olduğunu, koşullar elverirse geleceğini ifade etti. Ayrıca Kırım'ı ziyaret etmek ve YIEF gibi büyük bir etkinlikte bulunmak istediğini ekledi" dedi.

Nazarov, “Simferepol'den (Akmescit) Şam'a yaptığı uçuşla ilgili konuşan Suriye'den Kırım'a doğrudan uçuş gerçekleştirilmesi, tatil yapılması yönünde mekanizma geliştirilmesi konusunda konuştuk. 

Suriye Devlet Başkanı (Beşar Esad) kültürün zenginleştirici bir unsur olduğunu, turizm ve kültürün paralel gelişmesi gerektiğini kaydetti.

Kırım'dan ve Rusya'dan Suriye'ye seyahat edilebilmesi için çalışma gerçekleştirmeyi teklif etti. Ayrıca Suriye'de çok fazla iş alanı olduğunu belirtti." dedi. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Katılacak mı?

Şimdilik ne Cumhurbaşkanlığı ne de Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın bu programı ile ilgili renk vermiyor. Herhangi resmi bir açıklama da yapılmış değil.

Ama benim bildiğim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Federasyon Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin’in resmi davetlisi olarak Nisan 2019'da gerçekleştirilecek Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu'na katılacağı.

Düşünsenize Davos’a dahi gitmeyen ABD Başkanı Donald Trump’ın katılması muhtemel bir toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan; Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad gelecek diye gitmemezlik eder mi?

Belki birbirlerini özlemişlerdir. Belki Beşar Esad eski dostu Erdoğan’ı Şam’da Cuma namazı kılmaya davet eder. Boşuna dememişler eski dost düşman olmaz.

Forumun gizli mimarları…

Kırım Cumhuriyeti Lideri Sergey Aksenov, Rusya-Suriye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Dmitriy Sablin,  Sivastopol milletvekili Dmitriy Belik, Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu (YIEF) Kuruluşu Başkanı Andrey Nazarov, Suriye Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Edip Meyyale ve Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu ve Kırım Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Ünver Sel. 

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter: @oc32oc39

(*) Rusya Türk, Suriye ve PYD/YPG heyetlerini Moskova'da neden buluşturdu?

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Jet Hüsnü jet Fadılın baldızının teyze oğlu 6 yıl önce
Para var mı para varsa sorun yok
Fatma Cicanyan 6 yıl önce
Kırım'da Türk Tatar nüfus az, gerçekçi olmak gerekir
Necdet Çelikdönmez 6 yıl önce
Yazarımız ömür bey dış politika yazıları konusunda super deneyim sahibi.Görüşleri istikametinde olaylar gelişiyor. Tebrikler üstat selamlar.