Vladimir Zelenskiy’de Donald Trump paniği!

Erhan Kuadzba
Erhan Kuadzba
Vladimir Zelenskiy’de Donald Trump paniği!
08-07-2024

Vladimir Zelenskiy’de, Donald Trump paniği!

MOSKOVA

Rusya, Ukrayna’daki özel askeri operasyonlarını rutinde sürdürüyor. Ancak rutinde kalan Rus ordusu, fazla bir efor göstermemesine rağmen cephede ilerleyişini sürdürüyor. Ukrayna ordusu ise bitkin durumda. Ukrayna askerleri mevzilerini terk ederken batılıların pompaladığı silahlar Kiev rejimine bağlı askeri birlikler tarafından sivil alanlara ve Rus kentlerine saldırı aracı olarak kullanılıyor. Böylelikle Rus ordusunun dikkatinin dağılması hedefleniyor.

Bir taraftan batılılar, Ukrayna’ya silah pompalamaya çalışıyor. Ancak Ukrayna ordusunun başarısızlıkları nedeniyle çaresizlik baş göstermiş durumda. Kiev rejimini, Rusya’ya karşı kışkırtan Washington ve Londra’dan küçük hamleler geliyor. Kiev rejimini tam besleyemeyen bu hamleler aslında Kiev’e olan belirsizliğin de göstergesi.

Gelelim şimdi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki seçimlere...

5 Kasım 2024 günü ABD’nin 60’ncı devlet başkanını seçmek için halk sandık başına geçecek. Bir tarafta Demokrat aday mevcut başkan Joe Biden, bir tarafta Cumhuriyetçilerin adayı önceki devlet başkanı Donald Trump.

Elbette Donald Trump’ın adaylığına kesin gözüyle bakabiliriz. Ancak antidemokratik bir şekilde adaylığı engellenmezse. Bir tarafta ise demokratların Joe Biden ve Kamala Harris arasında kaldığı da kesin. Ancak şu an Biden ve Trump arasında bir yarış olacak gibi görünüyor.

Joe Biden’ı incelemek gerekirse Ukrayna’daki çatışmaların baş aktörlerinden biri. Biden’ın oğlu Hunter Biden'ın 2014 yılından itibaren 2019'un Nisan ayına kadar Ukrayna'nın en büyük özel doğal gaz üreticisi olan Burisma Holdings'te yönetim kurulu üyesi olduğu biliniyor. Ayrıca Rus tarafı, Ukrayna'da biyolojik laboratuvarların ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden tarafından finanse edildiğini ortaya çıkarmıştı. Yani Biden ailesi, Ukrayna için çok tartışmalı hale geldi. Burada Biden ailesi, ABD’nin çıkarları için mi Ukrayna’nın çıkarları için mi yoksa Biden ailesinin çıkarları için mi hareket ediyor. Biden ailesi aslında Ukrayna konusunda güven vermiyor.

Donald Trump’a gelelim...

Trump, başkanlık döneminde Rusya ile gerilim yaşayan liderdi. Birçok uluslararası anlaşma, Donald Trump döneminde bitirildi. ABD, stratejik öneme sahip anlaşmalardan çekilerek dünya güvenliğini tehlikeye Donald Trump döneminde atmıştı.

Ancak Donald Trump çok zeki bir lider. Biden ailesi için Ukrayna’nın önemini biliyor. ABD ordusunun Orta Doğu’da bulunmamasını defalarca kez dile getiren Donald Trump, yeni başkanlık seçimlerinde de Ukrayna’ya destek vermeyeceklerini, vermemeleri gerektiğini düşünüyor.

Donald Trump, Ukrayna'nın savunması için harcanan milyarlarca doları kınayarak Kiev'in savaşı kazanmadığını söyledi. Ayrıca ABD’nin en zengin iş insanlarından biri olan Donald Trump, savaş ekonomisi üzerinden Vladimir Zelenskiy’i küçük düşürecek bir açıklama daha yaptı. Trump, Zelenskiy’i eleştirerek, “Zelenskiy, ülkeye her geldiğinde, 50-60 milyar dolarla buradan ayrılıyor. Tarihteki en iyi iş adamlarından biri. Ben bunu hiç yapamadım. Benden daha iyi bir iş adamı” demişti.

Vladimir Zelenskiy ise geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda Donald Trump’a yanıt verdi. Seçimleri kazanması takdirde Ukrayna’ya destek vermeyeceklerini ima eden Trump’ın bu politikasını eleştiren Zelenskiy, “Trump bu savaşı nasıl bitireceğini biliyorsa bize bugün söylemeli. Ukrayna'nın bağımsızlığına yönelik riskler varsa buna hazır olmak istiyoruz, bilmek istiyoruz" dedi.

Kaderinin ABD seçimlerine bağlı olduğunu anlayan Zelenskiy, her zaman ki gibi demogoji politikasına başvurarak; “Benim hayatımı, halkımızın ve çocuklarımızın hayatını planlayamazlar. Kasım ayında ABD'nin güçlü desteğine mi sahip olacağımızı yoksa tek başımıza mı kalacağımızı anlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu karşılıklı restleşmelere bakarsak aslında Donald Trump’ın ülkesinin çıkarlarını düşündüğü ortaya çıkıyor. Donald Trump’ın seçimlerin en büyük favorisi olduğunu anlayan Vladimir Zelenskiy, panik yaşamaya başladı.

Donald Trump’ın Ukrayna politikasına karşı Kremlin’den de yorum geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin duruma temkinli yaklaştı. Olası Trump yönetiminin yaklaşımlarını takip edeceklerini söyledi. Vladimir Putin’in burada ABD’nin başında kim olursa olsun güvensizlik oluşturduğunu ima ettiği görülüyor.

Kişisel olarak Donald Trump’ın olası başkanlığında Kiev tarafının büyük zarar göreceğini düşünüyorum. Her koşulda Biden yönetimi tarafından engellenen, mahkemelerde sürünen Trump’ın, Ukrayna üzerinden Biden’dan intikam alacağını ve Kiev’e desteğini büyük oranda keseceğini düşünüyorum.

Böyle bir durumda bu Vladimir Zelenskiy’in sonu olacaktır.

Zelenskiy’in, savaş ekonomisinden kazandığı bütçeler de bu süreçten sonra tartışılır hale gelebilir, Ukrayna’daistenmeyen adam’ ilan edilebilir.

Savaşı kullanarak illegal yollarla başkanlık koltuğunda oturmaya devam eden Zelenskiy, muhtemelen sonbahar döneminin ardından muhtemelen Londra’dan sığınma isteyebilir.

Gerçekçi olalım;

ABD’deki başkanlık seçiminin ilk kaybedeni Vladimir Zelenskiy olabilir. Eğer batılılar, Zelenskiy’ikurban’ ilan ederse gelecekte Zelenskiy, uluslararası mahkemelerde dahi yargılanabilir.

İşte Zelenskiy’in gerçek paniğinin kaynağı da buradan geliyor.

Dünya toplumlarının beklentisi ise, Ukrayna’daki savaşı kışkırtan her kimse bir an önce dünya kamuoyu üzerinde hesap vermesidir.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

Erhan Kuadzba
Erhan Kuadzba

Rusya Federasyonu ve Kafkasya Muhabiri - Russia - Kavkazia Correspondent...

Erhan Kuadzba (Altıparmak)

ИХА Россия корреспондент... İG: erhan6parmak

.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?