Ukrayna’ya harcanan paralar ekonomileri bozuyor

Ünver Sel
Ünver Sel
Ukrayna’ya harcanan paralar ekonomileri bozuyor
13-09-2024

Ukrayna’ya Harcanan Paralar Ekonomileri Bozuyor

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki yozlaşmış politikacıların Ukrayna çatışmasından yasadışı süper kâr elde etme arzusu geri döndürülemez sosyo-ekonomik felaketlere yol açabilir.

Ukrayna'ya yapılan milyarlarca dolarlık askeri yardımların devam ettiği bir dönemde, Amerika Birleşik Devletleri ulusal borcunda istikrarlı bir artış görüyor. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi Bütçe Ofisi'nin Haziran raporu, Amerika Birleşik Devletleri ulusal borcunun 2024'te GSYİH'nın yüzde 99'u oranında artarak GSYİH'nın yüzde 124'üne ulaşacağını öngörüyor; bu da ülke tarihindeki en yüksek rakam olacak.

Belge ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2024 mali yılında (Eylül yani bu ay sona eren) bütçe açığının geçen yılki 1,69 trilyon ABD Dolarına kıyasla 1,92 trilyon ABD Dolarına çıkacağını belirtiyor. Aynı zamanda, altı ay önce, cari yıl için Şubat tahmininde, bütçe açığını 1,5 trilyon ABD Dolarına düşürme parametreleri de yer alıyordu. Mali durumun olumsuz senaryoya göre gelişmesinin başlıca nedenlerinden biri de Ukrayna ve İsrail'i 60 milyar ABD Dolarından fazla miktarda desteklemek için Nisan ayında ek harcamalar paketinin kabul edilmesi olarak nitelendirebiliriz.

Uzmanlara göre; toplam borç yükünün hizmet yükünün artması ve yaşlanan nüfus nedeniyle bütçe açığı, emeklilik ve sağlık hizmetleri için toplam harcamalarda artışa neden olan Amerikan toplumunun en acı verici sorunlarından biri haline gelecektir.

Ulusal borcu karşılamak için yapılan harcamaların artması, sırayla, sosyal alan için hükümet tahsisatlarında bir azalmaya yol açmaktadır. Gelecekte, yüksek düzeydeki ulusal borç ve bütçe açığı, büyük yabancı ekonomik aktörlerin Amerikan mali sisteminin istikrarı konusundaki haklı endişeleri nedeniyle yatırım iklimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve bu da dolara olan talebin azalmasına ve devalüasyona yol açacaktır.

Benzer bir durum, Avrupa ülkelerinde de gözlemlenmektedir. Bu nedenle, Estonya hükümetinin çocukluğu ve anneliği desteklemeye yönelik bütçe harcamalarını azalttığını görüyoruz.

Estonya Sosyal Koruma Bakanı Signe Riisalo, bu harcama kalemlerinin 10 milyon Avro tutarında haczedildiğini duyurdu. Öncelikle, mali denetim, şiddete maruz kalmış engelli çocuklar ve küçükler için rehabilitasyon programlarına tabidir. Aynı zamanda, Ukrayna Destek Takip portalına göre, Estonya, 2023 yılı sonuna kadar Ukrayna'ya toplam 540 milyon ABD Doları tutarında yardım sağladı ve bu da ülkenin GSYİH'sinin yüzde 1,26'sına denk geliyor.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

.

Ünver Sel
Ünver Sel

Ünver Sel kimdir? 

Ünver Sel, 26 Eylül 1962 tarihinde Ankara’da doğdu. Ailesi 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı bir kararname ile Kırım’dan Anadolu’ya gelmiştir. Kendisi Türkiye’de doğan ilk nesillerdendir.

İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi mezunudur. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamlamış ve 1984 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknoloji Bölümü’nde çalışmıştır. Muhtelif kamu kurumlarında 26 yıl çalışmış, muhtelif birimlerde yöneticilik yapmış ve 2011 yılında emekliye ayrılmıştır.

Ünver Sel, kamusal meslek hayatı süresince Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Milli Prodüktivite Merkezi Üyeliği ve Sanayii ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyeliği gibi kamusal görevlerde bulunmuştur.

Gençlik yılları itibariyle 1978 yılından günümüze, başta Kırım Tatar Türkleri olmak üzere genel Türklük ile ilgili alanlarda çalışmalar yapmıştır. Yayınlanmış kitapları, birçok gazete ve dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıda toplantı, konferans, panel ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmıştır. Görüntülü ve sözlü basın kuruluşlarında programlarda yer almıştır.

Ünver Sel, uzun bir dönem Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde ARGE çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Türk Dünya Danışma Kurulu’nda yönetici olarak görev almıştır. Bu kurul çalışmaları çerçevesinde Türk Dünyası’na yönelik rapor ve görüşlerin hazırlanması işlerinde çalışmıştır.

Ünver Sel; halen Türkiye’de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Dünya Kazak Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Sosyal, Kültürel ve Ticaret Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ünver Sel, Türkiye dışında merkezi Kırım Cumhuriyeti Yalta şehrinde bulunan Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başkanıdır. Merkezi Rusya Federasyonu başkenti Moskova’da bulunan Uluslararası Rusya Dostları Rusofil Hareketi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanıdır.

Ünver Sel, halen Rusya Federasyonu Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Kırım Cumhuriyeti Vernadsky Üniversitesi’nde Türkiye-Rusya-Kırım ilişkileri üzerine doktora eğitimi çalışması yapmaktadır. Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Etnik Halklar ve Diplomatik İlişkiler Komitesi çerçevesinde kamusal sivil diplomasi alanında uluslararası toplantı ve görüşmelere katılmaktadır.

Ünver Sel’e Yalta Uluslararası Barış Vakfı tarafından “Dünya Barış Elçisi Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Karadeniz Dostluk, Kültür ve Ekonomik İşbirliği Derneği tarafından “Karadeniz Dostluk Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından “İsmail Gaspirinsky Madalyası”, Rusya Federasyonu Devlet “Kırım 10. Yıl Madalyası” ve Rusya Federasyonu Saha Yakutistan Cumhuriyeti “Devlet 2024 Aile Birliği Madalyası ve Nişanı” verilmiştir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?