Ukrayna'nın NATO ile imtihanı: Hedef ‘Almanya örneği!’

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan
Ukrayna'nın NATO ile imtihanı: Hedef ‘Almanya örneği!’
18-12-2024

Ukrayna'nın NATO ile imtihanı: Hedef “Almanya örneği!”

MOSKOVA

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet eski Başkanı Petro Poroşenko, zamanında Batı Almanya'nın Sovyetler Birliği’nin eleştirilerine rağmen NATO'ya katıldığını hatırlatarak, Ukrayna’nın bir bölümünün de NATO’ya dahil edilebileceğini söyledi.

Ancak, Batılı ülkeler Kiev'inkaderi” konusunda hala ortak bir fikir birliğine varamadıkları için Ukrayna'nınAlmanya örneği”ne göre “kısmi olarakNATO'ya katılabileceği meselesi bugünün dünyasında pek mümkün değil.

Her şeyden önce, jeopolitik durum şu anda Soğuk Savaş döneminden tamamen farklılık göstermektedir. Federal Almanya Cumhuriyeti örneğinde, zamanında halihazırda Batılı müttefiklerin askerlerine mensup olan ve coğrafi olarak Batı Avrupa bölgesine entegre olmuş bir ülkeden söz ediliyordu. Ancak bu durumda bile Almanya'nın NATO'ya entegrasyon sürecinin kayda değer bir zaman aldığını ve bununla birlikte karmaşık diplomatik manevraların da buna refakat ettiğini unutmamak gerekir.

İlk olarak, günümüzdeki mevcut askeri çatışmalar birçok hukuksal normların uygulanmasında karşılaşılan engelleri ortaya çıkarmıştır. Bilindiği üzere, NATO'nun iç mevzuatına göre, toprak anlaşmazlıkları tam olarak çözülmemiş ya da askeri çatışma halinde olan ülkeler ittifaka kabul edilememektedir. Kiev'in NATO'ya kısmi üyeliği, durumu daha da istikrarsızlaştıracak, eşi benzeri görülmemiş bir durum yaratacaktır; ki böyle bir durumda, NATO üyelerinin “müttefik” bir ülkedeki silahlı çatışmalara nasıl tepki vereceği de belirsizdir. Zira NATO üye-ülkeleri arasında da birbirleriyle örtüşmeyen bazı farklı görüşlerin olduğunu da belirtmek gerekir.

İkinci olarak; bırakın Ukrayna’nın NATO’ya kısmi üyeliğini, daha Ukrayna'nın NATO alyansına kabulü noktasında üye-ülkeler arasında tam bir ortak görüş birliği dahi bulunmamaktadır. Günümüzde bazı üye-devletler bu tür fikirlerin “kontrolsüz” bir şekilde çatışmanın tırmanmasına yol açabileceğinden endişe etmektedirler. Haliyle, yeni bir üyenin kabulü için ittifaktaki tüm ülkelerin oybirliğiyle karar alması gerekiyor. Poroşenko'nun Ukrayna’nınkısmi olarakNATO'ya davetinin askeri çatışmaların durdurulması ve anlaşmazlıkların giderilmesi için bir “ön koşul” olabileceği yönündeki açıklaması her ne kadar “aşırı iyimser” gibi görünse de tarih, bu tür kararların genellikle anlaşmazlıkların giderilmesinin bir önkoşulu değil, aksine anlaşmazlıkların arttığı sonucunu göstermektedir.

Ukrayna'nınkısmi ya da tümüyle” olası NATO üyeliğinin barışçıl çözüm olasılıkları üzerindeki etkisine gelince, durum oldukça muğlaktır. Bir yandan NATO üyeliği Ukrayna'ya ciddi güvenlik garantileri sunabilir. Ancak diğer yandan, mevcut koşullarda üyelik sürecinin bizzat kendisi diplomatik çözüm arayışlarını önemli ölçüde karmaşıklaştırabilir ve başta Rusya-Ukrayna arasında uzlaşmaya gidilmesini daha zor hale getirebilir.

.

Hasan Enes Karahan, dikGAZETE.com

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan

Hasan Enes Karahan kimdir?

İstanbul'da tüccar, müzisyen, besteci ve şair bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Moskova'da yaşıyor. 2021 yılından bu yana Rusya’da resmi bir kuruluş olan Uluslararası Suç ve Terörle Mücadele Teşkilat Başkanı’dır. (*)

2010 yılında M.V. Lomonosov adını taşıyan Moskova Devlet Üniversitesi Rus Dili ve Kültürü Enstitüsü'nden mezun oldu.

2016 yılında Moskova Psikanaliz Enstitüsü'nden mezun oldu ve psikoloji alanında diploma aldı.

2017’de interhemisferik beyin asimetrisinin ergenlerin reklam algısı üzerindeki etkisi üzerine lisans tezini savundu.

2019’da Rusya Cumhurbaşkanlığı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi Hukuk ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü'nde yüksek lisans programına girdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin enerji sorunlarının giderilmesi konusunda yüksek lisans tezi hazırladı.

Afrika, Avrupa ve Türkiye’nin enerji güvenliğiyle ile ilgili Rusya’da çeşitli dergilerde bilimsel makaleleri yayımlandı.

2016 yılından bu yana Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü ticari ve ekonomik iş birliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Rusya’daki TürkTürkiye'deki Rus vatandaşlarına hukuki müşavirlik ve gönüllü danışmanlık sağlamaktadır.

2023’te resmi davet üzerine V. V. Putin'in konuştuğu Avrasya Ekonomik Forumu'nun genel kuruluna katıldı. (**)

2023 yılında Rusya İçişleri Bakanlığı'nın resmi daveti üzerine Rusya İçişleri Bakanlığı Moskova Üniversitesi'nde “Suçla Mücadelede Uluslararası İşbirliğinin Güncel SorunlarıUluslararası Bilimsel ve Pratik Konferansına katıldı.

Halen akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

.

(*) Uluslararası Suçlar ve Terörle Mücadele Teşkilatı (KGT) insan hayatının ve bölgemizin güvenliğine, sosyal hayata ve ekonomik istikrara tehdit oluşturan terör ve suç örgütleriyle mücadele etmek amacıyla Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı Moskova İl Müdürlüğü’nün 9475 numaralı 16.11.2021 tarihli kararıyla yürürlüğe girmiş özerk bir kuruluştur. Teşkilat, terörizm ve uluslararası suçlarla mücadele için Rusya Federasyonu içinde ve dışında ilgili kurum ve kuruluşlarla müşterek faaliyetler yürüterek, bu konularda politika ve strateji geliştirmektedir.

Teşkilat, hedeflerine etkili ve başarılı bir şekilde ulaşmak için uluslararası güvenlik, jeopolitik, küresel ekonomi, inovasyon, enerji, stratejik istihbarat ve savunma alanlarında benzersiz araştırmalar üzerinde çalışmaktadır.

Bu alanlarda “Muhakeme, Müşahade, İcra” düsturuyla Teşkilat bünyesinde her türlü veri ve enformasyonu toplayan, işleyen ve değerlendiren Bilgi ve Analiz Departmanı bulunmaktadır. Böylelikle Teşkilat, yaklaşan tehditlerin olasılığını önceden analiz ederek Kamu Düzenine ve Güvenliğine yönelik tehditleri etkisiz hale getirmek amacıyla uzun vadeli çözüm senaryoları geliştirmektedir.

(**) Toplantıya Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan, Avrasya Ekonomi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mikhail Myasnikovich de katıldı.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?