Ukrayna'nın Gürcistan’a yaptırımından ne çıkar?

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan
Ukrayna'nın Gürcistan’a yaptırımından ne çıkar?
09-12-2024

Ukrayna'nın Gürcistan’a yaptırımından ne çıkar?

MOSKOVA

Bilindiği üzere Mayıs ayında görev süresi dolan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, aralarında Başbakan Irakli Kobakhidze'nin de bulunduğu Gürcistan makamlarının 19 temsilcisine yaptırım uygulanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Ancak zannımca Ukrayna'nın Gürcistan'a yönelik yaptırımları daha çok sembolik özellikler taşımakta. Şöyle ki; bu yaptırımlar her iki ülke için de temelde pek bir şeyi değiştiremeyecek türden.

Öte yandan, Kiev ve Tiflis arasındaki ilişkilerin daha da gerginleşmesi, taraflar için ileride telafisi mümkün olmayacak zararlar doğurabilir. Ukrayna’yı bugün kendi emelleri için kullanan ülkeler, bu yaptırım kararıyla Gürcistan’ın bazı politikalarını “kabul edilemez” şeklinde nitelendirmiş ve eyleme geçmiştir. Rusya ile yakınlaşmanın bir bedeli olarak da değerlendirebileceğimiz Gürcistan'ın izlediği dış politikadan bahsediyoruz. Ukrayna’nın bu yaptırım kararının Gürcü ekonomisi üzerinde ya da Gürcü vatandaşlarının yaşamları üzerindeki etkisi “yok” denecek kadar düşüktür.

İki ülkenin ekonomisinin yaptırımların ciddi sonuçlara yol açacak kadar iç içe girmiş vaziyette olmadığının da altını çizmek gerekir. Yani, olağan ticaret hacmi ve karşılıklı iş birliğinin önemli ölçüde zarar görmesi seçenekler arasında bile değil. Gürcü şarabı veya maden suyu gibi temel ürünler muhtemelen rotalarına -eskisi gibi- devam edecektir.

Eğer bir gün Gürcistan'ın Ukrayna’ya karşı “misilleme” tedbirleri uygulaması gündem konusu olursa, bunun da yine “sembolik” ölçüde olacağını şimdiden söylemek mümkün. Gürcistan ürünlerine ambargo konulması ya da vize rejiminin uygulanması gibi hususlar bazı sıkıntılar yaratabilir, ancak bölgedeki jeopolitik dengeleri pek değiştirmeyecektir. Bu durumda asıl “kargaşa alanı” daha çok algıya yönelik “imaj sergilemekten” ibaret olacaktır. Tiflis, Kiev'inhukuk dışı” olarak adlandırdığı yaptırım kararlarına ilişkin retoriği güçlendirip, bununla birlikte Batı toplumu içindeki birtakım “çelişkili” meseleleri de öne sürerek tüm bu durumları diplomasi masalarında kendi lehine kullanmaya çalışabilir.

Her iki ülke de Batılı ülkelerin “desteğine” muhtaçken gerilimin yukarı tırmanması iki ülkeyi de sıkıntıya sokabilir. Ukrayna, Gürcistan’daki Rus yanlısı üst düzey yöneticilere karşı yaptırımları öne sürerek Batılı müttefikleriyle “dayanışma” arayışındayken, Gürcistan da Batı ile Rusya arasında bir denge kurmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla, Gürcistan’ın Rusya-Batı arasında herhangi bir “güven kaybı” riski oluşması ihtimalinin bulunması Tiflis yönetimini her türlü sert adım ve tutumdan geri tutacaktır.

Velhasıl, yaptırımların bölgemizde gerçek bir değişim meydana getirmekten çok Batı tarafından Gürcistan’a siyasi baskı aracı ve sinyal verici bir uyarı tedbiri olduğunu söylemek gerekir. Görünmeyen bir diğer amaç ise Gürcistan’ın Ukrayna’ya olan desteğinin arttırılma arzusudur.

İlk bakışta yaptırım kısıtlamalarının Ukrayna-Gürcistan arasındaki bağların koparılması ve ülkeler arası uçurumun açılmasını düşündürse de yıkıcı sonuçlar doğurma tehdidi oluşturmamaktadır. Bu ancak, birtakım odakların iki ülkenin içinde gerçek bir etki oluşturmasından daha çok uluslararası bir kitleye “sembolik” düzeyde imaj arttırmaya yönelik “algı” oluşturma kapışmasıdır.

.

Hasan Enes Karahan, dikGAZETE.com

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan

Hasan Enes Karahan kimdir?

İstanbul'da tüccar, müzisyen, besteci ve şair bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Moskova'da yaşıyor. 2021 yılından bu yana Rusya’da resmi bir kuruluş olan Uluslararası Suç ve Terörle Mücadele Teşkilat Başkanı’dır. (*)

2010 yılında M.V. Lomonosov adını taşıyan Moskova Devlet Üniversitesi Rus Dili ve Kültürü Enstitüsü'nden mezun oldu.

2016 yılında Moskova Psikanaliz Enstitüsü'nden mezun oldu ve psikoloji alanında diploma aldı.

2017’de interhemisferik beyin asimetrisinin ergenlerin reklam algısı üzerindeki etkisi üzerine lisans tezini savundu.

2019’da Rusya Cumhurbaşkanlığı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi Hukuk ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü'nde yüksek lisans programına girdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin enerji sorunlarının giderilmesi konusunda yüksek lisans tezi hazırladı.

Afrika, Avrupa ve Türkiye’nin enerji güvenliğiyle ile ilgili Rusya’da çeşitli dergilerde bilimsel makaleleri yayımlandı.

2016 yılından bu yana Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü ticari ve ekonomik iş birliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Rusya’daki TürkTürkiye'deki Rus vatandaşlarına hukuki müşavirlik ve gönüllü danışmanlık sağlamaktadır.

2023’te resmi davet üzerine V. V. Putin'in konuştuğu Avrasya Ekonomik Forumu'nun genel kuruluna katıldı. (**)

2023 yılında Rusya İçişleri Bakanlığı'nın resmi daveti üzerine Rusya İçişleri Bakanlığı Moskova Üniversitesi'nde “Suçla Mücadelede Uluslararası İşbirliğinin Güncel SorunlarıUluslararası Bilimsel ve Pratik Konferansına katıldı.

Halen akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

.

(*) Uluslararası Suçlar ve Terörle Mücadele Teşkilatı (KGT) insan hayatının ve bölgemizin güvenliğine, sosyal hayata ve ekonomik istikrara tehdit oluşturan terör ve suç örgütleriyle mücadele etmek amacıyla Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı Moskova İl Müdürlüğü’nün 9475 numaralı 16.11.2021 tarihli kararıyla yürürlüğe girmiş özerk bir kuruluştur. Teşkilat, terörizm ve uluslararası suçlarla mücadele için Rusya Federasyonu içinde ve dışında ilgili kurum ve kuruluşlarla müşterek faaliyetler yürüterek, bu konularda politika ve strateji geliştirmektedir.

Teşkilat, hedeflerine etkili ve başarılı bir şekilde ulaşmak için uluslararası güvenlik, jeopolitik, küresel ekonomi, inovasyon, enerji, stratejik istihbarat ve savunma alanlarında benzersiz araştırmalar üzerinde çalışmaktadır.

Bu alanlarda “Muhakeme, Müşahade, İcra” düsturuyla Teşkilat bünyesinde her türlü veri ve enformasyonu toplayan, işleyen ve değerlendiren Bilgi ve Analiz Departmanı bulunmaktadır. Böylelikle Teşkilat, yaklaşan tehditlerin olasılığını önceden analiz ederek Kamu Düzenine ve Güvenliğine yönelik tehditleri etkisiz hale getirmek amacıyla uzun vadeli çözüm senaryoları geliştirmektedir.

(**) Toplantıya Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan, Avrasya Ekonomi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mikhail Myasnikovich de katıldı.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?