Ukrayna krizi ve Fransa faktörü

Ünver Sel
Ünver Sel
Ukrayna krizi ve Fransa faktörü
21-01-2024

Ukrayna Krizi ve Fransa Faktörü

Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah tedarik etmeye dönük hamleleri ülkede krizi tırmandırdı. Ukrayna ordusu, güçlerinin neredeyse yarısını, ülkenin doğusundaki çatışma hattına yığdı. 2021’de Ukrayna’ya 650 milyon dolardan fazla askeri yardım sağlayan ABD, Kiev’e silah göndermeyi sürdürüyor.

Rusya, Fransız paralı askerlerin oluşturduğu Harkov’daki yabancı militanları etkisiz hale getirdiğini duyurmuştu. Paralı askerlerin Ukrayna’daki varlığı konusunda Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı olarak uyarıda bulundum. Avrupa’da giderek artan Neo-Nazi hareketlerinin Avrupa’daki gençleri kandırdığını belirttim.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Fransız paralı askerlerinin başını çektiği Harkov şehrinde bulunan askeri garnizon, yüksek hassasiyetli silahlarla vuruldu. Tabii bu haber, ülkemizde pek ilgi çekmedi. Ama yaşanan gelişmeler, Ukrayna’daki durumu gözler önüne seriyor.

Rus yetkililerin bu açıklamasının ardından, Fransız televizyonu TF1 de, Ukrayna’da gerçekten Fransız paralı askerlerin savaştığını doğruladı.

Bu bilgilere göre, Ukrayna’da 60-70 Fransız vatandaşı bulunuyor. 200-300 kişinin de Ukrayna-Fransa çifte vatandaşı olduğu belirtiliyor.

Ukrayna ordusu, artık insan gücünü karşılayamıyor!..

Uzun süredir çatışma halinde olan Ukrayna ordusu, artık insan gücünü karşılayamıyor. Çatışmalardan kaçan genç erkek nüfus, vicdani ret hakkını savunanlar, hayatlarını kaybedenler derken Ukrayna’nın ciddi bir asker sorunu olduğunu görüyoruz.

Tabii bu gibi çatışma bölgelerine dünyanın birçok yerinden kah ideolojik kah psikolojik sebeplerle katılımlar oluyor. Bunu daha önce DAEŞ’e katılan gönüllülerde de gördük.

Fransız lejyonerlerinin katılımını ise Avrupa’da artan Neo-Nazi hareketlerine bağlamak mümkün.

Neo-Nazi ideolojisine inanan birçok Avrupalı gencin Ukrayna’ya çeşitli dönemlerde gidip, orada ön cephelerde savaştığını daha önce Avrupa basınında, özellikle Alman basınında sıkça okuduk.

Toplum olarak gençlere sahip çıkmalıyız!..

Öte yandan bu gibi çatışma bölgelerine gidip, kendilerini ön plana çıkarmak isteyen, videolar çekip bunu ‘Instagram’, ‘Tik-Tok’, ‘Twitter/X’ ve ‘Facebook’ gibi sosyal medya platformları aracılığıyla paylaşan, ilgi bekleyen gençler de var.

Bu durumda insanlığın önünde önemli bir görev var: Toplum olarak gençlere sahip çıkmak ve onların yaşadığı sorunlarla mücadelelerinde destek olmamız lazım.

Bu örnek, bugün Fransızlar için geçerli olabilir. Ancak ülkemizdeki gençler için de yakın gelecekte böyle benzer bir durum yaşanamaz diyemeyiz. O açıdan herkesin daha sağduyulu davranması gerekiyor.

Rusya’nın vurduğu Fransız paralı askerler, Paris’in vekalet savaşındaki aktif rolünü kanıtlıyor…

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen gün onlarca Fransız paralı askerin bulunduğu bir tesise yüksek hassasiyetli silahlarla bombardıman gerçekleştirdiğini, 60’tan fazla kişinin öldüğünü ve 20’den fazlasının da yaralandığını duyurdu.

Ekim 2023’te yayınlanan özel raporda, bir Fransız askeri istihbarat ajanının, Donbass krizinin Rusya’nın da dahil olduğu tam teşekküllü vekalet savaşına dönüşmesinden yaklaşık iki yıl önce, Ukrayna’da faaliyet gösteren paralı askerlerle temas halinde olduğunu ortaya çıkardı.

Sonuç olarak Emanuel Macron yönetimindeki Fransa, Ukrayna’ya yalnızca 2014 ile 2020 yılları arasında yaklaşık 1.6 milyar Euro değerinde silah yardımı gönderdi.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Koordinasyon Kurulu Üyesi-

Ünver Sel
Ünver Sel

Ünver Sel kimdir? 

Ünver Sel, 26 Eylül 1962 tarihinde Ankara’da doğdu. Ailesi 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı bir kararname ile Kırım’dan Anadolu’ya gelmiştir. Kendisi Türkiye’de doğan ilk nesillerdendir.

İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi mezunudur. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamlamış ve 1984 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknoloji Bölümü’nde çalışmıştır. Muhtelif kamu kurumlarında 26 yıl çalışmış, muhtelif birimlerde yöneticilik yapmış ve 2011 yılında emekliye ayrılmıştır.

Ünver Sel, kamusal meslek hayatı süresince Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Milli Prodüktivite Merkezi Üyeliği ve Sanayii ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyeliği gibi kamusal görevlerde bulunmuştur.

Gençlik yılları itibariyle 1978 yılından günümüze, başta Kırım Tatar Türkleri olmak üzere genel Türklük ile ilgili alanlarda çalışmalar yapmıştır. Yayınlanmış kitapları, birçok gazete ve dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıda toplantı, konferans, panel ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmıştır. Görüntülü ve sözlü basın kuruluşlarında programlarda yer almıştır.

Ünver Sel, uzun bir dönem Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde ARGE çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Türk Dünya Danışma Kurulu’nda yönetici olarak görev almıştır. Bu kurul çalışmaları çerçevesinde Türk Dünyası’na yönelik rapor ve görüşlerin hazırlanması işlerinde çalışmıştır.

Ünver Sel; halen Türkiye’de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Dünya Kazak Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Sosyal, Kültürel ve Ticaret Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ünver Sel, Türkiye dışında merkezi Kırım Cumhuriyeti Yalta şehrinde bulunan Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başkanıdır. Merkezi Rusya Federasyonu başkenti Moskova’da bulunan Uluslararası Rusya Dostları Rusofil Hareketi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanıdır.

Ünver Sel, halen Rusya Federasyonu Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Kırım Cumhuriyeti Vernadsky Üniversitesi’nde Türkiye-Rusya-Kırım ilişkileri üzerine doktora eğitimi çalışması yapmaktadır. Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Etnik Halklar ve Diplomatik İlişkiler Komitesi çerçevesinde kamusal sivil diplomasi alanında uluslararası toplantı ve görüşmelere katılmaktadır.

Ünver Sel’e Yalta Uluslararası Barış Vakfı tarafından “Dünya Barış Elçisi Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Karadeniz Dostluk, Kültür ve Ekonomik İşbirliği Derneği tarafından “Karadeniz Dostluk Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından “İsmail Gaspirinsky Madalyası”, Rusya Federasyonu Devlet “Kırım 10. Yıl Madalyası” ve Rusya Federasyonu Saha Yakutistan Cumhuriyeti “Devlet 2024 Aile Birliği Madalyası ve Nişanı” verilmiştir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?