Türklere Tanrısız diyen Bizans

Emrah Bekçi
Emrah Bekçi
Türklere Tanrısız diyen Bizans
20-03-2021

(Okuma Notları)

Anadolu “Kuruluş Tarihi” ile ilgili bilgileri barındıran metinler, genelde “Bizans Kronikleri”dir. (XII-XIII. Asır) Okuma notlarım esnasında dikkatimi çeken bir hususla karşılaştım. Kısa kronikler dediğimiz metinler (Müellifi belli olmayan) XIII ve XIV. Asır bilgileri içermekte. Bu kroniklerden yedincisinde 'Türklerle' ilgili enteresan bir yakıştırma isim bulunmakta; “Agarenoi”...

Bu ismin Türklere atfedilmesi ve akabinde aşağıdaki metinde 'tanrısız' denilmesi çok komik. 

Sanırım kroniği tutan merhum müellif, roma şarabını fazla kaçırmış-zehirlenmiş (!)

Öncelikle Agarenoi ne demek onu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Agarenoi: 

Kısa Kronikler'de Türkler için birden fazla terim kullanıldığı görülür; (Agarenoi/Agarenler) terimi bunlardan biridir. İbrahim Peygamberin kölesi Mısırlı Agar/Hacer'e bağlanmaktadır.

Kısa Kroniklerde sıklıkla Batı Anadolu Beylikleri ve Osmanlılar için kullanılır. (İsmaelitai/İsmaililer) ise “Hacer'in oğlu İsmail Peygamber’in soyundan gelenler” anlamında bir kökene sahiptir. 

Öte yandan yine (Mousoulmanoi/ Müslümanlar), sıklıkla (Tourkoi/Türkler), Mwaμe0avo (Möamethanoi/ Muhammediler) gibi terimler de görülmektedir. Bazen de bu terimler tekil olarak bir şahsiyetin etnik kimliğini nitelemek için veyahut nadiren bir Osmanlı sultanının adının yerine kullanılmaktadır. 

Ayrıca Moğol ve Tatarlar için: (Skythai/İskitler), Tatapoı (Tataroi/Tatarlar), Araplar, Memluklar ve Eyyubiler için (Sarakenoi/Sarazenler) veya nadiren yine Agarenler terimi de kullanılmaktadır. Bu konuda daha fazla bilgi için bkz: A.G.C. Savvides, "Agarenoi, lsmaelitai and Sarakenoi in Byzantine Sources, Byzantion, 67 (1 997), s. 89-96.

***

Tarih: 6834, 9. İndiksiyon, 6 Nisan. 

6834 yılında Prousa [Bursa] tanrısız Agarenlere [Agarenoi/Türkler] teslim edildi, 6 Nisan’da. Türkler, Prousa'yı [Bursa] aldılar 6834 yılı, 6 Nisan’da. Tarih: 6839, 14. İndikfiyon, 2 Mart Ve Nikaia [Iznik] kenti de Tarih: 6839 yılında Agarenlere [Türkler] teslim edildi.

***

Yukarıdaki kronik metinde biz Türklere tanrısız diyen ve Agarenler ismini takan Bizans, bu ismin Tanrı’nın yeryüzündeki o vakit halifesi olan Hz. İbrahim'e cariye olan 'Hacer'e atfediyorlar. 

Müslüman olan kim istemez bir peygamberin kölesi olmayı?

Tanrı’nın peygamberi İbrahim, Hacer annemizi zevcesi olarak kabul etmiş ise; o vakit Tanrının en yakınında bulunan 'Havva' annemizden farkı yoktur diye düşünmekteyim.

Tabii konu ne tanrısızlık ne de Tanrılık...

Konu, Orhan Gazi'nin Bursa’yı fethi ve 'Bizans'ın kuyruk acısı (!) 

Not:

Metin içerisindeki tarih sizi yanıltmasın, doğru bir tarihtir.

Şöyle ki; Dünya Yılı veya Türkçe terminolojide “Hilkat Yılı” olarak bilinen dünyanın Yaratılış (Creation/İncarnation) tarihi, Miladi takvimin başlangıç noktası olan İsa'nın doğumundan 5508 yıl öncesidir.

Bu takvim sistemine göre her yıl, 1 Eylül-31 Ağustos tarihleri arasındaki 12 aydan oluşur. Dolayısıyla, kaynakta verilen tarihten 5508 yıl çıkardığımız takdirde Miladi tarihe ulaşırız.

Saygılarımla

.

Emrah Bekçi, dikGAZETE.com

-Yazar/Yönetmen-

Emrah Bekçi
Emrah Bekçi

Emrah Bekçi kimdir?

Araştırmacı - Yazar - Yönetmen Emrah Bekçi, 1974 Giresun Bulancak doğumlu. Eğitimini Ankara’da tamamladı. 2009 senesinde “Balkanlarda Türk İşaretleri” Belgeselini Bulgaristan Deliorman Bölgesinde çekti. 

Rusya Federasyonuna bağlı Murmansk Eyaleti, Revda Bölgesi, Lovezero kasabasında “Sami-Komi” klanlarıyla yaşayarak kültürel saha araştırmaları yaptı.

Emrah BEKÇİ, Rusya Federasyonuna bağlı Ural Dağlarında koruma altına alınan “Mansi Türkleri” hakkında kültürel bilgiler topladı. Aynı sahada, Aleksandrovsk, Solikamsk, Berezniki, şehirlerinde kültürel saha çalışmaları ve araştırmaları yaptı.

2012 senesi sonuna kadar Orta-Asya ve Azerbaycan Zaktala Vilayetinde, Şeyh Şamil ve Dede Korkud üzerine veriler topladı. 

Yazar Çoban Ateşi televizyon programı, Seyyid Burhaned’din Hazretleri, Balkanlarda Türk İşaretleri, Anadolu’nun Ruhu Yörükler Belgesellerini sundu ve yönetti.

2016-2017 Senesinde; “TR 72 Bölgesi Turizm Değerlerinin Step To City Projesine Entegrasyonu” Projesi Kapsamında; 25 Dakika, 9 Dakika, 3’er dakikalık 81 Bölümlük kısa metraj, İngilizce, Rusça, Japonca, Türkçe belgesellerin yönetmenliğini yaptı. 

Yapmış olduğu çalışmalar ile ilgili, Bulgaristan ve Rusya Federasyonu Yüksek Eğitim kurumları ile ülkemizde birçok üniversite ve STK’larda, Türk-İslam Tarihi ve Kültürü ile ilgili kürsü aldı, konuşmalar yaptı.

7 Haziran 2018 Tarihine Kadar; 129 Lise ve dengi okulda konferanslar verdi.

Yazar-Yönetmen Emrah BEKÇİ’nin;

Sevelim Sevilelim Yunus Emre”, “Gel Nasılsan Öyle Gel Mevlana”, “Bir Can Var Canında O Canı Ara Seyyid Burhaned’din Hazretleri”, “Ermeni Yalanları Çığlık”, isimli 4 adet basılı kitabı bulunmaktadır. 

Yazarın ayrıca; Anılarda Son Ermeni, Sızı, Uzaktaki Emanet isimli Uzun Metraj Film Senaryosu; İstiklal Marşı, Seyyid Burhaneddin, Aşk ve Şifa Gevher Nesibe isimli tiyatro senaryosu (Bunlardan Aşk ve Şifa Devlet Konservatuvarı Tarafından Sahnelendi) bulunmaktadır.

Yazarın: Anılarda Son Ermeni, Muhbir Mehmet, Kartallar Kafese Sığmaz, Keşke O Deli Ben Olsaydım, Torosların Cinleri, Hanan Bey, Sana Selamım Var, Uyanış ve iki cilt belde soy ansiklopedisi editörlüğü ile Amerika Birleşik Devletlerde İngilizce basılı “THE LAST ARMANİAN” isimli kitapların editörlüğü bulunmaktadır.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?