Türkiye ve Japonya Amerika'yı korkutuyor! Çünkü Türkiye...

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Türkiye ve Japonya Amerika'yı korkutuyor! Çünkü Türkiye...
08-07-2018

Bir önceki yazımın son cümlesi; "günümüzün Abdürreşid İbrahim’i, Toyama Mitsuru’su kim?’" sorusuyla bitiyordu.

Oldukça ilgi çektiğini söyleyebilirim. Kadim üstad, muharrir Metin Hasırcı Beyefendinin Japonyaya askeri ateşe göreviyle gönderilen Rüştü Erdelhun hakkında ; "-27/Mayıs/ 1960 ihtilalinin devirdiği bir genelkurmay başkanımızdı." malumatı, beynimde şimşek çaktırdı.

Acaba Türkiye; II. Dünya savaşı öncesinde Japonya ile başlattığı askeri işbirliğinden dolayı mı bu darbeyi yaşamıştı?

Bir başka gönül dostu, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayi uzmanı Bülent Okyar; ABD’de ‘Gölge CIA’ olarak bilinen Stratfor düşünce kuruluşunun başındaki George Friedman’ın Japonya/Türkiye işbirliğinin ABD’nin sonunu getirebileceğine dair görüşlerinden söz edince, demek ki dedim kendi kendime; "Amerikalı sığır çobanları korkulu rüya görüyorsa tabirini de yapıyordur."

İşte bu rüya tabircisi Stratfor’un başındaki George Friedman’ın korkusunu tetikleyen bir başka gelişme hiç şüphesiz, Türkiye’deki görevine yaklaşık bir yıl önce başlayan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima’nın "Japonya Öz Savunma Kuvvetleri Günü" resepsiyonunda Türkçe, olarak: "-İki ülke arasındaki dostluğun ve iş birliğinin daha da ileri gideceğini, İki ülke arasındaki mesafenin uzak olmasının bir anlam ifade etmediğini” belirterek "-Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir” demesiydi.

STRATFOR KURUCUSU FRIEDMAN'IN KİTABI... VE SENARYOLAR...

Dünyanın en çok izlenen stratejik araştırma şirketlerinden Stratfor’un kurucusu siyaset bilimci Dr. George Friedman, 2009 Ocak ayında; “Gelecek 100 Yıl- 21. Yüzyıl için Öngörüler -The Next 100- A Forecast for the 21st Century” kitabını yayınlamıştı.

Kitabın içeriği George Friedman’ın 1996’da kurduğu STRATFOR’un ismi ile örtüşüyor.

Çünkü STRATFOR; "Stratejik Tahmin" kelimelerinden türetilmiş.

Stratfor, Teksas’ın Austin kentinde 1996’da kurulan özel bir istihbarat kurumu.

Başındaki George Friedman’ın “Amerika’nın Gizli Savaşı”, “Savaşların Geleceği” gibi başka kitapları da mevcut.

Türkiye’deki gelişmelerle ilgili olarak, Friedman tarafından kaleme alınan analizi "Türkiye-Yeni Osmanlıcılık” ve yeni ABD yaklaşımı konusunda ilginç bir çalışma olarak nitelenmişti.

Friedman ve başında bulunduğu Stratfor, Pentagon’a da danışmanlık yapıyor.

Stratfor, Asya’da 1997’de kriz yaşanacağını ABD yönetimine çok önceden bildirmişti.

“The Next 100- A Forecast for the 21st Century” kitabı; inanılmaz senaryolar ve tahminler içeriyor.

Örneğin Rusya ve Çin gerileyip çöküyor, Üçüncü Dünya Savaşı çıkıyor ama uzayda gerçekleşiyor.

Üstelik Türkiye de olayların merkezinde.

Ortadoğu, Balkanlar, Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika’ya hakim bir imparatorluğa dönüşen Türkiye, hilafeti de canlandırmıştır.

Japonya, Çin’in ve Rusya’nın Pasifik sahillerinde hakimiyet kurmuş durumdadır.

Türkiye ise gerileyen Rusya’nın çıktığı Kafkasları kontrol etmektedir, Güney Ukrayna ve Güney Rusya’da büyük bir etki alanı oluşturmuştur.

Kırım ve Odesa bölgeleri en yoğun Türk yatırımı alan yerlerdir.

Türk etkisi, Kafkaslar üzerinden Kazakistan’a ulaşmıştır.

Balkanlar’da hakimiyet tesis etmiştir.

Irak ve Suriye, Türk bölgesine katılmışlardır.

Petrolün önemi azaldığı için Arap yarımadasındaki devletler zayıflamıştır.

Onlar da İran’a karşı Türk himayesini tercih etmişlerdir.

Mısır çökmüş, Türkiye etkisini Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya yaymaktadır.

Bu etki genleşmesini Türkiye; yumuşak güç (soft power) yöntemi ile silah kullanmadan ekonomik gücü ve siyasi etkisi ile gerçekleştirmiştir.

Bilindiği gibi ‘yumuşak güç/soft power’ üzerinde etki kurma yöntemiyle bir kişi ya da topluluk üzerinde söz sahibi olma, dediğini yaptırma yeteneğidir. Ekonomik, siyasi ya da eylemsel müdahale içermemesi bağlamında kaba kuvvetten ayrılır.

Strateji medyumu George Friedman’ın; “-yüzyılın sonlarına doğru ABD ile Türkiye-Japonya ittifakı arasında bir çatışma yaşanacak. Bu savaş bugüne kadar var olan klasik silahlarla yapılan savaşlardan tamamen farklı olacak. Yani bugünden bir tür bilim kurgu gibi görünen bir savaş yaşanacak. 21’inci yüzyılın gidişatını bu savaşın sonucu belirleyecek.” demesi, boşuna değil!

Neden mi?

Çünkü neredeyse doksan yıl önce Atatürk’ün, Teşkilatı Mahsusa Asya masası şefi Abdürreşit İbrahim’i görevlendirdiği Japonya operasyonu başarıyla sonuçlanmıştır.

Türk Abdürreşit İbrahim ile Japonya’nın önemli şahsiyetlerden, Japon milliyetçiliğinin ve Asyacılığının öncülerinden, Mançurya’dan itibaren bütün Asya’nın Avrupalı emperyalistlerden temizlenerek bölgedeki Asyalıların Japonya liderliğinde birleşmesini amaçlayan Genyousha Cemiyeti’nin ve Kokuryuukai (Kara Ejderhalar) Derneği’nin kurucu lideri Toyama Mitsuru’nun başlattığı hareket, bereketlenmek üzere.

1909’da Abdürreşit İbrahim ve Toyama Mitsuru’nun Tokyo’da kurdukları Ajia Gikai (Asya Meclisi) adlı cemiyet, dünya imparatorluğuna dönüşüyorsa, Amerikalıların korkmasından doğal ne olabilir?

Lâkin biz Türkler deriz ki; "korkunun ecele faydası olmadığı gibi Tanrı tektir, ordusu Türktür."

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter: @oc32oc39

DAHA ETRAFLI BİLGİ VE BAZI GÖRSELLER İÇİN:

Mustafa Kemal’in Japonya’ya gönderdiği istihbaratçı kimdi! Öncesi, sonrası ile “İki devlet tek yürek”

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?