Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in himayesinde, 1997’den bu yana her yıl St. Petersburg’da uluslararası bir ekonomik forum düzenleniyor.
Tam adı; "St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu".
2018’de bu büyük çaptaki etkinliğe 143 ülkeden 17 BİN katılımcı ve 4 BİN‘den fazla medya temsilcisi katıldı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya’ya karşı tertiplediği uluslararası ambargo ve baskılara rağmen dünyanın her yerinden, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinden, Japonya’dan, hatta ABD’den bile katılımcılar St. Petersburg’a geliyorlar.
Bu yıl 6 Haziran’da başlayacak foruma, daha da fazla temsilci geleceği dile getiriliyor.
Çin lideri Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dahil olmak üzere, pek çok saygın dünya lideri SPIEF2019‘a katılacak.
Gelecek forumun ana teması enerji olacak. Bugün Rusya, aktif olarak Kuzey Kutbu’nda iddialı enerji projeleri geliştiriyor.
Kısa süre önce, Arktik Okyanusu'nda bulunan kaynaklardan elde edilecek sıvılaştırılmış gazın ihracat amaçlı taşınmasının önünü açacak, “Ural” isimli nükleer destekli bir buz kırıcısı projesi başlatıldı. Bu ve buna benzer projeler, uluslararası yatırımcıların ilgisini çekiyor.
Türkiye ve Rusya arasında enerji alanındaki işbirliği de her geçen yıl artıyor.
En yakın örnekleri; “Türk Akımı” Doğalgaz Boru Hattı ve “Akkuyu” Nükleer Santrali.
.
St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na katılmak, Türkiye’nin Rusya ile ekonomik ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmak için iyi bir fırsat olarak görünüyor.
Ayrıca St. Petersburg şehri, bizler için ayrı bir öneme de sahip.
"Türk-Rus Toplumsal Forumu"nun, Kasım 2018 tarihinde düzenlenen toplantısında İstanbul ve St. Petersburg şehirleri “Kardeş Şehir” ilan edildi.
Ülkelerimizin gözde şehirleri de kardeş olmuşken bu fırsatı en güzel şekilde değerlendirmek gerekiyor.
.
İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com