6 Şubat Kahramanmaraş Depremi, adı büyük kendi küçük içi boş kurumların gerçek yüzünü ortaya koydu. Her şey kağıt üzerinde mükemmel. TV ekranlarında dört dörtlük. Mesela AFAD sitesinden UDSEP-2023 "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı" olduğunu öğreniyoruz.
Bu plan Deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratılması, bu amaca yönelik kurumsal alt yapının oluşturulması ve konuyla ilgili AR-GE faaliyetlerinin önceliklerinin belirlenmesini hedefliyormuş.
Planın ana amacı ise ana amacı, "depremlerin neden olabilecekleri fiziksel, ekonomik, sosyal, çevresel ve politik zarar ve kayıpları önlemek veya etkilerini azaltmak ve depreme dirençli, güvenli, hazırlıklı ve sürdürülebilir yeni yaşam çevreleri oluşturmaktır." şeklinde belirtilmiş.
Belge Ankara'da, deprem sahada. Görünen köy klavuz istemez. Sonuç ortada. Tıpkı şuna benziyor;
Söylentiye göre Halep’ten göç eden biri, gerekli gereksiz, Halep’te iken yaptıklarından abartılı bir şekilde söz edermiş. Bir gün bir toplantıda, atlayıp sıçramaktan konuşurken, Halepli palavracı, “-Ben Halep’te kırk arşın yer atladım.” deyince, orada bulunanlardan biri, dayanamamış, “-Be birader Halep oradaysa arşın burada, atla da görelim.” demiş.
Türkiye'nin deprem stratejisi de bu kadar. Kendisi muhtâc-ı himmet bir dede nerde kaldı gayrıya himmet ede…
Deprem gerçeği ve HAARP…
Depremi tetikleyen HAARP teknolojisinin mümkünlüğü veya imkansızlığı tartışılabilir.
“Yok” diyenler sanki ABD silah sanayisinin her adımını biliyormuş gibi asıp kesiyorlar. Yıllar önce Sırp asıllı Amerikalı bilim adamı mucit Nicola TESLA tarafından geliştirilen bu “düşük frekanslı elektromanyetik ışınımla yüksek enerji nakli” tekniği.
HAARP, "High-frequency Active Auroral Research Program"ın (Yüksek Frekanslı Etkin Kutup Işıkları Araştırma Programı) kısaltması. 1990'da ABD Ordusu tarafından kuruldu ve 2014'te Alaska Fairbanks Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü'ne devredildi.
Sessiz sedasız unutturulmaya çalışıldı. 1999 Marmara depremi ile birlikte NATO müttefiki ABD'nin HAARP teknolojisini silaha dönüştürüp kullandığı yaygın bir kanaat. Kimine göre komplo teorisi kimine göre şehir efsanesi.
MASINT/ Sismik İstihbarat nedir, mümkün mü?
Konu oldukça teknik ve jeofizik bir kapsama alanına sahip. O nedenle “armut piş ağzıma düş” diyenlerin bir nefeste okuyabilecekleri hap bilgi kategorisinde değil. Bu makalenin bu alanda bir zerre de olsa katkı sunması beni memnun edecektir.
Sismik dalgalar, dünyada hareket ettikleri ortamın akustik empedansı tarafından yönetilen bir hızda hareket eden mekanik tedirginliklerdir. Yer kabuğunun ani enerji boşaltımı yaptığı sırada meydana getirdiği dalgalanmalara, sismik dalga ismi verilir. Yer içinde meydana gelen bir deprem ya da patlama sırasında büyük bir miktarda bir enerji açığa çıkar.
Sismik dalgalar yer ortamında pek çok farklı yönde yayılır. Bu dalgalar, vardıkları yerlerde çeşitli aralıklarda salınım ve titreşimlere neden olur. Yansıma sismolojisi veya sismik yansıma, yansıyan sismik dalgalardan Dünya'nın yeraltının özelliklerini tahmin etmek için sismoloji ilkelerini kullanan bir keşif jeofiziği yöntemidir.
Elastik dalgalar yerine elektromanyetik dalgalar kullanan ve daha küçük bir penetrasyon derinliğine sahip olan yansıma sismolojisine benzer bir yöntem, Yere nüfuz eden radar veya GPR olarak bilinir. Sakın bizim polis memurlarının GBT uygulaması ile karıştırılmasın.
Daha yaygın olarak "sismik yansıma" olarak adlandırılan veya hidrokarbon endüstrisinde "sismik" olarak kısaltılan yansıma sismolojisi, petrol jeologları ve jeofizikçiler tarafından potansiyel petrol rezervuarlarını haritalamak ve yorumlamak için kullanılır. Sismik veri toplama, sismik keşfin üç farklı aşamasından ilkidir, diğer ikisi sismik veri işleme ve sismik yorumlamadır.
Sismik araştırmalar genellikle ulusal petrol şirketleri ve bunları satın almak için CGG, Petroleum Geo-Services ve Western Geco gibi hizmet şirketlerini kiralayan uluslararası petrol şirketleri tarafından tasarlanır.
Daha sonra verileri işlemesi için başka bir şirket tutulur, ancak bu genellikle anketi alan şirketle aynı şirket olabilir.
Son olarak, tamamlanmış sismik hacim, jeolojik olarak yorumlanabilmesi için petrol şirketine teslim edilir.
Measurement and signature intelligence MASINT/ ölçüm ve imza istihbaratı…
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na göre MASINT, özel MASINT sistemleri tarafından toplandığında, işlendiğinde ve analiz edildiğinde - tespit eden, izleyen, tanımlayan veya tanımlayan istihbaratla sonuçlanan, geleneksel görüntüler IMINT ve sinyal istihbaratı SIGINT hariç, teknik olarak türetilmiş istihbarata sahiptir.
Bu kapsamda sabit veya dinamik hedef kaynakların ayırt edici özellikleri üzerinde çalışır.
MASINT, 1986'da resmi bir istihbarat disiplini olarak kabul edildi
MASINT'i tanımlamanın başka bir yolu da "gerçek olmayan" bir disiplindir. Bir hedefin istenmeyen yayıcı yan ürünleri, "izler" - bir nesnenin geride bıraktığı spektral, kimyasal veya RF ile beslenir.
Bu izler, belirli olayları karakterize etmek veya gizli hedefleri ifşa etmek için güvenilir ayrımcılar olarak kullanılabilen farklı imzalar yani ayırt edici özellikler oluşturur.
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (United States Geological Survey/USGS) sismik olayları tam olarak anlayabilmek için sarsıntıların olduğu bölgelerden atılan tweetleri incelemektedir. Terör saldırıları, halk olayları, doğal afetler, salgın hastalıklar gibi birçok 290 alanda erken öngörü ve müdahale için sosyal medyadan elde edilen veriler oldukça kıymetlidir.
Açık kaynaklı veri madenciliği, yapay zekâ, karmaşık ağları çözebilen gelişmiş algoritmalar (derin makine öğrenimi) büyük veriler üzerinde uygulanarak birçok istihbarat değerindeki bilgilere ulaşılması mümkündür.
Ölçüm ve imza istihbaratı, sabit veya dinamik hedef kaynakların ayırt edici özelliklerini tespit etmeye, izlemeye, tanımlamaya veya tanımlamaya hizmet eden teknik bir istihbarat toplama dalıdır. Bu genellikle radar zekası, akustik zeka, nükleer zeka ve kimyasal ve biyolojik zekayı içerir.
MASINT'ın amacı, sabit veya hareket eden bir cismi tespit edebilmek için sensörler yardımı ile kullanılan bir istihbarat ve bilim dalıdır.
MASINT'in birçok dalında olduğu gibi, belirli teknikler, MASINT'i Elektro-optik, Nükleer, Jeofizik, Radar, Malzemeler ve Radyofrekans disiplinlerine ayıran MASINT Çalışmaları ve Araştırma Merkezi tarafından tanımlanan MASINT'in altı ana kavramsal disiplini ile örtüşebilir.
Ölçüm ve Sinyal İstihbaratı (MASINT ), sabit ve dinamik hedef nesnelerin ve kaynakların belirli özelliklerini algılamak, bulmak, izlemek, tanımlamak ve tanımlamak için teknik olarak türetilmiş zeka sağlar. Özel MASINT sistemlerinde çok sayıda bilimsel disiplin ve ileri teknoloji uygulanmaktadır. IMINT ve SIGINT sistemleri tarafından toplanan verilerin kullanışlılığını artıran gelişmiş MASINT işleme ve kullanma teknikleri de vardır.
MASINT toplama sistemleri, bunlarla sınırlı olmamak üzere, radar spektroradyomentrik, elektro-optik, akustik, radyo frekansı, nükleer algılama ve sismik sensörlerin yanı sıra kimyasal, biyolojik, nükleer ve diğer malzeme numunelerini toplama tekniklerini içerir.
Sismik dalgaların yayılma ortamında jeolojik kontrespiyonaj…
Sismik istihbaratı, sismik tehlikeyi tahmin etmek, mümkünse bertaraf etmek veya ortaya çıkaracağı hasarı en az indirgemek, ayrıca daha çok anaakım medyada HAARP olarak adlandırılan benzeri jeofizik temelli savaş aygıtlarının açığa çıkarılması, etkisizleştirilmesi için, bir tür jeolojik kontrespiyonaj etkinliği olarak tanımlıyorum.
Bu açıdan bakıldığında 'Sismik İstihbarat', sismik tehlikeyi tahmin etmek için yerlerini ve özelliklerini bilmeyi gerektirir, öngörü oluşturur.
Faylar, derinlemesine gözlemlenemezken, dünya yüzeyinde uydular ve havadaki sistemler tarafından gözlemlenebilecek izler bırakır.
Jeoloji araştırmacıları, yapay zeka araştırmacıları ve uydu görüntülerindeki endüstriyel uzmanlar arasındaki disiplinler arası işbirliği sayesinde, Dünya yüzeyindeki kırıkları ve fayları otomatik olarak tanımlamak ve haritalamak için yeni araçlar geliştirildi.
Bizden başka, bizden başkan, kimde var bizden başka…
İsveç İstihbarat Teşkilatı da (SEPO) bünyesinde faaliyet gösteren İsveç Ulusal Sismik Ağı (SNSN), Baltık Denizi'nin altındaki Rus doğalgaz boru hatlarındaki sızıntıların yakınında iki patlama tespit edildiğini belirlemişti. Demek ki adamlar bu işte hayli yol almışlar.
Akdeniz'deki bölgelerin yanı sıra Kuzey Afrika'dan Güney Avrupa'ya uzanan bölgenin deprem eğilimli olması nedeniyle Avrupa Birliği, bazı projeler üzerinde çalışıldığını saklamıyor. ABD ve Rusya kadar olmasa da, onların da hazırlığı var.
2006 yılında, EMSC ve ORFEUS tarafından ortaklaşa başlatılan iddialı bir proje olan Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen 'Avrupa sismolojisi için araştırma altyapıları ağı (Neries) projesi başladı.
Birlikte çalışabilirlik, ortak protokoller ve veritabanları, dağıtılmış tesisler ve gelişmiş sismolojik hizmetler için yeni araçlar geliştirme ile ilgilendi.
'Batı Akdeniz'de deprem izleme ve deprem riski' (EERWEM) projesi, Avrupa ve Kuzey Afrika sismoloji topluluğu arasında, sonuçların yaygınlaştırılmasına yardımcı olmak, Avrupa ile çevre ülkeler arasındaki mevcut uçurumu genişletmekten kaçınmak ve Avrasya-Afrika çarpışmasının tektonik sisteminin uzun vadeli daha homojen bir şekilde izlenmesini sağlamakla ilgileniyor.
EERWEM projesinin hedeflerini gerçekleştirmek için İspanya'da, Batı Akdeniz'in izlenmesinde yer alan araştırma kuruluşları ve gözlemevlerinin EMSC, ORFEUS ve bazı büyük Avrupa deprem araştırma ve gözlemevi tesislerinden (İspanya dışından) araştırmacılarla birlikte katıldığı bir çalıştay düzenlendi.
Batı Akdeniz sismoloji enstitülerinde yeni oluşturulan altyapı ile hızlı veri alışverişi ve veri yönetimi konusundaki Avrupa deneyimini birleştirmeyi hedefledikleri kesin.
Bu çerçevede GEOSS (Global Earth Observation System of Systems), GMES (Global Monitoring of Environment and Security), Neries ve NEAMTWS (Kuzey-Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi) tarafından oluşturulan yeni bağlam dikkate alındı.
EERWEM, Batı Akdeniz'de uzun vadeli bir işbirliği stratejisi ve deprem gözetim koordinasyonu belirlemede başarılı olmuştur.
Mesela ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nün MASINT Çalışmaları ve Araştırma Merkezi (CMSR) kurulalı faaliyete geçeli hayli zaman olmuş. Türkiye'de yönetim, politik ve ekonomik rant uğruna imar affı salaklığı ile vakit kaybederken, adamlar hiç vakit geçirmeden bu sismik istihbarat konusunda Üsküdar'ı çoktan geçmişler. Biz nal toplamayı marifet sayıyoruz.
Bu Enstitü, kızılötesi istihbarat (IRINT), radar istihbaratı (RADINT) ve nükleer istihbarat (NUCINT) için merkezi olan üç temel disiplinde her zaman aktif programlara sahip olmuş.
Elektro-optik, radar ve nükleer bilimlerdeki güçlü programları ve meteoroloji ve uzay ortamı fiziği, hesaplamalı kimya ve çevre yönetimi programlarının eklenmesi nedeniyle, artık AFIT'i savunma sağlamak için kendi başına bir sınıfa yerleştiren bir akademik altyapısı var ve bunlar istihbarat topluluğunun kriterlerini karşılayan bir güvenlik sınıflandırması düzeyinde odaklı eğitim ve araştırma yapıyorlar.
Biz de yurtdışında orda burda terörist avlamayı büyük bir başarı gibi göstermekle meşgulüz.
Sonuç olarak CMSR, ABD hava ve uzay, kara ve deniz kuvvetlerinin üstünlüğünü sağlamak için yeni nesil MASINT profesyonellerini eğitmek için MASINT topluluğu için gerçekten ulusal bir kaynak haline gelmiş durumda.
Rusya da Sismik istihbaratta uzman ve HAARP benzeri teknik kullanabiliyor…
Rusya, Rus siyasi liderler, askeri planlamacılar ve endüstriyel kaygıları gidermek noktasında tüm kaynaklı istihbarat ürünlerini geliştirmek için IMINT, SIGINT, HUMINT, MASINT ve açık kaynak analizini kullanabiliyor.
Rusların MASINT verilerini sağlayabilen bir dizi programı var. Rus Prognoz uydusu, ABD Savunma Destek Programı (DSP) uydu sistemi tarafından sağlananlara benzer kızılötesi algılama yeteneklerine sahiptir.
Prognoz, kızılötesi istihbaratı (IRINT) destekleyen çeşitli görevleri yürütmek için kullanılabilir.
MASINT ile ilgili diğer sistemler, radar istihbaratı (RADINT) için kullanılabilecek çok çeşitli sofistike radar sistemlerini, denizaltı karşıtı savaş için iyi geliştirilmiş bir akustik istihbarat (ACUSTINT) programını ve toplayan oldukça gelişmiş bir nükleer istihbarat (NUCINT) programını içerir.
Türk sinyal istihbaratı, Sismik istihbarata sahip mi?
ABD, Avrupa ve Rusya Federasyonu'nda olduğu gibi komplike Türkiye'nin sismik İstihbarat yapılanması yok gibi bir şey. Belki birkaç jeolog veya jeofizikçi akademisyen bu konuda ilgili olabilir. İlk aklıma gelen popüler isim, AK Parti iktidarının pek sevmediği, Prof. Dr. Celal Şengör.
Elimizde iki adet sismik araştırma gemisi mevcut. Bunlardan biri de RV Oruç Reis, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu Türk araştırma gemisidir. Yapımına 2012'de İstanbul'da başlanan ve 2015'te tamamlanan gemiye, Osmanlı denizcisi Oruç Reis'in adı verildi. Nisan 2017'de Akdeniz'de petrol ve hidrokarbon arama görevine gönderildi.
Bizim kuşak; elektronik istihbaratı bilir. Genç jenerasyon buna “siber istihbarat” (Signal Intelligence/SIGINT) diyor, “yapay zeka istihbaratı” diyor. Biraz anlaşılır ifade ile bu “SIGINT”; modern ve yüksek teknolojinin etkin kullanımın dayalı bir istihbarat türevi.
Düşman veya potansiyel tehdit unsurları tarafından kullanılan haberleşme aygıtları ve diğer elektronik (telsiz, bilgisayar: Sunucu Bilgisayarlar - Masaüstü Bilgisayarlar/Ağ Bilgisayarı/ Dizüstü Bilgisayar/ Tablet PC, Portatif Dijital Aletler: Cep Telefonu/ Akıllı Telefon/ Çoklu Ortam Oynatıcı) cihazların yaydığı radyo dalgalarıyla veya kablo üzerinde taşınan analog ve dijital aktarımın çeşitli yöntemlerle yakalanıp analizi sonucu gizli bilgilerin elde edilmesi tekniği anlamına geliyor.
Bu sektörde ABD’nin eline su dökebilecek ülkelerin sayısı bir elin parmağını geçmez. Düşünsenize ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA, dünyada her ay yaklaşık 500 milyon telefon konuşmasını, kısa mesajları, internet üzerinden yapılan iletişimi vs. vs. takipte.
Birleşik Krallık, Rusya Federasyonu ile Çin Halk Cumhuriyeti, ABD ile aynı ligde yer alıyor demek oldukça zor olsa da onların bu alandaki etkinlikleri yadsınamaz, küçümsenemez. Zaten İngiliz istihbaratı, ABD İstihbaratına yapışmış bir sülük gibi.
Sinyal İstihbaratı Başkanlığı, eski adıyla Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'nın 2012 yılında MİT'e devri ile kurulmuş olan ve sinyal istihbaratı (SIGINT) yapan birimdir. Görevi, her türlü haberleşme ve radar sinyalini analiz ederek sinyal istihbaratı üretmek ve gerekli makamlara sunmaktır.
Türkiye‘nin en yüksek kapasiteli istihbarat ve dinleme üssü olarak bilinen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı (GESKOM), 1 Ocak 2012'de “GES Komutanlığı’nın Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'na Devrine Ait Protokol” ile MİTGES Başkanlığı olarak MİT Müsteşarlığına (Başkanlığına) bağlandı.
Daha sonra ismi 15 Mayıs 2012 tarihinden itibaren "Sinyal İstihbaratı Başkanlığı" (SİB) olarak değiştirildi.
MİT’in Elektronik Teknik İstihbarat (ETİ) birimi ile Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nın birleşmesi ile daha güçlü bir yapı ortaya çıktığı söyleniyor.
Mevcut MİT Başkanı Dr. Hakan Fidan'ın bu sahadaki yenilikçi uygulamaları takdire şayandır.
Kendisinin; “İstihbarat ve dış politika: İngiliz, Amerikan ve Türk istihbarat sistemlerinin karşılaştırılması / İstihbarat ve dış politika: İngiliz, Amerikan ve Türk istihbarat yapıları mukayesesi” konulu tezi, 2006 yılında hazırlanmasına rağmen halen güncelliğini koruyor.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Seçilmiş Kaynakça
http://www.afit.edu/cmsr/
https://www.afad.gov.tr/udsep-2023
https://www.seismicintelligence.com/
https://www.afit.edu/cmsr/Intelligence.cfm
https://irp.fas.org/nsa/ioss/threat96/part03.htm
https://www.mta.gov.tr/v3.0/arastirmalar/oruc-reis
https://cordis.europa.eu/project/id/15107/reporting/fr
https://cordis.europa.eu/article/id/86847-mediterranean-earthquake-intelligence/fr
https://www.usni.org/magazines/proceedings/1950/june/seismic-intelligence-protects-hawaii
Prof. Dr. Ümit Özdağ/ Stratejik İstihbarat/ http://www.21yyte.org/assets/uploads/files/109-149%20umit.pdf
https://www.oca.eu/fr/acc-geoazur/3150-l-intelligence-artificielle-pourrait-revolutionner-la-cartographie-des-failles-et-des-ruptures-sismiques
https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/rus-dogalgaz-hatlarindaki-sizintilarin-yakininda-pes-pese-patlama-1986028
Memoirs of Hempher, The British Spy to the Middle East/ https://defence.pk/pdf/threads/memoirs-of-mr-hempher-the-british-spy-to-the-middle-east.303983/
https://www.dikgazete.com/yazi/entegre-istihbarat-ve-istihbaratin-basbugu-dr-hakan-fidan-4669.html
Elif Tiryaki- Barış Özdal, Açık Kaynak İstihbaratında Sosyal Medyanın Rolünün Analizi, ARHUSS, (2020), 3(2):267-296. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1209258
ahmet necipoğlu 2 yıl önce
Fazıl Kaya 2 yıl önce
Tesnim 2 yıl önce
Ziyaretçi 2 yıl önce