TBMM'nin açılışının 100. Yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’dan Ankara’ya gelecek mi?

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
TBMM'nin açılışının 100. Yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’dan Ankara’ya gelecek mi?
20-04-2020

Ahde vefa önemli. Tarih şuuru önemli. Her şeyden önemlisi Türklük bilinci. 

Şair/mütefekkir İsmet Özel boşuna demiyor;

"Kâfirle çatışmayı göze alan Müslümana Türk denir. Müslüman olmayan Türk olmaz. 

Osmanlı ortadan kalktı ama Türk hâlâ var. Ben üstünüm, çünkü Türk'üm"

İşte, yüz yıl önce kafirle çatışmayı göze alan Türkler, 23 Nisan 1920'de Ankara’da toplandı ve küresel emperyalizme meydan okudular. 

Hilafet makamı TBMM'nin açılışı…

18 Mart 1920'de İngiliz işgal kuvvetleri Meclis-i Mebusan'daki Heyeti Temsiliye milletvekillerini tutukladı ve sürgüne gönderdi.

Bu tutuklamalardan sonra 18 Mart 1920'de Meclis-i Mebusan kapandı.

Mustafa Kemal Paşa, bunun üzerine Heyet-i Temsiliye'yi temsilen, meclisi Ankara'da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920'de yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920'de toplanacağını duyurdu. 

İşgal Kuvvetleri’nin barikatını aşan vatanseverler, Ankara’da buluştular.

23 Nisan 1920 Cuma günü, Hacıbayram Camisi'nde Cuma namazı kılındı, aşrı şerifler okundu.

Kurbanlar kesildikten sonra Sancak-ı Şerif önde olmak üzere, tekbir ve dualarla ilk TBMM binasına gelindi. 

Ankara, Ulus'taki, “İttihat ve Terakki Kulübü” olarak yapılan bina, bu amaçla hazırlanmış ve salonunun duvarına da "Ve emruhum şûrâ beynehum - Müslümanların işleri, aralarında istişareyle yürütülür" âyetinin yazıldığı levha asılmıştı.

Cumhuriyet’e giden yolda büyük adımlar atılmasını sağlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 99 yıl önce 23 Nisan'da açılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi oldu.

O günden bugüne Milli İrade’nin ve İslam Ümmeti’nin kutlu merkezi oldu. 

Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında Araplar, Osmanlı Hilafetini, İslam dünyasında kötülemek için İngiliz müsteşriklerinin yol göstermesiyle ‘Hilafetin Kureyşliliği’ meselesini gündeme taşımışlardı. 

Cumhuriyet’in kurucu kadroları; İngiliz kuklası bir organa dönüşmemesi için Hilafeti ilga ettiler. TBMM zabıtlarına göre; Hilafet makamı, TBMM’nin ya da Cumhuriyet’in şahsı manevisinde mündemiç oldu. 

Zaten Halife, İslami ıstılah ve teamüllere göre belirlenmiyordu. Hilafet, saltanata dönüşmüştü ve dini açıdan bir anlam ifade etmekten çok uzaktı. Dolayısıyla kaldırılan, “Hilafet görünümlü saltanat”tı. 

İlk kez 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Başkent Ankara’da şaşaalı kutlanmayacak…

Daha önce dediğim gibi, bu koronavirüs gerçekten kafir. “Küfr, kefr, küfûr, küfrân" kavramlarının sözlükte “örtmek, gizlemek; nankörlük etmek” gibi mânaları var. 

O nedenle küfrü benimseyene “fıtrî yeteneğini köreltip örten” anlamında ‘kâfir’ denilir. Koronavirüs yani Covit-19 çok şeyin üstünü örttü. 

Bu anlamda; koronavirüs kafirdir, yaptığı da küfürdür. 

Ne yeni kurulan partiler, ne çiçeği burnunda parti liderleri, ne ekonomik kriz, ne İdlip ne de FETÖ milletin umurunda! 

Hepsi koronavirüs sayesinde unutuldu gitti. Herkes can derdine düştü!

Sadece bunlar mı? 

Bu Koronavirüs salgını, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dinamiklerini dahi gündemden siliyor. 

Düşünsenize 23 Nisan 2020, küresel emperyalizme başkaldıran Türkler’in, ulu “keneş”inin dumanı tütmeye başlayalı tam bir asır geçti, yüzyıl oldu. 

Ebediyete akıp giden her sene, bu büyük milletin Milli İrade ve Hakimiyet bayramını, daha büyük şereflerle, saadetlerle, huzur ve refah içinde kutlaması gerekmez mi? 

23 Nisan törenleri ertelendi, Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlarına gün doğdu!..

Bu yıl Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlarına gün doğdu. Her fırsatta sığındıkları cehalet ve adavet mağarasından melun başlarını çıkarıp hakaret etmeyi marifet sayıyorlar. 

Daha birkaç hafta önce kamuoyu eski Yeni Asyacı Nurcu “Yavuz Bahadıroğlu” takma isimli Niyazi Birinci'nin Atatürk düşmanlığına tanıklık etmemiş miydi? 

Hüseyin Çelik'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde MEB Müsteşarlığı görevinde bulunan Prof. Dr. Necat Birinci'nin ağabeyi Yavuz Bahadıroğlu, TRT 1’de yayınlanmaya başlayan “Ya İstiklal Ya Ölüm” dizisini “Diriliş” ve “Abdülhamit” gibi Osmanlı Devleti’ni anlatan dizilere karşı “Kemalistlerin rövanşı” olarak nitelendirmişti.

Bahadıroğlu, “TRT 1’de yayınlanan ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ isimli dizi Diriliş, Kuruluş ve Abdülhâmid gibi Osmanlı’yı sevdiren dizilere karşı Kemalistlerin rövanşıdır. 

Atatürk’ü övme dizisidir. TRT’ye kimler tarafından dayatıldı bilmiyorum, ama hesabı iktidardan sorulur” ifadelerini kullanmıştı.

Birileri Ulusal Egemenliği çizdi, “Çocuk Bayramı”nı öne çıkardı…

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bu sene 100. yılı kutlanacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'yla ilgili açıklamasında; yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle etkinliklerin ertelendiğini belirtti. 

Ayrıca vatandaşlara, 23 Nisan'da saat 21:00'da balkonlarda İstiklal Marşı okuma çağrısı yaptı. *

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), açılışının 100. yılı ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 23 Nisan Perşembe günü, özel gündemle toplanacak. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi avlusundaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayacak ilk törende, ilk olarak saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki devlet erkanı, daha sonra Anıtkabir'i ziyaret edecek.

Birinci Büyük Millet Meclisi'nde de anma töreni gerçekleştirilecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, özel gündemle saat 14.00'te toplanacak. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, günün anlam ve önemine ilişkin TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek. 

TBMM Genel Kurulunda, TBMM'de grubu bulunan ve temsil edilen siyasi partiler adına konuşmalar yapılacak. 

Toplantıda, özel gündem konusu olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dışında başka konu görüşülmeyecek. **

Cumhurbaşkanlığı sitesinde 23 Nisan kutlama programına dair bilgi yok!.. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TBMM'nin kuruluşunun yüzüncü yıldönümü. Kutlama programlarının ev sahipliği, TBMM Başkanlığı’nın uhdesinde. 

Bununla birlikte Cumhurbaşkanları da TBMM öncülüğünde hazırlanan programlara katılır, her yıl TBMM'de düzenlenen 23 Nisan özel oturumlarına  ve resepsiyona iştirak eder.  

Bu  gelenek şimdiye kadar  aksatılmadı. Her Cumhurbaşkanı buna uydu, teamül hep yaşatıldı. 

Cumhurbaşkanlığı sitesini taradım. Geçmiş yıllarda  gerçekleştirilen programların haberleri mevcut. 

Ancak bu yıl, yani 23 Nisan 2020 yani Türk milletinin iradesinin tecelli ettiği TBMM'nin açılışının yüzüncü yıl dönümü olmasına rağmen, herhangi  bir açıklama veya program metni maalesef yok. 

20 Nisan 2020 Pazartesi günü saat 00:30'a kadar Cumhurbaşkanlığı sitesinde Perşembe günü kutlanacak TBMM'nin açılışının yüzüncü yılı kutlamalarına ilişkin herhangi bir bilgiye rastlayamadım. ***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan 2020 Perşembe günü Ankara’da olmalı!..

Daha önce gündeme getirmiştim. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süredir Ankara dışında. Neredeyse bir aydır İstanbul’da. Ankara’ya bir türlü gelmiyor.

Ancak bu konu, hiç bir gazetecinin, TV ekranlarının kadrolu yorumcularının ya dikkatlerinden kaçtı ya da birileri bu konuda bunların ağzını mühürledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Katar Emiri tarafından hediye edilen ve değeri 500 milyon dolar civarında olduğu söylenen uçak da İstanbul Havaalanı’nda göreve hazır bekletiliyor. 

Erdoğan şimdilik bilmediğimiz etkenlerden dolayı Türkiye'yi, başkent Ankara dururken, İstanbul’dan yönetmeyi tercih ediyor.  

Televizyon ekranlarına yansıyan görüntülere bakıldığında Sözcü İbrahim Kalın ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun hep yanında. Tam bir “SETA” dayanışması.

Herhalde başkent Ankara, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a emanet. 

“Ru be ru - yüz yüze" yapılan son Bakanlar Kurulu’nda askeri vesayet tartışmasının yaşandığı, kabineden bazı bakanların Olağanüstü Hal uygulaması için ısrar ettiği falan gündeme gelmişti. 

Bu tür bir uygulamaya sıcak bakmayan Erdoğan, sonraki günlerde sağlık, güvenlik veya kırgınlık, kızgınlık her ne sebeptense Ankara’dan ayrıldı ve bir aydır İstanbul’da. ****

Dediğim o ki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ister koronavirüs, ister başka sebeplerden dolayı Ankara ile arasına koyduğu mesafeyi sıfıra indirsin. 

TBMM'nin açılışının 100. Yıldönümü’nde, dosta düşmana karşı Ankara'daki törenlere katılsın.

Benimkisi temenni. 

Eğer Erdoğan, 23 Nisan’da Ankara’da TBMM özel oturumuna iştirak ederse, sonraki günlerde, nice kötür taşların yerinden oynadığını hep birlikte görürüz.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

* https://www.google.com/amp/s/tr.sputniknews.com/amp/koronavirus-salgini/202004061041766927-tbmm-baskani-sentop-23-nisan-icin-hazirladigimiz-kutlamalar-iptal-edildi-evlerde-istiklal-marsi/

** https://www.google.com/amp/s/www.habernediyor.com/amp/siyaset/23-nisan-kutlamalari-nasil-olacak-h35403.html

*** https://www.tccb.gov.tr/

https://www.tccb.gov.tr/Search?s=23%20Nisan%20&langText=tr

**** https://www.dikgazete.com/m/suleyman-soylu-nun-istifa-parodisi-washington-enstitusunun-raporu-golgesinde-nasil-okunmali-makale,2358.html

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Davut Nural 5 yıl önce
Yazar ömür bey gerekeni yazmış olup okuyan dersler çıkaracaktır.Vatansız Devlet olmaz o nedenle uğruna nice bedeller ödediğimiz Devletimizin değerini bilmeliyiz.Ona ihanet edenler düşman yurdunuzu işgal ettiğinde kendi bayraklarını evlerinizin içine kadar asacaklardır.O nedenle Devleti ebed müddet varolsun milletimiz sağolsun.Üstad kalemine kuvvet esenlikler dileriz.
Bozkurt 5 yıl önce
Türk Budun KENEŞ'i Türk kavminin milli konularının İstişare, müşavere edildiği büyük meclis. Tanrı Türk'ü korusun ve yüceltsin. Ey Türk titre ve kendine dön!
5 yıl önce
Uzun bir sure önce ulusal basın köşe yazarlarımızdan kim ait olduğunu hatırlayamadığım ve halen üzerinde çalışmakta olduğum akademik bir çalışma için Kıbrıs Barış Harekatı'na yönelik harekat öncesinde Mersin limanında çıkarma gemilerine askeri malzeme yükleme sırasında (19 Temmuz 1974 günü) ilk şehitlerimizin verildiğine dair bir bilgi okumuştum. Yükleme sırasında bir palanganın arıza yapması sonucu asteğmenin talimatıyla olay yerine koşan askerlerin üzerine askeri malzemelerin düşmesi sonucu şehit oldukları yönündeki bilginin doğruluğu konusunda sizlerden yardımlarınızı bekliyorum.
Vassaf Sakil 5 yıl önce
Din düşmanlarını yücelten kalem sahiplerine veyl olsun
Fanatik 5 yıl önce
Keneş ne demek Türkçemi?