SVR Direktörü Sergei Naryshkin’in Avrupa Savaşı öncesinde Kuzey Kore Temasları
Asya Pasifik savaşı öncesinde ABD, izlediği politikalarla Çin Halk Cumhuriyeti’ni yalnızlaştırma çabasında. Bunu yaparken Rusları da baskılamayı ihmal etmiyor. Nedense Ruslardan acayip çekiniyorlar. Belki de bunun sebebi ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’nın iki yıl önceki raporunda Havana Sendromu'nun düşman bir güç tarafından ABD’li diplomat ve casusları hedef alan küresel bir kampanya olmasıdır.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin gardını almadığı söylenemez. ÇHC de asker ve iç güvenlik güçlerini Hint-Pasifik ve Orta Asya'da stratejik kara gücünü yansıtmanın geleneksel bir aracı gibi kullanıyor. Bununla birlikte pandeminin yol açtığı sorunlar nedeniyle ÇİN ekonomisinin zor durumda olduğuna şüphe yok. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkenin sıfır-COVID politikasını sonlandırmasının ardından çoğu ekonomist büyümenin artacağını bekliyordu ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmedi ve daha derin sorunlar ortaya çıktı.
Çin'in bugünkü dış politikası, Rusya ile daha yakın bir çizgide olduğunu gösteriyor. Pekin ayrıca Küresel Güney'in yükselen güçleriyle işbirliğini yoğunlaştırıyor ve çatışmacı Amerikan karşıtı ve genel olarak Batı karşıtı konumunu daha da derinleştiriyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya'yı en önemli stratejik ortağı haline getirdi.
Ayrıca, Küresel Güney'i Çin'in yörüngesine çekmek ve Birleşmiş Milletler'deki nüfuzunu genişletmek için Kuşak ve Yol Girişimi'ni ve elindeki diğer ekonomik ve politik araçları kullanıyor. Çin'in egemen seçkinleri arasında şu anda baskın olan Rusya yanlısı kesim, Batı değerlerine ve yönetim sistemlerine benzeyen her türlü tedbiri reddediyor. Rusya ile uyum, Çin dış politikasının belirtilen bir önceliğidir.
Çin ve Rusya: Bir dargın bir barışık!..
Rusya Federasyonu ile Kuzey Kore arasında Ukrayna Savaşı sonrasında, 2023'ün ikinci yarısında yoğunlaşan ikili temas trafiği var. Eylül ayında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya'yı ziyaret etmiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 13 Eylül'de Vostochny Kozmodromunda bir araya gelmişlerdi. Ekim ayında ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Kuzey Kore'yi ziyaret etmişti.
Rusya bu tür ikili temaslarla Asya Pasifik Savaşı öncesinde ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne karşı elini güçlendirmek istiyor. “Hadi ABD’yi anladık da Çin nereden çıktı” demeyin? Çünkü Rusya ve Çin arasındaki geçmişe dayanan sınır ihtilafları nedeniyle Moskova ve Pekin arasındaki ilişkiler ‘homojen bir blok’ olmaktan çok uzak.
İki ülke 1689’da ilk büyük diplomatik temaslarını kurdukları günden beri sık sık karşı karşıya gelmişti. 1850’li yılların sonlarında Rusya, Çin’in kuzeyinde ciddi büyüklükte bir alanı, 1871’de Sincan’ı ve 1900’de de Mançurya bölgesini ele geçirmişti. 21. yüzyılda da iki ülke arasında çok sayıda çatışma yaşanmıştı.
SVR Direktörü Sergei Naryshkin Kuzey Kore’de…
Putin, 2022'de Ukrayna'nın işgalinden bu yana Kuzey Kore ile bağlarını derinleştirdi ve ABD ve müttefikleri, Kuzey Kore'nin savaş çabalarına yardımcı olmak için Rusya'ya yaptığı önemli füze teslimatlarını kınadı. Hem Rusya hem de Kuzey Kore eleştirileri defalarca reddetti. Moskova, istediği ülkelerle bağlarını geliştireceğini ve Pyongyang ile işbirliğinin uluslararası anlaşmalara aykırı olmadığını söylüyor.
Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı Direktörü Sergei Naryshkin liderliğindeki Rus heyeti, geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ı ziyaret etti. Ziyaret 25 Mart'ta başladı ve bir gün önce sona erdi. Naryshkin, Kuzey Kore Devlet Güvenlik Bakanı Lee Chang De ile görüştü. Ayrıca Rus heyeti, ülkenin Devlet Güvenlik Bakanlığı çalışanları ile görüşmelerde bulundu.
Taraflar, Kore Yarımadası ve Rusya'yı çevreleyen mevcut uluslararası ve bölgesel durumlarla ilgili birbirlerine bilgi verdiler ve ayrıca düşman güçlerin artan casusluk ve entrikalarına yanıt olarak işbirliğini daha da güçlendirmek için iş konularını geniş ve ciddi bir şekilde tartıştılar.
Sergei Naryshkin’in Kuzey Kore temasları zamanlanması açısından rastlantısal değil. ABD destekli Güney Kore’nin Ukrayna ve Polonya’yı silahlandırdığı, Kuzey Kore’nin ise Rusya’ya top mermileri gönderdiği Kore Yarımadası’nda tansiyonun yükselmesiyle birlikte Asya-Pasifik’te yeni savaş tehlikesi giderek artıyor. Pekin’in en azından şimdilik Moskova ile daha yakın askeri bağlar kurma kararının altında da bu tehlike yatıyor.
Kore Yarımadası, ABD'nin Doğu Asya'daki askeri varlığının tek kıtasal unsurudur. Buna ek olarak, bir ABD müttefiki olarak Güney Kore, Pasifik'teki Amerikan askeri gücünü önemli ölçüde güçlendiriyor.
Sergei Naryshkin, Kuzey Korelilerden ne istedi?
Sergei Naryshkin yurtdışı seyahatlerini mecbur kalmadıkça yurtdışı temaslarından uzak durmayı tercih ediyor. Bu hususiyetinden dolayı Pyongyang ziyaretinde Sergei Naryshkin’in temaslarına olağanüstü bir misyon yüklenebilir. Bizdekiler gibi kamera önünde olmayı sevmiyor. Naryshkin’in Kuzey Korelilerden ne istediğine gelince?
Zelenskiy, 180.000 Rus askerinin öldüğünü ve on binlercesinin de yaralandığını iddia ediyor. ABD istihbarat raporunda ise Ukrayna savaşında 315 bin Rus askerinin öldüğü veya yaralandığı ifade edilmişti. Batılı haber ajansları, Rusların kayıplarını abartılı yazmayı seviyor. Rusya, Ukrayna savaşında insan kaynaklarını büyük ölçüde tüketti.
Özellikle Weimar Üçlüsü’nün başını çeken Fransa’nın Almanya ve Polonya ile Ukrayna'ya asker ve mühimmat tedarikindeki ısrarı, Rus yetkilileri bazı güvenlik tedbirlerine yöneltiyor. Rus istihbaratçı Naryshkin, bu çerçevede Rus ordusunun gereksinimi olan asker ve silah tedariki konusunda Kuzey Koreli muhataplarından talepte bulundu.
Çok yakın zamanda nasıl Avrupalı askerler, Ukrayna Ordusunun saflarında Rusya'ya karşı savaşıyorsa, tıpkı onlar gibi Kuzey Koreli askerler de Ukrayna cephesinde Birleşik Avrupa Ordusuna karşı savaşacaklar. Kısa süreli hazırlıktan sonra cepheye intikalleri yakındır. Asker talebinden başka özellikle füze ve dron gibi malzemelerin lojistiği de en yakın sürede gerçekleştirilecektir.
ABD başkanlarının Kuzey Kore’ye ilgisi!..
Kuzey Kore lideri 2017'de Batı tarafından yaptırımlara tabi haydut bir ülkeye liderlik eden "füzeli bir cüce" olarak görüldüyse, 2018'de Singapur'daki zirvede D. Trump, onu "saygın başkan" olarak nitelendirdi. Bu övgünün arkasında hiç şüphesiz Kuzey Kore’nin Çin Halk Cumhuriyeti ile birlikteliğini frenlemek stratejisi vardı.
ABD başkanlarının Kuzey Kore’ye ilgisi yeni sayılmaz. ABD, Kuzey Kore'ye yönelik bir “yatıştırma politikası” başlattı. 1994 yılında eski Başkan J. Carter, Pyongyang'ı ziyaret ederek Kim Il Sung ile görüştü ve ardından iki ülke arasında Kore Yarımadası'ndaki nükleer krizin çözümüne yönelik Cenevre'de bir Çerçeve Anlaşması imzalandı.
Kuzey Kore'nin nükleer programının dondurulması karşılığında, yalnızca bu ülkede iki hafif su nükleer reaktörünün inşası ve Kuzey Kore termik santralleri için Amerikan akaryakıtının tedarik edilmesi değil, aynı zamanda Washington ve Kuzey Kore arasındaki siyasi ilişkilerin normalleştirilmesi de sağlandı.
Bununla birlikte Çin, Kuzeydoğu Asya'daki güç dengesine öncelikle ABD ile çatışması perspektifinden bakıyor. Bu koşullar altında Kuzey Kore'yi ayakta tutmak, Çin için stratejik değer taşıyor. Ayrıca Çin, Kuzey Kore'nin nükleer programını kendisi için acil bir tehdit olarak görmüyor. Kuzey Kore'nin nükleer silahları, öncelikle ABD ve müttefikleri için bir sorun olarak algılanıyor.
Ruslar, Avrupa Savaşına hazırlanıyor!..
Pek çok askeri analist, mevcut Rusya-Ukrayna savaşını Birinci Dünya Savaşı'nın Batı Cephesi'ne benzetiyor. Uydu görüntüleri, 700 millik cephe boyunca kilometrelerce kara mayınları ve tahkimatlarıyla birlikte geniş Rus siperlerini gösteriyor.
Tıpkı Birinci Paylaşım Savaşını betimleyen fotoğraflarda, belgesel film görüntülerinde olduğu gibi boğumlu ağaçların ve topçu atışlarının neden olduğu çamur kraterlerinin gri manzara görüntüleri ve bir asırdan fazla bir süre önceki sahneleri hatırlatan o kasvetli siperlerde nöbet tutan, soğukta sırılsıklam ve titreyen askerlerin resimleri de öyle.
Bu tarihsel benzetmeden yola çıkan gözlemciler, Ukrayna'nın mevcut karşı saldırısının başarısızlığa mahkum olduğu ve savaşın kaçınılmaz bir çıkmaza doğru adım adım ilerlediği sonucuna varıyorlar.
Bir yandan Vladimir Putin, savaş hedeflerini aşağıya doğru revize etti. Amaç artık Kiev'in ele geçirilmesi anlamına gelen Ukrayna gücünü devirmek değil, sadece Donbass'ta Luhansk ve Donetsk ile güneyde Zaporijya ve Kherson bölgelerinin kontrolünü sağlamaktır. Öte yandan Batı'nın Ukrayna için belirlediği sınır, Rus kuvvetlerinin derinlemesine vurulmasına izin vermeyen V. Putin'in nükleer silah kullanma tehdidi nedeniyle savaş bölgesini Rusya topraklarına kadar genişletmemek.
Kiev'in, Rus saldırısını durdurmak için gereken güçlü savunmayı inşa etmede çok geç kaldığına dair özellikle Weimar Üçlüsünün endişeleri var. NATO askeri uzmanları, hazırladıkları cephe raporlarında, Rus saldırısıyla karşı karşıya kalan Ukraynalı askerlerin savunma hatlarını güçlendirmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.
Lakin bu iş o kadar da kolay değil.
Neden mi?
Çünkü Ukrayna'nın yeni tahkimatlar için yeterli sayıda mayın veya bunları düzgün bir şekilde cephe buyunca yerleştirecek yeterli sayıda mobilize asker bulunmuyor. Durumdan vazife çıkaran Paris yönetimi; Ukrayna'ya, savaşan kara birlikleri göndereli hayli zaman oldu.
Fransızlar Ukrayna'da Majino Hattı kuruyor!..
Tarafsız istihbarat raporlarında Fransız askeri teknik uzmanların Ukrayna'da cephede “1000 kilometreden fazla” savunma hattı inşa ettikleri bilgisine yer veriliyor. Fransızlar kendilerini bu konuda çok yetkin sanıyor. Yapımı ta 1. Dünya Savaşına uzanan ve Fransa'nın Almanya tarafından işgalini önlemek amacıyla savunma amaçlı Majino Hattı kale adı verilen dairesel ana yapılardan oluşmaktaydı.
Bu yapılar arasında özel tüneller ile geçiş sağlanmaktaydı. Böylece savunma hattının tümü doğrusal ve kesintisiz bir hat oluşturmaktaydı. Tüm bu yapı grubunun kendi özel hava temizleme sistemi ve özel haberleşme sistemleri vardı. Ayrıca bu kalelerde görevli askeri birliklerin konaklaması amacı ile özel barınma yapıları da hazırlanmıştı.
Özellikle 75, 81 ve 135 mm'lik topçu bataryaları ve bunlar için özel üretilmiş taretler, özel tank hendekleri ve su yapay kanalları ile oldukça karmaşık bir koruma düzeni yapılmaya çalışılmıştı. Tüm silahlar için özel yer altı cephaneliklerinin yanı sıra, gerekli enerjiyi üretebilmek için özel jeneratörler de geliştirilmişti. Ama bu beton-çelik karışımı tahkimat, Nazi ordusunu durdurmaya yetmedi. 1940'ta Alman Kuvvetleri tarafından aşıldı.
Lakin cephe tahkimatının başka boyutundan söz edilebilir. Böylesine geniş cephe hattını tutmak için Ukrayna ordusunun zırhlı personel taşıyıcılarına ihtiyacı var. Fransız ordusu şu anda 1979'da hizmete giren eski VAB zırhlı personel taşıyıcılarını yeni nesil zırhlı araçlarla değiştiriyor. Bu kapsamda halâ çalışır durumda olan bu eski ekipman, büyük miktarlarda doğrudan Ukrayna'ya gidiyor.
Bu araçlar, 1.000 kilometreyi aşan bir cephe hattında birliklerin hareketliliğinin korunmasında önemli bir rol oynayacak. VAB’lar muharebe tankları değildir, ancak esas olarak keşif ve birimlerin araziye hızlı konuşlandırılması için kullanılırlar. Saatte 90 km hıza kadar çıkabilen bu araçların Ukrayna ordusunun Rusya'ya karşı kabiliyetinin güçlendirilmesine yardımcı olması umut ediliyor. Fransa ayrıca Ukrayna'ya daha fazla uçaksavar füzesi sağlıyor. Tabii ki bunları babasının hayrına yapmıyor.
Ruslar da buna benzer şekilde, Ekim 2022 ile Ocak 2023 arasında Özel Askeri Harekat Bölgesi'nde Müşterek Kuvvetler Grubu komutanı olarak görev yapan Rus General Sergey Surovikin'in girişimleri ile savunma hattını oluşturmuşlardı.
Rus ordusu, NATO destekli Birleşik Avrupa Ordusunun Ukrayna savunma hattını tahkiminden önce Surovikin hattı’nın inşaatını hızlandırdılar. Kimbilir Beştepe refaranslı Karadenizli müteahhitler, çoktan ihale almak için yola çıkmıştır?
Sonuçta Rusya'nın “uzun savunma hatları” Ukrayna'nın karşı saldırısını durdurdu.
Moskova'nın inşa ettiği istihkâm hatlarının derinliğinin yanı sıra Ukrayna ordusunun adam ve mühimmat eksikliği, Ukrayna'yı savunma stratejisi benimsemeye zorluyor.
16 Şubat'ta Paris ile Kiev arasında imzalanan ve “Fransa'nın uzun vadede Ukrayna'ya desteği”ni içeren ikili anlaşma, bu hattın inşasında Fransız ordusunun ve teknik ekipmanının kullanılmasına izin veriyor. Bu anlaşma ayrıca Rus saldırganlığına karşı koymak ve Ukrayna'ya “3 milyar avroya kadar” ek askeri yardım sağlamak gibi maddeler içeriyor.
Fransa, Rusya'ya ciddi şekilde kafayı takmış görünüyor.
Ellerinden gelse Rusları bir kaşık suda boğacaklar.
İnsanın ister istemez “bu kuyruk acısı nereden” diye sorası geliyor. Rusların Afrika'da eski Fransız sömürgelerine nüfuz etmesi en büyük etken olabilir. Fransa Genelkurmay Başkanı General Pierre Schill, 30 günde 20.000 Fransız askerinin harekete geçtiğini söylüyor. Bunlar arasında “Askeri kuvvet ihtiyaçlara göre oluşturulacak: paraşüt tugayı, piyade, topçu, mühendisler” de bulunuyor.
Romanya'nın Cincu kentinde yaklaşık 800 Fransız askerinden oluşan bir tabur konuşlandırılıyor. Fransa, NATO askerlerinin çok uluslu komutanlığını sağlıyor. Görevleri: Avrupa'nın doğu kanadının güvenliğini sağlamak ve sınır ülkelerinde çatışmanın yayılmasını önlemek.
Avrupa'nın daha kuzeyinde, Baltık ülkelerini Ruslara karşı korumak için savaş uçakları Litvanya'ya konuşlandırılıyor. Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, Avrupa'nın doğu kanadında 2.000'den fazla Fransız askerinin görev yaptığını belirtiyor. 29 Şubat ile 14 Mart tarihleri arasında Dragon 24 Tatbikatı, dokuz ülkeden 4.500 asker ve 900 aracı gerçek atış tatbikatlarıyla Polonya'ya seferber etti. NATO, 1999'dan bu yana hiç bu kadar önemli bir tatbikat yapmamıştı.
Fransızlar Ruslara askeri şantaj yapıyor!..
Avrupa Ordusu fikri ilk kez 1950'lerde ortaya atıldığından bu yana hiçbir yere varamadı ama başını kaldırmaya devam ediyor. Şimdi Avrupa, kıtanın Soğuk Savaş sonrası düzenini savaş yoluyla yeniden şekillendirmeye çalışan neo-emperyalist Rusya'ya karşı savunmasını acilen güçlendirme ihtiyacıyla karşı karşıyayken, ortak ordu fikri, bir kez daha Avrupa başkentlerinin etrafında dönüyor.
Avrupa Birliği'nin yakın zamanda yayınladığı savunma sanayii stratejisi ve savunmadan sorumlu bir Avrupa komiseri atama planıyla birlikte, AB askeri ve savunma politikası fikrinin nihayet hayata geçebileceği sonucuna varılabilir. Ancak geçmişte olduğu gibi bu da bir çıkmaz sokak.
Fransa, Rusya'dan Afrika'da karşısına çıkmamasını istiyor. Eski sömürgelerine yeniden dönmek sürecini başlattığında Rusların engel olmamasını istiyor. Ayrıca Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinden rahatsızlığını gizlemiyor. Yine Rusya'nın Suriye üzerinden Lübnan’ı domine etmesine karşı çıkıyor.
Macron, savaşın artık Avrupa topraklarında olduğunu ifade ederek, "Strazburg ve Lviv arasında 1500 kilometreden daha az (mesafe) var." diyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, rakip olarak nitelendirdiği Rusya'nın, Ukrayna-Rusya savaşını kazanması halinde Avrupa'nın güvenilirliğinin sıfıra ineceğini söylüyor.
Fransa'nın Rusya’yı köşeye sıkıştırma amaçlı Ukrayna üzerinden askeri operasyon planı, büyük ölçüde, Kremlin’e karşı elinde tuttuğu bir şantaj malzemesi. Ancak Paris yönetimi, Moskova’nın da doğalgaz tedarikini bir enerji güvenlik krizine çevirebileceğini öngörüyor. Bu kapsamda Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Rusya'dan gelecek doğal gazın tamamen kesilme olasılığını yüksek gördüklerini ve buna karşı planlama yaptıklarını açıklamıştı.
Korkunun ecele faydası yok!
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
омюр челикдёнмез, Дикгазете
Seçilmiş Kaynakça:
https://tass.ru/politika/20378355
https://www.jpost.com/breaking-news/article-794111
https://www.wsws.org/tr/articles/2024/02/26/ezgi-f26.html
https://www.rbc.ru/rbcfreenews/6604b5fe9a7947f8fbf1b40e
https://www.politico.eu/article/russia-ukraine-war-trench-attack/
https://www.rand.org/pubs/commentary/2023/07/a-winnable-war.html
https://www.lopinion.fr/international/troupes-en-ukraine-le-vrai-plan-macron
https://www.cairn.info/l-annee-strategique-2024--9782200635565-page-299.htm
https://www.foreignaffairs.com/podcasts/who-killed-chinese-economy-posen-liu-pettis
https://iz.ru/1673060/2024-03-28/naryshkin-posetil-kndr-dlia-obsuzhdeniia-sotrudnichestva
https://foreignpolicy.com/2024/03/27/europe-eu-nato-european-army-russia-ukraine-defense-military-strategy/
https://russiancouncil.ru/analytics-and-comments/analytics/novye-nyuansy-i-aktsenty-na-koreyskom-poluostrove/
https://www.capital.fr/economie-politique/quels-sont-les-blindes-vab-que-la-france-va-livrer-a-lukraine-1494617
https://www.anews.com.tr/world/2024/03/28/putins-spy-chief-visited-north-korea-russian-intelligence-service-says
https://www.gisreportsonline.com/r/china-russia-alignment-cooperation-ukraine-war-military-supplies-putin-xi-jinpin/
https://tr.euronews.com/2023/12/13/abd-istihbarat-raporu-ukrayna-savasinda-315-bin-rus-askeri-oldu-ya-da-yaralandi
https://abcnews.go.com/International/wireStory/france-deliver-hundreds-armored-vehicles-ukraine-defense-minister-108691666
https://www.reuters.com/world/russian-delegation-visits-pyongyang-discuss-cooperation-against-spying-kcna-says-2024-03-27/
https://www.latribune.fr/economie/international/l-armee-francaise-peut-rester-sur-le-territoire-francais-assure-volodymyr-zelensky-992691.html
https://www.ladepeche.fr/2024/03/21/decryptage-guerre-en-ukraine-20-000-soldats-francais-mobilises -en-30-jours-cest-ce-que-larmee-francaise-est-capable-de-faire-11838280.php
https://www.lemonde.fr/international/article/2024/03/05/l-ukraine-ne-pourra-lancer-de-contre-offensive-que-lorsque-l-armee-disposera-de-troupes-fraiches-bien-equipees-et-entrainees_6220270_ 3210.html
Gehlen 8 ay önce
Fazıl Kaya 8 ay önce