Sigara, doğalgaz ve elektrik!..

Ali Mevlüt Kaya
Ali Mevlüt Kaya
Sigara, doğalgaz ve elektrik!..
05-10-2019

Geçtiğimiz günlerde birçok ilimizde, ‘Dumansız Araç’ uygulaması başlatılarak, araç içinde sigara içen sürücü ve araçta sigara içen diğer kişilere 153 TL para cezası uygulanmıştır.

Sigaranın fıkıh açısından mekruh ya da haram boyutuna girmeden şunu belirtmeliyiz ki; tıbbi açıdan sağlığa zararlı olduğu kesin olarak ispatlanmıştır!..

Dolayısıyla tiryakilerin çoğunluğu bunu bilerek sigara içmektedirler.

Geçmişte kapalı alanlarda, toplu taşıma araçlarında ve birçok yerde uygulanan sigara yasağı her açıdan olumlu karşılanmışsa da, 24 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen değişikliklerle birlikte özel araçta sigara içmenin yasak olduğuyla ilgili mevzuat yürürlüğe girmiş ve 4207 Sayılı Madde ile kanunlaşmıştı.

Dolayısıyla buna göre yapılan ‘Dumansız Araç’ uygulaması toplumun büyük kesimince olumlu karşılanmamıştır.

Kişinin özel aracının içinde sigara içmesi kanunla yasaklanmış olsa bile ‘özel hayata müdahale’ şeklinde algılanmaktadır.

Başlatılan bu yasak (yasak kışkırtır), Refah-Yol döneminde Başbakan Necmettin Erbakan’ın “ekmeği poşette satma” uygulamasının; uygulanamaması gibi bir akıbetle son bulur gibi geliyor!.. 

Doğalgaz ve elektrik!..

Geçtiğimiz aylarda, ‘Bu yıl doğalgaz ve elektriğe zam yok’ denilen bir dönemde, doğalgaza 15 gün arayla toplam yüzde 30 tutarında iki defa zam gelmesi, asgari ücretliler, emekliler, işsizler başta olmak üzere halkta bir şaşkınlık meydana getirmişti.

Yine aynı dönemde elektriğe de yüzde 15 gibi bir zam uygulanmıştı.

Önceki yıllarda, tüketici dernekleri elektrik faturalarındaki bedelin yüzde 40’ının kayıp kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedeli adı altında haksız bir biçimde vatandaştan alındığı gerekçesiyle dava açmıştı.

Tüketici neredeyse her gün Doğu ve Güneydoğu’da kaçak elektrik kullanımı haberlerini gördükçe, ‘Başkasının yaktığı elektriği biz niye ödeyelim?!’ tepkisindeydi ki; derneklerin açtığı dava, vatandaşın aleyhine çıktığı gibi, Hükümet, gaz almak amaçlı ‘Kayıp-kaçak’ bedeli yazısını faturalardan kaldırmış fakat bu ücretler başka adla alınmaya devam etmekteydi. 

Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’ne bağlı Özbilek Mahallesi'ne kaçak elektrik kontrolü için giden görevlilerin, muhtar ve beraberindekiler tarafından zorla tutularak alıkonulmasından sonra; muhtar, görevlilerin üzerini ararken, gruptan birinin, “Bu köyün hepsi kaçak, ben kaçak kullanıyorum, açamazsın. Akıllı ol. Açtığın zaman seni buraya gömerim” diyerek, tehditler savurmasının bütün televizyon kanallarında haber olarak yayınlanmasından birkaç gün sonra Enerji Bakanı’nın da, elektrik ve doğalgaza zam olmayacak açıklaması ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Yeni Ekonomik Paket’i açıkladığı gün elektriğe bir kez daha yüzde 14.09 zam (düzenleme) yapılması “Bu kadar da olmaz!..” dedirtti!..

Gelen tepkiler üzerine bazı AK Partililer, Bülent Ecevit’in zannedersem 12 Eylül öncesi yüzde 200, yüzde 400… gibi, zamları konuştuğu videoyu sosyal medyadan paylaşıp, ‘Eskiden böyle değildi’  diyenlere kendilerince “kapak” yaptılar.

Halbuki, o açıklamaların yapıldığı yıllarda, insanlar bir gün fazla yaşama peşinde, hükümetler de günü kurtarma telaşındaydı.

Yetkili bir kişinin, ülkeyi her açıdan müreffeh ülkeler seviyesine çıkaracağı şeklinde bir açıklaması da yoktu!

Bugün Türkiye yönetimi ve halkı o zamandan farklı bir konumda…

Yapılan açıklamalarda ülkemizin ekonomisinin “iyi ülkeler arasında” olduğu belirtilmektedir.

İyi olmayan asgari ücretli, emekli, işçi, memurların bazı kesimlerinin aylıklarıdır!

Daha önce, simit yiyerek asgari ücretlinin para biriktireceğini açıklayabilen ve ufku Çankırı kadar bile olamayan milletvekili hariç, yetkililerden birinin, asgari ücretli ya da 25 yıl çalışarak emekli olmuş birisinin bu zamlardan sonra çalışmadan nasıl yaşayabileceği formülü varsa asgari ücretli ve emekliler adına açıklamasını bekliyoruz!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

Twitterda bizi takip edin: @alimevlutkaya  @dikgazete

Ali Mevlüt Kaya
Ali Mevlüt Kaya

Ali Mevlüt Kaya kimdir?

Kitap editörlüğü yaptı…

1993’te gazeteciliğe başladı… Gazetenin birkaç bölümünde çalıştı…

Kültür-sanat sayfasında kitap tanıtımı ve kitap eksenli yazılar yazdı.

Beklenen Vakit, Anadolu’da Vakit, Akit, Yeni Akit ve Milat gazetelerine promosyon kitap yazdı.

Gazetenin Marmara ekini hazırladı.

İl İl Türkiye’ yazı dizisi ve kitap çalışması için illeri gezdi, görüşmelerde bulundu, fotoğrafladı. 

Kitapça dergisini çıkardı ve genel yayın yönetmenliğini yaptı.

İzdiham’a haftada bir defa olmak üzere uzun süre yazdı.

Yeni Pazar ve Freud Üniversitesi’ninProfesyonel Gazetecilik Eğitimi’ni tamamlayarak belge aldı.

Anadolu Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Sertifika Programı’ sınavını kazanarak, sertifika aldı.

Kendi adı ve müstear isimle biri şiir olmak üzere değişik konularda kitapları yayımlandı.

2014 yılında emekli oldu…

Kitap okuyor!...

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?