Rusya Türk, Suriye ve PYD/YPG heyetlerini Moskova'da neden buluşturdu?

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Rusya Türk, Suriye ve PYD/YPG heyetlerini Moskova'da neden buluşturdu?
06-01-2019

Yeni yıl öncesi Türkiye ve Rusya arasındaki Suriye'deki gelişmelerle ilgili son diplomatik temas Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın  Moskova'ya yaptıkları  ziyaretle gerçekleşti.

Rusların kapısını çalan  sadece Türk heyeti değildi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muhi Edine el Muallim başkanlığında üst düzey bürokratlardan oluşan bir heyet ile ABD destekli PYD/YPG oluşumunu temsil eden YPG Genel Komutanı Sipan Hemo aynı tarihlerde aynı yerdeydi.

Rus, Türk Arap ve Kürt heyetleri nerede buluştu?

Moskova Nehri üzerinde en popüler Frunzenskaya dolgu üzerinde yer alan ve Kremlin Sarayı yakınlarındaki Znamenka Caddesi'nde bulunan Rusya Savunma Bakanlığı binasında Rus, Türk, Arap ve Kürt heyetleri bir araya geldi.

Nisan 2016'da Rusya Savunma Bakanlığı binasında yangın çıkmış, kısa sürede yayılarak çatı katına kadar ulaşmış, yangının eskimiş elektrik tesisatındaki kabloların tutuşması sebebiyle çıktığı açıklaması yapılmıştı.

Türk Rus heyetleri hangi konuları görüştü ne karar alındı?

Rus tarafından Şoygu'nun yanı sıra Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev’in katıldığı görüşmede, Türkiye’nin Suriye’deki terör örgütlerine yönelik askeri operasyonlarının karşılıklı koordinasyon ve planlanması kararlaştırıldı. 

İdlib’in yanı sıra İstanbul’da varılan  anlaşmanın uygulanması değerlendirildi. 

Bu çerçevede ABD’nin Suriye’den çekilmesi ve Fırat’ın doğusundaki son gelişmeler de ele alındı. 

İddialara göre Türk heyeti, Moskova'da İdlib’i pazarlık masasına yatırdı. 

Türk heyeti, Rusya’ya;

“Türk ordusu ve muhalif grupların kuzeyden Münbiç kent merkezine 3 ile 5 kilometre kadar inmesi...”,

“Suriye ordusunun da güneyden 3 ile 5 kilometre kadar Minbic kent merkezine kadar yaklaşması...”,

“Minbic - Bab - Halep yolunun rejimin denetimine verilmesi...”,

“Minbic’de Özgür Suriye Ordusu’nun siyasi kanadının da içinde olduğu yeni bir yönetimin oluşturulması...”,

“Kürtlerin kentten çıkarılması...” gibi bir dizi öneri götürdü.

Ankara Şam yönetimini tanıyacak Kırım'da düzenlenecek Uluslararası Ekonomik Forumda Putin Erdoğan ile Esad'ı aynı karede buluşturacak...

Ayrıca Ürdün ve Sudan'dan sonra Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn gibi Arap ülkelerinin bir bir Suriye ile diplomatik ilişkilere başlaması ve Suudi Arabistan’ın Şam’la diplomatik  faaliyetlere hazırlandığı bu süreçte, Türk heyetinin bu yönde de adımlar atacağı konusunda Rusya’ya vaatlerde bulunduğu ifade ediliyor. 

Bu konuda Rusya'nın öncülüğünde Kırım Özerk Cumhuriyetinde düzenlenecek “Uluslararası Ekonomik Forum”da, Putin'in Erdoğan ve Esad'ı biraya getirmesi bekleniyor.

Ruslar Türklere, Amerikalıların Suriye'den çekilme kararının ayrıntılarını sordu...

Arap medyasına bakılırsa Ruslar, Moskova'ya gelen Türk heyetinden Trump'ın sürpriz “Suriye'den asker çekme kararı”nın detaylarını öğrenmeye çalışmışlar.

Araplar ve Kürtler, Moskova buluşması öncesinde Şam'da bir araya geldi!

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanı Sipan Hemo, üst düzey bir heyete öncülük ederek Hmeymim, Şam ve Moskova üslerine gizli ziyaretlerde bulundu. 

Söz konusu ziyaretler ile Türkiye'nin önünün kesilmesi için Suriye sınırının Şam'a devredilmesi de dahil olmak üzere bir dizi askeri ve idari düzenlemelere ilişkin “Rus güvenceleri”nin elde edilmesinin amaçlandığı söylense de  TSK'nın  PYD/YPG oluşumuna yönelik harekatın kendilerine vereceği zararı en aza indirgemek olduğu ortada.

Önce YPG Genel Komutanı Sipan Hemo başkanlığında  bir heyet Rus askeri üssü Hmeymim’e gitti. 

Burada Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Rusya’nın Suriye’deki Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sergei Surovikin ve Rusya’nın Suriye’deki birliklerinin komutan yardımcısı Sergey Kuralenko ile görüştüler. 

Ardından Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memluk ve Suriye Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ali Abdullah Eyüp’ün de katılımıyla Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Rusya’nın Suriye’deki Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sergei Surovikin ve Rusya’nın Suriye’deki birliklerinin komutan yardımcısı Sergey Kuralenko'dan oluşan üst düzey Rus askeri heyetin huzurunda Şam'da gizli bir toplantı daha yapıldı. 

Türklerin operasyon hazırlıkları masaya yatırıldı.

Menbiç tahtasında oynanan askeri satranç ile eş zamanlı olarak, Moskova geçen ayın 29’unda iki heyete ev sahipliği yaptı. 

Birinci ziyareti gerçekleştiren heyette, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan yer alıyordu. 

İlan edilmeyen ikinci ziyaret heyetinde ise YPG Genel Komutanı Sipan Hemo bulunuyordu. 

Hemo, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ve Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy ile bir araya geldi.

Moskova'daki görüşmelerle ilgili bilgi veren Suriyeli Kürt yetkili Badran Jia Kurd, "Nihai kararımız, Şam'la anlaşmaya varmaktır; ne pahasına olursa olsun, ABD itiraz etse bile bu yönde çalışacağız" dedi.

Jia Kurd, Moskova'daki görüşmelerde Beşar Esad hükümetiyle anlaşmaya varmaya yönelik yol haritasını Rus diplomatlara sunduklarını belirtti.

Suriyeli Kürtler, ABD Başkanı Donald Trump'ın çekilme kararı ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekat hazırlığı sonrasında bölgesel dengelere göre yeni bir ayar çabasında. 

Böyle bir anlaşmaya ulaşılırsa 8 yıllık savaşta parçalanan Suriye'nin en büyük iki parçası yeniden birleşir ve geriye sadece Türkiye'nin desteklediği silahlı muhaliflerin kontrolünde bulunan kuzeybatıdaki köşe (İdlib) kalır.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter: @oc32oc39

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?