Rusya’da benzersiz bir hayvan yarışması

Okay Deprem
Okay Deprem
Rusya’da benzersiz bir hayvan yarışması
25-04-2025

Rusya’da benzersiz bir hayvan yarışması

Kaliningrad - RUSYA

Rusya Federasyonu’nun Polonya ve Baltık ülkeleri arasında, ana karası ile kara yoluyla doğrudan bağlantısı olmayan ve Baltık Denizi üzerinde emsalsiz bir toprak parçası yer alıyor. Tarihle arası iyi olanlarımızın eski adıyla Königsberg olarak hatırladığımız, bugünkü güncel ismiyle ise Kaliningrad bölgesinden bahsediyoruz.

İkinci Dünya Savaşı’na kadar Almanya’nın Doğu Prusya Eyaleti’nin en kuzey batı parçasını teşkil eden yöre, harpten sonra Sovyetler Birliği’ne geçmişti. Engin ve derin kültürel zenginliği, harikulade doğası ve çok özel lokasyonu ile Rusya’nın bu en istisnai ufak yöresinin deniz kenarında bulunan “Zelenogradsk” adlı kasabası, yıllardır çok müstesna ve benzeri az görülen önemli bir yarışmaya ev sahipliği yapıyor.

Topluma ve insanlara faydası geçmiş hayvanlar, gene hayvanlarla ilgili hususi gerçek olay ve hikâyeleri haberleştiren gazeteci ve muhabirler ile gerek evcil gerekse vahşi hayvanlarla alakalı çevresinde ve genel olarak toplumda farkındalık yaratan; hayata geçirdikleri projeler ve yaptıkları farklı türden eylemlerle pek çok hayvanın hayatını kurtarmayı başaran ve yaşama koşullarını iyileştiren hayvan hakları savunucuları ve aktivistlerden oluşan toplam üç farklı kategoride ödüller veriliyor söz konusu yarışmada.

"Benim Şefkatli ve Gerekli Canavarım"

Hem Doğu Prusya zamanındaki adı “Kranz” iken daha 19. Yüzyıl’ın sonlarından itibaren hem de SSCB ve modern Rusya dönemlerinde bölgedeki en popüler rekreasyonel tatil beldesi niteliğindeki Zelenogradsk’taBenim Şefkatli ve Gerekli Canavarım” adı verilen hayvan yarışması Rusya’da alanındaki en büyük olmasının yanı sıra dünyada da hayvanlarla ilgili ender etkinliklerden birisi olarak biliniyor.

Bu sene gene aynı yerde ve altıncı kere organize edilen yarışmanın her üç kategorisinde yarışan adaylar, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok değişik ülkesinden başvurup seçilebiliyorlar.

Benim de bu yıl ikinci kere jüri üyesi olarak davet edildiğim uluslararası yarışmanın geleneksel jüri üyeleri arasında Rusya ve kısmen eski Sovyet coğrafyasından sayısız ünlü sima bulunuyor.

Rusya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vladimir Salovyov ve aynı cemiyetin sekreterleri Vladimir Kosyutin, Roman Serebryanıy ve Anatoliy Starodvorski, Russia Today’in sunucularından duayen gazeteci Aleksandr Gurnov, federal televizyon kanalı 1. Kanal’ın deneyimli sunucuları Arina Şarapova ve Aleksandr Smol, Rusya kahramanı kozmonot Fyodor Yurçihin, Kaliningrad Hayvanat Bahçesi müdiresi Svetlana Sokolova ve daha pek çok değerli isim.

Gerek 2024 yılının gerekse de bu seneki jüri üyeleri arasından Rusya dışından ise sadece iki sima bulunuyor: Belgrad’dan meşhur gazeteci ve aktivist Goran Şimpraga ile Türkiye’den bendeniz

Su aygırları, yılanlar ve yarasalar dahi yarışıp bazıları ödüllere layık görüldü…

Geride bıraktığımız hafta sonu yapılan ve tam iki güne yayılan yarışmanın altıncı sezonunda, başvuran yüzlerce aday arasından, Rusya’nın toplam 11 farklı bölgesinin yanı sıra Portekiz, İngiltere ve Belarus gibi ülkelerden de onlarca finalist, farklı dallarda ödüle layık görüldü.

Hayvanlar kategorisinde, kedi ve köpekler başta gelmek üzere ev hayvanlarının yanında su aygırları ve hatta piton yılanları gibi sürüngenler ile yarasalar dahi yarışma elemelerine dâhil olabildi bu sene.

Hayvanlar kategorisinde öncelikle, Ukrayna savaşında askerlere sezi ve çok farklı hayvansal beceri ve içgüdüleriyle ciddi yardımları dokunan bir dolu kedi ve köpek ödüllendirildi.

Bunun yanı sıra; özel tipte çocukların okumayı öğrenmelerini kolaylaştıran üç ayaklı terapist köpek, sayısız defa terör saldırılarını önceden haber veren eğitimli Alman kurtları, yangınlar gibi doğal felaketlerde bir dizi insanın yaşamını kurtaran kedi-köpekler ve de insanları vahşi hayvanların saldırılarından koruyan birçok evcil hayvan da bu sene ilgili juri tarafından farklı ödüllere layık görüldüler.

Bu arada, “hayvan hakları savunuculuğu” alanında ve ilgili sahadaki sivil toplum örgütlerini temsilen Rusya'nın 28 bölgesinden 38; Belarus, Kırgızistan, Kazakistan, Arjantin ve Hollanda'dan da 8 yabancı aktivist, yüzlerce aday arasından sıyrılmak suretiyle juri üyeleri tarafından pek çok ödüle layık görüldüler.

“Kalem ve yürekle” yarışmasında 213 gazeteciden yazılı ve görsel tam 418 haber…

Etkinliğin ikinci gününde bu kez üçüncü dalda, kitle iletişim araçları temsilcileri ve blogerler, “Kalem ve Yürekle” adlı yarışmanın sonucunda çok değişik ödüllere layık görüldüler. Rusya’nın toplam 62 bölgesi ve ayrıca Kırgızistan, Belarus, Özbekistan, Kazakistan, Sırbistan, Azerbaycan ve Türkmenistan’dan tam tamına 213 gazetecinin 418 haber ve yayını ödüllendirildi.

Rusya ve 7 yabancı ülkeden yüzlerce yerel, bölgesel ve kentsel haber ajansı, portal–site, gazete, dergi, vs.nin evcil ve vahşi hayvanlarla alakalı birbirinden ilginç ve orijinal yazılı ve görsel gene yüzlerce haberi arasından bazıları gerçekten de unutulacak cinsten değildi. Evcil hayvanların Kızıl Ordu askerlerinin “Büyük Vatanseverlik Savaşı”nda (1941-1945) mücadelelerine nasıl yardımcı olduklarını anlatan “İnsanlık Ötesi Bir Kahramanlık” adlı televizyon haberi, bunlar arasından yalnızca mütevazı bir örnek olarak belleklerde yerini aldı.

Bunun dışında bu sezonda, mesleğe ilk kez adım atanlar için de ayrı bir kategoride yarışma organize edilirken, bu kapsamda toplamda 18 yazı ve haber yarıştı.

Alanında belki de ilk ve teklerden özel tipte bir “çöp müzesi”

Son olarak; Zelenogradsk’taki yarışmaya bu sene de ev sahipliği yapan emsalsiz mekâna da değinmemek olmaz. Bu kuzey beldesinin topu topu birkaç on binlik nüfusuna rağmen, birbirinden iddialı ve renkli onlarca müzeden birisi konumundaki “Çöp Müzesi” bu yıl da iki gün boyunca onlarca yarışma finalisti, yüzlerce yerli ve yabancı seyirciye ve jüri üyelerini ağırladı.

Her türlü atıktan, adeta kah oyuncak müzesini, kah tarih veya etnografya müzesini andıran bu masalsı ve rengarenk müze gerçek anlamda hem aklın hem de hayal gücünün sınırlarını fazlasıyla zorluyor.

Yarışma vesilesiyle buraya yolu düşenlerin de adeta “Alice Harikalar Diyarında” çizgi filminin dekorunu andıran adı geçen kültür objesini olabildiğince gezme imkanları oluyor. Ben de bu vesileyle, Kaliningrad’a yolu düşecek Türkiyeli turistlerin muhakkak suretle Zelenogradsk’a da uğramalarını ve bu müze dâhil şehrin diğer temel müzelerini ve zengin ören yerlerini ziyaret etmelerini hararetle tavsiye ediyorum…

.

Okay Deprem, dikGAZETE.com

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

Okay Deprem
Okay Deprem

Okay Deprem kimdir?

Gazeteci, Sosyolog, uluslararası ilişkiler uzmanı ve siyaset bilimci.

Yüksek öğrenimini Almanya’da tamamladı. 2014 öncesi Ukrayna’nın farklı şehirlerinde yaşadı. 

2014 senesinde Donetsk’e yerleşti ve 20142023 yılları arasında Donbass’ta yaşayan ve görev yapan tek Türk gazeteci - muhabir oldu. 

Rusya’da “gazeteci, muhabir, politolog ve sosyal aktivist” olarak geniş kitlelerce tanınan Okay Deprem, bu ülkede yaşamına ve faaliyetlerine devam etmektedir.

.

dikGAZETE.com

Okay Deprem, Telegram: https://t.me/Ukr_Chr

.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?