Ruslar neden gülmüyor?

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan
Ruslar neden gülmüyor?
25-11-2024

Ruslar neden gülmüyor?

MOSKOVA

Genellikle Rusların neden gülümsemediği hep merak edilmiştir. Şöyle ki; bu “gülümsememe” durumu ekseriyetle “kaba duruş”un veya nezaketsizliğin bir işareti olarak algılanmaktadır, ancak bu vakanın kökleri kültürel, tarihi ve sosyal yönler de dahil olmak üzere çok daha eskilere dayanmaktadır.

Öncelikle, Rus kültüründe gülümsemenin “gerçek bir samimiyet” ve içtenlikle bağdaştırıldığını iyi idrak etmek gerekir. Yani, Ruslar sadece “gerçekten” sevinç ya da iyi bir duygu hissettikleri durumlarda karşı tarafa gülümsemeye alışkın bir toplumdur. Batı ülkelerinde normal karşılanan günlük “kibarca” gülümseme Rusya'da genellikle samimiyetsiz ve hatta “şüpheci” yaklaşım olarak algılanır. Buna Türkiye’de turizm sektöründe çalışan personellerin Rus turistleri karşıladığı esnadaki gülümsemeleri de dahildir.

Tarih bakımından değerlendirecek olursak; Rusya, direnç ve soğukkanlılığa dayalı bir ulusal karakteri şekillendirmiş pek çok badire, çatışma ve değişimden geçmiş bir topluluktur. Bu koşullar altında Ruslar, toplumda gülümsemenin anlamsız ya da ciddiyetsiz olarak algılanabileceğine inanmışlardır.

Diğer yandan, Rus toplumunda insanlara karşı daima duyulması gereken saygının önemine çok kez vurgu yapılmaktadır. Dolayısıyla sosyal ve resmi ortamlarda “tarafsız” bir yüz ifadesinin daha doğru olduğu düşünülmektedir. Sebepsiz yere gülümsemek karşı tarafın sosyal ve kişisel alanının ihlali olarak yorumlanabilir.

Bununla birlikte Rus kültürü ve dili, sadece jestler ve yüz ifadeleriyle değil, aynı zamanda kelimeler ve tonlamalarla da ifade edilen daha anlamlı konuşmalara, derin manalara ve duygusallığa önem vermektedir. Kaldı ki; gülümseme, duyguları ifade etme sürecinde kişinin tercih ettiği seçenekler arasından yalnızca biridir ve Ruslar için her zaman temel ifade şekli olarak kabul görmemektedir.

Bu nedenle, Rus halkı arasında “gülümseme eksikliği” üstü kapalı bir şekilde “kötü niyet” ya da nezaketsizlik olarak yorumlanmamalıdır. Bu sadece yüzyıllar boyunca oluşan zengin ve çok yönlü bir toplumun yansıması olan kültürel kodlarının bir parçasıdır. Bu ayrıntıyı anlamak, başta Rusları ve Rusya’yı daha iyi tanımaya, samimiyet ve derinlik dolu diyalogların gerçek manada keyfini çıkarmaya olumlu manada katkı sağlayacaktır.

.

Hasan Enes Karahan, dikGAZETE.com

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan

Hasan Enes Karahan kimdir?

İstanbul'da tüccar, müzisyen, besteci ve şair bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Moskova'da yaşıyor. 2021 yılından bu yana Rusya’da resmi bir kuruluş olan Uluslararası Suç ve Terörle Mücadele Teşkilat Başkanı’dır. (*)

2010 yılında M.V. Lomonosov adını taşıyan Moskova Devlet Üniversitesi Rus Dili ve Kültürü Enstitüsü'nden mezun oldu.

2016 yılında Moskova Psikanaliz Enstitüsü'nden mezun oldu ve psikoloji alanında diploma aldı.

2017’de interhemisferik beyin asimetrisinin ergenlerin reklam algısı üzerindeki etkisi üzerine lisans tezini savundu.

2019’da Rusya Cumhurbaşkanlığı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi Hukuk ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü'nde yüksek lisans programına girdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin enerji sorunlarının giderilmesi konusunda yüksek lisans tezi hazırladı.

Afrika, Avrupa ve Türkiye’nin enerji güvenliğiyle ile ilgili Rusya’da çeşitli dergilerde bilimsel makaleleri yayımlandı.

2016 yılından bu yana Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü ticari ve ekonomik iş birliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Rusya’daki TürkTürkiye'deki Rus vatandaşlarına hukuki müşavirlik ve gönüllü danışmanlık sağlamaktadır.

2023’te resmi davet üzerine V. V. Putin'in konuştuğu Avrasya Ekonomik Forumu'nun genel kuruluna katıldı. (**)

2023 yılında Rusya İçişleri Bakanlığı'nın resmi daveti üzerine Rusya İçişleri Bakanlığı Moskova Üniversitesi'nde “Suçla Mücadelede Uluslararası İşbirliğinin Güncel SorunlarıUluslararası Bilimsel ve Pratik Konferansına katıldı.

Halen akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

.

(*) Uluslararası Suçlar ve Terörle Mücadele Teşkilatı (KGT) insan hayatının ve bölgemizin güvenliğine, sosyal hayata ve ekonomik istikrara tehdit oluşturan terör ve suç örgütleriyle mücadele etmek amacıyla Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı Moskova İl Müdürlüğü’nün 9475 numaralı 16.11.2021 tarihli kararıyla yürürlüğe girmiş özerk bir kuruluştur. Teşkilat, terörizm ve uluslararası suçlarla mücadele için Rusya Federasyonu içinde ve dışında ilgili kurum ve kuruluşlarla müşterek faaliyetler yürüterek, bu konularda politika ve strateji geliştirmektedir.

Teşkilat, hedeflerine etkili ve başarılı bir şekilde ulaşmak için uluslararası güvenlik, jeopolitik, küresel ekonomi, inovasyon, enerji, stratejik istihbarat ve savunma alanlarında benzersiz araştırmalar üzerinde çalışmaktadır.

Bu alanlarda “Muhakeme, Müşahade, İcra” düsturuyla Teşkilat bünyesinde her türlü veri ve enformasyonu toplayan, işleyen ve değerlendiren Bilgi ve Analiz Departmanı bulunmaktadır. Böylelikle Teşkilat, yaklaşan tehditlerin olasılığını önceden analiz ederek Kamu Düzenine ve Güvenliğine yönelik tehditleri etkisiz hale getirmek amacıyla uzun vadeli çözüm senaryoları geliştirmektedir.

(**) Toplantıya Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan, Avrasya Ekonomi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mikhail Myasnikovich de katıldı.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?