Ruhani Ankara'da Amerika ve Fransa'dan sonra İran'ın da Suriye'den çekileceğini açıklayacak!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Ruhani Ankara'da Amerika ve Fransa'dan sonra İran'ın da Suriye'den çekileceğini açıklayacak!
20-12-2018

Türkiye - İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Beşinci Toplantısına katılmak ve resmi temaslarda bulunmak için İranCumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ankara'ya geldi.

Erdoğan davet etti Ruhani geldi...

"İranlılar, Türkler’e minnettar." Bunu ben söylemiyorum Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani söylüyor.

Türkiye ziyareti öncesi Tahran havaalanında açıklama yapan Ruhani"Komşumuz Türkiye ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, ABD’nin İran’a karşı yaptırım komplosu karşısında iyi ve kesin bir duruş gösterdi” demişti.

Ruhani'nin Ankara gezisinin zamanlaması manidar!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin “Bu ziyaret, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleşiyor. Bu ziyaret, iki ülkenin yüksek stratejik işbirliği toplantısına katılmak için düzenlenecek"sözlerinin, ABD'nin Suriye'den Türkiye ile tam koordinasyon içinde çekildiğini ilan etmesiyle denk düşmesine ne demeli?

Türk ve İran heyetlerinin gündeminde ne var?

Ruhani'nin ziyaretinde  ilgili bakanların katılımıyla düzenlenecek konsey toplantısında, Türkiye ve İran arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle ele alınacak. 

Toplantıda, ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor. 

Ankara ve Tahran yönetimi arasında bankacılık, ticaret, enerji, petrol ve doğalgaz alanlarında iş birliği imkanlarıyla ilgili  mutabakat zaptı imzalanacak.

Suriye anayasası, müzakereler ve Suriye halkının öz yönetimi...

Diğer önemli bir konu da TürkiyeRusya ve İran arasındaki üçlü Suriye müzakereleri. 

Görüşmelerde bu müzakerelerin devam ettirilmesi gündemde.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin; Suriye ile iki önemli meseleyi takip ettiklerini ve önceliklerinin Suriye'nin güvenliği ve halkının vatanlarına geri dönmesi,  Suriye'nin kaderinin Suriye halkının elinde olması gerektiğini açıklaması önemli bir adım.

Çünkü Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisini göz önünde bulundurarak, "Suriye halkı" diyor, Beşar Esad'ın ismini anmıyor.

İki ülke heyetlerinin temaslarında bu konuların müzakere edileceği bizzat Ruhani'nin ifadesi. 

Zaten İran yönetimi, Türkiye'yi, güney ile kuzey, güney ile batı, doğu ile batı arasındaki ulaşım konusunda doğu ve batıdaki ülkeler arasında çok iyi rol oynayabilecek bir ülke olarak görüyor.

ABD'nin Suriye'den çekilmesi, İran'ın önünü açtı, işini kolaylaştırdı...

İran Velayet-i Fakih rejimi, bölgesel yayılmacı politikasını dinî kavramlarla temellendirse de ülkenin yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle, bu jeopolitik hamlesinden vaz geçmek istiyor.

Neden mi?

Çünkü Mollalar, Suriye'de, Lübnan'da ve Yemen'de sadece insan kaynaklarını değil ülkenin maddi kaynaklarını da harcadı.

Mali kriz nedeniyle yolun sonu göründü. 

İran halkı, bu konuda çok rahatsız. 

Tahran başta olmak üzere birçok kentte zaman zaman patlak veren kanlı gösterilerde, protestocular  “Gazze’ye değil, Lübnan’a değil, hayatım İran’a” sloganları atıyor. 

Bu sloganın, halkın yararına harcamak yerine Ortadoğu’da İran yanlısı grupları desteklemek için milyonlarca dolar destek veren İran yönetimini eleştirenlerin hoşnutsuzluğunu yansıttığı ortada.

Amerika'nın ve Fransa'nın Suriye'deki askeri varlığını geri çekecek olması, İran yönetimine derinden bir “ohhh" dedirti.

Çünkü İranlı yöneticiler;  Suriye'nin egemenliği ve bağımsızlığının en önemli amaçlar olarak herkes tarafından dikkate alınması gerektiğini söylüyordu. 

Amerikalılar'dan geri çekilme jestine İranlıların karşılık vermesi an meselesi.

Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a resmi İran birliklerinin Suriye'den çekilme kararını bildirecek...

İran, hem düzenli ordu birlikleri hem de paramiliter güçleriyle yıllardır Suriye’de.

ABD'nin İran'a yönelik ambargosunun askerî operasyona dönüşmemesi için tıpkı ABD’nin Suriye'den çekilme kararı gibi bir tasarrufta bulunması gerektiğinin bilincinde. 

Ağır ekonomik kriz, enflasyon, işsizlik, etnik ve dini grupların siyasal bağımsızlık taleplerinin bir an önce karşılanması gerekiyor. 

Yoksa bu gidişle, Dini lider Hameney değil Necef’e, Kum’a bile söz geçiremez. 

İranSuriye'den çekilerek hem savunmasını tahkim etmeyi hem de mali yükü hafifletmeyi planlıyor.

Kesin açıklama Ankara’da olmasa bile Tahran’da...

Resmi ziyaret için dün Ankara’ya gelen bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirecek İran Cumhurbaşkanı Ruhani, o görüşmeler sonrası, Erdoğan ile birlikte kameralar karşısında bakalım ne gibi açıklamalarda bulunacak.

Ruhani, diplomatik teamül gereği, Ankara’da sıcağı sıcağına değilse bile İran’a dönüşünün ardından Tahran’da, Suriye konusunda radikal bir açıklama yapacağı kesin.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter: @oc32oc39

.

İLGİLİ HABERLER:

Ruhani: 'Türkiye ABD’ye karşı iyi ve kesin bir duruş gösterdi'

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye’de

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?