Türkiye - İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Beşinci Toplantısına katılmak ve resmi temaslarda bulunmak için İranCumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ankara'ya geldi.
Erdoğan davet etti Ruhani geldi...
"İranlılar, Türkler’e minnettar." Bunu ben söylemiyorum Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani söylüyor.
Türkiye ziyareti öncesi Tahran havaalanında açıklama yapan Ruhani; "Komşumuz Türkiye ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, ABD’nin İran’a karşı yaptırım komplosu karşısında iyi ve kesin bir duruş gösterdi” demişti.
Ruhani'nin Ankara gezisinin zamanlaması manidar!
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin “Bu ziyaret, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleşiyor. Bu ziyaret, iki ülkenin yüksek stratejik işbirliği toplantısına katılmak için düzenlenecek"sözlerinin, ABD'nin Suriye'den Türkiye ile tam koordinasyon içinde çekildiğini ilan etmesiyle denk düşmesine ne demeli?
Türk ve İran heyetlerinin gündeminde ne var?
Ruhani'nin ziyaretinde ilgili bakanların katılımıyla düzenlenecek konsey toplantısında, Türkiye ve İran arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle ele alınacak.
Toplantıda, ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.
Ankara ve Tahran yönetimi arasında bankacılık, ticaret, enerji, petrol ve doğalgaz alanlarında iş birliği imkanlarıyla ilgili mutabakat zaptı imzalanacak.
Suriye anayasası, müzakereler ve Suriye halkının öz yönetimi...
Diğer önemli bir konu da Türkiye, Rusya ve İran arasındaki üçlü Suriye müzakereleri.
Görüşmelerde bu müzakerelerin devam ettirilmesi gündemde.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin; Suriye ile iki önemli meseleyi takip ettiklerini ve önceliklerinin Suriye'nin güvenliği ve halkının vatanlarına geri dönmesi, Suriye'nin kaderinin Suriye halkının elinde olması gerektiğini açıklaması önemli bir adım.
Çünkü Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisini göz önünde bulundurarak, "Suriye halkı" diyor, Beşar Esad'ın ismini anmıyor.
İki ülke heyetlerinin temaslarında bu konuların müzakere edileceği bizzat Ruhani'nin ifadesi.
Zaten İran yönetimi, Türkiye'yi, güney ile kuzey, güney ile batı, doğu ile batı arasındaki ulaşım konusunda doğu ve batıdaki ülkeler arasında çok iyi rol oynayabilecek bir ülke olarak görüyor.
ABD'nin Suriye'den çekilmesi, İran'ın önünü açtı, işini kolaylaştırdı...
İran Velayet-i Fakih rejimi, bölgesel yayılmacı politikasını dinî kavramlarla temellendirse de ülkenin yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle, bu jeopolitik hamlesinden vaz geçmek istiyor.
Neden mi?
Çünkü Mollalar, Suriye'de, Lübnan'da ve Yemen'de sadece insan kaynaklarını değil ülkenin maddi kaynaklarını da harcadı.
Mali kriz nedeniyle yolun sonu göründü.
İran halkı, bu konuda çok rahatsız.
Tahran başta olmak üzere birçok kentte zaman zaman patlak veren kanlı gösterilerde, protestocular “Gazze’ye değil, Lübnan’a değil, hayatım İran’a” sloganları atıyor.
Bu sloganın, halkın yararına harcamak yerine Ortadoğu’da İran yanlısı grupları desteklemek için milyonlarca dolar destek veren İran yönetimini eleştirenlerin hoşnutsuzluğunu yansıttığı ortada.
Amerika'nın ve Fransa'nın Suriye'deki askeri varlığını geri çekecek olması, İran yönetimine derinden bir “ohhh" dedirti.
Çünkü İranlı yöneticiler; Suriye'nin egemenliği ve bağımsızlığının en önemli amaçlar olarak herkes tarafından dikkate alınması gerektiğini söylüyordu.
Amerikalılar'dan geri çekilme jestine İranlıların karşılık vermesi an meselesi.
Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a resmi İran birliklerinin Suriye'den çekilme kararını bildirecek...
İran, hem düzenli ordu birlikleri hem de paramiliter güçleriyle yıllardır Suriye’de.
ABD'nin İran'a yönelik ambargosunun askerî operasyona dönüşmemesi için tıpkı ABD’nin Suriye'den çekilme kararı gibi bir tasarrufta bulunması gerektiğinin bilincinde.
Ağır ekonomik kriz, enflasyon, işsizlik, etnik ve dini grupların siyasal bağımsızlık taleplerinin bir an önce karşılanması gerekiyor.
Yoksa bu gidişle, Dini lider Hameney değil Necef’e, Kum’a bile söz geçiremez.
İran, Suriye'den çekilerek hem savunmasını tahkim etmeyi hem de mali yükü hafifletmeyi planlıyor.
Kesin açıklama Ankara’da olmasa bile Tahran’da...
Resmi ziyaret için dün Ankara’ya gelen bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirecek İran Cumhurbaşkanı Ruhani, o görüşmeler sonrası, Erdoğan ile birlikte kameralar karşısında bakalım ne gibi açıklamalarda bulunacak.
Ruhani, diplomatik teamül gereği, Ankara’da sıcağı sıcağına değilse bile İran’a dönüşünün ardından Tahran’da, Suriye konusunda radikal bir açıklama yapacağı kesin.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter: @oc32oc39
.
İLGİLİ HABERLER:
Ruhani: 'Türkiye ABD’ye karşı iyi ve kesin bir duruş gösterdi'