Putin'in ‘Türk diplomasisi’

Fuad Safarov
Fuad Safarov
Putin'in ‘Türk diplomasisi’
14-06-2024

Putin'in "Türk diplomasisi"

MOSKOVA

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı Moskova'da ağırlayarak Moskova-Ankara ilişkilerini görüştü. Bu görüşmeyle ilgili Putin'in Türkiye'ye yönelik diplomasi şifrelerini çözmeye çalışalım.

Öncelikle Dışişleri Bakanı Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen BRICS oturumu için Rusya'yı ziyaret etmişti. Buna rağmen, Bakan Fidan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildi.

Fidan daha önce de Putin tarafından Moskova'da kabul edilmişti. Fidan'ın MİT eski Başkanı olması da görüşmeye ayrı bir renk katıyor. Putin de eski bir istihbaratçı. Bir deyim vardır: İstihbaratçılar kendi aralarında iyi anlaşır. Veya istihbaratçılar birbirini iyi anlar.

Putin'in Fidan'ı kabul etmesi şu anlama geliyor: Her ne kadar son zamanlarda Türk-Rus ilişkilerinde oluşan bazı sorunlara rağmen, Putin, Moskova-Ankara işbirliğine büyük önem veriyor. Putin, bu adımıyla bir jest yaptı.

Hatırlanacağı üzere, Putin, bu görüşmeden birkaç gün önce St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda Anadolu Ajansı muhabirinin sorusunu yanıtlarken, Türk ekonomisinin Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerinin kısıtlanması durumunda büyük kayıplar yaşayabileceği uyarısında bulunmuştu. Rusya lideri, ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğru bilgilendirilmediğini de ima etmişti.

Putin, Fidan ile görüşmesinde de tekrar mesajını Ankara'ya iletti. Putin, bu görüşmede Türkiye ile ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Putin, “Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bütün bunlar tabii ki dostumuz Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde ve doğrudan desteğiyle gerçekleşiyor” diye önemle vurgulamıştı.

Putin, Temmuz ayında Astana'da Erdoğan ile görüşeceğini de kaydetmişti. Bu çok önemli. Çünkü, Putin, Aralık ayında yaptığı açıklamada, 2024 yılında Türkiye'yi ziyaret edeceğini duyurmuştu. Fakat, bu ziyaret henüz gerçekleşmedi.

Nedenleri!..

Çünkü ikili ilişkilerde bu yıl bazı sorunlar ortaya çıktı. Öncelikle ABD'nin yaptırımları kapsamında Türk ve Rus bankaları arasındaki ilişkilerde ciddi sorunlar çıkmaya başladı. Rus uzmanlara göre, ikincil yaptırımlar karşısında Türk bankaları Rus bankalarıyla ilişkilerini kesmeye başladı. Türk tarafı, mümkün olan her türlü çabayı gösterdiğini defalarca belirtiyor. Fakat, buna rağmen sorun hala çözülmüş değil.

En önemli sorunlardan biri ise Türk Baykar firmasının Ukrayna'da Bayraktar SİHA üretimi ile ilgili bir tesisin inşaatına başlayacağına ilişkin haberler. Rus uzmanlara göre, bu haberler, Moskova-Ankara ilişkilerinin soğumasında “en önemli neden” olmakta.

Suriye konusunda da sorunlar halen devam ediyor. Ama Putin, Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu ve bunun da Astana'da gerçekleşebileceğini açıkladı.

Putin, görüşmede ikili ilişkilerin önemine, Erdoğan'ın rolüne, ve kendisiyle Astana'da görüşmeye hazır olduğuna vurgu yaparken aynı zamanda da Fidan'a Türkiye ile ilgili mesajını böylece iletmiş oldu. Putin hem gazeteciler hem de Fidan aracılığıyla Erdoğan'a sorunlarla ilgili mesajını iletti.

Buna da Putin'inTürk diplomasisi” denilebilir.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

.

Fuad Safarov
Fuad Safarov
Gazeteci, Moskova...
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?