Putin'in nükleer açıklamaları ve düşündürdükleri

Fuad Safarov
Fuad Safarov
Putin'in nükleer açıklamaları ve düşündürdükleri
06-03-2022

MOSKOVA

2001 ABD yapımı “Yakın Tehlike - Thir**** Days” filmi…

Başlıca rollerde Kevin Costner, Bruce Greenwood ve Steven Culp’in yer aldığı film, 1962 yılındaki Küba krizinde yaşanan gerçek olayları, yani dünyanın nükleer bir savaşın eşiğine geldiği o gergin günleri anlatıyor:

16 Ekim tarihinde Amerikan casus uçağı, Sovyetler Birliği’nin ABD'nin hemen yanındaki Küba’ya nükleer başlıklı füzeler yerleştirdiğini tespit ediyor. Konu hemen Beyaz Saray'da Amerikan üst yönetimi tarafından masaya yatırılıyor. Herkesin kafası karışık ve  çok gergin dakikalar, saatler.

Dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy (Bruce Greenwood) dahil toplantıda bulunanlar, net şekilde tavır koyuyor:  Amerika’nın burnu dibindeki Küba’daki bu füzeler, ülke için büyük tehlike oluşturmakta.

Başkan Kennedy de kesin şekilde, "Kuba'da Sovyet füzelerinin olmaması lazım" diye her kese talimat veriyor. Daha sonra gizli kanalların devreye girmesiyle sorun çözülüyor.

Şöyle ki; Sovyetler Birliği, Küba'daki füzelerini çekme kararı aldı, bunun üzerine, Mart 1963'te de ABD, Türkiye'deki füzelerini söktü ve kriz son buldu. 

Neden hatırladım o tarihi olayları?

Dün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonuna değinirken, önemli bir "nükleer" detaya da dikkat çekti. 

Putin, Ukrayna'daki nükleer planlara işaret ederek, şu noktalara dikkat çekti; "Şimdi nükleer statü elde etmekten, yani nükleer silah elde etmekten bahsediyorlar. Özellikle sözde Batı'nın Rusya'ya karşı nasıl davrandığını bildiğimiz için bu tür şeyleri görmezden gelemeyiz. 

Öncelikle, Sovyet döneminden beri Ukrayna'nın nükleer yetkinlikleri var ve nükleer maddelerin zenginleştirilmesi söz konusu olduğunda bu işi organize edebilecekler. 

Füze yetenekleri var, ‘Yujmaş’ bir şeye değer; Sovyetler Birliği için kıtalararası menzilli füze balistik ekipmanı yarattı. Büyüterek tekrar yaparlar. Ve orada, okyanusun ötesinden de bunu yapmaya yardım edecekler. 

Sonra da ‘nükleer statüyü tanımıyoruz, kendimiz yaptık’ diyecekler. Bu tesisleri kontrol altına alacaklar ve bu andan itibaren Rusya'nın kaderi tamamen farklı olacak. 

Çünkü o zaman stratejik düşmanlarımızın kıtalararası menzilli balistik füzelere bile ihtiyacı olmayacak, burada bizi doğrudan nükleer atışta tutacaklar, o kadar."

Bu duruma kesinlike izin vermeyeceklerini vurgulayan Putin, “Bunlar kesinlikle gerçek tehditler... Ve şimdi orada savaşan insanlarımız hayatlarını ortaya koyuyorlar, bizim geleceğimiz, çocuklarımızın geleceği için hayatlarını veriyorlar” diye neden Ukrayna'da özel askeri operasyon yaptıklarını açık şekilde anlatıyor.

Aslında, Ukrayna'nın bu "nükleer sevda”sını hisseden Rusya'nın "artık yapacak bir şey yok!" diyerek harekete geçtiğini düşünebiliriz. 

Nasıl ABD, yukarıda verdiğimiz filme de yansıyan örnekte olduğu gibi hemen yanındaki Küba’da, Sovyet füzelerinin olmaması için dünyayı 1962 yılında ayağa kaldırdıysa, bugün de Rusya bu durumdan çok rahatsız.

Bence bu durum, Rusya'nın son sabrını taşırdı. Elbette başka faktörler de var. Fakat, öz kardeşi bir ülkenin Batı ile işbirliği içinde Rusya'yı hedef alacak bir nükleer silaha sahip olması, Moskova için çok ciddi bir tehdit oluşturur. Rusya da bu tehditi ortadan kaldırmaya karar verdi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Fuad Safarov
Fuad Safarov
Gazeteci, Moskova...
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?