Özerk Arnavut, Estonya, Ukrayna Ortodoks Kiliselerinin kurucusu I. Bartholomeos!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Özerk Arnavut, Estonya, Ukrayna Ortodoks Kiliselerinin kurucusu I. Bartholomeos!
19-11-2018

Slavlar, Fener Rum Patriği I. Bartholomeos’a; ‘Varfolomey’ diyor. Muhtemel Kril fonetiğinde bu şekilde seslendiriliyor veya yazılıyor. Asıl adı Dimitri Arhondoni. Annesi Meropi Arhondon, babası Christos Archontónis.

Kahveci çıraklığından Patrikliğe…

29 Şubat 1940'da Gökçeada Zeytinliköy’de doğdu. Babası Christos Archontónis'in mesleği kahvecilikti.

Küçük Dimitri, babasının Gökçeada’da kahveci dükkânında çok çalışmıştı.

Babası ayrıca ailesinin geçimini sağlamak için kahveci dükkânının bir köşesinde berberlik de yapmıştı.

Patrik deyip geçmeyin Teolojinin jeopolitiği”ni gerçekleştiren adam Bartholomeos… 

Dimitri Arhondoni yani Fənər Rum Patriarxı 1. Varfolomey (I. Bartholomeos), askerliğini Türk ordusunda yedek subay olarak 1961 ile 1963 yıllarında yaptı.

Askerliğini bitirmesinin ardından Patrikhane'nin kendisine sağladığı burs ile yurt dışına gönderildi. 

Burada Pontifical Oriental Enstitüsü, The Ecumenical Enstitüsü ve University of Munich'de tahsil gördü. Öğrenimini tamamladıktan sonra 1968’de Türkiye'ye döndü. Heybeliada Ruhban Okulu'nun Dekan Yardımcılığı görevine getirildi.

1972’de Athenagoras'un ölümüyle yerine Dimitrios patrik olarak seçildiğinde kendisine yardımcısı olarak Bartholomeos'u Metropolit olarak atadı. 

Dimitri Arhondoni; 1968-1991 yılları arasında çeşitli uluslararası organizasyonlarda yer aldı. 

Ocak 1990’da Kadıköy Metropolitliği’ne atanıncaya kadar, Patrikhane Özel Bürosu Başkanlığı görevini sürdürdü.

Bartholomeos, Patrikhane Özel Bürosu’ndaki görevi boyunca, kendisini manastıra kapatıp, ibadet eden bir ruhban olmadı.

1968’den 1991’e kadar bir diplomat gibi çeşitli uluslararası organizasyonlarda görev aldı. Deyim yerindeyse “Teolojinin jeopolitiği”ni gerçekleştirdi.

Dimitrios Papadopulos kalp yetmezliğinden ölünce Bartholomeos patrik seçildi…

Türk yasalarına göre Rum azınlığın dini liderlerinden biri olan, ancak dünya Ortodokslarınca ekumenik başpiskopos (Ortodoks aleminin en üst dini lideri) kabul edilen Dimitrios Papadopulos (1. Dimitrios) 2 Ekim 1991 Çarşamba gecesi kaldırıldığı Amerikan Hastanesinde kalp yetmezliğinden 77 yaşında ölünce yerine Bartholomeos yeni patrik seçildi. 

Önceden beri Kadıköy Metropoliti olan kişiye müstakbel patrik gözüyle bakıldığından Patriklerin bir evvelki durağı genellikle Kadıköy Metropolitliği olmuştur. 

Bartholomeos’un yeni patrik seçilmesiyle de bu gelenek bozulmadı.

Fener Rum Patriği I. Bartholomeos ‘Varfolomey’; 2000 senelik Ortodoks tarihinde ve Havari Andreas'ın kurduğu Kilise'de, 270. Başpiskopos. 

Patrik sekiz dil biliyor…

I. Bartholomeos göreve başlamasının ardından birçok ülkeye giderek dinler ve mezhepler arası diyalog konusunda çalışmalar yaptı.

Çevre konusunda da hassas olduğu gerekçesiyle Bartholomeos'a Yeşil Patrik deniliyor. 

Türkçe, Yunanca/Rumca, Latince, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca dillerini biliyor.

Fener Rum Patrikhanesi, sadece Türkiye’de yaşayan Ortodoks vatandaşların değil, Yunanistan başta olmak üzere Rusya gibi dünyanın dört bir tarafındaki 14 Ortodoks Kilisesi’nin tarihi, kültürel ve dini gerekçelerle bağlı olduğu uluslararası bir kilise.  

I. Bartholomeos’a göre “Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür”…

Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği “Ne Mutlu Türküm diyene” sözünü en iyi özümseyen Türk vatandaşlarından.

Bu da nereden çıktı demeyin?

Beyan esastır. 

Hatırlarsanız Şubat 2012'de yeni anayasa tartışmalarında Patrik Bartholomeos, anayasa için şok edici çıkışta bulunmuştu. 

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yaptığı Türklük ve vatandaşlık tanımı tartışmalara damgasını vurmuştu. 

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un “Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür” sözleri gündeme oturmuştu.

Bazılarını şaşırtabilir ama Patrik; “Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı herkes, din mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türktür. Türklük, bütün Türk vatandaşlarının beraberce varlığı ve dayanışmasının ifadesidir.” görüşündedir. 

Fener Rum Patriği Türk Ordusunda subaydı…

Dimitri Arhondoni yani Fənər Rum Patriarxı 1. Varfolomey (I. Bartholomeos) kendisiyle röportaj gerçekleştiren yerli yabancı gazetecilere yeri geldikçe “Biz Türk vatandaşıyız. Vergi ödüyoruz. Askerlik yapıyoruz. Ben iki sene yedek subaylık yaptım. Biz devlet için vazifelerimizi yapıyoruz”  cümlelerini her seferinde tekrar ettiği görülebilir.

I. Bartholomeos askerliğini Türk ordusunda Yedek Subay olarak Asteğmen rütbesiyle 1961- 1963 yılları arasında gerçekleştirmiştir. 

Patrik I. Bartholomeos Arnavut Estonya ve Ukrayna Ortodoks kiliselerinin banisi…

Atina, Moskova ve civar patrikhaneler ise, Fener’le tarihsel bir rekabet içinde.

Ama ne yapsalar boş!

Çünkü, Ortodoks kanunlarına göre Fener Patrikhanesi, “Eşitler arasında birinci”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Patrikhanenin Ekümenik sıfatını resmen tanımasa da Rum Ortodoks kiliseleri üzerinde otoritesi olan Fener Patriği, 6. yüzyıldan beri “ökümenik patrik” sıfatıyla dünyadaki tüm Ortodoksların ruhani lideri olarak kabul edilir.

Patrik I. Bartholomeos önceden tarihi Bağımsız Arnavut Ortodoks Kilisesi'nin ve Özerk Ortodoks Estonya Kilisesi'nin kurulmasına yardım etmişti. 

En son icraatı ise Ortodoks Ukrayna Kilisesi’ni Moskova Patrikliği’nin nüfuz alanından çekip alması oldu. 

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kril, küplere binmesin de ne yapsın?

"İngiliz İslamcılığı"nın müdafisi Kadir Mısıroğlu’nun yetiştirmesi, Jeopolitikten, stratejiden söz eden çakma "İslamcılara" sormak lazım? 

Eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti, laik olmasaydı, Fener Rum Patrikhanesinin Teolojik jeopolitiğinin parametreleri belirlenebilir miydi?.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter: @oc32oc32

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?