MİT’in Moğolistan’da başarısız FETÖ'cü operasyonu istihbarat kadrolarında tasfiyeyi hızlandırdı

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
MİT’in Moğolistan’da başarısız FETÖ'cü operasyonu istihbarat kadrolarında tasfiyeyi hızlandırdı
01-08-2018

MİT uzun süredir bazı ülkelerde faaliyet gösteren ve Türk adli makamlarının verdiği mahkeme kararları doğrultusunda aranan bazı FETÖ’cü isimleri paketleyip getiriyordu. 

Bu kapsamda Milli İstihbarat Teşkilatı’na bağlı birimler daha önce de Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olduğu iddia edilen kişileriTürkiye’ye getirmek için Kosova, Gabon, Azerbaycan ve Ukrayna’da operasyonlar gerçekleştirmişti. 

Kosova’da Mart ayında altı Türk vatandaşının MİT operasyonu sonucunda özel bir uçakla Türkiye’ye götürülmesi krize yol açmıştı.

Kosova’da bu operasyon sonrası güvenlik ihlali gerekçesiyle soruşturma başlatılmış ve Başbakan Ramuş Haradinaj, istihbarat şefi ile içişleri bakanını görevden almıştı. (1)

KOLAY LOKMA DEĞİL...

MİT, benzer bir operasyon için Türkiye’den 8 bin kilometre uzakta Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da FETÖ yapılanmasıyla bağlantılı, Empathy Okulları’nın (Empathy Yurtunts Mongolia) Genel Müdürü, Türk vatandaşı Veysel Akçay’ı Türkiye’ye getirmek için düğmeye bastığında herhalde bu girişimin diplomatik bir skandala dönüşebileceği düşünülmemişti. 

Bence operasyon planlamasında büyük hata yapıldığı anlaşılıyor.

Çünkü Empathy Yurtunts Mongolia Genel Müdürü Veysel Akçay, kolay bir lokma değil. 

50 yaşında ve 24 yıldır Moğolistan’da yaşıyor. 

Moğolistan halkı ve bürokrasisi ile neredeyse akraba olmuş. (2)

Türkiye’nin Moğolistan yönetimine baskı yaparak eğitim şirketine yönelik yapabileceği yaptırımları boşa çıkarmak için Empathy Yurtunts Mongolia, Almanya merkezli bir şirkete devredilmiş.

Empathy Yurtunts Mongolia şirket yetkilisi ise Alman vatandaşı Josef Funke. (3)

Görünürde Veysel Akçay, eğitim şirketinin sahibi değil sadece genel müdür statüsünde çalışanı.

Türkiye’den gönderilen beş kişilik görevli personel; kör göze parmak dercesine Veysel Akçay’ı evinin önünden paldır küldür zorla bir minibüse bindirince iki ülke arasında nur topu gibi diplomatik kriz patlak veriyor. 

Evdeki pazarlığın çarşıya uymadığı Cuma gününden beri Ulanbatur’daki Cengiz Han Uluslararası Havaalanı’nda bekleyen Türk uçağının havalanmasına izin verilmediğinde su yüzüne çıkıyor.

Çünkü derdest edilen Veysel Akçay’ın bulunduğu uçak, görgü tanıkları tarafından Moğolistan güvenlik güçlerine bildirilince Moğolistan yönetimince görevlendirilen Moğolistan Savunma Bakanı bizzat uçağın havalanmasını engelliyor.

YAŞANAN KRİZİN BOYUTLARINI GÖZLER ÖNÜNE SEREN AÇIKLAMALAR...

Hatta Moğol Ana Muhalefet Partisi, Moğolistan başbakanını uyardı “İade olursa hükümeti düşürürüz!” açıklaması yaptı.

Moğolistan Dışişleri Bakanı D. Tsotgtbaatar’ın direktifleri doğrultusunda Moğolistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı BattsetsegBatmunkh’un olayla ilgili Türk Büyükelçiliği’nden bir diplomatla görüşmesinin ardından Türk Büyükelçiliği’nin olayda kendilerinin bir dahli olmadığını söylediği belirtildi. 

Moğolistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Türk Büyükelçiliği’nin olayda kendilerinin bir dahli olmadığını söylediği ifade edildi. 

Batmunkh, Türkiye’nin ülkede bir kaçırma girişiminde bulunduğu iddiasının doğruluğu durumunda bunun “Moğolistan’ın egemenliği ve bağımsızlığının ihlali anlamına geleceğini ve ülkenin buna güçlü bir şekilde karşı çıkacağını” kaydetti.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Moğol mevkidaşı Tsogtbaatar Damdin ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve suçlamaları reddettiği de basında yer aldı. (4)

Ancak Türk basını, operasyonu Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) düzenlediği konusunda ısrarlı. 

Eğer operasyon başarılı olsaydı MİT’e övgüler havada uçuşacaktı.

Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un, Moğolistan’da Cuma günü yaşanan gelişmelerin bir kaçırma operasyonu olarak takdim edilmesinden büyük rahatsızlık duyduklarını belirterek, “Bu iddialar tümüyle gerçek dışıdır ve tarafımızdan reddedilmektedir. Ankara’daki Moğolistan Büyükelçisi de Bakanlığımıza çağrılarak, yukarıdaki hususlar ifade edilmiş ve yaşanan hadisenin Moğol makamları tarafından ele alınış tarzı kuvvetle protesto edilmiştir.” sözleri yaşanan krizin boyutlarını gözler önüne sermiyor mu? (5)

İKİ ÜLKE DE TURAN ORDUSU KURUCULARINDAN…

Eğer bazı gazetelerde iddia edildiği gibi Veysel Akçay’ın, Moğolistan istihbaratının “Moğolistan Genel İstihbarat Ajansı (GIA)” desteğiyle gözaltına alındığı doğru olsaydı, Moğol yetkililerasla böylesine sert tepki göstermezdi. 

Neden mi? 

Çünkü iki ülke arasında 100’den fazla anlaşma var ve ağırlık askeri ve eğitim alanlarında. 

Nitekim son Başbakan Yıldırım’ın 6 Nisan 2018’de resmi ziyarette bulunduğu Moğolistan ile Türkiye arasında, birçok alanda 7anlaşma imzalanmıştı. (6)

Moğolistan, Türk Soylu bir ülke. 

Tarihte bilinen en eski Türk yazıtı Orhun Abideleri bu topraklarda bulunuyor. 

Turan coğrafyasında yer alıyor ve Turan Ordusu'nun katılımcısı.

Turan Ordusu; Türkiye ile Moğolistan arasında güçlü ve önemli bir bağ.

Kamuoyunda “Turan Ordusu” olarak bilinen ordunun tam ve resmi adı; “Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri” Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri (Avrasiya Hərbi Statuslu Hüquq-Mühafizə Təşkilatı / The Association of the Eurasian Law Enforcement Forces with Military Status )

Türkiye, Azerbaycan ve Moğolistan’la birlikte Kırgızistan’ın da yer aldığı 2011’de oluşumuna gidilen Turan Ordusu’nun kurucuları arasında. (7)

ANKARA VE ULANBATOR’DAKİ BÜYÜKELÇİLERE DÜŞEN GÖREV...

MİT mensuplarının operasyona gittiği saha, başka bir kurumun faaliyet ve yetki sahasında.

Demek istediğim Turan Ordusu kapsamında Moğolistan’da Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Ulanbator Büyükelçiliğinde askeri ataşe haricinde özel birlikler de mevcut. 

2019’da Türkiye ile Moğolistan arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 50. yıldönümü kutlanılmasına hazırlanırken iki ülke arasında yaşanan FETÖ krizi umarım bu ülke ile askeri ilişkilerimizi olumsuz etkilemez.

Bu konuda Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Muhittin Ahmet Yazal ile Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisi Ravdan Bold’a büyük görevler düşüyor. 

Eğer hatırlarsanız birkaç gün önce “…Kaşif Kozinoğlu’nun görev arkadaşları, ipin ucundan tutmuşa benziyor. Yakında yeni ve farklı operasyonlar beklenebilir. Enver Altaylı ve Mehmet Eymür’ün tutuklanması, Kozinoğlu fay hattının harekete geçtiğini gösteriyor. Öncü ve artçı sarsıntılara dikkat!” demiştim. (8)

Galiba; Ulanbatur FETÖ operasyonunun başarısızlığı, istihbarat birimlerinde bazı kadroların tasfiyelerini hızlandırdı!

Ne dersiniz? 

Bakınız:
1- https://www.dw.com/tr/mo%C4%9Folistandan-mit-operasyonuna-engel/a-44859209
2- https://www.channelnewsasia.com/news/asia/turkish-teacher-kidnapped-in-mongolia-freed-after-authorities-ground-flight-10570732
3- https://www.pressreader.com/mongolia
4- https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44976584 – https://www.amerikaninsesi.com/a/mogolistan-la-turkiye-arasinda-ucak-gerginligi/4506348.html – https://tr.sputniknews.com/asya/201807281034497950-mogolistan-mit-operasyon-engel/ – http://ipahaber.com/2018/07/27/mogolistan-turkiyeye-nota-verdi-yapilan-egemenlik-ve-bagimsizligimiza-saldiridir/
5- https://www.cnnturk.com/turkiye/disisleri-bakanligindan-mogolistan-aciklamasi
6- http://qha.com.ua/tr/siyaset/turkiye-ve-mogolistan-arasinda-cok-sayida-anlasma-imzalandi/168788/
7- http://kafkassam.com/cengiz-han-torunu-haltmaagiyn-battulga-mogolistan-yeni-baskani.html
8- http://www.dikgazete.com/ankarada-sonik-patlama-pimi-cekilen-burokrasi-kozinoglunun-ruhu-altayli-ile-eymure-hapis-ve-fidan-icin-makale,773.html

.

Ömür Çelikdönmez
Twitter: @oc32oc39

dikGAZETE.com

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?