Kırım Tatarlarının yurtdışındaki soydaşlarıyla bağlantılarının geliştiril(eme)mesi

Ünver Sel
Ünver Sel
Kırım Tatarlarının yurtdışındaki soydaşlarıyla bağlantılarının geliştiril(eme)mesi
17-12-2024

Kırım Tatarlarının Yurtdışındaki Soydaşlarıyla Bağlantılarının Geliştiril(eme)mesi

Bugün tarifi zor duygular içerisindeyim. “Çelme yakınından gelince; insan düştüğüne yanamıyor, düşürene yandığı kadar!” Ömrümü adadığım Kırım davasında sayısız insanla tanıştım. Kimisinden çok şey öğrendim. Kimisine de çok şey öğrettim. Bugün gelinen sonuç ise oldukça komik bir hal almaya başladı.

Kırım’daKırım Tatarlarının Yurtdışındaki Soydaşlarıyla Bağlantılarının Geliştirilmesi” başlıklı bir etkinlik düzenleniyor. Etkinliğe katılım için davet aldığımız halde, bugün etkinliğe gidemiyoruz. Kırım’daki Kırım Tatarları, yurtdışındaki soydaşlarıyla bağlantılarını nasıl ve ne şekilde geliştirecek?

Çok merak ediyorum. Anavatan Kırım’a Türkiye’den gidenler olacakmış. Varsın gitsinler. Kırım, yalnızca senin veya benim değil. Hepimizin tabii ki! Ancak ne Kırım’ı ne Kırım Tatarlarının siyasi tarihini ne de güncel politik dengelerden bihaber insanların orada gidip anlatacakları, Kırım Tatar davasına ne katacak çok merak ediyorum.

Kırım demek yalnızca tarihi anavatan veya Karadeniz’in ortasındaki jeopolitik konumu yüksek bir toprak parçası demek değildir.

İsmail Gaspıralı, herkesin ezbere bildiği “Dilde, fikirde, işte birlik!” sözünden ibaret değildir. Kırım’ı anlamak için sadece Gaspıralı’yı bilmek yetmez. Giray Hanedanı’nın tarihinden başlamak bile yetmez. Cengiz İmparatorluğundan itibaren günümüze değin derin tarih bilgisine ek olarak; Abdürreşit Mehdiyev’i, Noman Çelebicihan’ı, Cafer Seyitahmet Kırımer’i, Veli İbrahimov’u, Müstecib Ülküsal’ı, Edige Kırımal’ı bilmeden, bunları etüt etmeden Kırım’ı ve Kırım Tatarlarını anlamak mümkün değildir. Kırım’ın güncel tarihini ve yakın geçmişteki durumunu anlamak için günümüzdeki Kırım gerçeğini anlamak şarttır! Bunu anlamak için tarihsel bir perspektif gerekmektedir.

Bugün gelinen noktada ise saydığım isimleri, Kırım’ın ve Kırım Tatarlarının tarihini bilmeyenler, tarihi anavatanımıza gidip beylik laflar ederek Kırım Tatar Diasporasını temsil etmekteler. Gelinen nokta, oldukça komik bir hal almaya başladı. Kırım’daki yerel idare, Kırım Tatar Şurası ve Kırım’daki aydınlarımız acaba neyin ne kadar farkındalar?

Önüne metin koymasalar, iki satır yazacak hali olmayanlar bugün Kırım’ı ve Kırım Tatarlarının geleceğini mi konuşacaklar? Türkiye’de hitap ettikleri dar kitleleri büyüterek, büyük göstererek kendilerini dev aynasında görenlerle mi Kırım Tatar politikası ilerleyecek?

Anavatandaki Kırım Tatar soydaşlarımız, kendi halkını kaderine terk edip Ukrayna’ya kaçan, kaçak sözde Kırım Tatar liderlerinin politikalarından beslenenlerle mi beraber ilerleyecek?

Anavatandaki Kırım Tatar aydınlarımız, Türkiye’de ve dünyanın umumi olarak birçok yerinde sözde İslam, Müslümanlık ve din üzerinden insanları sömüren darbeci FETÖ terör örgütünün uzantılarıyla mı hareket edecekler?

Kırım Tatarları, Türkiye’deki soydaşlarına iletmek istedikleri mesajları; İngiltere’nin çizdiği sözde Avrasyacılık fikirleriyle hareket eden, dar kitleli siyasi partilerin izlenmeyen medya uzantılarıyla mı anlatacak?

Geçiniz bunları efendiler!

Tarih bilmez, dava bilmez, yol bilmez, yordam bilmezlerle çıktığınız bu yolun sonunda sizi en ufak bir hayır beklemez. “Evet efendim... Sepet efendim...” zihniyetiyle yola çıkıyorsunuz. Bilemiyoruz… Belki de sizin her dediğinize “Emredersiniz!” diyecek emir kullarına ihtiyacınız var.

Gün gelir tarih doğruları yazar. Doğruların er-geç ortaya çıkmak gibi bir huyu olduğunu herkes bilir. Hep de dediğimiz gibi doğru galip gelecektir!

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-KTDF Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı

Ünver Sel
Ünver Sel

Ünver Sel kimdir? 

Ünver Sel, 26 Eylül 1962 tarihinde Ankara’da doğdu. Ailesi 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı bir kararname ile Kırım’dan Anadolu’ya gelmiştir. Kendisi Türkiye’de doğan ilk nesillerdendir.

İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi mezunudur. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamlamış ve 1984 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknoloji Bölümü’nde çalışmıştır. Muhtelif kamu kurumlarında 26 yıl çalışmış, muhtelif birimlerde yöneticilik yapmış ve 2011 yılında emekliye ayrılmıştır.

Ünver Sel, kamusal meslek hayatı süresince Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Milli Prodüktivite Merkezi Üyeliği ve Sanayii ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyeliği gibi kamusal görevlerde bulunmuştur.

Gençlik yılları itibariyle 1978 yılından günümüze, başta Kırım Tatar Türkleri olmak üzere genel Türklük ile ilgili alanlarda çalışmalar yapmıştır. Yayınlanmış kitapları, birçok gazete ve dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıda toplantı, konferans, panel ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmıştır. Görüntülü ve sözlü basın kuruluşlarında programlarda yer almıştır.

Ünver Sel, uzun bir dönem Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde ARGE çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Türk Dünya Danışma Kurulu’nda yönetici olarak görev almıştır. Bu kurul çalışmaları çerçevesinde Türk Dünyası’na yönelik rapor ve görüşlerin hazırlanması işlerinde çalışmıştır.

Ünver Sel; halen Türkiye’de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Dünya Kazak Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Sosyal, Kültürel ve Ticaret Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ünver Sel, Türkiye dışında merkezi Kırım Cumhuriyeti Yalta şehrinde bulunan Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başkanıdır. Merkezi Rusya Federasyonu başkenti Moskova’da bulunan Uluslararası Rusya Dostları Rusofil Hareketi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanıdır.

Ünver Sel, halen Rusya Federasyonu Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Kırım Cumhuriyeti Vernadsky Üniversitesi’nde Türkiye-Rusya-Kırım ilişkileri üzerine doktora eğitimi çalışması yapmaktadır. Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Etnik Halklar ve Diplomatik İlişkiler Komitesi çerçevesinde kamusal sivil diplomasi alanında uluslararası toplantı ve görüşmelere katılmaktadır.

Ünver Sel’e Yalta Uluslararası Barış Vakfı tarafından “Dünya Barış Elçisi Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Karadeniz Dostluk, Kültür ve Ekonomik İşbirliği Derneği tarafından “Karadeniz Dostluk Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından “İsmail Gaspirinsky Madalyası”, Rusya Federasyonu Devlet “Kırım 10. Yıl Madalyası” ve Rusya Federasyonu Saha Yakutistan Cumhuriyeti “Devlet 2024 Aile Birliği Madalyası ve Nişanı” verilmiştir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?