Kırım Tatarları, Rusya’da yaşanan başkaldırma ve darbe teşebbüsüne karşı Başkan Vladimir Putin’in yanındadır!

Ünver Sel
Ünver Sel
Kırım Tatarları, Rusya’da yaşanan başkaldırma ve darbe teşebbüsüne karşı Başkan Vladimir Putin’in yanındadır!
25-06-2023

KIRIM TATARLARI, RUSYA’DA YAŞANAN BAŞKALDIRMA VE DARBE TEŞEBBÜSÜNE KARŞI BAŞKAN VLADİMİR PUTİN’İN YANINDADIR

Wagner özel paralı askeri şirket, 23 Haziran 2023 tarihinde akşam saatlerinde Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerine karşı başkaldırdı.

Zaten bir süredir Wagner Şirketinin sahibi Yevgeniy Prigojin ile Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov arasında gerginlik vardı.

Bu gerginliğin sebebi Rusya’nın Wagner’e silah, mühimmat ve teçhizat vermemesiydi.

Yevgeniy Prigojin açısından bardağı taşıran son damla, 10 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe konulan "Gönüllü birliklerin Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı bünyesinde sözleşmeli er statüsüne geçirilmesi" yasasıydı.

Bu yasa kapsamında gönüllü birliklere yasal statü de verildi.

Wagner bunu kabul etmedi ve artık ipler tamamen kopma noktasına geldi.

Sonuç olarak da başkaldırma, 23 Haziran 2023 tarihi itibariyle başladı.

Rusya’nın Rostov şehrinde başlayan gerginlik, 24 Haziran tarihinde Wagner birliklerinin Moskova'ya doğru harekete geçmesiyle iyice tırmandı.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Haziran sabahı yaptığı kamuoyu açıklaması sonrası, "Çar (Putin) iyi ama Boyarlar (Şoygu ve Gerasimov) kötü" söylemi bitti.

Yani daha önce Vladimir Putin’e söz söylemeyen Yevgeniy Prigojin’in hedefinde artık Vladimir Putin de vardı.

Rusya silahlı kuvvetlerinin çeşitli kademelerindeki birçok komutan ve subaydan gelen çağrılara kulak asmayan Yevgeniy Prigojin ve emrindeki Wagner birlikleri, geri dönmeyeceklerini dile getirdiler.

Sonuç olarak 24 saatlik gerginliğin ardından Belarusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun araya girmesi ile gerginlik bitti.

Bundan sonrasında hem Yevgeniy Prigojin hem de Wagner’in durumu sorgulanması gerekmektedir.

Geçen 9 yılda her şeyi millileştiren Rusya Federasyonu, yakın zamanda bu yapıları da millileştirerek, grubu tasfiye edecektir.

Yevgeniy Prigojin geri plana atılacak, birlikler ise Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na bağlı sözleşmeli er statüsüne sokulacaktır. 

Nitekim, Yevgeniy Prigojin; Belarusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun girişimiyle Belarusya’ya gitmeyi kabul etmiştir.

Söz konusu bu krizin çözülmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Belarusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun görüşmesi sonrası yaşanan temasların etkili olduğu bilinmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ayrıca Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak her türlü desteği vermeye hazır oluğunu da söylemiştir.

Kırım Tatarları, gerek Anavatan Kırım’da ve gerekse diasporada yaşayan yurttaşlar olarak Rusya’nın bütünlüğü ve Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin iyiliği açısından; Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve devlet yönetiminin yanında yer aldıklarını beyan etmişlerdir.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu Üyesi-

Ünver Sel
Ünver Sel

Ünver Sel kimdir? 

Ünver Sel, 26 Eylül 1962 tarihinde Ankara’da doğdu. Ailesi 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı bir kararname ile Kırım’dan Anadolu’ya gelmiştir. Kendisi Türkiye’de doğan ilk nesillerdendir.

İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi mezunudur. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamlamış ve 1984 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknoloji Bölümü’nde çalışmıştır. Muhtelif kamu kurumlarında 26 yıl çalışmış, muhtelif birimlerde yöneticilik yapmış ve 2011 yılında emekliye ayrılmıştır.

Ünver Sel, kamusal meslek hayatı süresince Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Milli Prodüktivite Merkezi Üyeliği ve Sanayii ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyeliği gibi kamusal görevlerde bulunmuştur.

Gençlik yılları itibariyle 1978 yılından günümüze, başta Kırım Tatar Türkleri olmak üzere genel Türklük ile ilgili alanlarda çalışmalar yapmıştır. Yayınlanmış kitapları, birçok gazete ve dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıda toplantı, konferans, panel ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmıştır. Görüntülü ve sözlü basın kuruluşlarında programlarda yer almıştır.

Ünver Sel, uzun bir dönem Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde ARGE çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Türk Dünya Danışma Kurulu’nda yönetici olarak görev almıştır. Bu kurul çalışmaları çerçevesinde Türk Dünyası’na yönelik rapor ve görüşlerin hazırlanması işlerinde çalışmıştır.

Ünver Sel; halen Türkiye’de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Dünya Kazak Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Sosyal, Kültürel ve Ticaret Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ünver Sel, Türkiye dışında merkezi Kırım Cumhuriyeti Yalta şehrinde bulunan Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başkanıdır. Merkezi Rusya Federasyonu başkenti Moskova’da bulunan Uluslararası Rusya Dostları Rusofil Hareketi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanıdır.

Ünver Sel, halen Rusya Federasyonu Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Kırım Cumhuriyeti Vernadsky Üniversitesi’nde Türkiye-Rusya-Kırım ilişkileri üzerine doktora eğitimi çalışması yapmaktadır. Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Etnik Halklar ve Diplomatik İlişkiler Komitesi çerçevesinde kamusal sivil diplomasi alanında uluslararası toplantı ve görüşmelere katılmaktadır.

Ünver Sel’e Yalta Uluslararası Barış Vakfı tarafından “Dünya Barış Elçisi Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Karadeniz Dostluk, Kültür ve Ekonomik İşbirliği Derneği tarafından “Karadeniz Dostluk Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından “İsmail Gaspirinsky Madalyası”, Rusya Federasyonu Devlet “Kırım 10. Yıl Madalyası” ve Rusya Federasyonu Saha Yakutistan Cumhuriyeti “Devlet 2024 Aile Birliği Madalyası ve Nişanı” verilmiştir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?