Kırım Platformu mu yoksa Vaşington Platformu mu?..

Dr. Sergey Galani
Dr. Sergey Galani
Kırım Platformu mu yoksa Vaşington Platformu mu?..
21-07-2021

MOSKOVA

Vaşington ve İstanbul arasındaki mesafeyi belirlemek imkansızdır. Ancak düz bir çizgide iki nokta arasındaki mesafe ise 8399 km’dir.

Kırım'ın başkenti Simferopol ile arasındaki mesafe ise daha da fazla.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset arenasındaki ana rakibi, bir vaiz ve İslam dünyasında çok etkili figürlerden olan Fetullah Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletinde yaşıyor.

15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye'deki darbe teşebbüsünün arkasında Gülen ve Amerikan istihbarat teşkilatları bulunuyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk basınına yaptığı açıklamada: "Türkiye bu tür ayaklanmalarla bir defa ucuza satılacak bir ülke değildir ve Pensilvanya'dan yönetilecek bir ülke de değildir" dedi. 

Peki bu noktada kafalarda şu soru ortaya çıkıyor:

Pensilvanya'dan veya Vaşington'dan "Kırım Platformu" adı verilen uluslararası siyasi bir projeyi yönetmek mümkün mü?

Açıkça görünüyor ki bu yapılabilir.

Ukrayna makamları tarafından kamusal alanda aktif olarak tanıtılan bu projenin, sözde "Kırım'ın işgalden arındırılması"nı hedeflediğini hatırlatmama izin verin.

Amerikan danışmanlık şirketi "Chemonics International", Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ile imzaladığı bir anlaşma (Anlaşma numarası 72012120C00003) çerçevesinde 2014 yılından beri Ukrayna'da faaliyet göstermektedir. Şirket, Ukrayna'da Yaratıcı İletişim Reformları Programını uygulamaktadır. 

Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Ukrayna'daki faaliyetlerinin amacını şöyle belirtiyorlar: "Demokratik, müreffeh ve birleşik bir Ukrayna'nın teşviki”.

Takdir edersiniz ki Fetullahçılara ait çok sayıda vakıf, şirket, eğitim kurumu, medya gibi ne kadar kurum ve kuruluş varsa onlar da faaliyetlerinde tamamen aynı “barışçıl ve insani; entelektüel ve eğitimsel genişleme hedefleri”ni ilan ediyorlardı.

Bugün, 2021 yılında Chemonics, USAID'in yönetiminde "refah ve demokrasi" için açıkça Rus karşıtı olan "Kırım Platformu Zirvesi"ni düzenliyor.

Geçtiğimiz ay bir websitesi oluşturmak için Chemonics ihalelerine ilişkin belgeler ve "zirve" tanıtımı materyalleri yayınlandı.

Hiç utanmadan, ihale teklifinde açıkça işin ABD Hükümeti ile yapılan bir sözleşme kapsamında yürütüldüğü belirtiliyor.

Chemonics şirketinin Kırım Platformu Zirvesi'nin tanıtımına yönelik etkinliklerin oluşturulmasına yönelik sözleşme teklifi talebi: (https://www.prostir.ua/?grants=konkurs-na-podannya-propozytsij-schodo-zabezpechennya-posluh-z-rozrobky-promotsijnyh-materialiv-krymska-platforma) 

Burada da görüldüğü gibi belgenin ekran görüntüsü mevcut. Belge, iki dilde hazırlanmış.

Bu belgede ise Kırım Platformu Zirvesine ait web sitesinin oluşturulmasından bahsediliyor. (https://gurt.org.ua/vacancies/69611/)

Ukrayna, ülke içerisindeki sorunların üstünü kapamak ve dikkatleri başka yöne çevirmek amacıyla organize ettiği "Kırım Platformu", açıkça Amerika Birleşik Devletleri tarafından organize ediliyor. 

Bu noktada Türkiye, süreçte bu Amerikan - Ukrayna projesinde yer almalı mı?

Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkının başkalarının çıkarlarını gözetmesi iyi veya faydalı bir hamle mi olacaktır?

Kiev'de herkesin önüne konulan ve Amerikan vergi mükelleflerinin parasıyla hazırlanan bu tabak, aslında fare kapanındaki peynir gibidir ve yemeği bedavaya yiyip kalkan olmayacak.

Ek olarak, FETÖ terör örgütü ile iltisaklı Meridyen okulları 2001 yılından bu yana Ukrayna'da faaliyetlerini sürdürüyor.

Ukrayna'nın Başkenti Kiev'de 2 okul aktif olarak çalışıyor. (Buradaki linkten görebilirsiniz: (https://meridian.com.ua/)

Aynı Meridyen okullarının bir şubesi de Odessa şehrinde bulunuyor. 

Ukrayna-Türk Kültür Merkezi "Işık", FETÖ'nün Ukrayna'daki bir kolu olarak Kiev'de 2013 yılından bu yana faaliyetlerine devam ediyor. 

Türkiye'nin buraların kapatılması yönündeki ısrarlı taleplerine rağmen, Ukrayna bu konu hakkında bir hamlede bulunmadı. 

Mevzubahis kurumlar hala faaliyetlerini sürdürüyorlar.

.

Dr. Sergey Galani, dikGAZETE.com

-Tarihçi-Araştırmacı Gazeteci-

Dr. Sergey Galani
Dr. Sergey Galani

Dr. Sergey Galani, -Yazar, Yayıncı ve Tarihçi-

Сергей Галани, Tarihçi - Araştırmacı Gazeteci, Moskova

sgalani@mail.ru

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?