Kırım’ın jeopolitik önemi ve diaspora

Rıdvan Aras
Rıdvan Aras
Kırım’ın jeopolitik önemi ve diaspora
29-12-2023

Kırım’ın Jeopolitik Önemi ve Diaspora

Kırım Yarımadası, jeopolitik bakımdan Avrasya jeopolitiğinin kilit noktasını teşkil etmektedir. Bu yönüyle, Kırım, jeopolitik konumuyla yüzyıllarca yıldır Dünya’nın kalbi olmuştur. Gerek kavimler göçü nedeniyle çok uluslu yapısı, gerekse ion kolonilerinden itibaren başlayan ticari merkez niteliği, dışa açık, dinamik bir yapıda olmasını sağlamıştır.

Uluslararası ticaret ve siyasete entegre olmuş şehirler üzerinde kurulmuş olması bunun açık göstergesidir. Özellikle Altın Orda devletinin meydana getirdiği güvenlik, Kırım’ın Çin’den, Hindistan’dan İtalyan kolonistler vasıtasıyla İtalya’ya, Mısır’a kadar olan bir coğrafyayla irtibat halinde olmasını sağlamıştır.

Bu nedenledir ki, Kırım’ın siyasi tarihinde bizzat Yarımada’da yaşayan topluluklardan ziyade, harici büyük güçlerin rol oynadığı görülmektedir.

Altın Orda ve Bizans arasındaki güç mücadelesinin belirleyici olduğu dengeleri daha sonraki dönemde Rusya-Osmanlı rekabeti almıştır.

Altın Orda’nın mirasçısı olan Rusya’nın Ortodoksluk vasıtasıyla Bizans kurumlarıyla tanışması, Osmanlı’nın da İstanbul’u alarak benzer bir süreçten geçmesi, her iki imparatorluğun 3. Roma iddiasına temel teşkil etmiştir.

Altın Orda’nın bir diğer mirasçısı olan Kırım Hanlığı’nın Osmanlı’nın mümtaz eyaleti olması, tarihsel temelleri pekiştirmiştir. Zaten hem Türkiye’nin hem Rusya’nın Batı tarafından “Avrupa’nın Ötekisi” olarak algılanması da bu temele dayanmaktadır.

Bu çerçevede Kırım, kilit rolünü halen korumaktadır. Çünkü, tek kutuplu Dünya’dan çok kutuplu bir Dünya’ya geçtiğimiz, ağırlık merkezinin Avrasya’ya geçtiği bir süreçte “ötekileştirilen” her iki devletin tam merkezinde bulunmaktadır.

Kırım’ın üzerinde özellikle durmamız gereken diğer bir farklılığı ise, yukarıda bahsettiğimiz kavimler göçü ile ticari ağı başta olmak üzere birçok nedenden dolayı dünya çapında büyük bir diasporaya sahip olmasıdır.

Önemli bölümü Türkiye’de olmakla birlikte, kültürel birikimleri sonucu bulunduğu her ülkede tutunan, katkı sunan Kırım diasporası, etkileşim kurduğu toplumlarda kendisini kabul ettirmiştir. Etkin durumdadır.

Diasporanın Kırım’ın tarihi rolüne katkı vermesi için yoğun çalışmalar yapıldığı aşikardır.

Bu amaçla kurulan Uluslararası Kırım Dostları Derneği bunun en iyi örneğidir. Nitekim, şu anda toplantıda bulunan değerli konuklar aynı amaçla buradalar. Bu mutluluk ve umut vericidir.

Kırım Cumhuriyeti Dış İlişkiler Komitesi’nin de oldukça yararlı faaliyetlerde bulunduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Ancak, böylesine önemli misyona sahip Kırım’ın ve geniş bir coğrafyada, etkin role sahip diasporanın rolüne uygun, icrai fonksiyonu yüksek bir idare aracılığıyla yönetilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Sonuç itibariyle, izah ettiğimiz perspektifte çalışacak Diaspora Bakanlığı’nın kurulmasının uygun olacağı düşüncemi naçizane ifade etmek istiyorum.

.

Rıdvan Aras, dikGAZETE.com

-Kırım, Yalta'da düzenlenen "Yurttaşlar Toplantısı"ndan kareler:

.

.

.

Rıdvan Aras
Rıdvan Aras

Rıdvan Aras kimdir?..

Siyaset bilimci Rıdvan Aras, aslen Mihalıççık Çalçı Köylü’dür. Mihalıççık ilçesi Yunusemre Köyü’nde İlkokulu, son sınıfa kadar Yunusemre Köyü Ortaokulu’na devam ettikten sonra, Mihalıççık Ortaokulu ve Mihalıççık Lisesi’ni bitirdi.

1985 yılında girdiği A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi-Mülkiye Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1989 yılında mezun oldu. A.Ü. İşletme Fakültesi, A.Ü. AÖF Yerel Yönetimler Yüksek Okulu’ndan diploma aldı.

TODAİE’nde yüksek tezli lisansını bitirerek Kamu Yönetimi Uzmanı, aynı Enstitünün Yerel Yönetimler Eğitici Eğitimini bitirerek Yerel Yönetimler Uzmanı oldu.

1991 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde, Müfettiş olarak başladığı memuriyet hayatına Çankaya Belediye Başkanlığı İç Denetçisi olarak devam etmektedir.

Ayrıca, İç Anadolu Belediyeler Birliği Müdürlüğü yanında, Ankara Eskişehirliler Derneği 2. Başkanlığı, Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu üyeliği, Yerel Yönetimler Araştırma ve Eğitim Derneği Yönetim ve Yayın Kurulu üyeliği, Kamu Yönetimi Uzmanları Derneği Denetim Kurulu üyeliği, Çankaya Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurucu Genel Sekreterliği, ABİDOSD (Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği) Denetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Birlik Dergisi Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. Halen Kırım Kalkınma Vakfı ile Uluslararası Kırım Dostları Derneği Denetim Kurulu üyesidir.

Yayımlanmamış bir yüksek lisans tezi ile “Geçmişten Günümüze Çalçıköy” araştırma-inceleme kitabı, yine araştırma-inceleme olan ikinci kitabı “Mihalıççık ve Köyleri”, Çağhan Sarı ile birlikte hazırladığı Eskişehir Sanat Derneği tarafından 2022 yılı Yunus Emre Ödülüne layık görülen “Gel Dosta Gidelim Gönül”, Vedat Ulubağ ile birlikte hazırladığı “Mihalıççık Kültürü” kitapları yayınlanmıştır.

Çok sayıda organizasyonda eğitimci olarak görev aldı ve spor yazarlığı yaptı.

Rıdvan Aras’ın, makalelerden oluşan Eskişehir Araştırmaları: 1 Ertuğrul Sarı Armağanı kitabında “Sarıköy İstasyonu”, Eskişehir Araştırmaları: 2 Rafet Aras Armağanı kitabında “Osmanlı’dan Cumhuriyete Eğitimin Gelişimi ve Mihalıççık’taki Eğitimin Durumu” olmak üzere Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler ve Tarih alanında çok sayıda yazı ve makalesi yayınlanmıştır.

.

dikGAZETE.com

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?