Kırım Haber Ajansı'nda esrarengiz ölüm!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Kırım Haber Ajansı'nda esrarengiz ölüm!
10-08-2021

ABD ile İngiltere'nin Ukrayna üzerinden provakatif terörist eylemlerle karıştırdıkları, Kırım meselesi can almaya devam ediyor. 

Rusya’nın Rostov bölgesindeki 5 numaralı tutukevinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsakları Cemil Gafarov ve Servet Gaziyev, İngiliz istihbaratının kontrolünde olduğu iddia edilen “Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, 25 Kırım Tatar ailesinin evine toplu baskın düzenlenmesi sonucu gözaltına alınmışlardı.

Rusya'nın Güney Askeri Bölge Mahkemesi, 'Hizb-ut Tahrir' adı verilen dava çerçevesinde 7 Kırım Tatarı hakkında mahkumiyet kararı vermişti.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Kırım’da Hizb-ut Tahrir/Kurtuluş Partisi'nin faaliyetlerini yakından izliyor. 

Türkiye’de bazı Kırım derneklerinin Ukrayna ile irtibatlı şekilde geçmişte  DAEŞ/IŞİD terör örgütüne, Kırım Tatar Türklerini yönlendiren faaliyetlerde bulundukları Türk ve Rus istihbarat başkanlarının toplantısında gündeme gelmişti. 

Aydın Taş, intihar mı etti öldürüldü mü?

Hazar enerji havzasını kontrol etmek isteyen Batı emperyalizminin örtülü destek verdiği Çeçenistan Savaşı sırasında, Türkiye’deki yardım faaliyetlerini organize eden isimlerden, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Ünlü'nün silahlı saldırı sonucu öldürülmesi üzerinden hayli zaman geçti. 

Aydın Taş'ın da ofisinde ölü bulunması, iki olay arasında benzerlik açısından ilginç.

Bir farkla. Medet Ünlü etnik olarak savaşın verildiği topraklara aitti. Aydın Taş ise Kırım Tatar Türkü değildi. 

Kırım Haber Ajansı neyin nesi?

Başta Kırım ve Ukrayna’daki Kırım Tatarları ile dünyadaki Kırım Tatar diasporalarıyla ilgili olayları yerel ve yabancı basın kuruluşlarına haberlerini Ukraynaca, Rusça, Türkçe ve İngilizce servis eden Kırım Haber Ajansı, 2006 tarihinde Akmescit'te faaliyetlerini başlattı. 

Kırım'ın 2014 yılında  yapılan referandum sonucu Rusya'ya bağlanmasının ardından ajans, Haziran 2015'te merkezini Kiev'e taşıdı ve 2016'da Ankara'da irtibat bürosunu açtı. 

2016 Ağustos ayında Ankara’da irtibat ofisi kurma kararı alan QHA, Muhammed Bahadırhan Dinçarslan’ı “QHA Türkçe Yayın Yönetmeni” görevine getirdi. 

15 Şubat 2018 tarihinde QHA Türkçe Yayın Yönetmenliğine ve Türkiye Temsilciliğine gazeteci Aydın Taş getirildi. Bu dönemde QHA Türkçe için 10 personel çalışıyordu. Türkçe yayınlar için QHA’nın yayın politikası ve ilkeleri İsmet Yüksel, Gayana Yüksel ve Aydın Taş tarafından hazırlandı. 

Halen adı geçen ajans, Ukrayna’da yaşayan, Mustafa Abdülcemil ile Refat Çubarov’a bağlı olarak çalışıyor. 

Aydın Taş sizlere ömür…

15 Şubat 2018 tarihinde QHA Türkçe Yayın Yönetmenliğine getirilen ve Türkiye Temsilciliğinde bulunan, Balıkesir Ayvalık doğumlu, Kırım Haber Ajansı Türkiye Müdürü Aydın Taş, şüpheli bir ölümle hayatını kaybetti.

Evli ve bir kız çocuğu babası olan Aydın Taş’ın babası Haydar Taş, 20 Haziran Pazar günü vefat etmiş, Kocatepe Camisi’nde cenaze namazı kılınan Haydar Taş’ın cenazesi,  bir gün sonrada, Ayvalık’ta Hayrettin Paşa Camisinde tekrar kılınan cenaze namazından ardından Ayvalık Kabristanlığında toprağa verilmişti. 

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ile Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Aydın Taş'a babasının ölümü dolayısıyla taziye mesajı yayınlamışlardı.

Aydın Taş'ın Ankara’da QHA Türkiye Temsilciliğinde sicimle boğulmuş olarak ölü bulunmasının ardından yapılan otopside intihar ettiği belirlendi.  Turan Coğrafyası ile ilgili hemen her konuda yayınları ile dikkat çeken Aydın Taş, Azerbaycan'a giremiyordu.

Lise  mezunu olan Aydın Taş'ın, Ocak 2019'da Nizamiye Akademi Yayınlarının neşrettiği “İmam Muhammed'in Usul Anlayışı kitabının yazarı, Dicle Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Taş ile sadece isim benzerliği mevcut. 

Otopsi raporu öncesinde açıklama yapan İyi Parti Kurucular Kurulu Üyesi Gazeteci Vedat Yenerer, sosyal medya paylaşımında Taş'ın öldürülmüş olabileceğini iddia etti.

Bazı siyasilerin ve sosyal medya fenomenlerinin iddiasına bakılırsa, son zamanlarda Kırım Türklerine yönelik sistematik şekilde yok etme operasyonu yapılıyor. 

Hatta bununla yetinmeyerek Kırım Türkü olmamasına rağmen QHA için bir çok Kırım Türkü’nden daha özverili çalışan Aydın Taş'ın ölüm nedeninin araştırılması için Ukrayna’dan da bir heyetin gelmesini talep edenler dahi çıkabiliyor.

İyi de Aydın Taş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı, Ukrayna vatandaşı değil ki? Hani deseler “FBI bu işe el atsın”, anlarım. 

Sevenlerinin başı sağolsun, Tanrı taksiratını affetsin.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça;

https://t.co/sLdlW6pTcZ

https://t.co/eElqn7tGVG

https://t.co/7wJaC96TEu

https://qha.com.tr/kirim/kirim-tatar-siyasi-tutsaklar-gaziyev-ve-cemilev-in-saglik-durumlari-ciddiyetini-koruyor/334946/

https://tr.sputniknews.com/rusya/202003121041579116-kirimda-hizb-ut-tahrir-uyesi-4-kisi-gozaltina-alindi/

https://www.google.com/amp/s/www.trthaber.com/haber/gundem/disisleri-bakanligi-tatar-turk-toplumunun-baski-altina-alinmasi-esef-verici-517218.html/am

https://www.tamgaturk.com/mobil/haber/qirim-haber-ajansi-turkiye-ofisi-muduru-aydin-tas-vefat-etti-35756.html

https://www.veryansintv.com/qha-turkiye-ofisi-muduru-aydin-tas-hayatini-kaybetti

https://www.indyturk.com/node/396921/medya/k%C4%B1r%C4%B1m-haber-ajans%C4%B1n%C4%B1n-t%C3%BCrkiye-m%C3%BCd%C3%BCr%C3%BC-ofisinde-%C3%B6l%C3%BC-bulundu

https://www.google.com/amp/s/qha.com.tr/haberler/qha-turkce-yayin-yonetmeni-aydin-tasin-babasi-hayatini-kaybetti/328939/amp/

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
demircan 3 yıl önce
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun