Kime oy verelim?

Nuray Mert
Nuray Mert
Kime oy verelim?
30-04-2023

Ünlü bir fıkra vardır; Osmanlı devrinde yanlışlıkla Hoca zannedilip Cenaze namazında imam yapılan ünlü ayyaş Bekri Mustafa, cenazenin kulağına eğilip, “orada sana dünya ahvali sorulursa, Bekri Mustafa Ayasofya’ya imam oldu dersin, gerisini anlarlar” demiş. Bizimki de o hesap; “ülkenizde neler oluyor” diye sorulunca; son olarak İçişleri Bakanı seçime ‘darbe’ demiş derseniz, gerisini anlarlar.

Daha neler, neler var, ama gerçekten gerisini anlatmaya gerek yok. “AK Parti, bu seçimi kazanırsa bir daha seçim yapmaz” diyenlere, “yok artık, unutmayın bu parti kendisine karşı onca baskıya rağmen seçim kazanarak iktidara geldi ve bunca yıl iktidarda kaldı” diye itiraz eden biriyim. Ama, mevcut iktidarın seçim söylemleri bu tür iddiaları ciddiye almayı gerektiren bir hal aldı, durum vahim.

Tam da bu nedenle, doğrusu üzümün çöpü, armudun sapı var ama, hala Millet İttifakına oy vermek konusunda ‘üzümün çöpü, armudun sapı’ diye olmazlanma lüksümüz yok diye yazıp duruyorum. Hal böyle iken İttifakın sağ kanadından, “Kılıçdaroğlu’na oy vermek için tabanımızı tam olarak ikna edemedik” türünden laflar neyin nesi?

Her şeyden önce, daha önce seçime girip, tabanı olup olmadığı sınanmamış bir siyasi liderin listesinden, seçime girdiği ittifaka ikna edemediği seçmeni zaten kendi tabanı, seçmeni saymaması gerek.

Veya “tabanımız var ama bize oy vereceklerin bir kısmı Kılıçdaroğlu’nun adaylığı yüzünden oy vermeyecek” demeye getiriliyorsa, o zaman İttifak dışında kalarak muhalafet yapın, hiç olmazsa iktidar ittifakına karşı başka bir alternatifi devreye sokun demek lazım.

Nerden baksanız tutarsızlık, ama tam da seçim arefesinde kötü haber!

Diğer taraftan, sonunda Millet İttifakınınKürtlerle yakın durmayalım, iktidara koz vermeyelim” ihtiyatını aşması, seçime Yeşil ve Sol Parti adı altında girecek olan HDP’nin de kararsız bir resim vermek yerine Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi iyi haber. Ancak, sol cenahta da tam da böylesi bir dönemeçte HDP ve TİP ayrışması izah edilir gibi değil.

HDP’den ayrı çatı altında örgütlenen bir partinin, kendine özgü bir siyasi anlayışı olması son derece doğal, ama milletvekilliği seçimine ayrı liste ile girmeye karar vermesi, en azından benim ve benim gibi düşünenler açısından gerçekten anlaşılır gibi değil.

Sonuçta, sadece Başkanlık değil, seçim sonrası Meclis aritmetiği de son derece önemli. Hal böyle iken, güçlü bir tabana sahip HDP’ye destek olmak yerine, köstek olmak neyin nesi?

Kusura bakmasınlar ama, halihazırda milletvekili olan TİP’lilerin biri CHP, diğer ikisi HDP listelerinden seçildiklerini unutmuş görünüyor. Kendi ayakları üzerine durmak denemesi için fazlasıyla riskli bir dönem olduğunun farkında olmayabilirler mi? Değillerse, hatırlatalım, HDP’ye kaybettirdikleri her oy, büyük bir vebal olacak.

Şu ana kadar HDP dışındaki sol partiler ancak HDP listelerinden milletvekili olabildiler, yani HDP’nin tabanı üzerinde solculuk yaptılar.

Sorunları toplumsal tabanlarının olmaması, bu zamana kadar bu gerçeği görüp, üzerinde düşünmeleri gerekirdi. Şimdi kendini solda görmek isteyen dar bir şehirli çevrenin ilgisine kanıp, içinde bulundukları siyasi ittifaka rağmen, milletvekilliği alanında rekabete girişmeleri bana büyük bir sorumsuzluk gibi görünüyor.

Bugüne kadar, sol siyaset içinde HDP ve Kürt siyasetine bazı konularda itirazları olanlar, zamanında açıkça yapıcı eleştiriler seslendirmekten hep uzak durdular. Şimdi TİP’e yakın duranlar arasında, zamanında HDP’nin hendek siyasetine alkış tutuyordu. Kendi çocuklarının gözünü çöpten sakınırken, otobüsler ile Diyarbakır’a gidip hendeklerde ölüme mahkum bırakılan Kürt gençlerine övgü diziyordu.

Doğrusu, HDP’nin de en ufak bir eleştiriye tahammülü yoktu, ama önemli olan onları memnun etmek değil, önemli bir tartışma alanı açmaktı.

Kürtlerin ilgisini kaybetmek göze alınamadı. Zamanında, Kürt siyasetinden arkadaşlara, “Türk söylemez, söylenir” diye hatırlatır, takılırdım.

Şimdilik bu uzun mevzuyu daha fazla uzatmayayım, halihazırda asıl önemli olan, Millet İttifakı dışındaki muhalefetin tek adresinin Yeşil ve Sol Parti olduğunun altını çizmek.

Not: Bu yazı Ahmet Şık’ın Kürt siyaseti konusundaki sözleri ortaya çıkmadan yazılmıştı, o da tüy dikmiş oldu, fazla söze hacet yok.

.

Nuray Mert, dikGAZETE.com

Nuray Mert
Nuray Mert

Prof. Dr. Nuray Mert kimdir?

1960, Trabzon doğumlu. 

Feyziye Mektepleri Işık Okullarının (1977) ardından Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi Bölümü ile Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu (1983).

Yüksek lisans ve doktorasını ise Boğaziçi Üniversitesinde tamamladı.

Yüksek Lisans tezi "Prens Sabahattin ve Terakki Mecmuası", Doktora konusu "Erken Cumhuriyet Döneminde Laik Düşünce" başlıklarını taşır. Prof. Dr. Nuray Mert, daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesi olarak bulundu.

Uzun yıllar farklı gazetelerde köşe yazarlığı ile yorum ve siyasi analizlerde bulunan Nuray Mert, TV programlarındaki yorum ve analizleri ile de biliniyor.

Kitapları:

- Laiklik Tartışmasına Kavramsal Bir Bakış -Cumhuriyet kurulurken laik düşünce- 1994

- İslam ve Demokrasi, Bir Kurt Masalı - 1998

- Müslüman Cemaatten Ulusal Kimliğe Rus Azerbaycanı (Tadeusz Swietocvski tercümesi) - 1998

- Hep Muhalif Olmak - 2001

- Tezkire Dergisi Sayı: 33; İslamcılık: Eski ve Yeni Halleri (Şaban H. Çalış ile) - 2003

- Merkez Sağın Kısa Tarihi - 2007

- Tarihin Sonu mu? (Ortak kitap) 

- İstanbul Haneleri -Evlilik, Aile ve Doğurganlık 1880-1940- (Alan Duben - Cem Behar tercümesi) - 2014

- Batı İslam'ı Çok Sevmişti -2022

- Cumhuriyet Tarihini Yeniden Okumak -2023

- Yeni Karanlık Yüzyıl, Bitmeyen Savaş - 2024

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ali baykal 2 yıl önce
tabi ki fb. uzun yıllardır şampiyon olamıyoruz. o yüzden bizim seçimimiz rahat. gelen gitmiyor zaten.