MOSSAD Başkanı Yossi Cohen, İsrail’in Tel Aviv bölgesinde yer alan 87 bin nüfuslu Herzliya’da katıldığı konferansta, bölgedeki bazı gelişmelerin arkasında hep aynı ismin, İran’ın olduğunu iddia etmişti.
İran’ın Hollanda, Almanya, Türkiye ve Fransa’da terör saldırıları düzenlenmesi için çalışmalar yürüttüğünü söylemesiyle eş zamanlı olarak İstanbul İkitelli’deki Mehmet Akif Mahallesi, Aşık Veysel Caddesi’nde bir esnafın küçük kızına, bir kişinin tacizde bulunduğu iddiasının yayılması fitili ateşledi.
Mahalle sakinleri, cadde üzerinde toplanarak polis merkezine yürümek istedi. Toplanan kalabalık mahallede yaşayan Suriyelilere linç girişiminde bulundu. MOSSAD Başkanı’nın bu sözde istihbarat bilgi paylaşımı için iki ihtimal geçerli.
Birinci ihtimal; İran’ın Şam yönetimini cephede rahatlatmak amaçlı Türkiye’de Suriyeli mülteciler üzerinden, toplumsal karışıklık çıkarmak istemesi.
Diğer ihtimal de MOSSAD’ın özellikle böyle bir bilgi paylaşımını servis ederek, dikkatleri İran üzerine çekip, kendi ajanlarına bu tür eylemler yaptırması.
Suriye cephesinde Türk ordusu ile Suriye rejim güçleri arasında tansiyon yükseldikçe bu tür linç girişimlerinin artacağı ve Türkiye genelinde yaygınlık kazanacağı anlaşılıyor.
İsrail Savaş Uçakları Humus ve Şam yakınlarını bombaladı…
Reuters haber ajansı, İsrail'e ait savaş uçaklarının dün gece saatlerinde Humus ve Şam yakınlarında askeri operasyonlar düzenlediği haberini geçti.
Saldırıda 4 sivilin öldüğü ve 21 kişinin de yaralandığı duyuruldu.
İsrail’in hava bombardımanı sırasında Rus yapımı ‘S-200 Angara’ (NATO kodu; SA-5 ‘Gammon’) hava savunma sistemi devreye girdi.
İsrail savaş uçaklarına S-200 hava savunma sistemi füzeleri fırlatıldı. Suriye ordu kaynaklarının açıklamasında "Kuzey Kıbrıs'ta meydana gelen kazada düşen nesneyi Suriye tarafından İsrail uçaklarına atılan S-200 füzesi olarak tanımladık." şeklinde bir mesaj paylaşıldı.
Rus Füzeleri, İsrail Uçaklarını vurmadı, füzeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne düştü…
Kuzey Kıbrıs'ta başkent Lefkoşa ve Girne arasındaki Taşkent köyü yakınlarına düşen bir cisim sonrası patlama sesleri duyuldu. Güvenlik güçlerinin kimsenin yaklaşmasına müsaade etmediği bölgeden alevlerin yükseldiği görüldü.
Meydana gelen patlamaların sebebi cephanelik veya bize ait bir helikopter ve benzeri bir hava aracı olmadığı bildirilirken, olay yerinde asker, polis ve itfaiye ekiplerinin inceleme yaptığı bilgisi verildi.
İlk bulguların, patlamaya neden olan cismin niteliğinin ya patlayıcı taşıyan bir hava aracı ya da doğrudan doğruya bir patlayıcı (füze) olduğuna işaret edildi.
Parçalar üzerindeki yazılar ve diğer emarelerin kısa süre sonra tam olarak ne olduğunun anlaşılmasına katkıda bulunacağı belirtildi.
Kıbrıslı yetkililere göre, büyük bir parça üzerinde yapılan inceleme büyük ihtimal füze olabileceğini gösteriyor.
Patlamanın tanıkları füzenin havada infilak ettiğini söylüyor.
Bulunan parçaların üzerinde Rusça yazılar mevcut.
Askeri yetkililer Suriye’ye yönelik dün akşamki yoğun saldırı sırasında Suriye ordusu tarafından fırlatılan füzenin, hedefi ıskalamasının hemen sonrasında menzilini tamamlayıp kaza sonucu Türk bölgesine düştüğü kanaatinde.
Kıbrıs Türk Kesimine düşen Rus Füzesinin menşei…
Türkiye, Rus füzesiyle ilk kez tanışmıyor.
Lefkoşa ve Girne arasındaki Taşkent köyü yakınlarına düşen Füze ile Temmuz 2018’de Gaziantep’e düşen “S-200” tipi Rus yapımı füzenin üzerindeki yazılı ibarelerin aynı olması dikkat çekti.
Gaziantep’in Nurdağı ilçesi Hamidiye Mahallesi ormanlık alanında bulunan ve roket parçası olduğu zannedilen enkazın Rus yapımı S-200 hava savunma sistemi füzesi olduğu ortaya çıkmıştı.
Rus yapımı “S-200 Angara” (NATO kodu SA-5 ‘Gammon’) hava savunma sistemi 2011’den beri, Suriye ordusunun envanterinde mevcut. Suriye Ordusu, soğuk savaş yıllarından beri Rus hava savunma sistemleri kullanıyor. “S-200” füzeleri, bu hava savunma sisteminin halen kullanılan unsurlarından biri.
Angara, Vega ve Dubna gibi farklı versiyonları bulunan S-200’ler, Rus yapımı bir uzun menzilli karadan havaya füze sistemi.
Bu hava savunma sistemi, Sovyetler Birliği döneminde, 1960’larda stratejik bombardıman uçaklarından korunmak amacıyla tasarlandı ve ilerleyen yıllarda geliştirildi. NATO kodu “SA-5 Gammon" olan S-200’ler 300-350 km menzile ulaşabiliyor.
Füze neden Kıbrıs’a düştü?
Kıbrıs, askeri operasyonların halen sürdüğü Suriye'ye yakın bir konumda yer alıyor.
“Havada infilak eden Füze”nin kazara düşmüş olabileceğini değerlendiren uzmanlar, bu konuda Moskova’nın Ankara’da bulunan askeri ataşesinin, Türk yetkililere bu konuda teminat vermiş olduğunu belirtiyor.
İnsan yine de düşünmeden edemiyor!..
Kaç gündür İdlip’te rejim ordusu, Türk Ordusu’nun gözlem noktalarını havan ateşine tutuyor.
Hatta birkaç gün önce İdlib'de yükselen gerginliğin ardından Rusya'nın Ankara Ataşesi, Genelkurmay Başkanlığı'na çağrılmış; Rus ataşeye, “Saldırıların en ağır şekilde cezalandırılacağı” mesajı verilmişti.
Anlaşılan mesaj yerine ulaşmamış! Ruslar, başka ne türlü mesajlar bekliyor olabilir?
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete
İLGİLİ HABERLER...
https://www.dikgazete.com/dunya/kktc-ye-dusen-cisim-s-200-fuzesi-olabilir-h449921.html
.