İsmail Gaspıralı/ Gasprinsky izinden yürüyen Türk dostu Rus diplomat Georgiy Lvovich Muradov!

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
İsmail Gaspıralı/ Gasprinsky izinden yürüyen Türk dostu Rus diplomat Georgiy Lvovich Muradov!
22-04-2024

İsmail Gaspıralı/ Gasprinsky izinden yürüyen Türk dostu Rus diplomat Georgiy Lvovich Muradov!

Önce 1851 yılında Kırım Hanlığı’nın başkenti Bahçesaray yakınlarındaki Avcıköy’de doğan İsmail Gaspıralı’dan söz edelim. Gaspıralı anlamına gelen “Gasprinskiy” lâkabını kullanmasının sebebi babasının Yalta şehrine bağlı Gaspıra köyünde doğmuş olmasıdır.

Türk Dünyasının yetiştirdiği büyük reformcu, eğitimci, gazeteci, fikir ve aksiyon adamı İsmail Gaspıralı, ideallerini gerçekleştirmek için hayatta üç ana sacayağı belirlemişti. Bunlar eğitim, basın-yayın ve gazetecilik faaliyetleridir.

-Aralık 2022 Ömür Çelikdönmez ve Georgiy Lvovich Muradov Moskova’da…

Büyük bir dil ve kültür birliği idealiyle yola çıkan İsmail Gaspıralı, 1883’te yayın hayatına başlayan Tercüman gazetesiyle, Türk-İslam coğrafyasında Türk ve Müslüman üst kimliği çerçevesinde bir millî bilincin oluşması doğrultusunda büyük çaba gösterdi.

İsmail Gaspıralı, Türkçenin farklı lehçelerini konuşan halkları ortak bir edebî dil etrafında birleştirip, tek bir ulus hâline getirmeye gayret etmiş ve fikirlerini “Dilde, fikirde, işte birlik sloganıyla özetlemiştir.

Tatar hamisi, ‘Kaytarma’ seven Georgiy Lvovich Muradov…

Georgy Lvovich Muradov, 2014 yılından bu yana Kırım Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kırım Cumhuriyeti'nin Rusya Devlet Başkanı Daimi Temsilcisi.

Georgiy Lvovich Muradov, İsmail Gaspıralı/ Gasprinsky’i en iyi anlayan çağdaş bir takipçisi. Kırım Tatar toplumun diğer etnik unsurlarla barış ortamında yaşaması noktasında büyük emekleri var. 135 yıl önce Kırım Tatar eğitimcisi İsmail Gaspıralı, Rusların, diğer milletlerle barış içinde yaşama gibi nadir ve mutlu bir nitelikle donatıldığını yazmıştı.

Muradov da tıpkı görüşlerini önemsediği Gaspıralı gibi düşünüyor ve öyle yaşıyor. Muradov'un dediği ve Rusya'ya gidenlerin bizzat deneyimlediği gibi yabancılara karşı kıskançlık ve kötü niyet, Rusya'nın doğasında yoktur. Bu özellik, Rusya'nın büyüklüğünün ve huzurunun anahtarıdır.

Kırım Tatar toplumun Rusya Federasyonu ve eski Sovyet coğrafyasına dağılmış diğer Tatarlarla ayrıca diğer Müslüman ve Türk unsurlarla güçlü bağlar kurmasına yardımcı oluyor.  O nedenle bugün Kırım'da yaşayan Tatarların yönetimle ilgili sorunları büyük ölçüde çözüme kavuşturulmasında onun çabasından söz etmemek doğru olmaz.

İki kadim dost Georgiy Muradov ve Ünver Sel…

Bu bağlamda Ankara merkezli Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Kurucusu ve Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel ile birlikte Türkiye'deki ve Kırım’daki Tatarlar için önemli faaliyetlerde bulunuyorlar.

Ekonomik ve kültürel forumlar düzenleniyor. Karşılıklı heyetler gidip geliyor. Karadeniz'in iki yakasındaki Tatarlar, milli dansları ‘Kaytarma’yı neşe içinde keyifle oynuyorlar.

Georgiy Lvovich Muradov döneminde Kırım'da neler değişti?

Kırım Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkan Vekili Georgy Muradov, Ufa'da düzenlenen "Rusya – İslam dünyası" Stratejik Vizyon Grubunun V. toplantısında, Rusya'ya ilhakın Kırım Tatarları da dahil olmak üzere Kırımlıların hayatlarını nasıl etkilediğini anlatmıştı. Bizzat kendisinden dinleyelim:

Rusya Federasyonu'na ilhakla birlikte Kırım Tatarlarının geçmiş onyıllardır cevapsız kalan birçok önerisi hayata geçirildi. Özellikle Kırım Tatar dili, Rusça ve Ukraynaca ile aynı düzeyde devlet dili olarak tanındı.

Kırım Tatar dilinde eğitim sistemi okul öncesi eğitimden Kırım Tatar Üniversitesine kadar inşa edilmiştir. Kırım Tatar dilinde kitle iletişim araçları aktif olarak gelişmeye başladı.

Kırım Tatarları, Cumhuriyet'te sayıları 400'ü bulan camilerin, İslami türbelerin yasallaştırılması konusunda talep ettikleri tüm hakları aldılar. Simferopol/Akmescit’deki Büyük Cuma Camii'nin inşaatı neredeyse tamamlandı. Açılışı 2024 Haziran veya Temmuz gibi gerçekleşecek.

Hacca giden vatandaşların sayısı 20 kat arttı ve Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı gibi Müslüman bayramları resmileşti. Diğer dinlerin temsilcilerinin de bu bayramları kutlaması dikkat çekicidir.

Bu arada Kırım'daki Müslümanların sayısı toplam nüfusun yüzde 15'idir. Ayrıca Kırım Tatarları Şura'nın yönetim organı yeniden yaratıldı ve Kırım yetkilileri tarafından yasal olarak kutsallaştırıldı ve tanındı.

“Halep oradaysa arşın burada” diye boşuna söylememişler. Tüm bunlara inanmayan gider görür. Ben Rusofil falan değilim. Bir Rus ne kadar Türkofil ise ben de o kadar Rusofilim. Sadece reelpolitik düşünüyorum. Avrasya Medeniyetinin en büyük iki milletinin siyasi kültürel ve ekonomik işbirliğinin dünya barışına büyük fayda sağlayacağına inanıyorum.

Georgiy Lvovich Muradov ve Türkiye…

Türk ve Türkiye dostu Rusya’nın Kırım Temsilcisi Georgiy Muradov’a göre; Türkiye, Amerika ne derse onaylayan bir ülke değil. Muradov daha önce de Türk basınına yaptığı açıklamasında 15 Temmuz darbe girişimine dikkat çekmiş “Türk hükümetine yönelik Amerika’nın faydasını gözeten bazı gruplar, darbe yapmayı denedi. Biz dostluğumuzu o zaman gösterdik ve Türkiye’nin de Rusya’ya karşı aynı hisleri beslemesini bekliyoruz.” demişti.

Rusya’nın Kırım politikasının ve genel olarak Rus diplomasisinin Türk karşıtı olmadığını ifade eden Georgiy Muradov, bu iddialar için “büyük bir sahtekarlıkdeme açıksözlülüğünü göstermişti.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin önemine değinen Muradov, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “dostum” dediğini ifade etmişti. Erdoğan’ın da zaman zaman “Değerli dostum Putin” dediği kamuoyunun malûmu.

Kırım Daimi Temsilcisi Georgiy Muradov, Kırım'ın Rusya Federasyonu'na en demokratik yol olan referandumla katıldığını belirterek, Türkiye’nin Kırım’ın Rusya olduğunu anlaması gerektiğine vurgu yapıyor.

Gerçekten de durum böyle. Kiev, Nazi darbesinden geçtiğinde, Vladimir Vladimirovich Putin'in Kırım ve Sivastopol'u Rusya Federasyonu'na entegre etme kararı, yarımadanın savaştan ve etnik temizlikten kaçınmasına izin verdi. Kırım Tatarları, savaştan uzak tutuldu. Yeni bir katliamdan korundular.

Georgiy Muradov’un ailesinde Türk köklerinden izler…

Soyadına bakılırsa Ortodoks Türklerden. Belki Kazak/Kozak belki Tatar belki de Gagauz’dur. Ama yakın tarihteki şeceresi onun Rus kökenlerine de işaret ediyor. İsmini taşıdığı Aziz George aynı zamanda Moskova'nın da koruyucu azizidir. Bazı kaynaklarda Ermeni etnisiteden olduğu ifade ediliyor.

19 Kasım 1954'te Komi Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin İnta bölgesindeki Kochmes köyünde doğdu. Ebeveynler - anne Elena Illarionovna Shapovalova ve baba Lev Vladimirovich Muradov, mesleği gereği doktorlardır ve Büyük Vatanseverlik Savaşı'na katılmıştır. Büyük babası Muradov Lev Vladimiroviç 1910'da Krasnodar’da doğdu.

Georgiy Muradov, Kerç Boğazı'nın iki kıyısında büyüdü. Krasnodar'da okula gitti ve yaz tatillerini Kerç'te yaşayan akrabaları ve büyükannesinin yanında geçirdi. Çocukluğunun o döneminden itibaren Kırım’ı sevdi. Kırım’ın, eşi görülmemiş ölçekte sistemik dönüşümlerden geçmesinde ve en yüksek büyüme hızlarını göstermesinde Georgiy Muradov’ın katkısı büyük.

1972 yılında Krasnodar şehrinde 36 numaralı ortaokuldan mezun oldu. 1972-1974'te. – Krasnodar'daki Kuban Devlet Üniversitesi Romantik-Germen Filolojisi Fakültesi akşam bölümü öğrencisi. Kariyerine 1972 yılında Krasnodarkrayselstroy vakfının mekanizasyon bölümünde mekanik tamir atölyelerinde tamirci olarak çalışarak başladı.

Georgiy Muradov; dilbilimci Irina Yuryevna Muradova ile evli. Bu evliliğinden dünyaya gelen oğlu Albert, Moskova Devlet Üniversitesinde Türkolog ve Türkçe biliyor. Diğer evliliğinden olan cocukları ise Yuri Georgievich Muradov, Sergei Georgievich Muradov.

Georgiy Muradov’un aldığı ödüller saymakla bitmez. Belli başlı ödüllerinden bazıları; Aleksandr Nevski Nişanı, Dostluk Nişanı, Onur Nişanı, Kırım'ın Geri Dönüşü Madalyası vs

7 Ağustos 2014'te Muradov, Kırım Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kırım Cumhuriyeti'nin Rusya Devlet Başkanının Daimi Temsilcisi oldu.

Kendisi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan eylemler nedeniyle Avrupa Birliği tarafından yaptırım uygulanan kişiler listesine dahil edildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili olarak 2014 yılında Birleşik Krallık hükümeti tarafından onaylandı.

Kendisi ile ilgili iddialar şöyle; “Kırım'ın sözde "Başbakan Yardımcısı" ve Kırım'ın Başkan Putin'in Tam Yetkili Temsilcisi. Muradov, yasadışı ilhaktan bu yana Rusya'nın Kırım üzerindeki kurumsal kontrolünü sağlamlaştırmada önemli bir rol oynadı. Bu nedenle Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını zedeleyen eylem ve politikaları desteklemiştir.”

Muradov, Ankara'ya Büyükelçi olabilir mi?

Muradov, 1979'dan 1992'ye kadar Yunanistan'da diplomatik hizmetteydi. 1992-1996 yılları arasında Rusya'nın Sofya Büyükelçiliği'nde Müsteşar-Bakan olarak görev yapan Muradov, 1996'dan 1999'a kadar Rusya Federasyonu’nun Kıbrıs Büyükelçisi olarak görev yaptı. İyi derecede İngilizce, Yunanca, Bulgarca’nın yanısıra Türkçe konuşuyor.

ABD’nin Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'da devasa askeri yığınak yaptığından haberi olmayan var mı? Sınırlarımız adeta ABD ordusunun muharip birliklerince çevrilmiş durumda. Montrö Sözleşmesi kapsamında Boğazlar’ın kontrolü Türkiye'de olmasa Karadeniz’in kan gölüne dönmesi her an mümkün.

Georgiy Muradov; uzun yıllar Atina ve Sofya’da görev yaptığından, bölgesel dinamikleri çok iyi biliyor. Onun gibi deneyimli bir diplomatı Ankara'da görmek bölge barışı adına büyük kazanım olacaktır. Öncelikle Rusya Federasyonu Başkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov, bu konuyu acilen gündemlerine alabilirler.

Ankara ise Türk dostu Muradov’u bağrına basacaktır.  Muradov'un son görev yerinin Ankara olmasına en çok Tatarlar sevinir. Belki Rus Büyükelçiliğinin bahçesinde veya büyük kabul salonunda birlikte ‘Kaytarma’ için el tutarlar.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

омюр челикдёнмез, Дикгазете

Seçilmiş Kaynakça

http://eurasia-assembly.org/en/node/6450

https://www.greekmos.ru/georgiy_muradov/

https://m.lenta.ru/tags/persons/muradov-georgiy/

https://www.opensanctions.org/entities/Q4307789/

https://rk.gov.ru/structure/d68026cc-91b3-4501-81bd-eea53d86df07

https://kianews24.ru/news/georgiy-muradov-vokrug-nas-sozdayut-p/

https://www.podvignaroda.ru/?#id=1270044317&tab=navDetailManCard

https://ytb.gov.tr/haberler/milletinin-terakkisine-adanan-bir-omur-ismail-gaspirali

https://www.odatv.com/dunya/turkiye-amerika-ne-derse-onaylayan-bir-ulke-degil-231191

https://anlatilaninotesi.com.tr/20230307/kirim-daimi-temsilcisi-muradov-turkiye-ile-isbirligine-haziriz-1067927003.html

https://studizba.com/hs/rjeu-im-plehanova/teachers/kafedra-inostrannyh-yazykov-3/15007-muradova-irina-yurevna.html

http://www.ppcrimea.ru/index.php/ru/postoyannoe-predstavitelstvo-respubliki-krym-pri-prezidente-rossijskoj-federatsii/rukovodstvo

https://russia-islworld.ru/novosti/georgy-muradov-spoke-about-the-changes-in-the-life-of-the-crimean-tatars-after-annexation-to-russia/

https://journalcrimea.ru/georgiy-muradov-we-are-being-surrounded-by-the-belt-of-the-countries-with-non-traditional-civilizational-orientation/

https://www.dikgazete.com/yazi/kirim-tatarlari-ve-kirim-disinda-yasayan-tatarlarin-tarihi-moskova-bulusmasina-tanikligim-5130.html#google_vignette

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?