İran faktörü, Rusya-Ukrayna savaşını bitirecek!

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan
İran faktörü, Rusya-Ukrayna savaşını bitirecek!
25-05-2024

İran faktörü, Rusya-Ukrayna savaşını bitirecek!

MOSKOVA

Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı Özel Askeri Operasyon, diğer adıyla “savaş”ın artık sonlarına yaklaştık. Tabir yerindeyse, kötü günleri geride bıraktık; artık önümüzde daha kötü günler var!

Ülkemizde bu savaşın başlamasına ihtimal vermeyen ve Rusya’yı Batı kaynaklarıyla değerlendiren Türk akademisyenler, yakın bir döneme kadar İsrail ve İran arasında ne yaşanmışsa; “tiyatrodan ibarettir”, demişlerdi. Bunun bir tiyatro olmadığını, her ne kadar anlatmaya çalışmış olsak da İran Cumhurbaşkanı Reisi suikastının “uygulamalı” tatbik edilmesiyle “gerçeği” hep birlikte gözlemledik.

İran’ın bir süre önce İsrail’i bombalamasına ilişkin 16.04.2022’de yaptığımız bir “Twitter/X” analizinde İran-İsrail meselesini Rusya-Ukrayna meselesine benzetmiş ve şu notların altını çizmiştik:

İran’ın değişken politikaları olduğu doğrudur; ancak İran, diliyle “uyarıp”, eliyle düzeltmeye çalışmış, olmayınca, dozu artırmıştır.

Savaşı sürdürme arzusu yoktur. “Tiyatro” değildir. Bu “uyarı”nın benzeri sözlü-elle-operasyonla Rusya tarafından Ukrayna’da yapılmıştır. İki operasyonda da yalnızca “amaç ve gaye” hesaplanmış, dolayısıyla gereken yapılmıştır. Rusya, İran’ıaçık-kapalı” destekler. Esad örneği açıktır.

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyon başlattığında bugün Türkiye’deİran” nasıl “küçük düşürülüyorsa” o gün de (yani Şubat 2022’de) Rusya aynı ölçüde Batı tarafından Türk kamuoyunda küçük düşürülmeye çalışılmıştır; Rusya’nınbaşarısız” olduğu haberleri yapılmıştır; ama sonra görüşler değişmiştir. Bugün bu yaşanıyor.

Rusya-Ukrayna savaşının uzamasının en büyük faktörlerinden biri özellikle Rusya Savunma Bakanlığı ve diğer Rus kurumlarındaki görev değişiklikleriyle doğrudan bağlantılıdır.

Şöyle ki; Rusya’nın aklıselim Devlet kanadı olaya el koyarak, savaşın uzamasının “işine geldiği” birtakım yapılanmalardan ülkeyi arındırmaktadır. İdeolojik manada bu süreci olumlu yönde destekleyenler arasındaki en önemli ve kıymetli isim kuşkusuz eski Rus İstihbarat eski Başkanı ve Rusya Milli Güvenlik Kurulu eski Sekreteri Nikolay Patruşev’dir.

Kardeşi kardeşe, Türk’ü Kürt’e-Kürt’ü Türk’e kırdıran ve Rusya-Ukrayna arasına yıllardır “mayın döşeyenİsrail’in, İran’daki çıkarları da malumumuz...

İsrail, 2006 yılında Ukrayna’dakışkırtma” çalışmalarına başlamış ve her ne kadar Şubat 2022’de savaşı başlatarak Rusya’yı Ukrayna’ya iterek “başarı” kaydetmiş olsa da bugün durum biraz farklı…

2022 yılı ortalarında Rusya’nın kendine “dert ettirildiğiUkrayna meselesinde, ordularını Suriye’den geri çekme zorunda bıraktırılan Rusya’yı artık Orta Doğu’da daha aktif göreceğimiz günler geliyor.

Rusya’nın İran ile olan ilişkileri ise ivme kazanarak, Çin’in müdahil olmasıyla yeniden dizayn edilecektir.

Hülasa; Türkiye-Çin ilişkileri şimdiden (!) pek kıymetli hal almalıdır; ki Türkiye’deÇin uzmanı” olmaması hala vahim bir durumdur. Temennimiz, son 20 yılda Rusya’yı Batı kaynaklarından okuyan Türk toplumunun; önümüzdeki 20 yılda da Çin’i de Batı üzerinden okumamasıdır.

Zira, Dünya yeniden tasarlanıyor, kartlar birkaç yıl önce tekrar dağıtıldı. Çıkar amaçlı olarak, “Rusya ‘nükleer’ kullanır mı” sorusuyla toplumları “zehirleyenler”, yakın gelecekte İsrail-Filistin ve Hindistan-Pakistan arasında “nükleer savaşlar” çıkma ihtimalini bugün pek konuşturmuyorlar.

Ayrıca dünyada tanınmış birçok ülke liderinin yakın dönemde koltuklarını bir başkalarına vereceğine şahitlik edeceğiz. Ermenistan, Azerbaycan liderleri de söz konusu… Bu esnada Ukrayna lideri Zelenskiy’nin de artık o koltukta pek uzun süre oturamayacağını şimdiden söylemek mümkün. Bu da yakında Rusya-Ukrayna arasında buzların eriyeceğinin başka bir sinyali. Haliyle, savaşın bitmesi, Türk müteahhit şirketleri için biçilmiş kaftan; nitekim Ukrayna’nın yeniden inşasının gündem olacağı günlere girdik, duyduk-duymadık demeyin!

İran’ın içindeki bazı yapılanmaların bir an önce “aklıselim” hareket ederek tavır sergilemesi ve Türkiye’yi görmezden gelmeyi ivedilikle bırakması, İran’ın da milli bekası açısından pek önemlidir.

Her ne şekliyle olursa olsun, artık her şeyin ayyuka çıktığı ya da çıkacağı bir döneme girilmiştir.

İsteyen istediğini yapabilir.

Ünlü şairin de dediği gibi; madem ki akıldan imdat yok, madem ki akıl bir maşrapa su gibi alacağı kadar alıyor, yerin dibine batsın o maşrapa su!

Bırakın ruh, tecrübesini yapsın…

.

Hasan Enes Karahan, dikGAZETE.com

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan

Hasan Enes Karahan kimdir?

İstanbul'da tüccar, müzisyen, besteci ve şair bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Moskova'da yaşıyor. 2021 yılından bu yana Rusya’da resmi bir kuruluş olan Uluslararası Suç ve Terörle Mücadele Teşkilat Başkanı’dır. (*)

2010 yılında M.V. Lomonosov adını taşıyan Moskova Devlet Üniversitesi Rus Dili ve Kültürü Enstitüsü'nden mezun oldu.

2016 yılında Moskova Psikanaliz Enstitüsü'nden mezun oldu ve psikoloji alanında diploma aldı.

2017’de interhemisferik beyin asimetrisinin ergenlerin reklam algısı üzerindeki etkisi üzerine lisans tezini savundu.

2019’da Rusya Cumhurbaşkanlığı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi Hukuk ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü'nde yüksek lisans programına girdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin enerji sorunlarının giderilmesi konusunda yüksek lisans tezi hazırladı.

Afrika, Avrupa ve Türkiye’nin enerji güvenliğiyle ile ilgili Rusya’da çeşitli dergilerde bilimsel makaleleri yayımlandı.

2016 yılından bu yana Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü ticari ve ekonomik iş birliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Rusya’daki TürkTürkiye'deki Rus vatandaşlarına hukuki müşavirlik ve gönüllü danışmanlık sağlamaktadır.

2023’te resmi davet üzerine V. V. Putin'in konuştuğu Avrasya Ekonomik Forumu'nun genel kuruluna katıldı. (**)

2023 yılında Rusya İçişleri Bakanlığı'nın resmi daveti üzerine Rusya İçişleri Bakanlığı Moskova Üniversitesi'nde “Suçla Mücadelede Uluslararası İşbirliğinin Güncel SorunlarıUluslararası Bilimsel ve Pratik Konferansına katıldı.

Halen akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

.

(*) Uluslararası Suçlar ve Terörle Mücadele Teşkilatı (KGT) insan hayatının ve bölgemizin güvenliğine, sosyal hayata ve ekonomik istikrara tehdit oluşturan terör ve suç örgütleriyle mücadele etmek amacıyla Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı Moskova İl Müdürlüğü’nün 9475 numaralı 16.11.2021 tarihli kararıyla yürürlüğe girmiş özerk bir kuruluştur. Teşkilat, terörizm ve uluslararası suçlarla mücadele için Rusya Federasyonu içinde ve dışında ilgili kurum ve kuruluşlarla müşterek faaliyetler yürüterek, bu konularda politika ve strateji geliştirmektedir.

Teşkilat, hedeflerine etkili ve başarılı bir şekilde ulaşmak için uluslararası güvenlik, jeopolitik, küresel ekonomi, inovasyon, enerji, stratejik istihbarat ve savunma alanlarında benzersiz araştırmalar üzerinde çalışmaktadır.

Bu alanlarda “Muhakeme, Müşahade, İcra” düsturuyla Teşkilat bünyesinde her türlü veri ve enformasyonu toplayan, işleyen ve değerlendiren Bilgi ve Analiz Departmanı bulunmaktadır. Böylelikle Teşkilat, yaklaşan tehditlerin olasılığını önceden analiz ederek Kamu Düzenine ve Güvenliğine yönelik tehditleri etkisiz hale getirmek amacıyla uzun vadeli çözüm senaryoları geliştirmektedir.

(**) Toplantıya Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan, Avrasya Ekonomi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mikhail Myasnikovich de katıldı.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?