I Mengli Giray'ın bıraktığı miras

Ünver Sel
Ünver Sel
I Mengli Giray'ın bıraktığı miras
18-06-2023

Kırım, antik çağlardan beri güneşli bir yarımadadır. Birçok halk ve kültür arasındaki çelişkilerin ve anlaşmazlıkların bir kavşağı olmuştur.

Önce Yunanlılar yaşamış ve yerini Romalılar almıştır. Romalılar daha sonra Bizans olmuştur. Bizanslılar her şeyi diğer halklara bırakarak adadan ayrılmışlardır.

Kırım, Karadeniz'de stratejik açıdan önemli bir nesne olmaya devam etmiştir. 21. Yüzyılda kaderi değişmemiştir.

Orta Çağ'da aynıydı ve bugünde aynıdır. Gelecekte de aynı olacaktır.

Kırım Hanlığı’nda iktidar hakkı her zaman büyüğün olmuştur. Kurucu Han Hacı Giray ölünce, tahta büyük oğlu Nur Devlet geçmiştir.

O dönemde Avrupa'yı Cenova, Orta Asya'yı Çin ve Altın  Orda, Doğu'yu Osmanlı İmparatorluğu ve Kuzeyi Rus Çarlığı temsil ediyordu.

O zamanlar kendilerini gerçek Cengizler olarak gören Kırım Tatarlarının, Altın Orda'dan tamamen ayrılabildiklerini; bir halk ve bağımsız bir devlet olarak öne çıktıklarını söylemek mümkündür.

Kırım Hanı Hacı Giray, Altın Orda ile savaşta halkın bağımsızlığı için çok sayıda Tatarı kaybetmiştir.

Hacı Giray'dan sonra tahta geçen büyük oğlu Nur Devlet, güvenilir bir iktidarlık sürdürememiştir. Sürekli Altın Orda'nın boyunduruğu altına girmesi, Tatar Mirzalarını ve Tatar halkını rahatsız etmiştir.

-Hacı Giray-

I. Mengli Giray Han, üç kez Kırım tahtına oturmuş handır. Prensliği yıllarında Kefe'de Cenevizliler tarafından Avrupa modeline göre yetiştirilmiş, matematik öğrenmiş ve özgürce konuşarak İtalyanca yazmıştır. Edebiyatı çok sevmiştir.

Sırtında Cengiz Han soyunun işareti Tanrı damgası bulunduğundan, Tatar Mirzaları ona Mengli adını vererek 1467'de ilk olarak tahta çıkarmıştır. İkinci defa 1469-1475 ve üçüncü olarak 1478-1515 tahtta kalmıştır.

Daha sonra İktidarda olduğu üç dönemde; Osmanlı İmparatorluğu ve Moskova Prensliği ile iyi ilişkiler içerisinde olmuştur.

Polonya ve Litvanya her zaman düşman safında yer almıştır. Kırım'ın bağımsızlığı için Altın Orda ile sürekli mücadele etmiştir.

Mengli Giray'ın en önemli özelliklerinden birisi Osmanlı ile ilişkileri ve veliaht halifeliğidir.

-I.Mengli Giray Han-

Ağabeyleri Nur Devlet ve Ayder; Mengli Giray'a karşı Polonya ve Litvanya ile işbirliği yapmıştır. Mengli Giray'ın Kırım içinde en büyük destekçileri Cengiz soylu Tatar Mirzaları, Tatar halkı ve Cenevizliler olmuştur.

70 yıllık yaşamı, sürekli inişler ve çıkışlarla geçmiştir. Dostluk ve ihaneti görmüştür. Savaş ve barışı yaşamıştır. Zaferi ve yenilgiyi tatmıştır.

Bugünkü Kırım'ın çok milletli, çok dinli, çok mezhepli ve çok kültürlü yapısı onun eseridir.

Kırım günümüzde dünyada emsali olmayan bir barış adası ve barış toprağıdır.

Kırım yurdu, ada toprağı ve yukarıdaki Kıpçak bozkır bölgesiyle; barışı ve güneşi simgeler.

Bu topraklar tarihte iz bırakmış, Karadeniz ve Azak Denizi tarafından yıkanarak değişmeden günümüze gelmiştir.

Kırım, birçok sırrı ve gizemi koruyan, birçok etnik grubu barındıran, halkların ve milletlerin deneyimini ve kültürünü özümsemiş eşsiz bir vatandır.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel BaşkanıKırım Kalkınma Vakfı BaşkanıUluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı-

.

Ünver Sel
Ünver Sel

Ünver Sel kimdir? 

Ünver Sel, 26 Eylül 1962 tarihinde Ankara’da doğdu. Ailesi 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı bir kararname ile Kırım’dan Anadolu’ya gelmiştir. Kendisi Türkiye’de doğan ilk nesillerdendir.

İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi mezunudur. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamlamış ve 1984 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknoloji Bölümü’nde çalışmıştır. Muhtelif kamu kurumlarında 26 yıl çalışmış, muhtelif birimlerde yöneticilik yapmış ve 2011 yılında emekliye ayrılmıştır.

Ünver Sel, kamusal meslek hayatı süresince Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Milli Prodüktivite Merkezi Üyeliği ve Sanayii ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyeliği gibi kamusal görevlerde bulunmuştur.

Gençlik yılları itibariyle 1978 yılından günümüze, başta Kırım Tatar Türkleri olmak üzere genel Türklük ile ilgili alanlarda çalışmalar yapmıştır. Yayınlanmış kitapları, birçok gazete ve dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıda toplantı, konferans, panel ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmıştır. Görüntülü ve sözlü basın kuruluşlarında programlarda yer almıştır.

Ünver Sel, uzun bir dönem Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde ARGE çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Türk Dünya Danışma Kurulu’nda yönetici olarak görev almıştır. Bu kurul çalışmaları çerçevesinde Türk Dünyası’na yönelik rapor ve görüşlerin hazırlanması işlerinde çalışmıştır.

Ünver Sel; halen Türkiye’de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Dünya Kazak Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Sosyal, Kültürel ve Ticaret Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ünver Sel, Türkiye dışında merkezi Kırım Cumhuriyeti Yalta şehrinde bulunan Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başkanıdır. Merkezi Rusya Federasyonu başkenti Moskova’da bulunan Uluslararası Rusya Dostları Rusofil Hareketi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanıdır.

Ünver Sel, halen Rusya Federasyonu Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Kırım Cumhuriyeti Vernadsky Üniversitesi’nde Türkiye-Rusya-Kırım ilişkileri üzerine doktora eğitimi çalışması yapmaktadır. Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Etnik Halklar ve Diplomatik İlişkiler Komitesi çerçevesinde kamusal sivil diplomasi alanında uluslararası toplantı ve görüşmelere katılmaktadır.

Ünver Sel’e Yalta Uluslararası Barış Vakfı tarafından “Dünya Barış Elçisi Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Karadeniz Dostluk, Kültür ve Ekonomik İşbirliği Derneği tarafından “Karadeniz Dostluk Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından “İsmail Gaspirinsky Madalyası”, Rusya Federasyonu Devlet “Kırım 10. Yıl Madalyası” ve Rusya Federasyonu Saha Yakutistan Cumhuriyeti “Devlet 2024 Aile Birliği Madalyası ve Nişanı” verilmiştir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Betül Hoş 2 yıl önce
Şih Islâm ve eşi Elmas olgu Hamza Akbaba dan neden bahsedilmiyor hiç ayrıca Bahtı Şah ve eşi Mutgül Ayrıca Batu ve eşi Kuka doğan Adil Giray?