Hindistan Türklere borçludur: Putin, Modi ile ne konuşacak?

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan
Hindistan Türklere borçludur: Putin, Modi ile ne konuşacak?
08-07-2024

Hindistan Türklere borçludur: Putin, Modi ile ne konuşacak?

MOSKOVA

Narendra Modi’nin 8-9 Temmuz'da bir günlüğüne Moskova'ya uçacağına artık kesin gözüyle bakılıyor. Bu elbette hem Moskova hem de Yeni Delhi için birçok olumlu durumun habercisi niteliğinde. Her şeyden önce Hindistan'ın niyeti, Washington'a Hindistan'ın dış politikasındaki “önceliklerini” net olarak göstermek gibi dursa da masada “somut” birçok gündem olacağını şimdiden öngörebiliyoruz.

Belli ki Hindistan kendi politikalarının çok yönlü olduğunu artık dünyaya daha “keskin” gösterme arzusunda.

Bu “keskin” duruş bize Hindistan’ın geçmiş tarihinde Türklerin izini hatırlatmaktadır. Bazı kesimler, Türkiye ile Hindistan arasında pek “kayda değer” ilişkiler olmadığını atıp-tutarken Hindistan’ın bugünkü dünya siyasetinde de Türk izi aramayı düşünmek istemedikleri gibi, Türklerin de Hindistan’a kültürel bir miras bıraktığını pek dillendirmezler. Öyle ki, Hindistan’da zamanında kurulan hükümet sistemi ve ülkede yönetimsel alanlardaki devlet anlayışını kazandıran Türklerdir. Edebi dünyayı, sanatsal ifadeyi, bilişsel gelişmeyi, herkesin kendi dinine göre yaşayabilmesini ve halkın maneviyatının yükselmesine öncülük eden yine Türklerdir.

Hülasa; Türk medeniyeti, Hindistan tarihinde önemli bir etkiye sahiptir. Yakın tarihte Türkiye’nin Hindistan üzerindeki bu etkisinin en önemli şahsiyeti, özellikle Mustafa Kemal Atatürk’tür. Mustafa Kemal’in Asya’da adım-adım yürüttüğü dış siyasetinde o dönemde Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkilerinin de yükselişe geçtiğinin altını çizmek gerekir.

Sözün özü; bugünkü Rusya ve Türkiye ilişkileri, aslında Mustafa Kemal’den yarım kalan ilişkilerin devamı niteliğindedir.

Vladimir Putin ve Narendra Modi arasındaki görüşmelerin gündemi henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Pek de paylaşılacak gibi durmuyor.

Hintli Tribune gazetesi, Narendra Modi'ninMoskova ile bağları güçlendirmeye hevesli olduğunu” söylemiş ve bu fikri manşete taşımış. Hintli gazete, Narendra Modi'nin Moskova ziyaretinin “hızla değişen dünya düzeninde yeni ortaklıklar arayışındaki Hindistan ve Rusya arasındaki etkileşimi vurgulayacağını” belirtmiş.

Yani biz bunu şöyle anlamalıyız: ABD belirsiz beklentilerle dünyanın birçok bölgesinde entrikalar çevirirken Rusya, Hindistan'a kendisiyle dostluğunun doğrudan faydalarını uygulamalı olarak “yerinde” gösterecek!

Ukrayna-Rus savaşından sonra Batı'nın Rus enerji kaynaklarına yaptırım uygulamaya başlamasının ardından Hindistan'ın çok iyi fiyatlarla Rus ham petrolü alışı hızla artmıştı. Yani, Rusya’nın Hindistan'a sattığı ham petrol hacmi yükselerek ilerliyor.

2024 yılı Mart ayındaki sevkiyatlar Şubat ayına göre yüzde 6 artarak günde 1,7 milyon varile ulaşmış. Ve en ilginci, garip görünse de Rusya ve Hindistan, Rusya'ya yönelik yaptırımlar sayesinde (!) aynı anda tüm “olumsuzlukları lehe çevirerek” ticari fayda sağlamış iki ülke.

Hülasa; Hindistan, önemli miktarda Rus petrolünü rafine ederek bugün Avrupa'ya yüksek kârla satıyor. Ukrayna'daki savaş başladığından beri Avrupa rafinerilerinin doğrudan Rus petrolü alması yasaklanmış olmasına rağmen, Hindistan’ın bu ticaretleri yürütebiliyor olması gerçekten insanda merak uyandırıyor.

İki ülkenin “kazan kazan” yürüttüğü bu ticaret, petrol ürünleri ile de sınırlı değil; Rusya, Hindistan ile silah ticareti de yapıyor. Rusya’nın Hindistan’a ihraç ettiği silahlar Batı ülkeleri silahlarından hem ucuz hem de Hindistan ordusunda kullanıldığından, ordu için daha “alışılagelmiş” kabul ediliyor. Yani, Hindistan’ın bu alanda Rusya ile ticaretini durduracağını uzun bir süre düşünmüyorum. Aksine, bu durum Putin-Narendra Modi’nin görüşmesi kapsamında masada değerlendirilebilecek başlıklardan biri gibi duruyor. Tabii bir de insansız hava araçlarının ülkeler arası ticaretleri ve uzayda iş birliği söz konusu…

Diğer taraftan Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya başlattığı sınır ötesi operasyon ile birlikte Hindistan Rusya’yla olan ilişkilerini daha temkinli ve titiz yürüteceğini duyurmuştu. Yine de Hindistan, ABD'nin Rusya’yla yürüttüğü bu ilişki sürecinin nasıl geliştiğini yakından izlediğinin de açıkça farkında. Yani herkes her şeyi iyi biliyor.

Başka bir deyişle Hindistan, tüm olacakları göz ardı ederek Moskova ile ilişkilerini geliştirmeye devam edecek.

Putin-Modi görüşmesi de bunun önemli bir adımı. Zira, Hindistan, Rusya'nın Ukrayna’ya olan tutumunu da artık pek eleştirmiyor, aksine bu hususta Rusya’nın yanında pozisyonunu koruyor. Bilindiği üzere, İsviçre'deki "küresel zirve”de Hindistan, Çin ve diğer küresel güney ülkeleriyle birlikte ortak bir bildiriye imza atmayı reddederek Amerika'nın tüm dünyayı Moskova'ya karşı birleştirme planını bozmuştu.

Bu planların bozulmasında “oyun kurabilenTürkiye’nin bölgede etkisi oldukça yüksektir. Öyle ki, kökleri derinliklere dayanan Türk-Hint ilişkileri, tarihsel ve kültürel bağlarla birbirlerine kenetlenmiş durumdadır.

Türkiye ve Rusya, Asya’da kartların yeniden dağıtıldığı şu günlerde bölgenin tekrar dizayn edilmesinde etkin rol oynarken, Modi’nin yakında Rusya’ya yapacağı ziyaretin de pek manidar olduğu şimdiden görülmelidir. Nitekim, tarihsel ve kültürel bağların yoğun yaşandığı Hindistan-Türkiye ilişkilerinde, Rusya’ya Hindistan adına “gerektiğinde” verilecek en büyük referans Türkiye’dir. Bu bakımdan, Hindistan, Türklere tarihte de olduğu gibi, bugün bir kez daha borçludur, vesselam.

.

Hasan Enes Karahan, dikGAZETE.com

Hasan Enes Karahan
Hasan Enes Karahan

Hasan Enes Karahan kimdir?

İstanbul'da tüccar, müzisyen, besteci ve şair bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Moskova'da yaşıyor. 2021 yılından bu yana Rusya’da resmi bir kuruluş olan Uluslararası Suç ve Terörle Mücadele Teşkilat Başkanı’dır. (*)

2010 yılında M.V. Lomonosov adını taşıyan Moskova Devlet Üniversitesi Rus Dili ve Kültürü Enstitüsü'nden mezun oldu.

2016 yılında Moskova Psikanaliz Enstitüsü'nden mezun oldu ve psikoloji alanında diploma aldı.

2017’de interhemisferik beyin asimetrisinin ergenlerin reklam algısı üzerindeki etkisi üzerine lisans tezini savundu.

2019’da Rusya Cumhurbaşkanlığı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi Hukuk ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü'nde yüksek lisans programına girdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin enerji sorunlarının giderilmesi konusunda yüksek lisans tezi hazırladı.

Afrika, Avrupa ve Türkiye’nin enerji güvenliğiyle ile ilgili Rusya’da çeşitli dergilerde bilimsel makaleleri yayımlandı.

2016 yılından bu yana Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü ticari ve ekonomik iş birliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Rusya’daki TürkTürkiye'deki Rus vatandaşlarına hukuki müşavirlik ve gönüllü danışmanlık sağlamaktadır.

2023’te resmi davet üzerine V. V. Putin'in konuştuğu Avrasya Ekonomik Forumu'nun genel kuruluna katıldı. (**)

2023 yılında Rusya İçişleri Bakanlığı'nın resmi daveti üzerine Rusya İçişleri Bakanlığı Moskova Üniversitesi'nde “Suçla Mücadelede Uluslararası İşbirliğinin Güncel SorunlarıUluslararası Bilimsel ve Pratik Konferansına katıldı.

Halen akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

.

(*) Uluslararası Suçlar ve Terörle Mücadele Teşkilatı (KGT) insan hayatının ve bölgemizin güvenliğine, sosyal hayata ve ekonomik istikrara tehdit oluşturan terör ve suç örgütleriyle mücadele etmek amacıyla Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı Moskova İl Müdürlüğü’nün 9475 numaralı 16.11.2021 tarihli kararıyla yürürlüğe girmiş özerk bir kuruluştur. Teşkilat, terörizm ve uluslararası suçlarla mücadele için Rusya Federasyonu içinde ve dışında ilgili kurum ve kuruluşlarla müşterek faaliyetler yürüterek, bu konularda politika ve strateji geliştirmektedir.

Teşkilat, hedeflerine etkili ve başarılı bir şekilde ulaşmak için uluslararası güvenlik, jeopolitik, küresel ekonomi, inovasyon, enerji, stratejik istihbarat ve savunma alanlarında benzersiz araştırmalar üzerinde çalışmaktadır.

Bu alanlarda “Muhakeme, Müşahade, İcra” düsturuyla Teşkilat bünyesinde her türlü veri ve enformasyonu toplayan, işleyen ve değerlendiren Bilgi ve Analiz Departmanı bulunmaktadır. Böylelikle Teşkilat, yaklaşan tehditlerin olasılığını önceden analiz ederek Kamu Düzenine ve Güvenliğine yönelik tehditleri etkisiz hale getirmek amacıyla uzun vadeli çözüm senaryoları geliştirmektedir.

(**) Toplantıya Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan, Avrasya Ekonomi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mikhail Myasnikovich de katıldı.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?