Heybeliada Ruhban Okulunu, Erdoğan ve Çipras birlikte mi açacak?

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
Heybeliada Ruhban Okulunu, Erdoğan ve Çipras birlikte mi açacak?
07-02-2019

- Heybeliada Ruhban Okulunu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras birlikte mi açacak?

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras -Türk medyası ona Çipras diyor-, 1971'den beri kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu'nu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın eşliğinde ziyaret etti. 

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine katılan Aleksis Tsipras, aynı zamanda görevde bulunduğu sırada Ruhban Okulu'nu ziyaret eden ilk Yunanistan başbakanı oldu.

Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret eden Tsipras, bir taşla iki kuş vurdu.

Yunanistan’da Ateist olduğunu söyleyen Çipras, İstanbul’a gelince, Kilise karşıtlığına bir son verdi. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine de katıldı. 

Çipras’ı, önce Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan kabul etti ve ikili baş başa görüştü.

Türk tarafının açıklamasına göre; kabulde İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkânı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ve Selanik arasında hızlı demiryolu hattı kurulması ve İpsala - Kipi Gümrük Kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair projeler görüşüldü. 

Yunan tarafı da; güvenlik konularındaki iş birliğini güçlendirme konusunda mutabık kalındığını, Ege'deki gerginliği azaltma, güven arttırıcı adımların atılması konusunda hemfikir olunduğu bilgisini paylaştı. 

Çipras Yunan Tarihine “Heybeliada’yı açtıran efsane başbakan” olarak geçmek istiyor…

Ama daha alt düzeyde görüşmeler de oldu. Çipras, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'la da da 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. 

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Petros Mavroidis hazır bulundu. 

Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek için adım atmak isteyen Çipras, Yunanistan kamuoyunun baskı ve tepkisinden çekiniyor.

Çipras’ın Ayasofya’yı ziyareti ve Heybeliada’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’ın yönettiği ayine katılması; biraz da Yunanistan’ın muhafazakâr, milliyetçi ve dindar halk kesiminin tepkisini azaltmaya yönelik.

Bir diğer neden de Türkiye’deki siyasi otoritenin Ortodokslara yönelik tavizlerini artırması ve hızlandırmasına ön ayak olmak. 

Annesinin dedesi Edirne Babaeskili olan Syriza lideri Aleksis Çipras, Yunan tarihine Heybeliada Ruhban Okulunu açtıran Yunan Başbakanı olarak geçmek ve isminin altın harflerle yazılmasını istiyor. 

Öncelik, "Gerekli şartların oluşturulması"nda…

Çipras kendince ruhban okulunun açılması yoluna taşlar döşüyor. Nitekim görüşme öncesi açıklamasında "Türk-Yunan ilişkilerinde tarihi adımların atılması için gerekli şartlar oluşturulmalı. Hem halklarımıza hem de bölgemize fayda sağlayacak bir ilişkiyi inşa etmemiz gerekli." demişti. 

Çipras’ın açıklamasındaki “gerekli şartların oluşturulması” ifadesini iyi çözümlemek gerekiyor. Şartların tek taraflı oluşturulması söz konusu olmadığından Türk ve Yunanlıların bu konuda karşılıklı adım atması gerekecektir. 

Türk tarafının iki önemli hususta Yunan hükümetinden açılım beklediği biliniyor.

Birincisi Batı Trakya Türklüğüne yönelik siyasi yaptırımların gevşetilmesi, baskıların kaldırılması, dini ve toplumsal haklarının kısıtlanmaması diğeri de Başkent Atina’da ülkedeki Müslümanların ibadet edebilecekleri büyük bir caminin yaptırılmasına izin verilmesi.

Ege ve Kıbrıs konuları her iki ülkenin de soğutmaya bıraktığı mevzular.

Yunanistan’ın Türkiye’den beklentilerine gelince, tek bir maddede toplandığı söylenebilir. Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması. 

Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılışını Erdoğan ve Çipras birlikte mi yapacak?

Ortodoks din adamlarını yetiştirmek için Heybeliada'da kurulan ruhban okulu 1971'de Türkiye ve Yunanistan arasında Kıbrıs konusundaki anlaşmazlık döneminde kapatılmıştı. 

Syriza lideri Aleksis Çipras, iktidara geldiği 2015'te İstanbul'u2016'da da İzmir'i ziyaret etmişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Heybeliada Ruhban Okulu'na yaptığı ziyarette "Bir sonraki gelişimde umarım okulu Erdoğan'la birlikte açacağız" dedi. 

Türkçesi; Türkler ve liderleri Erdoğan, Ruhban okulunu açacak!

Yunanistan Başbakanı, hem Türkiye sınırları dışına çıkmadan hem de Heybeliada’daki Ayin sonrasında bunları söylüyorsa demek ki doğruluk payı da var!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Germany 6 yıl önce
Papazın fendi kimi yendi?
Necdet Çelikdönmez 6 yıl önce
Merhaba Yazar Ömür beyin makalesindeki konu doğru.İsteyen inansın dileyen inanmasın bunlar yani Tapınakların açılması pek okadar buyutulecek üzerinde durulacak şeyler değil. İnsanlık tarihinin barış ve sulhunu dinamitleyen tarihte hep dinler olmuştur.Din mezhep savaşları tarihte hep görülmüştür.İsteyen istediği Tapınağa yada dine gitsin.Önemli olan barışa sulha dostluğa kardeşliği hizmet etmesidir.Ülkemizde kilise yada Ruhban okulu yada Havra açılması sorun değil.Sorunlarımız din mezhep gibi şeyler değil.Gençler işsiz gençler aş ve iş peşinde.Aileler borçları nasıl ödeyecek derdinde.Mutfaklar pahalılık tan yanıyor. Geçim derdine düşmüş bir halk var.Ruhban okulu kilise Havra Ayasofya cami Filistin Kudüs gibi Tapınakları düşünecek halimiz yok.Pek sevgili Tapindikları El ilahları düşünsün.Vesselam.
Kefirci polat 6 yıl önce
Bu ihaneti olur böyle birşey yapmazlar