Kars denilince aklıma ilk önce Kars’ın yetiştirdiği büyük âşıklardan merhum Murat Çobanoğlu gelirdi.
Erzurum’da üniversite öğrenciliğim sırasında felsefe bölümünde birlikte okuduğumuz Enver Güney’in daveti üzerine Erzurum’dan trenle Kars’a gittiğimizi hatırlıyorum.
Şavşatlı Biroz Köz, Kırşehirli Bektaş Zaman eğer hafızam yanıltmıyorsa Rize Ardeşenli Kasım Ayvaz ve Ispartalı ben.
Erzurum’dan sonra Kars, inanın bize Paris gibi gelmişti. Yeşil doğası, adeta cetvelle çizilmiş sokaklarıyla neredeyse Rus hayranlığı uyandıracak düzenli kent mimarisi ile bizleri cezbetmişti.
“Kars Kaşarı”nı ilk kez yakından gördüğüm gibi ‘Ahund’ denilen fötr şapkalı Caferi/Şii din adamlarıyla da ilk kez karşılaşmıştım. Kaleye çıktığımızda Kaleiçi Mahallesi’nde Evliya Camii ve Ebu-l Hasan El Harakani Türbesi’ni ziyaret etmiştik.
Rivayete göre evladı resul olan Hasan-ı Harakâni, Selçuklular’ın Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için yola koyulan ve 1033 yılında Kars’ta Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşmüş.
Türbeyi ziyaret ederken yaşlıca bir amca burada tutulan dileklerin yerine geldiğini belirtince ben de ellerimi açıp yeniden girdiğim Üniversite sınavında başarılı olmamı diliyorum.
Ertesi yıl soluğu İzmir Ege Üniversitesi’nde alınca benim de dileğimin yerine geldiğini anladım. Kars’la ilgili, yıllar öncesinde belleğimde iz bırakmış anılar bu kadar.
Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’i nasıl tanıdım?
Başbakanlıkta Basın Müşaviriyim.
Yıl 2005 veya 2006. AK Parti kurucularından daha sonra Kütahya Milletvekili seçilen, Genç Erenler dergisinden tanıdığım Hüseyin Tuğcu ile dostluğumuz daha çok Alevi Bektaşi araştırmalarıyla temellendirilmiş veya sınırlandırılmış gibi.
Kütahyalı olması nedeniyle biraz daha kolay anlaşıyoruz.
Bir akşamüstü Kızılay’daki Başbakanlık binasından çıktık, Güven Park’taki başkente hiç de yakışmayan görüntü kirliliğinin ötesinde kentin dokusunu bozan dolmuş duraklarının karşısındaki simitçi kafede bir arkadaşıyla buluştuk.
Bana göre yaşı daha küçük, sakin, bilgili, entelektüel bir arkadaş izlenimini edindiğim Ayhan Bilgen’le tanışıyoruz. Yanlış hatırlamıyorsan Yankı dergisinin editörlüğünü üstlenmişti. MAZLUMDER Ankara Şube Başkanlığı ve genel yönetim kurulu üyeliği görevini yürütüyordu.
Sonra yıllarca görüşmedik.
Sanırım 3-4 yıl önceydi. Küçük oğlumu, hafta sonları Çankaya İMKB Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi bahçesinde bulunan futbol okuluna götürüyordum. Okulun bahçesinde Ayhan Bilgen’le karşılaştık.
O sıralar HDP Milletvekiliydi, o da çocuğunu aynı yerdeki basketbol okuluna getirmişti. Ayaküstü merhabalaştık. O kadar.
Sonra yolumuz sosyal medyada keşişti.
Yazılarımdan dolayı teşekkür mesajı göndermişti. Kars Belediye Başkan adayı olduğunda kazanacağı içime doğmuştu. Bölgenin çocuğuydu. Halkın nabzını tutabiliyordu.
Ayhan Bilgen vatansever Türk vatandaşı...
Ayhan Bilgen, “Kürtçü” tanımlamaların ifade edemeyeceği bir isim. Çünkü ona “Kürtçü” diyenler fikri serüvenini bilmeden yafta vuruyor. Aykut Edibali’nin liderliğini üstlendiğini Mücadele Birliği saflarında yetiştiğini kaç kişi biliyor?
Tıpkı Cemil Çiçek, Altan Tan gibi Ayhan Bilgen de ikinci kuşak Mücadele Birliği mensuplarından. Mücadele Birliği’nin Pınar’dan sonra çıkardığı kültür edebiyat dergisi Çınar’ın uzun yıllar yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Ayrıca yine aynı harekete ait Bayrak Radyosu’nun Ankara temsilciliğinin yanı sıra radyoda programlar hazırladı sundu.
“Hamisi kimdi” derseniz, geçtiğimiz yıl vefat eden Mücadele Birliği’nin kabadayı abisi Yavuz Arslan Argun’du.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, Barış ve Demokrasi Partisi eski eşbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekili Gültan Kışanak’la arası iyi olduğu kadar, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Seydi Fırat ve eski talebeleri Ayhan Bilgen ve Altan Tan ile dostluğunu sürdüren irtibatını koparmayan bir isimdi.
Argun, “Türkiye’nin Büyük Çatısı” platformu üyesiydi. Kürt sorununun uzlaşarak ve ikna yoluyla çözümünün, Kürtlerin dış güçlerin etkisinde kalmamalarının tek yolu görürdü. Seydi Fırat, Gültan Kışanak gibi Kürt politikacılarla “Türkiye’nin Büyük Çatısı Platformu” aracılığı ile sağ mahallenin baskısına aldırış etmeden iletişim kurmaktan çekinmemişti.
Ayhan Bilgen, Kars Belediyesi’ni kimden aldı?
Kars'ın önceki belediye başkanı MHP'li Murtaza Karaçanta, 2014'te yapılan seçimlerde 11 bin 127 oy ile Kars Belediye Başkanı seçilmişti.
Kars Belediye Başkanlığı’nı kazanan HDP adayı Ayhan Bilgen'in "Bu bir yarıştı, Kars kazandı, birlikte kazandık" sözlerinin, önümüzdeki günlerde partisinin yeni yol haritasının habercisi olduğunu daha önce belirtmiştim.
Kars’ta 23 Nisan kutlamaları tören programı sırasında protokolde tokalaşma krizi yaşandı…
31 Mart Seçimlerinin ardından itirazlara rağmen Kars Belediye Başkanlığına seçilen Ayhan Bilgen’i “Protokol krizi” Türkiye’nin gündemine taşıdı.
Kars Valiliği önünde sabah gerçekleştirilen 23 Nisan bayramı kutlama töreni için tören alanına gelen Kars Belediye Eş Başkanı Bilgen ile 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut arasında tokalaşma yüzünden kriz yaşandığı haberlerine bakılırsa tören alanında bulunan 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, daha sonra tören alanına gelen HDP'li Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in elini sıkmamıştı.
Kars’ta kriz falan yok!..
Kars göründüğünden daha büyük bir şehir. Sadece İstanbul’da 275 bin 719 civarında Karslı nüfus yaşıyor. Kars’ın Çarlık Rusyası döneminde Rus işgalinde kalması nedeniyle Rus kültüründen, tarihinden, folklorundan ve mutfağından izler taşıyan bir geçmişi var.
Daha geçtiğimiz yıl Ardahan'da Karagöl Mahallesi'ndeki bir inşaat alanında bulunan Polonya asıllı Rus Yarbay Karl Karloviç'in mezarı, arkeologlar tarafından sökülerek, sergilenmek üzere Kars Müze Müdürlüğü'ne götürülmüştü.
Kars'ta yol çalışması sırasında 1905'te ölen Rus bir komutana ait anıt mezar bulunmuş, anıt mezarın ön kısmında “154. Derbent Alay Komutanı Moskova Sınıtsın Anatoli Fon NutihTiht burada yatıyor. Ölüm tarihi 23 Ekim 1905. Allah senin ruhunla beraber" ifadeleri okunmuştu.
Kars'ta boşaltılan Boğazköy'ün üzerinde 93 Harbi'nden kaldığı tahmin edilen iki Rus anıt mezar ortaya çıkarılmıştı. Bu kadar mı!
Stalin’in yakın arkadaşı ve kayınpederi Sergey Alliluyev’in de bir dönem kaldığı Kars Cezaevi ne demeli?
Çarlık Rusyası döneminde cezaevi olarak kullanılan ve sonrasında birtakım değişiklikler yapıldıktan sonra da 1918'den itibaren kullanılmaya devam eden tarihi Kars Cezaevi yıkılmak üzere.
Osmanlı Rus Savaşı'nın ardından 40 yıl Ruslar’ın işgali altında kalan Sarıkamış’ta, dönemin Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırıldığı bilinen 121 yıllık tarihi köşk mevcut.
Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Rus Turistleri bölgeye çekebilecek bir konsept oluşturabilir.
Rus turistlere, Kars yöresinin Türk adet ve geleneklerinin tanıtıldığı programlar sunulabilir. Hatta evlenecek Rus çiftlere Kars’a özgü düğün programları yapılabilir.
Aşık atışmaları, Kars Halk oyunları ekibinin görsel şöleni gibi etkinliklerin Rus turistlerin gözünü kamaştıracağına iddiaya girerim.
Kolay gelsin Başkan!
Türkiye’nin gözü sende. Birlik ve beraberliğimize göz diken hainlere fırsat vermeyelim.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete
Necdet çelikdönmez 6 yıl önce
Parisli Fransuva 6 yıl önce
Celali 6 yıl önce